Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate - eigenschappen. Wat is de groene drank uit Zuid-Amerika?

2023-06-07
Yerba mate - eigenschappen. Wat is de groene drank uit Zuid-Amerika?

Je opent je slaperige ogen, het is pas 06.00 uur in de ochtend. Het is moeilijk om uit bed te komen. Je gaat naar de keuken, doet water in de waterkoker en pakt een kan koffie om in een kopje te gieten. Je hoort de waterkoker fluiten. Je bent nog maar een paar seconden verwijderd van volledig wakker zijn. Plotseling komt er een gedachte bij je op: wat als je de koffie inruilt voor iets gezonders? In plaats van een kopje zet je een kalebas op het aanrecht? In plaats van zwarte koffie, groene yerba mate zetten? In plaats van een lepel, een bombilla gebruiken? Ontdek wat Yerba Mate is. De eigenschappen en voordelen van regelmatig drinken!

Maar wat is Yerba Mate?

Yerba mate is een aftreksel van de gedroogde bladeren en twijgen van ilex paraguariensis, die in zijn natuurlijke omgeving groeit op de grens van vier Zuid-Amerikaanse landen: Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Ilex paraguariensis staat bekend als de "groenblijvende boom". Hij kan tot 18 meter hoog worden, maar meestal wordt hij niet hoger dan zo'n 6-8 meter. Hij heeft karakteristieke, langwerpige bladeren met een gekartelde rand. De eigenschappen van deze plant werden lang geleden ontdekt door de Guarani-indianen. Zij ontdekten dat het kauwen op ilex paraguariensis vermoeidheid kan wegnemen, de geest kan verhelderen, de zintuigen scherper kan maken en honger kan verminderen. De plant won aan populariteit dankzij de jezuïtische missionarissen die halverwege de 17e eeuw tijdens de verovering in het Paraná-bekken arriveerden. Dankzij hen werden de eerste plantages van yerba mate in Zuid-Amerika aangelegd, begon de export van gedroogd fruit naar Europa en werd yerba mate een onlosmakelijk onderdeel van het leven van Zuid-Amerikanen. Tegenwoordig wint Yerba mate al enkele jaren aan populariteit over de hele wereld en wordt het een alternatief voor de gewone Chinese thee en koffie.

Yerba mate - eigenschappen en effecten

De groene drank van Zuid-Amerikaanse Indianen is een waar natuurwonder. Het heeft veel waardevolle eigenschappen en bevat veel vitaminen, micro- en macro-elementen die een positief effect hebben op het menselijk lichaam. Deze omvatten: zink, kalium, fosfor, calcium, silicium en magnesium, evenals vitamines: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7 en B9, C en E. Eén portie Yerba Mate is een enorme, gezonde en natuurlijke dosis waardevolle ingrediënten. Bovendien bevat het weinig calorieën. Wat wil je nog meer!

Yerba mate - eigenschappen:

Vitamins and minerals in yerba mate

Vitamines en mineralen in Yerba Mate. Versterkende eigenschappen

Er wordt gezegd dat yerba mate ongeveer 200 natuurlijke chemische verbindingen bevat. Ze worden echter niet allemaal door ons geabsorbeerd en sommige worden er bij elk glaasje uitgespoeld door het water. Desalniettemin is het een onbetwistbaar feit dat yerba mate een geweldige bron van vitaminen en mineralen is die het menselijk lichaam helpen te functioneren. Het is onmogelijk om alle ingrediënten van Yerba Mate op te noemen, maar de belangrijkste zijn:

 • vitamines: A, B, C en E.
  - Vitamine A is verantwoordelijk voor het behoud van een gezonde huid, haar en nagels, verbetert het gezichtsvermogen, versterkt het immuunsysteem en ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam,
  - vitamine B behoren tot de belangrijkste stoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Ze beïnvloeden het zenuwstelsel, de hart- en spierfunctie en de conditie van de huid. Ze ondersteunen ook de stofwisseling en hebben een effect op ons humeur,
  - Vitamine C en E hebben een antioxiderende werking. Vitamine C versterkt bovendien de weerstand van het lichaam tegen infecties en vitamine E ondersteunt de werking van het cardiovasculaire systeem.
 • Polyfenolen zijn organische chemische verbindingen die een sterke antioxidante werking hebben en het oxidatieproces vertragen. Ze werken kankerremmend en voorkomen hart- en vaatziekten.
 • xanthines - cafeïne, theobromine en theofylline, die stimulerende eigenschappen hebben.
 • micro- en macro-elementen: zink, kalium, fosfor, calcium, silicium en magnesium, die essentieel zijn voor het functioneren van het menselijk lichaam.
 • saponinen - verantwoordelijk voor de specifieke, bittere smaak van yerba mate en het schuimende effect dat zich vormt op het oppervlak van het brouwsel. Ze werken vochtafdrijvend, ontstekingsremmend en antibacterieel, ondersteunen de spijsvertering en kunnen het cholesterolgehalte reguleren.

Yerba mate versus koffie en andere cafeïnehoudende dranken. Stimulerende eigenschappen

Yerba mate wordt wereldwijd steeds populairder en dankt zijn stimulerende eigenschappen voornamelijk aan het cafeïnegehalte, ook wel mateïne genoemd. Het is moeilijk om het cafeïnegehalte van yerba mate precies te bepalen, omdat het van veel factoren afhangt, zoals het soort en de hoeveelheid yerba mate, de manier waarop je het brouwt en hoe vaak het wordt ingeschonken. Er kan grofweg worden aangenomen dat een liter van het brouwsel van ilex paraguariensis ongeveer 70-650 mg cafeïne bevat. Ter vergelijking: een liter espresso bevat 1700-2250 mg cafeïne, een liter gebrouwen koffie 380-650 mg cafeïne, energiedrankjes bevatten ongeveer 320 mg cafeïne en thee 280 mg cafeïne. Koolzuurhoudende dranken zoals coca-cola bevatten ongeveer 96-185 mg cafeïne. Yerba mate bevat dus minder cafeïne dan koffie, dat onmiddellijk stimuleert en een snelle "kick" geeft, maar ook een relatief kort effect heeft. Yerba mate kan meerdere keren worden gedronken, en elke volgende infusie is iets zwakker dan de vorige, maar geeft nog steeds veel energie, dus het effect van ilex paraguariensis is veel langer dan koffie. Yerba mate is sterker dan thee, maar het is een duidelijke winnaar als het gaat om de samenstelling in vergelijking met frisdrank en energiedrankjes. Het is gezond en volledig natuurlijk - in tegenstelling tot drankjes die tonnen suiker en een aantal synthetische stoffen bevatten.

Yerba mate - stimulating properties

Antioxidatieve effecten van Yerba Mate

Een van de belangrijkste bestanddelen van Yerba Mate zijn polyfenolen. Dit zijn organische chemische verbindingen uit de groep fenolen, die een antioxiderende werking hebben. Ze stoppen of vertragen het oxidatieproces van stoffen. Er wordt algemeen aangenomen dat ze helpen bij het voorkomen van kanker en ischemische hartziekten. Ze helpen vrije radicalen te bestrijden die in het lichaam ontstaan als afvalproduct van het stofwisselingsproces, inspanning of ziekte en bijdragen aan de versnelling van celveroudering, de regeneratie van het lichaam remmen, DNA kunnen beschadigen en de ontwikkeling van kanker kunnen beïnvloeden. De saponinen en chlorogeenzuur die in yerba mate aanwezig zijn, zijn samen met polyfenolen ook natuurlijke antioxidanten die de positieve eigenschappen van de infusie verder versterken.

Zuiverende en regulerende eigenschappen van het spijsverteringsstelsel

Yerba mate ondersteunt de spijsvertering. De vitaminen en stoffen die het bevat ondersteunen de bloedcirculatie in het lichaam, wat de werking van de lever beïnvloedt. De mineralen die je aan je lichaam toevoegt door yerba mate te drinken verbeteren ook het stofwisselingsproces, wat helpt bij het ontgiften van het lichaam en het verwijderen van schadelijke gifstoffen die zich ophopen door overtollig vet en suiker, of door het eten van zwaar, gefrituurd voedsel. Deze drank heeft ook een vochtafdrijvend effect, wat helpt om schadelijke stoffen efficiënter uit het lichaam te spoelen. Er zijn veel kruidenmengsels van yerba mate op de markt met toevoegingen als kamille, anijs, munt, venkel, boldo, enz. Deze toevoegingen kunnen de positieve effecten van yerba op het spijsverteringsproces, de maagsapproductie of spierontspanning licht versterken. Sommige van deze kruiden hebben ook een anti-constipatie effect.

Een efficiëntere spijsvertering betekent ook een betere controle over het lichaamsgewicht. Veel mensen geloven dat yerba mate een afslankende werking heeft. Zeker, deze drank heeft een groot potentieel als aanvulling op een dieet en fysieke activiteit, die nodig zijn om overtollig gewicht te verliezen. De cafeïne in Yerba Mate verbetert, naast het hierboven beschreven stimulerende effect, ook de stofwisseling, wat resulteert in een snellere vetverbranding. Chlorogeenzuur, dat in yerba mate zit, maakt de suikerstofwisseling in het lichaam efficiënter. Saponinen werken cholesterolverlagend en vertragen de opname van vet. Yerba mate onderdrukt ook het hongergevoel, wat betekent dat je tijdens het drinken minder vaak zult snacken. Onthoud echter dat het geen wondermiddel tegen obesitas is!

Effecten van Yerba mate op bloeddruk en mentaal welzijn

Yerba mate kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor de bloedvaten meer ruimte krijgen en het bloed er efficiënter doorheen kan stromen. Hierdoor wordt de bloeddruk verlaagd. Aan de andere kant zorgt de stimulerende cafeïne in yerba mate ervoor dat de bloeddruk stijgt. Dit effect gaat niet zo snel als bij het drinken van koffie, dankzij de theobromine en theofylline in mate, die de bloedvaten verwijden en zo plotselinge pieken in de bloeddruk voorkomen. Het effect van yerba mate is daarom geleidelijk, milder en gelijkmatiger. Mensen die regelmatig yerba drinken beweren dat het bijdraagt aan het reguleren van de bloeddruk. Het is natuurlijk belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat dit drankje geen medicijn is, dus mensen die kampen met een te lage of te hoge bloeddruk moeten het drinken van Yerba Mate met de nodige voorzichtigheid benaderen.

De gereguleerde bloeddruk en de algehele ontspanning die voortkomen uit het drinken van Yerba mate dragen aanzienlijk bij aan de verbetering van de mentale toestand. Je zou kunnen zeggen dat Yerba mate een antidepressieve werking heeft vanwege de B-vitaminen (vooral vitamine B3) en magnesium. Een van de eigenschappen van vitamine B3 is een gunstig effect op het zenuwstelsel en de mentale toestand. Een van de symptomen van een tekort aan magnesium in het lichaam zijn depressieve stoornissen. Deze twee componenten zijn daarom zeer belangrijk in het dagelijkse dieet van de mens, en yerba mate is er een zeer goede bron van. Het drinken van Yerba mate verbetert de stemming, verkwikt de hersenen en kan verlichting brengen bij depressies. Yerba mate is geen remedie tegen depressie, dus het is geen vervanging voor een bezoek aan een specialist bij een aanzienlijke daling van de stemming of een ernstige stoornis. Het zal echter zeker een slecht humeur en emotionele prestaties verbeteren.

Yerba mate als schoonheidsmiddel

Deze eigenschap van Yerba mate kan vooral het schone geslacht interesseren. Yerba mate bevat veel stoffen die een zeer goed effect hebben op de conditie van de huid, het haar en de nagels. Vitamine B3 heeft naast een heilzame werking op de zenuwen ook een zeer goede werking op de bloedtoevoer naar de huid en de conditie van het haar. Vitamine C, ook wel bekend als de "vitamine van de jeugd", verstevigt de huid, verheldert haar en geeft haar meer glans. Vitamine E beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering, hydrateert en herstelt de elasticiteit en gladheid. Vitamine A is ook goed voor de conditie van de huid. Silicium in Yerba Mate helpt de huid, botten, nagels en het haar in goede conditie te houden. Zink kan op zijn beurt helpen bij de behandeling van acne en huidziekten. Regelmatig yerba mate drinken is daarom zeer heilzaam en zal niet alleen de interne werking van het menselijk lichaam verbeteren, maar ook je uiterlijk.

Het groene goud van de Zuid-Amerikaanse Indianen - yerba mate. Eigenschappen waarvoor het de moeite waard is om het regelmatig te drinken

Zoals je ziet is Yerba Mate een vitaminebom die de moeite waard is om in je dagelijkse dieet op te nemen. Het is geen medicijn, dus ondanks het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen zal het geen ernstige ziekten genezen, noch drastische veranderingen in je lichaam aanbrengen. In plaats daarvan kan het een volledig gezond, zeer natuurlijk voedingssupplement zijn dat het functioneren van je lichaam ondersteunt en je welzijn verbetert. Hoewel het in eerste instantie misschien smakeloos lijkt, vanwege de merkbare bitterheid in de smaak, zul je al snel merken dat dit modderige groene brouwsel je aandacht waard is. We moedigen je niet aan om koffie of thee te vervangen door yerba mate uit Zuid-Amerika, want iedereen drinkt wat hij lekker vindt, maar we moedigen je wel aan om het te proberen en de wonderbaarlijke eigenschappen te ontdekken!

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

4,39 € incl. BTW/1item(17,56 € / kg incl. BTW)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

6,07 € incl. BTW/1itemDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 6,23 €/1itemReguliere prijs 7,59 € incl. BTW/1item(12,14 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel