Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Wat is de sterkste yerba mate? We controleren het!

2023-02-22
Wat is de sterkste yerba mate? We controleren het!

Yerba mate blijft nieuwe liefhebbers aantrekken. Fans waarderen het plantaardige aroma van het brouwsel en de opmerkelijke, veelzijdige smaak. Voor velen is het belangrijkste echter het stimulerende effect van het hoge natuurlijke cafeïnegehalte. U vraagt ons vaak wat de sterkste yerba mate is. Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven, want er zijn verschillende favorieten. Ontdek ze in onze laatste tekst!

Wat stimuleert in yerba mate?

Laten we beginnen met een paar feiten op een rijtje te zetten. Wat stimuleert in yerba? Wat maakt yerba mate goed voor stimulatie? De stimulerende eigenschappen van yerba mate zijn voornamelijk te danken aan de cafeïne die het bevat. Het is een organische chemische verbinding, een purine alkaloïde, die een stimulerend effect heeft. Het geeft extra energie, stimuleert de geest, neemt gevoelens van vermoeidheid weg, scherpt de zintuigen en verbetert de concentratie. Volgens bronnen bevat een liter yerba mate gemiddeld ongeveer 358 mg cafeïne. Dit is geen precieze informatie, want het cafeïnegehalte van yerba varieert afhankelijk van vele factoren. Het is iets minder dan in koffie en meer dan in thee of energiedranken. We schreven hier meer over cafeïne en het gehalte in yerba mate. Er zijn ook twee andere stoffen met een stimulerende werking in yerba mate - theophylline en theobromine. Deze stoffen zorgen ervoor dat yerba mate een ander effect heeft dan koffie - sterk stimulerend, maar niet zo abrupt.

Waaraan zijn de stimulerende eigenschappen van yerba mate te danken?

De mate van cafeïneverzadiging van verschillende soorten yerba mate wordt bepaald door verschillende factoren. Yerba van verschillende merken en fabrikanten kan in verschillende mate stimuleren. Sterker nog, zelfs verschillende partijen van dezelfde yerba kunnen verschillen in hun cafeïnegehalte. Wat is hiervan de reden?

Factoren die het cafeïnegehalte van yerba mate beïnvloeden - in één oogopslag:

  • de klimaatomstandigheden voor de teelt van hulst,
  • de technologie die wordt gebruikt om de yerba mate te verwerken,
  • de temperatuur van het water dat wordt gebruikt om de Yerba Mate te brouwen,
  • de duur van het brouwen van de Yerba Mate.

De consensus is dat de best gedroogde, sterkste yerba mate wordt gemaakt van hulst die in diverse ecosystemen wordt geteeld. De stimulerende eigenschappen van yerba worden beïnvloed door de klimatologische omstandigheden van de plantage. Deze zijn een gevolg van de ligging en dus van het niveau van de zonneschijn, de gemiddelde temperaturen en de vochtigheid, alsook van het type en de kwaliteit van de bodem. De beste omstandigheden voor de teelt van de plant zijn een bergachtig gebied op een bodem die rijk is aan de mineralen ijzer en fosfor en een regenval van ongeveer 1.500 mm per jaar, intenser tussen september en februari.

De timing van de hulstoogst is ook belangrijk. Volgroeide struiken zijn na ongeveer 4-6 jaar klaar voor de oogst, en vervolgens worden de bladeren en twijgen van een enkele struik ongeveer om de 2-3 jaar geoogst. De hulst die tussen maart en september wordt geoogst, wordt beschouwd als de meest waardevolle, zowel qua smaak en aroma als qua stimulerende eigenschappen.

De verwerkingstechnologie van de plant is niet minder belangrijk. Hiermee bedoelen we de droogmethode, de kruidenperiode, de aanwezigheid van stokjes, stof en additieven. Afhankelijk van de droogmethode - met vuur en rook of met hete lucht - krijgt de Paraguayaanse hulst verschillende smaak- en aromakwaliteiten. De smaak en het aroma worden ook sterk beïnvloed door de rijpingstijd - hoe langer die is, hoe intenser de yerba mate is, met meer diepte en een karakteristieke bitterheid. Een langere rijpingstijd betekent ook een sterker stimulerend effect. De yerba mate die meer stof bevat, wordt ook geacht een sterker stimulerend effect te hebben - hier ligt de kracht. De stokjes in de droge thee zijn de zogenaamde "verstoppers", die geen stimulerend effect hebben. Ook toevoegingen in de vorm van kruiden of fruit verzachten de stimulerende werking van yerba mate. In de klassieke yerba, zonder toevoegingen, zit meer cafeïne.

Ten slotte kunnen we de stimulerende eigenschappen van yerba mate ook zelf beïnvloeden. Het cafeïnegehalte van het brouwsel wordt beïnvloed door de temperatuur van het water en de brouwtijd, die we zelf kunnen bepalen. De meeste cafeïne komt vrij bij de Paraguayaanse hulst wanneer deze wordt gebrouwen met water van ongeveer 70-80 °C. Yerba mate die over kokend water of te koud water wordt gegoten, brouwt slecht en is minder stimulerend. Een sterke Yerba mate duurt langer om te trekken. Als een deel van de gedroogde thee meerdere keren wordt opgeschonken, zullen de stimulerende eigenschappen van elke volgende vulling zwakker zijn - het water spoelt de cafeïne weg. Bovendien zal zelfs de sterkste yerba mate niet bijzonder stimulerend werken als u er gewoon te weinig van in de matzo giet. Het loont dus de moeite om de hoeveelheid gedroogde thee aan te passen aan het effect dat u wilt bereiken.

De sterkste stimulerende yerba mate. Wat bevat de meeste cafeïne en is de beste stimulans?

Onder de toevoegingsvrije "klassiekers" vinden we vele zeer energiegevende producten. Het is goed van deze gelegenheid gebruik te maken om de wijd verspreide mythe te ontkrachten dat sterk bittere yerba het hoogste cafeïnegehalte heeft. De twee hebben absoluut niets met elkaar te maken. Zo heeft de beroemde Pajarito een lager cafeïnegehalte dan bijvoorbeeld de groene en licht smakende Verde Mate Green. Statistisch gezien komen de sterkste Yerba Mate producten voornamelijk uit Argentinië en Brazilië. Van bijzonder belang zijn de Yaguar Wild Energy en Rosamonte Suave yerba. Dat klopt! De aanduiding "suave" wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd als "minder stimulerend". Ondertussen is het puur een kwestie van smaak. De eerder genoemde Rosamonte Suave is een van de rijkste aan cafeïne van de yerba mates, en daarom de meest stimulerende.

Guarana - een extra dosis cafeïne in yerba mate

Zelfs als de soort yerba mate niet een van de meest stimulerende is, kan een beetje extra energie worden "toegevoegd". Een ideaal energiesupplement dat perfect samengaat met yerba is guarana, een vrucht uit het Amazonegebied die wordt beschouwd als een van de rijkste natuurlijke bronnen van cafeïne. Guarana kan alleen aan yerba worden toegevoegd of een kant-en-klaar mengsel kan bij veel fabrikanten worden gekocht. Yerba mate-samenstellingen met toegevoegde guarana worden beschouwd als een van de sterkste in termen van stimulerend vermogen. Als u op zoek bent naar een sterke dosis energie, moet u zeker belangstelling hebben voor deze producten. In onze winkel hebben we een brede selectie van de meest stimulerende yerba mates met toegevoegde guarana, waaronder de Braziliaanse groene yerba van Verde Mate Green - Energía Guaraná. Welke andere yerba mates met guarana zijn het sterkst en we raden je aan er aandacht aan te besteden? Tot de favorieten behoren: de Argentijnse CBSé Energía Guaraná, de van Brazilië afkomstige maar door Argentinië geproduceerde Yaguar Energía Guaraná en de intense, rokerige Paraguayaanse Guarani Energia con Guarana. Elk wordt gekenmerkt door een zeer hoge concentratie cafeïne. Paraguayaanse El Fuego wordt beschouwd als de sterkste yerba mate op de markt. Hij wordt met vuur en rook gedroogd volgens de traditionele barbacuá-methode en stimuleert intens en langdurig. El Fuego Energy Guarana is hier bijzonder opmerkelijk, omdat het niet alleen de stimulerende guarana bevat, maar ook guayusa - het Ecuadoraanse "neefje" van yerba mate, dat een derde dosis cafeïne aan de samenstelling toevoegt.

Wat zijn de sterkste yerba mate op de markt?

Heb je een flinke dosis energie nodig en vraag je je af welke yerba mate het meest stimulerend is? Onder de sterkste yerba mates vind je zowel de traditionele yerba als die met speciale stimulerende ingrediënten. Naast de bovengenoemde merken zorgt bijvoorbeeld de biologische Soul Mate Despalada voor een uitstekende stimulans. Yerba mate van het merk Taragui (vooral Taragüi Energia) heeft een hoog cafeïnegehalte. De meest stimulerende yerba mates uit Paraguay zijn Selecta, Guarani en El Fuego. Wij raden u aan ze te proberen en zelf te ervaren hoe heerlijk stimulerend ze zijn!

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

4,39 € incl. BTW/1stuk(17,56 € / kg incl. BTW)
Taragui Energia 500g Okazja

Taragui Energia 500g

6,03 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting: 5,98 €/1stuk+1% Reguliere prijs: 7,59 € incl. BTW/1stuk-21%(12,06 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
pixel