Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Soorten en smaken Yerba Mate

2023-07-19
Soorten en smaken Yerba Mate

Elaborada, despalada, saborizada, tostada en andere... Ogenschijnlijk één Yerba Mate, maar er zijn miljoenen versies. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten Yerba Mate en wat betekenen de exotisch klinkende termen op de verpakking? Hoe smaakt yerba mate uit Brazilië en hoe smaakt het uit Paraguay? Wat zijn de beste smaken van Yerba Mate? Laat het ons uitleggen!

Samenvatting:

  1. Despalada of elaborada?
  2. Verschillende smaken Yerba mate - wat zit er in een pakje?
  3. Verschillende soorten Yerba mate afhankelijk van de productiemethode
  4. Elk land heeft een andere Yerba Mate

Despalada of elaborada?

De markt voor Yerba Mate is enorm. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het brede aanbod in onze winkel, waar je producten kunt vinden van zowel de bekendste merken als van meer niche merken. Er worden voortdurend nieuwe merken en ontwerpen gecreëerd, met nieuwe ideeën en een frisse benadering van het onderwerp. Hoewel elk product een beetje van elkaar verschilt, hebben ze allemaal één ding gemeen: de basis is een droog product dat afkomstig is van één plant, Ilex paraguariensis. Afhankelijk van de productiemethode, het land van herkomst of de toevoegingen die het pure gedroogde product in de verpakking aanvullen, zijn er vele soorten Yerba Mate, die eenvoudig gezegd kunnen worden onderverdeeld in despalada en elaborada. Het verschil zit hem in de verhouding tussen het aantal blaadjes en stokjes in het pakje. Yerba mate despalada bevat 90% bladeren en maximaal 10% staafjes, terwijl elaborada tot 35% staafjes kan bevatten. Deze limieten zijn nauwkeurig gedefinieerd door de Argentijnse organisatie INYM - het Nationaal Instituut voor Yerba Mate. Waarom is dit zo belangrijk? Schijnbaar onbeduidende blaadjes en takjes verschillen in hun cafeïnegehalte. Terwijl er vrij veel cafeïne in de bladeren zit, zijn de takjes praktisch verstoken van cafeïne. Daarom worden ze meer als "vulmiddel" beschouwd en wordt mate met veel stokjes geacht een zwakker effect te hebben. Een Yerba mate zonder stokjes wordt sin palo genoemd, terwijl een droog product met veel takjes con palo wordt genoemd.

Verschillende smaken Yerba Mate - wat vind je in een pakje?

Stof

Bladeren en takjes zijn één ding. In sommige soorten Yerba Mate zit ook stof. Sommige mensen zeggen dat de echte kracht in het stof zit. Het stof van Yerba Mate wordt beschouwd als intenser in smaak en aroma en krachtiger in zijn effecten. Het stof geeft het brouwsel een uitgesproken en sterke smaak. Zeer stoffige yerba mate is typisch voor Paraguay, terwijl producten die weinig of bijna geen stof bevatten soms worden aangeduid met het woord "contenido de polvo" op de verpakking.

Verde Mate Green Frutos Tropicales

Toevoegingen

Ondanks zijn intense smaak, die meestal een karakteristieke bitterheid heeft, combineert Yerba mate goed met een verscheidenheid aan additieven, bij voorkeur natuurlijk, net als mate zelf. Kruiden, fruit in al zijn vormen, eetbare bloemen of specerijen die dagelijks in de keuken te vinden zijn, passen er perfect bij. De toevoegingen verzachten de smaak van de Yerba Mate enigszins, waardoor unieke samenstellingen vol smaak en aroma ontstaan die je aantrekken en aanmoedigen om het te proberen. Gearomatiseerde Yerba Mate, verrijkt met additieven, worden meestal aangeduid met compuesta (in het Spaans) of composto (in het Portugees), wat "samenstelling, mix" betekent. Bijna elk merk Yerba Mate biedt naast de klassieke producten ook samenstellingen aan die verrijkt zijn met additieven. De populairste en door velen beschouwd als de beste milde combinatie van yerba mate smaken is "menta limon", een mix van munt en citroen. Een andere, even populaire en een van de beste mate theesmaken is de combinatie met stimulerende guarana. Veel producenten overtreffen elkaar in het bedenken van originele smaakcombinaties. Twee Braziliaanse merken - Verde Mate Green en Yaguar - zijn toonaangevend onder de gearomatiseerde yerba mates in onze winkel, en onze meest aanbevolen yerba mate smaken zijn: Verde Mate Green Frutos Tropicales, Verde Mate Green Más IQ, Yaguar Energía Guaraná en Yaguar Frutas Dulces.

Aroma's

Niemand houdt van kunstmatige kleur- of smaakstoffen. We hebben de neiging om ze te associëren met ongezond voedsel. Als we weten dat ze in het product zitten dat we willen kopen, gaan we op zoek naar alternatieven - vrij van geur- en kleurstoffen. Helaas komen we ze heel vaak dagelijks tegen. Naast fruit- of kruidentoevoegingen voegen producenten van yerba mate ook fruitextracten, oliën of smaakstoffen toe aan hun producten, en gearomatiseerde mate wordt aangeduid met het Spaanse woord saborizada. Helaas geven fabrikanten zelden informatie over de exacte inhoud van de aroma's. Om te voorkomen dat je yerba mate met kunstmatige aroma's koopt, moet je op de beschrijvingen letten. Als je het woord "aroma" of de zin "aroma identiek aan natuurlijk" tegenkomt, moet je twee keer nadenken voordat je zo'n product koopt. Dit betekent dat het kunstmatige smaakstoffen bevat. Deze soorten Yerba Mate hebben zeer intense aroma's. Yerba mate die veel fruit of kruiden bevat, maar geen kunstmatige aroma's, heeft een minder intense geur en smaak.

Verde Mate Green Menta Limon

Verschillende soorten Yerba mate afhankelijk van de productiemethode

De verschillende smaken van Yerba mate worden niet alleen beïnvloed door de toevoegingen die samen met het droge product in het pakje zitten, maar ook door de productiemethode van de Yerba mate zelf. Traditioneel wordt Yerba mate gedroogd met rook van een brandende haard en meerdere maanden gekruid, wat resulteert in een intense, kenmerkende smaak met rokerige noten. Voorbeelden zijn yerba mate uit Paraguay (bijvoorbeeld yerba mate Pajarito) of Argentinië (bijvoorbeeld yerba mate Rio Parana). Deze intensiteit bevalt niet iedereen, en daarom zijn sommige producenten van de traditie afgeweken en hebben ze hun productie verbeterd door bladeren van de Ilex paraguariensis met hete lucht te drogen in plaats van met rook. Zulke gedroogde Yerba Mate krijgt de notatie sin humo, of in het Spaans "zonder rook", op de verpakking. Een van de beste soorten luchtgedroogde yerba mate is de biologische Soul Mate uit Brazilië, en een variant die is verrijkt met de toevoeging van guayusa - Soul Mate Orgánica Guayusa - viel bijzonder in de smaak. Onder de producten van sommige merken kun je ook een bepaald ongebruikelijk type Yerba Mate vinden, met de toevoeging van tostada - dit is "geroosterde" Yerba. De groene bladeren van de Ilex paraguariensis worden donkerbruin wanneer ze geroosterd worden en de yerba mate krijgt compleet nieuwe smaaktonen. De tostada doet denken aan granenkoffie of cacao en smaakt nog beter als je hem in melk drenkt in plaats van water. Persoonlijk raden we Verde Mate Green Dulcessa aan, verrijkt met chocolade, kokosschilfers en amandelen. Heerlijk!

Elk land heeft een andere Yerba Mate

De laatste factor die van invloed is op de diversiteit van yerba mate smaken is het land van herkomst. Hoewel alle inwoners van "yerba mate-landen" hetzelfde drinken - een aftreksel gemaakt van de bladeren van Ilex paraguariensis - verschilt elk type yerba mate, afhankelijk van de herkomst, een beetje.

Argentijnse Yerba Mate

Argentinië is de leider in de productie en export van Yerba Mate. Het land is de thuisbasis van enkele van de grootste producenten van yerba mate die wereldwijd naam hebben gemaakt. Typische Argentijnse Yerba Mate wordt gekenmerkt door een relatief lage hoeveelheid stof en stokjes - tot ongeveer 30%. Het wordt meestal geproduceerd volgens de traditionele methode, door het kortstondig bloot te stellen aan de vlammen van een vuur. Soms wordt het ook gerookt en meestal ondergaat het een lange rijping.

Argentinian yerba mate

Braziliaanse Yerba Mate

Net achter Argentinië, in de ranglijst van productie en export, staat Brazilië. Het is het grootste land in Zuid-Amerika en wordt gekenmerkt door een grote diversiteit. Interessant is dat yerba mate praktisch alleen populair is in het zuiden van het land. In het noorden van Brazilië is koffie koning. Zo divers als Brazilië is, zo divers zijn ook de voorkeuren van de Braziliaanse mate-drinkers. Daarom zijn hier verschillende soorten Yerba Mate ontstaan. De populairste is chimarrão, yerba mate gemalen tot een fijn, bloemig poeder. Bij de verwerking van dit type mate wordt het rijpingsproces achterwege gelaten, zodat het droge product zijn sappige groene kleur behoudt. De smaak en geur doen denken aan vers gras in een lenteweide. Als het gedroogd wordt met rook van het kampvuur, heeft het bovendien een licht rokerige toets. Het is erg warm in Brazilië, dus Brazilianen drinken graag koude yerba mate - met ijskoud water of ijsblokjes. De koele, verfrissende versie van Yerba Mate wordt tereré genoemd. Dit is ook de naam van de soort Braziliaanse mate, die tijdens de productie zo wordt bereid dat hij heerlijk koud smaakt. Er is nog een andere soort mate thee uit Brazilië die vooral in de smaak is gevallen bij Europese liefhebbers: mate green, of groene Yerba Mate. Net als chimarrão wordt de rijpingsfase weggelaten bij de productie, zodat het droge product zijn weelderige groene kleur behoudt, en luchtdroging in plaats van rook draagt bij aan een zeer milde smaak. Wat er in het pakje gaat is echter geen fijn poeder, maar medium gesneden bladeren, meestal zonder stokjes.

Brazilian yerba mate

Paraguayaanse Yerba Mate

In Paraguay wordt, net als in Brazilië, bij voorkeur de koude versie van yerba mate gedronken. Gedrenkt in ijskoud water geeft het droge product zijn waardevolle eigenschappen net zo goed vrij als in heet water, maar dit gebeurt iets langzamer en de smaak is iets minder intens. Daarom zijn Paraguayaanse yerba mates sterk en expressief - geproduceerd volgens de traditie, d.w.z. door ze boven een vuur te drogen en rook te gebruiken. Ze zijn meestal ook zeer stoffig, wat verder bijdraagt aan hun intensiteit.

Paraguayan yerba mate

Uruguayaanse yerba mate

Hoewel Ilex paraguariensis ook in Uruguay groeit, wordt yerba mate om economische en zakelijke redenen niet in dit land geproduceerd. Desondanks zijn de Uruguayanen dol op het groene brouwsel van de Guarani-indianen! De overgrote meerderheid van de producten die verkrijgbaar zijn op de Uruguayaanse yerba mate markt komen uit Brazilië, maar het "Uruguayaans-Braziliaanse" type mate is heel anders dan de mate die in het sambaland wordt gedronken. De Uruguayaanse Yerba Mate is intenser van smaak, met een gevoel van bitterheid, maar niet zo intens als de Paraguayaanse variant. Naast de bladeren bevat het pakje takjes en een behoorlijke hoeveelheid stof.

Uruguayan yerba mate

Er zijn talloze soorten Yerba Mate. Iedereen vindt wel iets van zijn gading. De beste manier om de verbazingwekkende effecten te ontdekken is door het zelf te ervaren. Het is moeilijk om hun buitengewone smaak, aroma en effecten te beschrijven. Om je eigen smaak te vinden, is het een goed idee om verschillende versies te proberen. Van milder tot sterk. Van smaakvol tot stoffig. Geniet ervan!


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. oec.world.

Aanbevolen

Kurupi Clasica 0,5kg

Kurupi Clasica 0,5kg

6,79 € incl. BTW/1stuk(13,58 € / kg incl. BTW)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

7,59 € incl. BTW/1stuk(15,18 € / kg incl. BTW)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

6,39 € incl. BTW/1stuk(12,78 € / kg incl. BTW)
Selecta Silueta 0,5kg

Selecta Silueta 0,5kg

4,19 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 5,99 €/1stukReguliere prijs 5,99 € incl. BTW/1stuk(8,38 € / kg incl. BTW)
Taragui Naranja de Oriente 0,5kg

Taragui Naranja de Oriente 0,5kg

9,09 € incl. BTW/1stuk(18,18 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel