Hoe brouw je yerba mate op de juiste manier?

Voor degenen die 'vers' zijn als het gaat om het brouwen van Yerba Mate, kan het proces van het bereiden van het brouwsel een beetje ingewikkeld lijken. Het is echter niet nodig om af te breken! Na het lezen van onze post kan iedereen het zeker aan. Bovendien zal hij of zij het goed doen!
Yerba mate - de magische drank van de Guarani-indianen
De Paraguayaanse hulst is een zeer sierlijk materiaal voor het maken van een heerlijke infusie met een unieke smaak. Hoe maak je yerba mate goed? In feite zijn er tal van manieren om yerba mate te brouwen en veel hangt af van persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan een sterkere yerba, anderen aan een zwakkere. Sommigen houden van de klassieke droge zonder toevoegingen, anderen kiezen voor originele, gearomatiseerde samenstellingen of toevoegingen aan het vat zelf. Er zijn veel variabelen en elke mateista heeft zijn eigen gewoonten als het gaat om het brouwen van yerba mate. De eenvoudigste manier is in drie stappen: giet de droge stof in de matero, giet het water erbij en steek de bombilla erin. Yerba mate is echter meer dan een eenvoudige kruidenthee. Er is een magisch ritueel aan verbonden, een zekere mystieke uitstraling die het tot een unieke drank maakt. Hoewel iedereen yerba op zijn eigen manier bereidt en drinkt, is er iets dat elke liefhebber van de gezonde groene drank uit Zuid-Amerika gemeen heeft. Het is de oude traditie van de Guarani-indianen.
Het waren de Guarani-indianen die als eersten de eigenschappen van de Paraguayaanse hulst ontdekten. Zij merkten dat zij door het kauwen op de bladeren van deze boom meer energie hadden, zich niet moe of hongerig voelden en hun concentratievermogen scherper werd. Het duurde niet lang of zij begonnen de hulstbladeren te drogen en te vermalen tot fijnere stukjes, en gebruikten het gedroogde materiaal om er een aftreksel van te maken. Ze dronken de drank in vaten gemaakt van de gedroogde en uitgeholde vrucht van de kalebas. Om de drank te filteren gebruikten ze een buis van bamboe of riet, die aan één kant geperforeerd was. Het drinken van yerba mate was een ritueel van de Indianen, dat werd uitgevoerd vóór de jacht en vóór uitputtende expedities die de hele dag duurden. De stam verzamelde zich rond een kampvuur en dronk het brouwsel samen uit één vat, waarbij het van hand tot hand ging.
Hoe brouw je Yerba Mate? Wat is er nodig?
De traditie van de Guarani-indianen heeft het tot op de dag van vandaag overleefd. Wij drinken dan wel geen yerba bij het vuur, maar we gebruiken hetzelfde gereedschap als de ontdekkers ervan - alleen iets verbeterd. De gewoonte om het brouwsel samen te drinken is ook blijven bestaan. Vooral in Argentinië en Paraguay is het delen van yerba een belangrijk onderdeel van de plaatselijke cultuur. Waar begin je met het drinken van yerba?
Om te beginnen is het de moeite waard om het nodige gereedschap - een kruik en een filterkoker - aan te schaffen. In de yerba wereld is een vat een matero of kalebas. Yerba mate wordt meestal bereid in houten, keramische of kalebasvaten. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, aroma of gewoon gemak. Een speciaal gevormd vat maakt het gemakkelijker om yerba mate te brouwen, comfortabel te drinken en de temperatuur van het brouwsel langer vast te houden. Het buisje waardoor de yerba wordt gedronken is de bombilla. Het lijkt op een theelepel, maar heeft een geperforeerd filter om de droesem in de houder te houden zodat deze niet in de mond valt. Een thermosfles is een handige optie voor degenen die hun yerba graag buitenshuis drinken. Voor beginners raden we ook een analoge thermometer aan, die helpt om de temperatuur van het water dat nodig is om yerba te brouwen nauwkeurig te meten - en dit is van groot belang, zoals we later zullen schrijven. En tenslotte, het allerbelangrijkste - yerba mate.
Bij hoeveel graden brouw je yerba?
Het belangrijkste bij het brouwen van yerba mate is de temperatuur van het water. Giet geen kokend water over het droge product, want dan krijgen de hulstbladeren "littekens" - ze verliezen hun eigenschappen, smaak en aroma. Het is ook mogelijk om ijskoud water over yerba mate te gieten. De koude versie van yerba wordt tereré genoemd. De ideale temperatuur voor het schenken van de warme versie is ongeveer 70-80 graden Celsius.
Welk water giet je over yerba mate?
- Sommigen zeggen dat het koken van yerba mate, in plaats van er heet water over te gieten, uiterst interessante resultaten oplevert. Bovendien kan water worden vervangen door melk om mate de leche te maken. Zo'n yerba-melkdrank, gecombineerd met suiker of andere zoetstoffen, is uitstekend geschikt om het lichaam op koude dagen op te warmen.
- Water van 90-100 graden Celsius is te heet voor de Paraguayaanse hulst en zorgt ervoor dat de yerba zeer snel broeit. De waardevolle eigenschappen van de plant worden door het kokende water "gedood" en er komt snel een zeer bittere, intense smaak vrij. Een dergelijke infusie kan nog enigszins worden gered - het is een goed idee om de yerba ongeveer 1 minuut na het inschenken door een zeef te gieten om het brouwproces te stoppen. Dit voorkomt een bittere, onaangename nasmaak.
- 70-80 graden Celsius - dit is de ideale temperatuur voor het uitschenken van yerba mate. De hulst geeft zijn eigenschappen volledig vrij en geeft een sterke kick. De infusie heeft een vrij zware, kenmerkende smaak. Je voelt de bitterheid en wrangheid.
- 50-60 graden Celsius - dit is de temperatuur die perfect is om yerba mate langer te brouwen. De eigenschappen van de hulst komen zwakker vrij. De smaak is ook iets milder. De op deze manier gebrouwen dry kan zelfs in de late namiddag worden gedronken.
- Lauw water van 30-40 graden - geeft het effect van een zeer milde mate, zowel qua werking als qua smaak. Om de juiste dosis cafeïne te krijgen, moet er langer worden gebrouwen, en het zal nog steeds niet mogelijk zijn om het effect te krijgen als bij brouwen op 70-80 graden.
- Voor de bereiding van tereré wordt koud, zelfs ijskoud water gebruikt. Terwijl de Paraguayaanse hulst zijn smaak en eigenschappen slecht afgeeft in lauw water, gedraagt hij zich heel anders bij zeer lage temperaturen. Het ijskoude "brouwsel" is iets milder van smaak en effect dan yerba gebrouwen met water van 70-80 graden Celsius, maar het is niet het stimulerende effect dat hier het belangrijkst is. Bovenal is tereré een uitstekende manier om af te koelen op een warme dag.
Hoe yerba mate brouwen - stap voor stap
In tegenstelling tot gewone thee vereist de bereiding van yerba mate een paar stappen, maar maak je geen zorgen - het wordt snel een gewoonte! Wat moet je doen en hoe lang moet je yerba mate zetten zodat het lekker is en optimaal werkt? Er zijn maar een paar stappen nodig:
Stap 1: Giet het gedroogde materiaal in de matero
De eerste stap is een van de belangrijkste. Hoeveel yerba u in de pot giet, bepaalt de intensiteit, de smaak en het effect van de infusie. De regel is eenvoudig - hoe meer gedroogd, hoe sterker de infusie zal zijn. Vooral in het begin, als je er nog geen gevoel voor hebt, is het gemakkelijk om te overdrijven en ontmoedigd te raken door de bittere smaak en de hoeveelheid cafeïne. Meestal wordt gezegd dat de optimale hoeveelheid gedroogde koffie ongeveer 1/4 tot 3/4 van het volume van het vat is, wat niet erg precieze informatie is. Wij geven dus als tip dat het om te beginnen het beste is om er ongeveer 15 gram gedroogd product in te gieten - zoveel als er in een grote lepel past.
Stap 2: regel het drogen
Deze stap van het bereiden van yerba mate bestaat eigenlijk uit verschillende kleinere stappen. Ten eerste is het een goed idee om, als de droogte fijn en zeer stoffig is, zich te ontdoen van wat stof en kleinere blaadjes en takjes die later de bombilla zullen verstoppen. Daartoe moet u de matero met uw hand bedekken, hem omdraaien en krachtig schudden. Sommige van de fijne gedroogde stukjes zullen op de palm van je hand achterblijven, waardoor een zogenaamd mattista teken ontstaat. Als je een yerba kiest die vrij is van takjes en stof, kun je deze stap gerust overslaan. Zodra je het gedroogde product in de matero hebt gegoten (en eventueel wat stof en takjes hebt verwijderd), moet je het goed rangschikken. Kantel de container in een hoek (ongeveer 45°) zodat het gedroogde materiaal aan één kant van de container zit. Hierdoor ontstaat aan één kant een heuvel en komt er een ruimte vrij waarin u later water kunt gieten.
Stap 3: plaats de bombilla
Houd het vat nog steeds enigszins schuin en plaats de bombilla erin, waarbij u deze op de hoop plaatst. Plaats de bombilla met het filter naar beneden, zodat het de bodem van de matero raakt. U kunt de matero nu voorzichtig terugzetten in zijn oorspronkelijke positie, waarbij u erop let dat u de "heuvel" niet verknoeit.
Stap 4: Giet water
Giet er water met de juiste temperatuur in - het optimum is ongeveer 70-80 graden Celsius. Sommige mensen gieten er eerst een beetje koud water in vóór het hete water en wachten even tot het in het droge is getrokken. Vermoedelijk behoudt op deze manier bereide yerba langer zijn smaak. Dit gebruik is ook een verwijzing naar de traditie. De Jezuïeten, die tijdens de verovering naar Zuid-Amerika kwamen, noemden het moment waarop het water op magische wijze "verdween" in de matero een "slokje voor St. Thomas", d.w.z. een geschenk dat hij kreeg als dank voor het ter wereld brengen van de Paraguayaanse hulst.
Eindelijk: wacht tot het brouwt!
Wacht na het gieten van heet water ongeveer 2-3 minuten tot de hulstbladeren hun smaak, aroma en eigenschappen hebben afgegeven. De yerba mate is klaar om te drinken! Vergeet niet dat het brouwsel voortdurend wordt gezeefd, dus hoe langer de yerba mate in de matero zit, hoe sterker het zal worden. Denk er ook aan de droesem niet weg te gooien na het drinken van het brouwsel - je kunt de yerba mate verschillende keren overgieten tot de smaak en het aroma volledig zijn weggespoeld.
Enkele nuttige tips
- Roer niet met een bombilla in een matero! Hoewel hij op een theelepel lijkt, is hij dat niet en wordt hij niet gebruikt om te roeren. Elke beweging in het brouwsel veroorzaakt beweging van de hulstblaadjes, wat kan bijdragen tot verstopping van het bombillafilter.
- Als u vergeet de bombilla in de matero te plaatsen voordat u het water inschenkt - geen nood! U kunt het later alsnog doen, en om het risico te verminderen dat er grond in het buisje komt, sluit u het mondstuk van de bombilla af met uw duim en laat u het pas los als het buisje onder water staat. De druk in het water voorkomt dat het filter verstopt raakt.
- Als je zin hebt in een zoete yerba, kun je het beste eerst het water zoeten met een zoetstof en dit mengsel over de gedroogde bonen gieten. Zo hoeft u niet met een lepel of (gruwel!) een bombilla in de yerba te roeren.
- Als je geen matras of bombilla bij de hand hebt - niets verloren. Deze hulpmiddelen zijn zeer nuttig voor het brouwen en drinken van yerba mate, maar ze zijn niet essentieel. Je kunt de matero vervangen door een gewoon kopje, en in plaats van je brouwsel door een bombilla te filteren, kun je een gewone theebrouwer gebruiken. Zie deze post voor meer ideeën over alternatief brouwen van yerba mate.
Nu is alles duidelijk! Je weet hoe je yerba mate moet brouwen. We duimen voor je eerste brouwsel! Laat ons weten welke methode je het beste bevalt.