Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Alternatieve manieren om Yerba Mate te brouwen

2023-07-12
Alternatieve manieren om Yerba Mate te brouwen

Vraag je je af hoe je Yerba Mate brouwt zonder dat je een mate gourd of bombilla hebt? Stel je voor dat je op vakantie gaat en vergeet de benodigde accessoires mee te nemen. Wat moet je dan doen? Maak je geen zorgen! We hebben een aantal manieren om je te helpen op een alternatieve manier yerba mate te brouwen!

Samenvatting:

  1. Yerba mate brouwen en drinken - alternatieven
  2. Een beker of glas voor Yerba mate. Hoe zet je Yerba mate in een gewone mok?
  3. Hoe drink je yerba mate traditioneel?
  4. Drink Yerba mate zoals jij het lekker vindt!

Yerba mate brouwen en drinken - alternatieven

Traditioneel wordt Yerba mate gedronken in een speciale beker. De meest populaire zijn die van hout, keramiek of kalebas. Dit betekent echter niet dat als je geen speciale kalebas hebt, je jezelf het drinken van yerba mate moet ontzeggen! Er zijn genoeg alternatieve manieren om yerba mate te brouwen zonder mate kalebas en bombilla. Je kunt een gewoon kopje, een glas, een Franse pers of een theepot gebruiken.

Franse pers voor Yerba Mate

De Franse pers is een heel goed idee voor het brouwen van Yerba mate als je daar niet de juiste apparatuur voor hebt. Met dit apparaat kun je met succes veel meer van het gedroogde product inschenken dan met een thee-ei. Idealiter giet je ongeveer 1/4 van de inhoud van het vat in (ervan uitgaande dat het ongeveer 1L is). Dit is de ideale portie voor degenen die aan hun Yerba Mate-avontuur beginnen. Het nadeel van deze methode is dat mate thee die op deze manier wordt ingeschonken lang in de Franse pers blijft (tot de volgende keer dat het kopje wordt bijgeschonken). Hierdoor wordt de thee bitterder en veel sterker. Deze methode en de capaciteit van de pers is ideaal voor twee personen. Je brouwt twee porties yerba, die vrijwel direct in de mokken worden geschonken. Als je mate alleen voor jezelf wilt brouwen, kun je beter een kleinere Franse pers gebruiken. Dit voorkomt een lange brouwtijd.

Brewing yerba mate in french press

Yerba mate in een theepot

Het concept van de theepot lijkt erg op de werking van de Franse pers. Je giet er de juiste hoeveelheid gedroogd product in en giet er water bij met een temperatuur van ongeveer 75 °C. Je moet even wachten tot de Yerba Mate is geïnfuseerd en het dan in de mokken gieten. De beste manier om dit te doen is om een zeef te gebruiken, waarmee je de gebruikte mate-bladeren kunt filteren. Vergeet niet om het gedroogde product niet te lang in de theepot te laten zitten! Yerba mate blijft altijd trekken, ongeacht de temperatuur van het water, en wordt dus sterker.

Yerba mate in theezakjes

Mate in zakjes is de eenvoudigste oplossing. Je hebt geen zeef of Franse pers nodig - alleen een kopje. Sommigen zeggen dat mate in theezakjes geen echte mate is. Het is veel zwakker dan klassieke thee van losse bladeren en veel delicater. Het zetten van dit type mate heeft veel voordelen. Alles hangt af van je verwachtingen en behoeften.

Brewing yerba mate in teapot

Een kopje of een glas voor Yerba Mate. Hoe kun je yerba mate in een gewone mok zetten?

Je begint net aan je yerba mate avontuur. Je hebt je eerste pakje mate gekocht, maar nog geen tijd gehad om de speciale apparatuur in te slaan. Dus je vraagt je af of het mogelijk is om yerba te bereiden en te drinken in een gewone beker? Is dat de juiste manier? Yerba mate wordt niet op dezelfde manier bereid als thee, die je simpelweg in een kopje giet en er water overheen giet. De fijne, gedroogde blaadjes blijven aan je tanden plakken en irriteren je keel. Hoe zet je yerba mate in een mok zonder te stikken in de kleine blaadjes en takjes van de Ilex paraguariensis? Dat is heel eenvoudig! Er zijn verschillende manieren om het te doen. Lees de rest van het artikel!

Hoe zet je maté thee in een gewone mok?

De eerste manier. Je kunt elke keramische mok of glas gebruiken om yerba mate te drinken en een thee-ei met fijne mazen, waar de kleinste deeltjes van de droge Ilex paraguariensis bladeren, stokjes en stof niet doorheen komen. Je kunt het gedroogde product in een thee-ei met veiligheidsspeld doen, in een groot zeef-ei of in een handig thee-ei met ketting. Elk van deze thee-ei is groot genoeg voor de juiste hoeveelheid droge ingrediënten. Doe de gedroogde yerba in een mok of glas. Giet er water in met een temperatuur van ongeveer 75 °C. Het is een goed idee om de yerba mate een paar minuten te bedekken. Doe er niet te veel van de gedroogde mate in, want het zal opzwellen wanneer het water wordt ingeschonken. Hierdoor kan de infuser open gaan staan. Om te voorkomen dat je stofjes brouwt die je niet in je drankje wilt, kun je de gedroogde mate van tevoren door een zeef zeven. Hoe lang moet je Yerba Mate in een kopje of glas zetten? Dit hangt af van hoe sterk je de mate-thee wilt drinken. Hoe langer de gedroogde Ilex paraguariensis is geweekt, hoe intenser de infusie zal smaken en hoe stimulerender deze zal zijn.

Tweede manier. Als je al een bombilla hebt gekocht, kun je yerba mate in een gewoon kopje drinken, net zoals je dat zou doen met een speciale mate kalebas. Het maakt niet echt uit welk kopje je gebruikt. Hoe zet je yerba mate op deze manier in een mok? Doe een kleine hoeveelheid mate-thee op de bodem van de mok (je bepaalt zelf hoeveel je erin doet, maar we raden ongeveer 15 gram aan om mee te beginnen - hoe meer je erin doet, hoe sterker de mate zal zijn), dek de mok af met je handpalm, draai hem ondersteboven en schud hem voorzichtig. Op deze manier zullen het stof en de kleine deeltjes van bladeren en takjes de bombilla niet verstoppen wanneer je de infusie drinkt. Kantel de mok voorzichtig terug in zijn oorspronkelijke positie en plaats hem in een hoek van 45 graden zodat het gedroogde product aan één kant van de mokwand "zit". Giet wat afgekoeld water in de mok, met een temperatuur van maximaal 80 °C, gericht op de plek waar de gedroogde mate de bodem van de mok blootlegt. De belangrijkste regel is om geen kokend water over de Yerba Mate te gieten - dit kan de droge Ilex paraguariensis bladeren "verbranden" waardoor de infusie bitter en zeer onsmakelijk wordt. Het is niet erg als je geen thermometer hebt - wacht na het koken ongeveer 4-10 minuten tot het water is afgekoeld. De exacte tijd hangt af van het materiaal van de pan waarin je het water kookt. Als je niet wilt wachten, kun je kokend water ook mengen met koel water op kamertemperatuur. Wacht nadat je de eerste keer mate-thee hebt ingeschonken tot de gedroogde blaadjes het water hebben geabsorbeerd en vul dan aan met water tot de maat vol is. Stop de opening van de bombilla dicht met je duim en plaats hem in het kopje. Zo voorkom je dat hij verstopt raakt. Roer de bombilla niet in het kopje! Wacht een paar minuten (ongeveer 5-10 minuten) en je bent klaar. Je kunt yerba mate meerdere keren inschenken tot het zijn smaak en kracht verliest.

Brewing yerba mate in a mug

Hoe drink je yerba mate traditioneel?

Hoewel het mogelijk is om yerba mate in een gewone mok te drinken, en het eigenlijk niet uitmaakt wat voor soort mok je gebruikt, raden we sterk aan om het te bereiden in een speciale "mok" voor het drinken van mate thee, genaamd mate gourd. Het is een ronde beker waarvan de karakteristieke vorm ervoor zorgt dat de infusie langer heet blijft. Het woord "mate" komt uit de taal van de Ketchua-indianen. In hun taal betekent "mati" een drinkschaal. Traditionele mate kalebassen zijn gemaakt van hout - de meest populaire zijn palo santo of algarrobo. Een ander type kalebas is de kalebas - gemaakt van de gedroogde en uitgeholde vrucht van de kalebas. In Paraguay wordt de mate kalebas, guampa genaamd, gebruikt om tereré (een koude versie van yerba mate) te drinken - een langwerpig vat dat meestal gemaakt is van runderhoorn. De meest populaire vanwege hun toegankelijkheid en gebruiksgemak zijn de kalebassen van keramiek - ze vereisen geen speciale voorbereiding voor het eerste gebruik, ze kunnen gemakkelijk worden gewassen, ze gaan niet rotten als je er natte, gedroogde producten in laat zitten en ze zijn relatief goedkoop. In onze winkel vind je verschillende soorten yerba mate kalebassen.

Drink yerba mate zoals jij het lekker vindt!

Onthoud dat je yerba mate kunt drinken zoals jij dat wilt. Er is niet één juiste manier om het te doen of er zijn geen harde regels die je moet volgen. Het drinken van yerba mate in een gewone mok zal de smaak of eigenschappen niet veranderen, noch zal het minder handig zijn, en je zult er geen misdaad mee begaan. De meesten van ons hebben hun eigen geschiedenis van het brouwen van hun eerste yerba mate. Sommigen moeten nog komen. Soms kunnen de omstandigheden behoorlijk uitdagend zijn, dus we hopen dat we je een beetje hebben geholpen. Of heb je andere ideeën voor het brouwen van alternatieve mate? Deel het met ons!

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

4,39 € incl. BTW/1stuk(17,56 € / kg incl. BTW)
Taragui Energia 500g Okazja

Taragui Energia 500g

6,03 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting: 5,98 €/1stuk+1% Reguliere prijs: 7,59 € incl. BTW/1stuk-21%(12,06 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
pixel