Yerba mate beker - welke kiezen?

Yerba mate is een magische drank uit Zuid-Amerika met vele wonderbaarlijke eigenschappen. Het bereiden en drinken ervan creëert een echt magisch ritueel en om deze magie te behouden is het de moeite waard om speciale hulpmiddelen te gebruiken. De Yerba Mate beker is de basis. Benieuwd welke de beste en handigste is? Hier zijn de voor- en nadelen van elke beker.
Samenvatting:
- Een beker voor Yerba mate: mate, kalebas of kalebas?
- Waar zijn Yerba Mate-bekers van gemaakt?
- Vormen van Yerba Mate bekers
- Wat is de beste kalebas om te kiezen voor Yerba mate?
Een beker voor Yerba mate: mate, kalebas of kalebas?
De mensen in Zuid-Amerika, waar Yerba mate oorspronkelijk vandaan komt, noemen het vat waarin ze het brouwsel drinken mate. Deze naam is afgeleid van het woord mati, dat "drinkschaal" betekent in het Kechua. Een andere, eveneens veelgebruikte term voor een yerba mate beker is "kalebas" (of "kalebas" van het Spaanse calabaza). Hoewel dit woord per definitie het materiaal van de beker beschrijft, is het in de volksmond gebruikelijk geworden om het door elkaar te gebruiken met het woord mate om te verwijzen naar elke beker, ongeacht het type of materiaal van vervaardiging. Er zijn veel verschillende soorten yerba mate bekers. Ze verschillen in vorm, inhoud en gebruiksdoel. De kleinste bekers bevatten slechts ongeveer 100 ml brouwsel, terwijl de grootste tot wel een halve liter Yerba mate kunnen bevatten. Sommige zijn gemaakt van hout, andere van natuurlijk kalebas en weer andere van keramiek of glas. Een beginnende mateist kan in dit alles een beetje verdwalen. Wil je weten welke yerba mate beker je het beste kunt kiezen? Laten we ze stuk voor stuk bekijken!
Waar zijn yerba mate bekers van gemaakt?
Houten maatjes
De meest sfeervolle en populaire keuze voor yerba mate drinkers zijn de mates gemaakt van hout of kalebas fruit. Een houten yerba mate beker geeft het drinken van het brouwsel een unieke diepte die niet nagemaakt kan worden. Het hout produceert een aromatische hars, en yerba mate gebrouwen in een kop die van hout is gemaakt smaakt heel anders, met meer smaak en aromatische noten. De houten mate beker wordt meestal gemaakt van het intens geurende palo santo hout, minder vaak van het zeer duurzame en robuuste algarrobo, lapacho of citroenhout. Om de constructie van een houten mate te versterken, wordt vaak metalen beslag toegevoegd. De houten mate kalebas heeft voor- en nadelen:
Voordelen:
- wanneer gebrouwen in een houten mate kalebas, smaakt en ruikt yerba mate anders, krijgt het diepte en een geheel nieuwe dimensie,
- houten bekers zijn niet de goedkoopste, maar de prijs wordt geëvenaard door hoge kwaliteit en solide vakmanschap, het hout is zeer goed bestand tegen schade,
- de houten mate kalebas is relatief licht en ligt zeer comfortabel in de hand.
Nadelen:
- De houten Yerba Mate kelk is veeleisend. Voordat je hem voor het eerst gebruikt, moet je hem voorbereiden zodat hij zo lang mogelijk meegaat. Dit proces heet curado en we hebben er hier meer over geschreven. Ten tweede moet het goed worden onderhouden. Hout is een organisch materiaal dat gemakkelijk kan gaan rotten als het wordt blootgesteld aan vocht. Het achterlaten van resten Yerba Mate in een houten pot is niet het beste idee. Tegelijkertijd moet een houten pot regelmatig worden bevochtigd. Als het te veel uitdroogt, kan het breken,
- Een houten mate kalebas geeft zijn smaak en aroma af aan het brouwsel, maar neemt tegelijkertijd ook gemakkelijk de smaken en aroma's over van de vloeistoffen die erin zitten. Terwijl het helemaal niet erg is als de palo santo kalebas de smaak van je favoriete yerba mate aanneemt, is het wel erg als de mate beker de smaak van afwasmiddel aanneemt. Het is niet aan te raden om een houten beker af te spoelen met schoonmaakmiddelen.
Maté van kalebas
Mate bekers gemaakt van kalebasvruchten zijn, net als houten bekers, veeleisende vaten. Ze worden gemaakt van de gedroogde, uitgeholde en houtachtige vrucht van de kalebas - kalebas, die een kenmerkende vorm heeft. Afhankelijk van het deel van de vrucht waarvan de kalebas is gemaakt, heeft deze een andere vorm en naam, maar daarover later meer. De kalebas is net als hout een organisch materiaal, dus de vaten die ervan worden gemaakt hebben hun voor- en nadelen:
Voordelen:
- maatbekers gemaakt van de kalebasvrucht zijn ecologisch - ze vervuilen het milieu niet,
- net als houten vaten zijn kalebassen robuust en splintervrij,
- net als houten mate bekers is de kalebas een organisch materiaal, dus het geeft zijn smaak en aroma aan mate thee, waardoor het een unieke diepte krijgt.
Nadelen:
- voor het eerste gebruik vereist de kalebas een passende, vrij bewerkelijke voorbereiding,
- onder invloed van vocht kan er snel schimmel ontstaan in een kop kalebas,
- net als de houten mate is de kalebas gevoelig voor breuk.

Keramische mate kalebassen
Keramische mate kalebassen zijn praktisch, gemakkelijk te gebruiken en erg populair. Het gebruik van dit type beker is vergelijkbaar met het gebruik van een gewone mok om koffie of thee te drinken. Dit materiaal is bestand tegen hoge temperaturen en tast de smaak van yerba mate niet aan, wat sommige mensen als een voordeel beschouwen. Welke andere voor- en nadelen hebben keramische mokken?
Voordelen:
- ze zijn goedkoop en overal verkrijgbaar in elke yerba mate-winkel,
- makkelijk in gebruik - ze schimmelen niet als ze nat zijn en barsten niet bij verhitting, bovendien kunnen ze zonder problemen in de vaatwasser worden gewassen met afwasmiddelen,
- er is een enorme keuze aan verschillende ontwerpen en kleuren - keramische kalebassen kunnen in vrijwel elke stijl worden gemaakt.
Nadelen:
- keramische yerba mate kalebassen verschillen alleen in vorm van een gewone theekop. Het is niet meer zo magisch om het brouwsel in zo'n kopje te drinken als in een mate gemaakt van palo santo of natuurlijke kalebas,
- Hoewel ze niet breken als ze aan heet water worden blootgesteld, zoals het geval is met houten mate-kopjes, breekt een keramische kalebas die op de grond valt meestal wel.
Mate bekers van andere materialen
Populair en zeer praktisch in het gebruik zijn Mate bekers gemaakt van roestvrij staal. Hun grote voordeel is dat ze de temperatuur van de drank (zowel warm als koud) langer vasthouden. Tegelijkertijd heeft de temperatuur in het vat geen invloed op de buitenkant, dus de handen raken niet geïrriteerd - ze verbranden niet als het brouwsel in de mate-kalebas heet is en ze bevriezen niet als er een ijskoude tereré in het vat zit. Soms vind je ook glazen bekers, de zogenaamde glassanto. Door de doorzichtige glazen wanden van de glassanto kun je in het "binnenste" van het brouwsel kijken en de yerba mate bladeren en stokjes bewonderen die in het warme water stomen. Het nadeel van dit type mate beker is de breekbaarheid - het glazen vat kan gemakkelijk breken.
Vormen van Yerba Mate bekers
Ronde mate kalebassen
De meest voorkomende vorm van een Yerba mate beker is de karakteristieke, ronde "kerstbal" - uitpuilend aan de onderkant en taps toelopend naar de bovenkant. Bekers in deze vorm zijn gemaakt van keramiek, hout en kalebasvruchten - het onderste gedeelte. Ze zijn geschikt voor vrijwel elke soort mate-thee - of het nu stoffige Paraguayaanse mate is of grof gesneden yerba mate groen, vrij van takjes en stof. Het kan lastig zijn om alleen zeer fijn gemalen Yerba Mate chimarrão in dit type mate-kopjes te bereiden.

Cuia
Brazilianen, die graag verse, fijngemalen chimarrão drinken, die heldergroen van kleur is, bereiden het brouwsel in een karakteristiek groot vat met dikke wanden en een brede kraag. Cuia, zoals dit vat wordt genoemd, is gemaakt van de bovenkant van de kalebas.
Porongo
Kenmerkend voor porongo-vaten is dat ze zijn uitgerust met een metalen driepoot. Dit type vaas is, net als de cuia, gemaakt van de bovenkant van de kalebas en heeft een vrij grote inhoud. Ze zijn soms ook voorzien van een brede kraag. Ze verschillen echter van de cuia door de dikte van hun wanden - ze zijn veel dunner. Mensen uit Argentinië en Uruguay drinken yerba mate het vaakst in kalebassen van het porongo-type.
Guampa
Guampa's worden gemaakt van hoorns of hoeven van runderen. De naam guampa komt van het woord wampa, wat "hoorn" betekent in de Kechua taal. Ze hebben een zeer interessante vorm die zich onderscheidt van andere vaten - ze zijn langwerpig en licht gebogen. Guampa's hebben vaak een comfortabel handvat zodat ze gemakkelijker vast te houden zijn. Ze zijn ook vaak omwikkeld met metaal, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid. Guampa's zijn vooral populair in Paraguay, waar yerba mate vanwege de hoge temperaturen en het zeer hete, broeierige klimaat vooral wordt gedronken in een ijskoude versie - tereré. Alleen koude Yerba Mate kan worden gedronken in een guampa gemaakt van een hoorn of hoef. Contact met heet water kan ervoor zorgen dat de mate-thee slecht smaakt, bovendien sijpelt er waarschijnlijk een onaangename geur en nasmaak in. Tegenwoordig kun je ook guampa's van hout of keramiek kopen.

Wat is de beste mate kalebas om te kiezen voor Yerba Mate?
Wat voor soort mate kalebas kun je kiezen? De beste kalebas voor Yerba Mate is de kalebas waarin we het brouwsel het prettigst kunnen drinken. Yerba mate kan in een gewone beker worden gedronken als je je daar prettig bij voelt - dit is een individuele kwestie en absoluut geen misdaad. Maar om de echte sfeer van het drinken van Yerba mate te voelen, het magische ritueel van het brouwen te ervaren en de cultuur van Zuid-Amerika op te snuiven, raden we aan om een beker van natuurlijk materiaal te kiezen - hout of kalebasvruchten. Wat je ook kiest, drink op je gezondheid!
Informatiebron:
- Wikipedia: Mate, Mate (infusión), Mate (recipiente).