Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Currado - hoe maak je een yerba mate kalebas klaar?

2023-07-05
Currado - hoe maak je een yerba mate kalebas klaar?

Er zijn een paar yerba mate vazen die zich absoluut onderscheiden van de rest. Een mate kalebas van palo santo of algarrobo hout staat trots op de plank in gezelschap van natuurlijke en keramische kalebassen. Het echte geheim van hun schoonheid is dat ze goed worden verzorgd. Wat is een curado (of currado) en hoe verzorg je een yerba mate kalebas? Lees verder!

Hoe drink je Yerba Mate?

Yerba mate is een magische drank, en om het mysterie nog groter te maken, moet je het in het juiste vat drinken. Mate-kalebassen worden van verschillende materialen gemaakt. Die van keramiek zijn het populairst - ze zijn comfortabel in gebruik en gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn echter niet te vergelijken met vaten van natuurlijke materialen. De meest traditionele zijn mate kalebassen gemaakt van de holle en gedroogde vruchten van de kalebas. Aan de andere kant hebben potten van hout (bijvoorbeeld palo santo) prachtige eigenschappen.

Hoe maak je een currado van Yerba Mate kalebas?

Voordat je een yerba mate pot voor de eerste keer gebruikt, ongeacht het materiaal, is het de moeite waard om deze goed voor te bereiden en te conserveren. Dit is vooral belangrijk voor matte kalebassen gemaakt van organisch materiaal, maar ook keramische kalebassen moeten worden voorbereid voor het eerste gebruik. Het proces van het bereiden en conserveren van een yerba mate kruik wordt curado genoemd (soms wordt ook de naam currado gebruikt). Dit is een Spaans woord voor iets dat speciaal behandeld is om het harder en bestendiger te maken. Dit is waar het bij curado om gaat - het versterken van de yerba mate drinkschaal, het harden en het beter bestand maken tegen de elementen. Dit proces wordt één keer uitgevoerd. In de volgende tekst leggen we stap voor stap uit hoe je een currado uitvoert.

Natuurlijke kalebas currado

De kalebasvrucht is het specifieke materiaal waarmee yerba mate-drinkvaten worden gemaakt. De vrucht lijkt op een pompoen, groeit snel en kan tot 80 centimeter lang en 20 centimeter breed worden. Als hij uitdroogt, wordt de buitenkant een dikke, harde schil, terwijl de binnenkant hol blijft. De houtachtige schil van de kalebas of calebasa wordt voor veel doeleinden gebruikt, waaronder als yerba mate drinkschaal. Maar om een natuurlijke kalebas goed te laten functioneren, moet hij goed worden voorbereid.

Hoe bereid je een kalebas om yerba mate uit te drinken?

Calabaza is een echte, natuurlijke vrucht. Als je een kalebas van kalebas koopt, kun je gedroogde deeltjes binnenin vinden, die verwijderd moeten worden voordat je yerba mate voor de eerste keer bereidt en drinkt. Het vruchtvlees van de calabaza kan een onaangename bitterheid aan de yerba mate toevoegen of spijsverteringsproblemen veroorzaken. De currado van de kalebas is daarom voornamelijk gericht op het verwijderen van het vruchtvlees en het gladmaken van de wanden van de kalebas. Hoe bereid je de kalebas voor op Yerba Mate? Het is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Giet gewoon gedroogde Yerba Mate in de kalebas - 1/4 tot 3/4 van het volume van het vat of vul het met gebruikte Yerba en giet er water met een temperatuur van ongeveer 75-80 °C bij. Drink dit brouwsel niet! Er kunnen resten van de kalebasvrucht in zitten, die bitter en onaangenaam smaken. Zet het in water geweekte gedroogde fruit ongeveer 12-24 uur opzij, bij voorkeur een nacht. Verwijder na deze tijd alle overgebleven yerba mate uit de kalebas en schraap de wanden van de kalebas van de overgebleven vruchten (pulp en zaden). Je kunt dit het beste doen met een lepel (een gewone lepel of een speciale lepel om fruit uit te schrapen) of gewoon met een bombilla. Vergeet niet om dit voorzichtig te doen - om de wanden van de kalebas niet te doorboren of de metalen huls te vernielen. Zorg er ook voor dat je de binnenste "staart" van de kalebas niet doorboort, anders gaat de kalebas lekken. Herhaal de procedure met het gedroogde materiaal en spoel de kalebas daarna af met koud water en laat hem drogen - met de tuit naar boven. Je maatkalebas is klaar! Hij is niet alleen heel licht en handig, hij staat ook nog eens prachtig op de plank. Natuurlijk brouwsel in een natuurlijke kalebas is de essentie van Yerba Mate.

De kalebas voorbereiden voor yerba mate - het curado-proces in het kort:

 1. Vul de kalebas met gedroogde yerba mate - ongeveer 1/4-3/4 van het volume.
 2. Giet er heet water bij - ongeveer 75-80 °C.
 3. Zet de kalebas ongeveer 12-24 uur opzij.
 4. Leeg de kalebas van het vochtige gedroogde product.
 5. Schraap de resterende pulp en zaden eruit met een lepel - doe dit grondig maar voorzichtig.
 6. Herhaal punt 1-2 van het curado-proces. Zet de kalebas opzij met de in water gedrenkte droogte, maar voor een kortere periode deze keer.
 7. Spoel de kalebas af met koud water.
 8. Zet de kalebas opzij om te drogen - met de uitloop naar boven.
Curado

Curado van palo santo voor yerba mate

Mate kalebassen gemaakt van palo santo of algarrobo hout zijn uniek en enig in hun soort. Ze hebben ongewone eigenschappen - de aromatische hars die in het hout vloeit geeft zijn smaak en aroma aan de infusie die in het vat zit. Net als de kalebas is hout een organisch materiaal dat goed verzorgd moet worden om ervoor te zorgen dat een vat dat ervan gemaakt is zo lang mogelijk meegaat. Mate kalebassen gemaakt van palo santo hout moeten goed geïmpregneerd worden voordat ze voor de eerste keer gebruikt worden. Het "heilige hout" zal zijn magie teruggeven.

Hoe bereid je een mate kalebas van hout - palo santo of algarrobo?

In het geval van vaten gemaakt van palo santo of algarrobo hout, is het belangrijkste doel van de curado om de wanden te verstevigen. Hoe bereid je ze? Sommige mensen denken dat het voldoende is om een maatkalebas van palo santo af te spoelen en hij kan al gebruikt worden, maar een goede voorbereiding is belangrijk - onbeschermd hout kan heel gemakkelijk barsten en lekken. Curado is vooral belangrijk voor niet-geperste yerba mate vaten. Door scheuren kunnen vloeistoffen weglekken. Hoe bereid je een vaas van palo santo hout voor? Voor het eerste gebruik spoel je de mate kalebas grondig af met koud water om alle houtsplinters te verwijderen en laat je hem drogen. Smeer de wanden dan voorzichtig in met olijfolie of kokosolie van goede kwaliteit en probeer het vet goed in het hout te wrijven. Laat de mate gourd ongeveer 1-2 dagen staan zodat het vet goed kan intrekken - op deze manier beschermt het het prachtige hout tegen uitdrogen. Na deze tijd wrijf je het vet dat zich in de kuip heeft verzameld terug in de wanden met een doek of papieren handdoek. Je kunt dit proces 2-3 keer herhalen voor een beter resultaat. Zodra het vet is geabsorbeerd, spoel je de vaas af met warm water en laat je hem drogen. Een op deze manier bereide yerba mate kalebas zal langer meegaan en beter bestand zijn tegen externe factoren.

Curado van hout mate kalebassen in het kort:

 1. Spoel het vat af met koud water om alle resterende houtkrullen te verwijderen en laat het goed drogen.
 2. Smeer de wanden van de matero in met olijfolie.
 3. Zet de mate kalebas ongeveer 1-2 dagen opzij zodat het vet goed is opgenomen.
 4. Wrijf het vet dat zich op de bodem van de schaal heeft verzameld weer in de wanden - met behulp van een doek of papieren handdoek.
 5. Je kunt de punten 2-4 van het curado-proces herhalen voor een beter resultaat.
 6. Spoel de schaal af met warm water en laat goed drogen.

Curado van keramische kalebas

De meest praktische keuze onder alle soorten kalebassen is de keramische kalebas. Hij is handig in gebruik, gemakkelijk af te wassen en vereist geen speciale verzorging - het is net een gewone keramische beker. Het is echter ook in dit geval de moeite waard om een currado uit te voeren. De keramische currado is het gemakkelijkst. Je kunt de keramische kalebas gewoon met heet water broeien voordat je hem voor het eerst gebruikt en na de hele procedure afwassen met water en afwasmiddel. Klaar!

Hoe verzorg je de kalebas na het curado?

Curado is slechts het begin van de zorg voor een kalebas. Ongeacht het materiaal waarmee het is gemaakt, moet elke kalebas goed worden verzorgd. De belangrijkste regel is om yerba mate-restjes niet te lang te laten staan, omdat het vocht kan gaan rotten en het vat een onaangename smaak kan geven. Hoewel een keramische mate kalebas na een dergelijk incident grondig kan worden afgewassen met afwasmiddel, is het onwaarschijnlijk dat een rotte kalebas van organisch materiaal nog bruikbaar is. Mate kalebassen van natuurlijk kalebas moeten na elk gebruik grondig worden gedroogd - bij voorkeur met de tuit naar boven. Houten kalebassen moeten daarentegen altijd licht vochtig worden gehouden - te droge palo santo kan gemakkelijk breken. Een goed "verwelkomd" vat zal je een wederdienst bewijzen door de prachtige kwaliteiten van Yerba Mate te versterken. Mooi, nuttig, zelfs smaak- en aromaversterkend in het geval van palo santo en algarrobo. Het is allemaal aan jou. Curado is een soort "doop" van een vat met een ziel.

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1stuk(12,58 € / kg incl. BTW)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

4,39 € incl. BTW/1stuk(17,56 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
pixel