Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Effect van Yerba Mate op het lichaam

2023-09-06
Effect van Yerba Mate op het lichaam

Yerba mate is een aftreksel dat rijk is aan voedingsstoffen - essentiële mineralen en vitaminen. Het bevat ook antioxidanten die waardevol zijn voor de gezondheid. Dit maakt het zo'n drankje dat rijk is aan gezondheidseigenschappen. Ontdek of Yerba mate de moeite waard is om te drinken, welk effect het heeft op het lichaam en welke effecten je kunt verwachten.

Samenvatting:

 1. Wat zit er in yerba mate?
 2. Wat zijn de effecten van Yerba mate?
 3. Yerba mate, spijsvertering en metabolisme
 4. Yerba mate en potentie
 5. Yerba mate en het hart
 6. Wie moet geen Yerba mate drinken?
 7. Maté thee is goed voor alles

Wat zit er in Yerba mate?

Een korte herinnering aan wat Yerba Mate is. Het is een aftreksel van de gedroogde en geplette bladeren en takjes van Ilex paraguariensis, een plant die alleen voorkomt in Zuid-Amerika, op de grens van vier landen: Paraguay, Argentinië, Brazilië en Uruguay. Het brouwsel heeft een vrij intense, kruidige smaak en, afhankelijk van de productiemethode, kunnen er rokerige tonen in de smaak en het aroma verschijnen. Yerba mate staat vooral bekend om zijn stimulerende werking. Het bevat een grote dosis natuurlijke cafeïne, waardoor het mentale vermoeidheid verlicht en een positief effect heeft op de concentratie en het geheugen. Het bevat ook een overvloed aan vitaminen, waaronder:

 • vitamine A, die zeer goed is voor het gezichtsvermogen en de ogen,
 • vitamine C, die het aantal bloedcellen en het immuunsysteem beïnvloedt,
 • vitamine E, die verantwoordelijk is voor de bloedsomloop en de uitwisseling van stoffen op celniveau,
 • vitamine B1, die de zenuwfunctie en spijsvertering beïnvloedt,
 • vitamine B2 voor een goede oog- en haarconditie.

En dat is nog niet alles. Naast vitaminen bevat yerba mate ook veel mineralen die waardevol zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam, zoals zink (heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen), kalium (beïnvloedt de werking van het zenuwstelsel), fosfor en calcium (beïnvloeden onder andere de werking van botten en spieren), silicium (verantwoordelijk voor de conditie van de huid, het haar en de nagels) en magnesium (een tekort hieraan uit zich in een verzwakking van het lichaam). Het wordt ook door velen gewaardeerd dankzij het hoge gehalte aan polyfenolen - antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor het vertragen van het cellulaire verouderingsproces.

Wat zijn de effecten van Yerba Mate?

Zoals we al hebben gezegd, is de belangrijkste eigenschap van yerba mate, waardoor het beroemd is geworden in Zuid-Amerika en steeds populairder wordt in andere delen van de wereld, het stimulerende effect. De stimulatie die elke slok van het brouwsel geeft, is niet de enige eigenschap van mate. In feite heeft het een effect op het hele lichaam:

 • stimuleert en verbetert de concentratie,
 • elimineert het gevoel van vermoeidheid,
 • voedt en versterkt het lichaam,
 • vermindert het hongergevoel,
 • reinigt het lichaam van gifstoffen,
 • ondersteunt de spijsvertering,
 • reguleert de bloeddruk,
 • ontspant en verlicht stress.
Yerba mate – vitamins and minerals

Yerba mate, spijsvertering en stofwisseling

Yerba mate heeft een uitstekend effect op de werking van het spijsverteringsstelsel, wat resulteert in de populaire overtuiging dat het helpt in de strijd tegen overgewicht. Het verbetert de darmperistaltiek, stimuleert de maagsapsecretie en verlicht ongemakken die gerelateerd zijn aan het spijsverteringsproces. Yerba mate bevat biotine, dat weer verantwoordelijk is voor het goed functioneren van de schildklier en de synthese van vetzuren. Yerba mate heeft ook een goed effect op de leverfunctie. Het voorkomt vervetting van dit orgaan en reinigt het lichaam ook van gifstoffen - vooral schadelijke zware metalen, die een aanzienlijke belasting vormen voor de lever. Het reinigende effect is te danken aan de vochtafdrijvende eigenschappen van yerba mate, die worden beïnvloed door de saponinen die erin zitten. Maté thee verbetert de nierfunctie. Een verbeterde verwijdering van schadelijke stoffen uit het lichaam verhoogt op zijn beurt de stofwisseling, wat aanzienlijk bijdraagt aan het behoud van een slank figuur. Yerba mate versnelt de stofwisseling en verbetert de spijsvertering. Het helpt om sneller calorieën te verbranden tijdens het sporten. De beste effecten zijn zichtbaar na ongeveer 45 dagen regelmatig drinken van het aftreksel. Daarnaast veroorzaakt Yerba mate een verzadigd gevoel - het vermindert het hongergevoel, waardoor we minder snoepen. Hoewel yerba mate op zichzelf niet afslankt, kan het regelmatig drinken van de infusie, in combinatie met een geschikt dieet en lichaamsbeweging, bijdragen aan gewichtsverlies.

Yerba mate en potentie

Sommigen geloven dat Yerba mate een natuurlijk afrodisiacum is, dat de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen verbetert. Yerba mate en vruchtbaarheid - heeft het Zuid-Amerikaanse brouwsel echt een nut in dit opzicht? Gezondheid en welzijn vormen de basis voor een succesvol seksueel leven en mate-thee heeft een positief effect op het hele lichaam. De Zuid-Amerikaanse drank stimuleert en verkwikt het lichaam en voegt energie toe, wat een integraal onderdeel is van het vrijen. Een voorwaarde voor een gevoel van bevrediging en een succesvolle seksuele ervaring is ook mentaal welzijn. Yerba mate ontspant en brengt je in een goed humeur. Op zichzelf verhoogt Yerba Mate de seksuele prestaties niet. En heeft het invloed op het aantal zaadcellen of verhoogt het de vruchtbaarheid? Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar niet minder, meer energie, een beter humeur en, als gevolg daarvan, meer fysieke activiteit in bed kunnen bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van het libido.

Yerba mate en het hart

Yerba mate heeft een beschermend effect op het hart en de bloedsomloop. Het verlaagt het cholesterolgehalte, heeft een anti-atherosclerotisch effect en vermindert het risico op hartaandoeningen. Door het cholesterolgehalte te verlagen, wordt de ruimte in de bloedvaten vergroot en dit resulteert in een efficiëntere bloedstroom en een lagere bloeddruk. De theofylline en theobromine in maté thee verwijden de bloedvaten en reguleren het stimulerende effect van cafeïne. Yerba mate reguleert de bloeddruk en een optimale bloeddruk is de sleutel tot een gezond hart. Mate heeft ook ontstekingsremmende, schimmelwerende en parasitaire eigenschappen. Door het hoge gehalte aan antioxidanten neutraliseert het vrije radicalen, wat het risico op kanker, leveraandoeningen of hart- en vaatziekten helpt verlagen. Daarnaast helpt het reuma te bestrijden en verhoogt het de fysieke fitheid. Het heeft een zeer positief effect op het verbeteren van de stemming en helpt zo depressies te bestrijden. Yerba mate voegt ook energie toe, waardoor je je veel beter voelt.

Wie mag Yerba mate niet drinken?

Vanwege de hoge hoeveelheid cafeïne in Yerba Mate kunnen zwangere vrouwen het beter niet drinken. Moeders die borstvoeding geven moeten ook afzien van het drinken van mate tijdens deze speciale periode. Cafeïne kan prikkelbaarheid en slaapproblemen bij kinderen veroorzaken, dus Yerba mate kan beter niet aan peuters worden gegeven. Hoewel de ingrediënten in mate goed zijn voor het hart en de bloedsomloop, moeten mensen met hartproblemen hun arts raadplegen of het drinken van een energiedrankje voor hen aan te raden is.

Maté thee goed voor alles

Het drinken van Yerba Mate kan veel voordelen opleveren. Eerst en vooral die welke een positieve invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Daarnaast is het drinken van deze heerlijke drank zelf erg aangenaam en lekker. En dat is nog niet alles... Probeer het zelf en ontdek wat yerba mate nog meer kan doen!


Informatiebron:

 1. Wikipedia: Mate.
 2. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate thee (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1stuk(12,58 € / kg incl. BTW)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

3,07 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 4,39 €/1stukReguliere prijs 4,39 € incl. BTW/1stuk(12,28 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel