Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

De geschiedenis van Braziliaanse koffie: van ontdekking tot wereldwijd succes

2023-03-29
De geschiedenis van Braziliaanse koffie: van ontdekking tot wereldwijd succes

Brazilië is een waar koffiekoninkrijk. Sterker nog, het is een waar koffie-imperium! In dit land is 1/3 van de wereldproductie van koffie geconcentreerd. En het begon allemaal met een onopvallend boeket bloemen... Wat kenmerkt het, wat onderscheidt het van anderen en wat is de beste Braziliaanse koffie? In de post van vandaag gaan we dieper in op het thema van het "zwarte goud" van Brazilië.

Brazilië - het koninkrijk van de koffie

Hoewel wij, mateisten, Brazilië in de eerste plaats associëren met yerba mate, is de waarheid dat koffie de echte koningin is in Brazilië, niet yerba. In het grootste land van Zuid-Amerika beslaan koffieplantages een totale oppervlakte van bijna 30.000 vierkante kilometer. Jaarlijks wordt in dit land ongeveer 4 miljoen ton koffie geproduceerd - dat is 1/3 van de wereldproductie! De meeste in Brazilië geproduceerde koffie vertrekt vanuit de haven van Santos naar letterlijk alle uithoeken van de wereld, maar Brazilianen drinken zelf ook graag koffie. Ze houden van sterk en zoet.

Hoe kwam koffie in Brazilië terecht?

Tegenwoordig is Brazilië het centrum van de koffie-industrie, maar "slechts" 300 jaar geleden was er hier helemaal geen koffie. Oorspronkelijk komt de koffieboom uit Ethiopië en volgens de legende werden de stimulerende eigenschappen van de vruchten per ongeluk ontdekt door een herder genaamd Kaldi. Hij merkte op dat zijn geiten na het eten van de bessen van een bepaalde plant erg opgewonden raakten en buitengewoon veel energie hadden. Hij raakte geïnteresseerd in de plant en bracht de vrucht naar de plaatselijke sjamaan, die een aromatische infusie maakte van de zaden, die, wanneer dronken, de concentratie versterkte en langer alert bleef. Het nieuws van de wonderbaarlijke plant en de infusie bereid uit de zaden verspreidde zich naar andere stammen. Dankzij handelaren bereikte koffie geleidelijk andere landen en regio's. Van het Midden-Oosten, via Europa, naar beide Amerika's.

Koffie werd voor het eerst geïntroduceerd in Brazilië in 1727 en er is nog een andere legende aan verbonden. De Portugezen, die in die tijd een kolonie vormden in Brazilië, waren verliefd op de zwarte, opwekkende drank en wilden heel graag zelf koffie gaan verbouwen in "hun" streek. Hiervoor hadden ze zaailingen nodig, die ze moesten vragen aan een ander land dat al een koffieoogst had. Het gebeurde zo dat het Guyanese buurland Brazilië zaailingen had, maar ze behandelden ze als de grootste schat en wilden ze absoluut niet delen. Er was dus enige intrige. Kolonel Francisco de Melo Palheta werd onder de mantel van een diplomatieke missie naar Guyana gestuurd. Hij werd verliefd op de vrouw van de gouverneur van Guyana, die de kolonel als afscheid een boeket bloemen gaf. Er zitten koffiezaden in verstopt.

Vanaf dat moment begon de koffieteelt in Brazilië, en met de toenemende populariteit in Europa en de Verenigde Staten en een aanzienlijke toename van de vraag, werd de Braziliaanse koffiemarkt al snel een echte krachtpatser. De grootste plantages bevonden zich in de provincies Rio de Janeiro, São Paulo en Minas Gerais. Er werd zoveel koffie geproduceerd dat Brazilië aan het begin van de 20e eeuw meer dan 80% van de wereldmarkt voor zijn rekening nam, wat de economie in de toekomst aanzienlijk zou kunnen schudden. Het was noodzakelijk om bepaalde beperkingen en voorschriften op te leggen, daarom werd in 1931 het Koffie Instituut opgericht.

Hoe smaakt originele Braziliaanse koffie?

Als de koffieboom oorspronkelijk niet uit Brazilië komt, waarom groeit hij hier dan het meest en wordt Braziliaanse koffie als de beste ter wereld beschouwd? Koffie in Brazilië voelt erg goed aan, het heeft hier uitstekende groeiomstandigheden. Er heerst hier een gunstig, subtropisch klimaat, dat wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en frequente regenval, en dus een hoge luchtvochtigheid. Koffieplantages bevinden zich op vruchtbare bodems, rijk aan minerale zouten; in bergachtig terrein. Koffie groeit in Brazilië op een hoogte van ongeveer 800-1200 meter boven zeeniveau. Dit is lager dan bijvoorbeeld in Costa Rica of Colombia. Dit heeft een aanzienlijke invloed op de smaak van koffie - het is delicater, met een minder opvallende zuurgraad. De bladeren van de koffieboom staan dichter bij de zon en worden tegelijkertijd beschermd door weelderige tropische vegetatie tegen te veel blootstelling aan zonnestralen. Braziliaanse koffie wordt gemaakt van twee soorten koffie: Arabica (zachter) en, in mindere mate, Robusta (zwaarder, bitterder, heeft een hogere concentratie cafeïne). De koffieoogst vindt één keer per jaar plaats en valt in het droge seizoen - van juni tot september. In tegenstelling tot andere landen, waar meestal de "natte" methode wordt gebruikt om het fruit te verwerken (met behulp van water en gespecialiseerde apparatuur die het vruchtvlees mechanisch van de zaden scheidt), worden koffiebonen in Brazilië gedroogd volgens de "droge" methode - uiteraard in de zon.

Hoe smaakt Braziliaanse koffie? Wat is het verschil met bijvoorbeeld Colombiaanse koffie? Is Braziliaanse koffie beter? Er wordt gezegd dat de meest klassieke en universele koffie die uit Brazilië is. Het combineert goed met melk, maar is even lekker als "little black" zonder enige toevoegingen. Gemiddelde Braziliaanse Arabica's worden gekenmerkt door een lichte, sublieme smaak, met een lage zuurgraad. Ze zijn bijna volledig verstoken van bitterheid. Er zijn aangename noten van chocoladenoot in merkbaar. De smaak is evenwichtig en het einde wordt gekenmerkt door een zoetige afdronk.

Hoe herken je een goede Braziliaanse koffie?

Helaas betekent de grootschalige productie dat het overgrote deel van de koffie uit Brazilië industriële koffie is. Voor de plantenteelt, het oogsten en de verdere verwerking worden machines gebruikt, waardoor de arbeidskosten en de productietijd dalen. Fabrikanten richten zich op kwantiteit, niet op kwaliteit. Gelukkig zijn hier uitzonderingen op. In de jaren negentig begonnen sommige plantages hoge normen voor teelt, oogst en productie in te voeren. Dit zijn meestal kleine, familiale plantages, waar geen machines worden gebruikt, maar alleen mensenhanden. De planten worden streng geselecteerd. Alleen de beste vruchten van de hoogste kwaliteit worden geoogst. De beste Braziliaanse koffiesoorten worden "premium" of "specialiteit" genoemd en een voorbeeld is de ambachtelijke Mary Rose-koffie die in onze winkel verkrijgbaar is.

Mary Rose Braziliaanse koffie is verkrijgbaar in onze winkel in drie soorten, afhankelijk van de regio van herkomst - Mogiana (uit São Paulo) en Cerrado en Guaxupe (uit Minas Gerais). Alle drie worden ze, zoals het een sterke Braziliaanse koffie betaamt, gekenmerkt door een aangename smaak, met tonen van noten-chocolade-melk, een lage zuurgraad en een zware body. In Guaxupe- en Cerrado-koffie is er een extra vleugje citrus. De korrels van deze koffiesoorten zijn groot, geclassificeerd als premium. Ze worden gebrand in een universele omniroast-graad, waardoor het brouwsel op vrijwel elke manier kan worden bereid - zowel met behulp van professionele apparatuur als thuis.

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

3,07 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 4,39 €/1stukReguliere prijs 4,39 € incl. BTW/1stuk(12,28 € / kg incl. BTW)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

6,03 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 6,07 €/1stukReguliere prijs 7,59 € incl. BTW/1stuk(12,06 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel