Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Is Yerba Mate gezond voor kinderen?

2024-01-17
Is Yerba Mate gezond voor kinderen?

Niemand hoeft overtuigd te worden van de vele heilzame eigenschappen van Yerba Mate. De vraag is echter: kunnen kinderen net als volwassenen mate thee drinken? Vanaf hoe oud kun je Yerba Mate drinken?

Samenvatting:

  1. Een gezonde oppepper. Cafeïnegehalte van Yerba Mate
  2. Welk effect heeft cafeïne op het menselijk lichaam?
  3. Cultuur van het drinken van Yerba mate in Zuid-Amerika
  4. Kan Yerba mate gedronken worden door kinderen?

Een gezonde oppepper. Cafeïnegehalte van Yerba Mate

Yerba mate komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft veel waardevolle eigenschappen voor het menselijk lichaam. Het bevat vitaminen en mineralen die de immuniteit verbeteren. Yerba mate is een uitstekende bron van vitamine A, B, C en andere. De chemische samenstelling bevat ook mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, chroom, mangaan, zink en kalium. Een aftreksel van Yerba Mate verlaagt het cholesterolgehalte, verbetert de concentratie en heeft antioxiderende eigenschappen. De belangrijkste eigenschap die bijdraagt aan de populariteit van maté thee is het stimulerende effect, dat mogelijk wordt gemaakt door het natuurlijke cafeïnegehalte van de drank. Het is niet eenvoudig om het exacte cafeïnegehalte van Yerba Mate aan te geven, omdat dit afhangt van de manier en het tijdstip van het zetten, het soort en de hoeveelheid gedroogd product dat wordt gebruikt en het aantal keren dat de mate is ingeschonken. Er kan worden vastgesteld dat de hoeveelheid cafeïne in Yerba Mate varieert van 70-360 milligram per liter. Ter vergelijking: een liter espresso bevat ongeveer 1700-2250 mg cafeïne, een liter gezette koffie 380-650 mg, energiedrankjes bevatten ongeveer 320 mg, thee 280 mg en koolzuurhoudende dranken zoals cola bevatten ongeveer 96-185 mg cafeïne. Samengevat valt Yerba Mate ongeveer in het midden van deze lijst. Het bevat niet zoveel cafeïne als koffie, maar het is ook sterker dan thee of koolzuurhoudende dranken. Bovendien is het veel gezonder dan alle genoemde dranken. Maar is Yerba Mate gezond voor kinderen? Kunnen kinderen maté-thee drinken en is het niet schadelijk voor ze?

Welk effect heeft cafeïne op het menselijk lichaam?

Voordat we de titelvraag beantwoorden - is Yerba Mate gezond voor kinderen - moeten we eerst kijken naar de invloed van cafeïne in mate, koffie, thee, energiedrankjes en andere dranken op het menselijk lichaam. Cafeïne wordt gecategoriseerd als een psychoactieve stof of, meer specifiek, een stimulerend middel. Het heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, versnelt de hartslag en verwijdt de bloedvaten. Wanneer het in de juiste dosis wordt ingenomen, neemt het vermoeidheid en slaperigheid weg, verbetert het de concentratie en stemming en verhoogt het de fysieke prestaties. Cafeïne heeft een fysiologisch effect terwijl het geen voedingseigenschappen heeft. Overmatige consumptie kan bijwerkingen veroorzaken zoals hyperactiviteit, slapeloosheid, maagpijn of hoofdpijn. De meeste volwassenen kunnen tot 400 mg cafeïne per dag consumeren zonder zich zorgen te maken over bijwerkingen. Deze hoeveelheid komt overeen met ongeveer vier koppen koffie. We drinken meestal 's ochtends een kop koffie of yerba mate, soms 's middags, om ons energie te geven voor het werk - zware lichamelijke en geestelijke inspanning. Deze hoeveelheid koffie kan geen kwaad. Wat kinderen betreft, is de algemene opinie dat cafeïne een van de stoffen is die schadelijk zijn voor de jongste kinderen. Kinderen onder de 12 zouden niet meer dan 2,5 mg cafeïne per 1 kg gewicht mogen consumeren. Overmatige hoeveelheden cafeïne kunnen bij peuters plotselinge stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en slapeloosheid veroorzaken. Cafeïne kan echter niet volledig worden vermeden in hun dieet - het zit immers in thee, maar ook in chocolade of cacao. Het is misschien geen essentieel ingrediënt in hun dieet, maar als het van tijd tot tijd wordt geconsumeerd, wordt het zeker niet als schadelijk beschouwd, ook al bevat het cafeïne.

Is yerba mate healthy for kids?

Cultuur van het drinken van Yerba Mate in Zuid-Amerika

Voor ons Europeanen is Yerba Mate iets relatief nieuws. Het drinken van het brouwsel gemaakt van de bladeren van de Ilex paraguariensis is een trend, een soort mode. In Zuid-Amerikaanse landen, waar yerba mate vandaan komt, maakt het deel uit van de cultuur en traditie. Het is niet alleen een stimulerende, gezonde drank, maar heeft ook een sociale betekenis. In Argentinië bijvoorbeeld wordt het in meer dan 90% van de huishoudens gedronken. Het wordt gedronken door jong en oud. Het is onvermijdelijk dat peuters die hun ouders elke dag mate zien drinken uit een interessant uitziend vat, door een buisje met een ongebruikelijke vorm, het ook willen proberen. In Zuid-Amerikaanse landen, waar Yerba mate oorspronkelijk vandaan komt, drinken kinderen Yerba mate vanaf zeer jonge leeftijd. De mate die aan peuters wordt gegeven is echter meestal erg zwak, sterk verdund en het is meestal de zoveelste keer dat er weinig of zelfs geen cafeïne meer in zit. Oudere kinderen en tieners associëren het drinken van Yerba Mate met volwassenheid. Het geeft ze een gevoel van een zeker "prestige". Het is een beetje zoals koffie drinken bij ons - een tiener die koffie begint te drinken voelt zich al een beetje volwassener.

Kunnen kinderen yerba mate drinken?

Laten we eindelijk proberen de vraag te beantwoorden - is Yerba mate gezond voor kinderen, kunnen de kleintjes het drinken en vanaf welke leeftijd kan Yerba mate aan kinderen worden gegeven? Het antwoord op deze vragen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Yerba mate op zich, geserveerd in kleine hoeveelheden, kan geen kwaad, maar jonge kinderen zijn meestal toch al vulkanen van energie, dus ze hebben geen extra boost nodig. En laten we eerlijk zijn: de bittere smaak van matéthee zal een jong kind waarschijnlijk niet bevallen. Als een kind per se een drankje wil proberen dat door de ouders door een bombilla wordt gedronken, is het prima om ze af en toe een sterk verdunde mate te geven - er zit niet veel cafeïne in. Kinderen in hun tienerjaren grijpen vaak al naar drankjes die cafeïne bevatten - van Pepsi of Coca-Cola, die veel suiker bevatten, tot ongezonde energiedrankjes, die een aantal synthetische stoffen bevatten. Het is algemeen bekend dat dergelijke drankjes verleiden door hun smaak en kleurrijke verpakking, maar de consumptie ervan kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van het kind. In dit geval is een gezond, natuurlijk yerba mate, dat je tiener bovendien vitaminen en mineralen geeft, een uitstekend alternatief. Natuurlijk moet de hoeveelheid Yerba Mate die een tiener drinkt worden beperkt, net zoals cola- of energiedrankjes moeten worden beperkt. Het is moeilijk om een specifieke leeftijdsgrens vast te stellen vanaf wanneer een kind of tiener kan beginnen met het drinken van Yerba mate - veel hangt hier af van de aanleg van het kind en het gevoel van hun ouders. En om het nog makkelijker te maken om te beslissen of je kinderen yerba mate moeten drinken, moet je bedenken dat als je het niet erg vindt dat je kleine koffie of energiedrankjes drinkt, je nog minder tegen het slurpen van yerba mate moet zijn. Het belangrijkste is om het redelijk en met mate te houden.


Bron van informatie:

  1. Wikipedia: Mate, Kofeina.
  2. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate thee (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1stuk(12,58 € / kg incl. BTW)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

3,07 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 4,39 €/1stukReguliere prijs 4,39 € incl. BTW/1stuk(12,28 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel