Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Palo santo - hoe helpt de "heilige boom"?

2023-11-01
Palo santo - hoe helpt de "heilige boom"?

Palo santo... onder deze magische woorden schuilt een even magische kracht. De plant, die door de inheemse bewoners van de kusten van Zuid- en Midden-Amerika de "heilige boom" wordt genoemd, heeft buitengewone eigenschappen. Wij, mateisten, associëren hem het meest met de yerba mate drinkschaal, maar dit is niet zijn enige gebruik. Hoe werkt palo santo en waar komt de magie vandaan? Laat het ons uitleggen!

Samenvatting:

  1. Magische kracht uit Amerika. Wat is palo santo?
  2. Gebruik van de heilige boom
  3. Hoe verzorg je een palo santo mate kalebas?

Magische kracht uit Amerika. Wat is palo santo?

Palo santo betekent in het Spaans "heilige boom". De term verwijst naar verschillende boomsoorten, waarvan de populairste in de botanische taxonomie voorkomen onder de Latijnse namen Bursera graveolens en Bulnesia sarmientoi (of beter Gonopterodendron sarmientoi). De eerste groeit in tropische wouden, in een gebied dat zich uitstrekt van het schiereiland Yucatán in Midden-Amerika - Mexico, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua en Costa Rica, via de noordelijke gebieden van Zuid-Amerika: Colombia, Ecuador en de Galapagoseilanden, tot het noordelijke deel van Argentinië. Bulnesia sarmientoi daarentegen komt voornamelijk voor in de Gran Chaco, een land dat op de grens ligt tussen Bolivia, Paraguay en Argentinië. De term "palo santo" wordt ook vaak gebruikt om het hout van de Guaiacum officinale aan te duiden, die in Midden-Amerika groeit. Wat al deze bomen gemeen hebben is dat ze zeer hard, duurzaam hout produceren dat zeer aromatische hars bevat, een bron van "magische" eigenschappen. Vanwege deze eigenschappen is palo santo al eeuwenlang van groot belang voor de inheemse bevolking en wint het nu wereldwijd enorm aan populariteit.

Palo santo met uitsterven bedreigd?

Palo santo is al eeuwenlang bekend in de geschiedenis. De eigenschappen van de wonderboom werden waarschijnlijk al door de oude Inca's gebruikt. Indiaanse sjamanen gebruikten palo santo voor magische rituelen en mystieke ceremonies. Aangestoken bossen, waaruit geurige rook opsteeg, maakten deel uit van de zuiverende ayahuasca ceremonie. De heilige palo santoboom is in de loop der jaren steeds populairder geworden. Zozeer zelfs dat zijn bestaan werd bedreigd. Overexploitatie verminderde de voorraden van de palo santo enorm en zorgde ervoor dat de regeringen van sommige landen de bomen op lijsten van bedreigde diersoorten plaatsten. Een tijd lang was het streng verboden om palantobomen te kappen voor industriële doeleinden. De enige manier om hout te verkrijgen was het verzamelen van dode, afgevallen takken. Hoewel vandaag de dag de meeste palo santoboomsoorten niet langer met uitsterven worden bedreigd, is deze manier van hout oogsten blijven bestaan. Takken die op de grond vallen en meerdere jaren drogen zonder menselijke tussenkomst, worden nog waardevoller. Er vinden talloze chemische reacties in plaats, het hout verandert van kleur en er komen waardevolle sappen vrij die bijdragen aan een nog sterker aroma. Oogsten in plaats van kappen is ook een teken van respect voor de heiligheid van deze prachtige bomen.

Gebruik van de heilige boom

Het hout van de bomen die palo santo worden genoemd heeft twee kenmerkende eigenschappen. Ten eerste geeft de hars die het bevat een ongelooflijk aroma af dat onmogelijk te imiteren is - houtachtig, licht zoet, met een vleugje vanille, maar toch aangenaam verfrissend en citrusachtig. Je ruikt het tropische woud, de natuur in haar pure vorm. Ten tweede is palo santo een van de hardste, taaiste en meest veerkrachtige houtsoorten ter wereld. De hars die erin zit, ruikt niet alleen heerlijk, maar bevat ook talloze oliën die het hout zeer resistent maken tegen rot en verschillende externe factoren. Door zijn hardheid en sterkte, maar ook door zijn originele aroma, heeft palo santo een breed scala aan toepassingen gevonden op vele gebieden.

Palo santo

Palo santo - yerba mate vat

Het harde en duurzame palo santo hout wordt gebruikt om verschillende voorwerpen te maken. Het wordt onder andere gebruikt in de bouwindustrie - het is bijvoorbeeld perfect voor de scheepsbouw. Het is ook een goed materiaal voor het maken van meubels (bijvoorbeeld kasten of tafels) en kleinere alledaagse voorwerpen, zoals sieraden of gebruiksvoorwerpen (kannen, kommen, vijzels voor het malen van kruiden en zaden). In de VS wordt "Palo Santo Marron" bier geproduceerd, dat wordt gerijpt in vaten gemaakt van het heilige hout. Palo santo neemt een belangrijke plaats in de mateistenwereld in. De heilige boom is zeker zeer bekend bij liefhebbers van yerba mate, want hij wordt vaak gebruikt voor het maken van palo santo mate kalebassen - speciale vaten voor het bereiden van een infusie gemaakt van de bladeren van Ilex paraguariensis. Gebrouwen in zo'n vat smaakt yerba mate veel beter dan in een gewone keramische kalebas. Het krijgt een compleet nieuwe, originele smaak en aroma. Onder invloed van de hoge temperatuur van het water wordt er hars aan het hout onttrokken, wat de smaak van het brouwsel volledig verandert. Mate kalebassen gemaakt van palo santo zijn kleine kunstwerkjes. Ze worden niet in massa geproduceerd - elk stuk is het resultaat van mensenhanden. Ze zijn uniek en op een bepaalde manier magisch. De hars die uit de dikke wanden komt ruikt niet alleen heerlijk, maar heeft ook desinfecterende eigenschappen. Het maakt het palo santo vat zeer resistent tegen schimmel. Onder invloed van temperatuur en vocht gaat het hout "werken" en kunnen er na enig gebruik scheuren ontstaan. Het sap dat palo santo afgeeft zorgt ervoor dat het vat zichzelf "op magische wijze" herstelt.

Er zijn veel soorten palo santo vaten voor yerba mate - met verschillende vormen en functies. Sommige hebben versterkende metalen fittingen, andere zijn met de hand versierd. Een van de meest interessante mate-vaten is de"Pampeano". Deze heeft dikke wanden met gelijkmatige kanalen. In dit type vat wordt het brouwsel op een iets andere manier bereid. De gedroogde mate wordt op de standaard manier in het midden gegoten, maar het water wordt in de kanalen gegoten in plaats van direct op de droge bladeren. Op deze manier doordrenkt het water de gedroogde bladeren geleidelijk, van buitenaf. De infusie wordt langzaam krachtiger, op een meer gebalanceerde manier, en een portie gedroogde bladeren gaat langer mee. Om de magie van palo santo nog beter te ervaren, is het ook de moeite waard om een bombilla van het heilige hout aan te schaffen. Wij raden speciale yerba mate sets aan die gemaakt zijn van palo santo.

Heilige boom - de levensboom

De heilige boom wordt niet alleen gebruikt om voorwerpen van te maken. Palo santo heeft nog veel meer toepassingen. Niet voor niets wordt de heilige boom ook wel de levensboom(lignum vitae) genoemd. Palo santo werd in de volksgeneeskunde gebruikt als remedie tegen verschillende kwalen. Van de hars werd een olie gemaakt tegen pijn en reuma. Vermalen stukjes palo santo hout werden toegevoegd aan de infusies - dit brouwsel had een heilzame werking op de spijsvertering. De bewoners van de gebieden waar palo santo groeit, verzekeren ons dat het gebruikt kan worden om de geest helder te maken, ons energie te geven of ons te helpen in een meditatieve staat te komen. Sjamanen gebruikten palo santo tijdens rituele gebeden en ceremonies. Ze versierden de ceremonieplaatsen met rook van in brand gestoken palo santo hout om ze te beschermen tegen boze geesten. Ze geloofden dat de geur van de heilige boom niet alleen een heilzame werking had op boze geesten, maar ook op mensen en hen geluk bracht. Tot op de dag van vandaag kun je in kruidenwinkels bossen kopen die als wierookstokjes worden gebruikt. Wanneer het wordt aangestoken en vervolgens gedoofd, verspreidt het hout niet alleen een heerlijk aroma in de kamer, maar wordt palo santo vooral gewaardeerd om zijn effect - het kalmeert en verzacht de zintuigen en verlicht stress en spanning. Het is uitstekend geschikt voor aromatherapie.

Hoe verzorg je een palo santo mate kalebas?

Een mate kalebas gemaakt van palo santo is een uniek object, maar het vereist de juiste voorbereiding en verzorging om het zo lang mogelijk te laten meegaan. Het hout is een organisch materiaal en hoewel palo santo sterk is en bestand tegen rotten, moet het goed worden beschermd voordat het voor de eerste keer wordt gebruikt. Het proces om de mate gpurd voor te bereiden heet curado. Eerst moet hij worden afgespoeld met koud water en volledig drogen. Daarna wordt de binnenkant ingesmeerd met olie. Het geoliede vat moet ongeveer 48 uur drogen. Gedurende deze tijd wordt het vet opgenomen in de structuur van het hout en conserveert het. Daarna moet de mate kalebas worden afgespoeld - deze keer mag het water warmer zijn, maar niet heet. In zo'n bereide kalebas kun je al yerba mate drinken, maar vergeet niet om de natte resten van het gedroogde product er niet te lang in te laten zitten. Je kunt meer lezen over curado en het verzorgen van je Yerba Mate kruik op onze blog.


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi, Guaiacum officinale.
  2. De Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN.

Aanbevolen

Palo Santo Mate Kop Diego

Palo Santo Mate Kop Diego

15,90 € incl. BTW/1stuk
pixel