Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Ik schonk bier in de matero en… ik zal het met plezier herhalen

2023-04-19
Ik schonk bier in de matero en… ik zal het met plezier herhalen

Een hete dag vol spanning. Na een goedgewerkte vrijdag is het de moeite waard om te ontspannen. Er gaat niets boven vers ingeschonken yerba mate in de stralen van de middagzon. Er gaat niets boven een koud, verfrissend biertje met een lekker hapje. Hoe zit het met het combineren van deze twee geweldige smaken? Ik heb gelezen dat het kan. Ik besloot het te proberen.

Een idee uit Zuid-Amerika: yerba mate cerveza

Yerba mate, een alternatieve koffie uit Zuid-Amerika, wordt vooral geassocieerd met een warm brouwsel - bereid in een geprofileerde matero en gedronken door een metalen bombilla. Yerba kan ook koud gedronken worden, overspoeld met ijswater. Optioneel kan koude tereré bereid worden met toevoeging van gekoeld sap. Wat als je bier zou gebruiken in plaats van water of sap...? Het idee van yerba mate met bier blijkt niet nieuw, want latino's, d.w.z. originele yerbodrinkers, hebben het al bedacht. Ze noemen het yerba mate cerveza in het Spaans.

Een belangrijke vraag rijst hier - is yerba met bier een veilige combinatie? Zoals gemeld door de media, zijn alcohol en populaire energiedrankjes een explosief mengsel, gevaarlijk voor het lichaam. Bij het nippen van drankjes vol synthetische energiedranken vinden chemische reacties plaats die onaangename en in extreme gevallen zelfs gevaarlijke gezondheidseffecten kunnen veroorzaken. Energiedrankjes bevatten cafeïne, net als yerba mate. Bij wijze van deductie rijst de vraag: kan de combinatie van Paraguayaanse hulst en bier net zo gevaarlijk zijn als de combinatie van energiedrankjes en wodka? Het blijkt dat cafeïne zelf niet reageert met alcohol. Alcohol en cafeïne hebben geen invloed op elkaars werking of metabolisme. Als je yerba echter combineert met alcohol, moet je onthouden dat je matig moet blijven - het door cafeïne gestimuleerde lichaam kan het bedwelmende effect met vertraging ervaren, wat de volgende dag kan leiden tot een onaangename kater.

Experiment met bier en yerba mate

In de voetsporen tredend van mateisten uit Zuid-Amerika, besloot ik de combinatie van bier en yerba mate zelf te testen. Ik schonk yerba mate Rosamonte in de mater - het is een van mijn favoriete mate. Het leek me altijd goed, zowel warm als koud. Toen ik las dat droogte gecombineerd kan worden met sinaasappelsap, melk of bier, vroeg ik me meteen af hoe een van de beste Argentijnse merken zich zou presenteren in het "experiment". Ik wilde geen gearomatiseerde mates kiezen, omdat het al kant-en-klare mixen zijn. Ik was benieuwd om een klassieker te combineren met een andere klassieker. Ik zou een misdaad hebben begaan als ik Rosamonte had overspoeld met een gewoon bier "concerniak". Ik ben meer een maat-gourmet dan een bierdrinker, maar ik kan de smaak van een goed, regionaal of ambachtelijk bier onderscheiden van een gemiddelde, industriële productie. Dus besloot ik een goede metgezel voor mijn Rosamonte te kiezen. De keuze viel op een traditionele, zwaar gehopte pils van een Pools merk, bekend om de kwaliteit van het bier, en niet om de omvang van de productie.

Hoe ging het "experiment"? Het bier smaakte mijn Rosamonte, want ze dronk de eerste milliliter gretig op. De drank trok vrij snel en efficiënt in. Er verscheen direct een stevig schuim en de vrijgekomen aroma's van hop en yerba mate vormden een interessant, in elkaar overlopend geheel. Na een paar ademhalingen wist ik dat twee sterke, interessante smaken zouden botsen. Na langzaam het volume van het vat te hebben aangevuld (ik moest het bier geleidelijk toevoegen, omdat de bladeren zich op grotere bierbellen vestigden) was het tijd om het te proberen. Het geheel kwam er erg bitter uit. Moutigheid, bierhop en de bitterheid van traditionele maté vloeiden op interessante wijze door elkaar heen, zonder elkaar te bevechten. Het leek erop dat de kracht van smaak geen ruimte zou laten voor iets anders. Maar ergens tussen hen in nestelde de "roos" van mijn Rosamonte zich comfortabel. Ik heb de indruk dat het voor een beginner of een voorstander van lichtere smaken te bitter zou zijn, maar voor mij was het effect buitengewoon. De reuksensaties waren even interessant. Nadat ik het mengsel had gedronken, snoof ik de verfrissende geur van Beer Mate op.

Yerba mate cerveza in de light versie

De combinatie van yerba mate met bier bleek een schot in de roos. Het is kracht, energie, stimulatie, verfrissing en perfecte dorstlesser in één. Ik raad echter aan om voorzichtig te zijn bij het kiezen van de juiste verhoudingen van gedroogde kruiden en alcohol, zodat de stimulatie en de kenmerkende yerba-bitterheid niet te sterk zijn. "Beerba" heeft maar één nadeel - je kunt er om voor de hand liggende, "procentuele" redenen niet te veel van drinken, maar ik denk dat Paraguayaanse hulst net zo goed zal werken in combinatie met alcoholvrij bier. Een interessante optie om de smaak van yerba met bier in een niet-alcoholische versie te verkrijgen, is het voorstel van het Braziliaanse merk Verde Mate Green, dat twee "bier" -composities aanbiedt. In Verde Mate IPA speelt naast groene, aan de lucht gedroogde yerba mate de hoofdrol door de toevoeging van aromatische hop, waarvan de bitterheid perfect harmonieert met hulst. Verde Mate Radler is een versie die is aangepast met een beetje citrustoevoegingen. Ik heb beide geprobeerd en raad het aan!

Bier met yerba mate - een revolutie op de markt?

Ze zijn niets nieuws op de markt van bier met toevoeging van koffie. Iets moeilijker, maar je vindt er ook ambachtelijke bieren bij de thee. Yerba Mate, als derde stimulerende zus, is ook een interessant onderwerp voor bierproducenten. Het verbaast me niet dat het eerste bier met toevoeging van yerba op de markt werd gebracht door een Braziliaanse bierproducent. Na wat onderzoek kom ik tot de conclusie dat de combinatie van yerba en bier vooral populair is bij ambachtelijke brouwerijen uit de Verenigde Staten, maar ik heb ook een paar nicheproducten uit ons land weten te vinden. Bovendien scoren sommige producten erg hoog op de ranglijst van de industrie. Dit is een interessante richting van de bierrevolutie. Ik hoop dat het in de toekomst op grotere schaal zal worden ontdekt door binnenlandse producenten. Wie weet? Misschien wordt, net als verschillende soorten IPA-, tarwe- of honingbieren, ook bier met maté overal verkrijgbaar.

Koel op een warme dag

De biercombinatie is een vrij mannelijke, specifieke smaak. Zeker als je kiest voor een sterk hoppige drank en een klassieke yerba met een hoog vermogen. Desalniettemin zijn er zoveel soorten bieren en zoveel soorten mate dat je naar believen kunt experimenteren en je eigen smaak kunt zoeken, en elke mix zal je een nieuwe ervaring geven. De verfrissende combinatie van bier en yerba is de perfecte optie "under the cloud" - voor het meiweekend of zomerfestival. Om praktische redenen blijf ik bij het traditionele brouwen, maar als ik in het weekend af en toe behoefte heb aan verfrissing, kies ik voor een interessante, ontspannende blend.

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

3,07 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 4,39 €/1stukReguliere prijs 4,39 € incl. BTW/1stuk(12,28 € / kg incl. BTW)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

6,03 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 6,07 €/1stukReguliere prijs 7,59 € incl. BTW/1stuk(12,06 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel