Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Antioxidanten in Yerba Mate. Wat zijn ze en hoe beïnvloeden ze je gezondheid?

2024-05-31
Antioxidanten in Yerba Mate. Wat zijn ze en hoe beïnvloeden ze je gezondheid?

Als je leest over de eigenschappen van yerba mate, ben je ongetwijfeld meer dan eens informatie tegengekomen over het hoge gehalte aan antioxidanten. Je favoriete infusies zijn inderdaad rijk aan antioxidanten en kunnen daarom een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Hoe werken ze precies? Dat is precies de vraag die we vandaag zullen behandelen.

Samenvatting:

 1. Antioxidanten - een beschermend schild tegen vrije radicalen. Wat zijn het en hoe werken ze?
 2. Yerba mate. Een uitstekende bron van antioxidanten!
 3. Yerba mate en zijn wonderbaarlijke eigenschappen
 4. Antioxidanten in Yerba mate - de beschermers van de gezondheid
 5. Yerba mate - het elixer van de jeugd en een gezond lichaam!

Antioxidanten - een beschermend schild tegen vrije radicalen. Wat zijn ze en hoe werken ze?

In de drukte van alledaagse taken en zorgen is het gemakkelijk om te vergeten hoe belangrijk het is om voor onze gezondheid te zorgen. We zoeken naar magische manieren om onze jeugd en vitaliteit te behouden en grijpen naar kunstmatige preparaten en supplementen. Ondertussen biedt de natuur ons kant-en-klare oplossingen - het enige wat we hoeven te doen is yerba mate nemen, een natuurlijk brouwsel dat rijk is aan antioxidanten die ons organisme als beschermers tegen vrije radicalen beschermen!

Antioxidanten zijn chemische verbindingen die een sleutelrol spelen bij het beschermen van onze cellen tegen schade veroorzaakt door zogenaamde vrije radicalen. Antioxidanten zijn verantwoordelijk voor het bestrijden ervan. Vrije radicalen zijn atomen die in elk organisme voorkomen met één vrij elektron. Op zoek naar hun "paar" en in een poging het ontbrekende elektron te "stelen", vallen vrije radicalen andere cellen aan, wat leidt tot schade. Kortom, vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die, als er te veel van zijn, veel slechte dingen kunnen doen in het menselijk lichaam. Ze veroorzaken oxidatieve stress, wat op zijn beurt leidt tot een versnelling van het verouderingsproces en celdood, en dit kan de kiem zijn van gevaarlijke ziekten. De meest voorkomende zijn een verzwakt zenuwstelsel en verminderde immuniteit, hartaandoeningen of neurodegeneratieve ziekten. In extreme gevallen kan schade aan het genetisch materiaal van cellen en zelfs kanker optreden. Antioxidanten helpen dit proces te stoppen door het ontbrekende elektron aan het vrije radicaal te "doneren". In de praktijk leidt dit tot neutralisatie en verwijdering uit het systeem.

Er moet echter worden opgemerkt dat radicalen in bepaalde hoeveelheden heilzaam blijken te zijn, wat zich bijvoorbeeld uit in het bestrijden van bepaalde micro-organismen. Vrije radicalen worden van nature gevormd in het lichaam, als gevolg van natuurlijke stofwisselingsprocessen. Een teveel aan vrije radicalen kan het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl, zoals roken, overmatig alcoholgebruik of een ongeschikt dieet. Een teveel aan vrije radicalen kan zelfs veroorzaakt worden door overtraining - ook al lijkt sporten gezond te zijn! Andere genoemde oorzaken zijn externe factoren zoals luchtvervuiling of UV-straling. Er kunnen ernstige problemen ontstaan als er te veel radicalen zijn. Volgens wetenschappers is het daarom belangrijk om een balans te bewaren tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Helaas is dit niet altijd gemakkelijk. Sommige van de eerder genoemde factoren hebben we niet in de hand. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om het lichaam te ondersteunen in de strijd tegen vrije radicalen! Een gezond, uitgebalanceerd dieet is de sleutel om het lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid antioxidanten. Deze zijn te vinden in veel voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en noten, maar ook in dranken - vooral groene thee of yerba mate. Dit legendarische brouwsel van de Guarani indianen is een van de beste natuurlijke bronnen van antioxidanten!

Yerba mate. Een uitstekende bron van antioxidanten!

Om het lichaam van een optimale hoeveelheid antioxidanten te voorzien, gebruiken veel mensen verschillende medische preparaten. Het blijkt echter dat een aangepast dieet een even goede manier is om ze binnen te krijgen. Antioxidanten zijn overvloedig aanwezig in veel gewone groenten en fruit, zoals blauwe bessen, frambozen, bramen, noten, broccoli en knoflook. Groene thee wordt ook geïdentificeerd als een bron van antioxidanten en wordt vaak genoemd als onderdeel van een gezond dieet of speciale menu's. Het is natuurlijk niet onze bedoeling om dit feit te ondermijnen. Het is echter de moeite waard om erop te wijzen dat yerba mate meer dan drie keer zoveel antioxidanten bevat als groene thee! In alle lijsten die we kennen, staat het bovenaan de lijst van stoffen met een hoog antioxidatief potentieel.

Yerba mate is een aftreksel van de bladeren van Ilex paraguariensis, een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het is een soort "kruidenthee" die traditioneel wordt gedronken door de inwoners van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Yerba mate wordt gewaardeerd om zijn stimulerende effecten, maar ook om zijn vele voordelen voor de gezondheid, waardoor het wereldwijd steeds populairder wordt. De infusie is rijk aan cafeïne, waardoor het een uitstekend alternatief is voor koffie. Het heeft een stimulerend effect, verbetert de concentratie en geeft meer energie. Naast cafeïne is yerba mate rijk aan B-vitamines, vitamine C, vitamine E en mineralen zoals magnesium, kalium, zink en ijzer. Hierdoor ondersteunt het de gezondheid op vele niveaus door het leveren van essentiële voedingsstoffen. Dit bewijst dat Yerba Mate veel meer is dan alleen maar een natuurlijke energiedrank. Als je het regelmatig drinkt, kan het de sleutel tot gezondheid zijn!

Yerba mate en zijn wonderbaarlijke eigenschappen

Yerba mate is een echte natuurlijke schat die een schat aan gezondheidsvoordelen biedt. Regelmatige consumptie van het brouwsel kan de levenskwaliteit op veel vlakken aanzienlijk verbeteren. Laten we beginnen met het verbeteren van de concentratie. Dankzij het natuurlijke cafeïnegehalte heeft Yerba mate een stimulerend effect, scherpt het de zintuigen en verbetert het de hersenfunctie. Het is een ideale drank voor studenten, bedienden en iedereen die extra ondersteuning nodig heeft bij hun dagelijkse intellectuele uitdagingen. Yerba mate ondersteunt de werking van het spijsverteringsstelsel. Het ondersteunt de spijsvertering, reinigt het lichaam van gifstoffen en reguleert de darmwerking. Het kan ook helpen bij gewichtsverlies! De bestanddelen in maté-thee versnellen de stofwisseling, wat helpt om calorieën te verbranden en lichaamsvet te verminderen. In combinatie met een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan Yerba Mate een effectief middel zijn in de strijd tegen overgewicht. In het algemeen ondersteunt Yerba mate de gezondheid op vele manieren. Het bevat een reeks vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam, het ondersteunen van het zenuwstelsel, het versterken van de immuniteit en het verbeteren van de algehele gezondheid. Maar een sleutelrol onder de actieve stoffen in Yerba Mate is weggelegd voor antioxidanten, waar dit artikel over gaat. Ze helpen vrije radicalen te neutraliseren en cellen te beschermen tegen schade. Regelmatig yerba mate drinken kan dus het verouderingsproces vertragen en de conditie en vitaliteit van de huid verbeteren.

Antioxidanten in Yerba Mate - na straży zdrowia

Tot de belangrijkste antioxidanten in Yerba Mate behoren polyfenolen, chlorogeenzuur, cafeïnezuur en catechinen. Deze chemische verbindingen hebben extreem krachtige antioxidante effecten, die zich vertalen in talloze voordelen voor de gezondheid.

 • Polyfenolen zijn organische chemische verbindingen die in bijzonder grote hoeveelheden voorkomen in Yerba Mate, en overtreffen zelfs het polyfenolgehalte van groene thee. Ze werken als krachtige antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren en cellen beschermen tegen schade. Ze vertragen het verouderingsproces van cellen, wat vooral belangrijk is voor het behoud van een jeugdige huid en vitaliteit van het lichaam.
 • Chlorogeenzuur is een andere belangrijke antioxidant in Yerba Mate. Het heeft het vermogen om lipide-oxidatie te remmen, wat helpt om cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Chlorogeenzuur ondersteunt ook het glucosemetabolisme, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes.
 • Caffeïnezuur heeft net als chlorogeenzuur sterke antioxiderende eigenschappen. Het helpt vrije radicalen te neutraliseren, wat bijdraagt aan de bescherming van cellen tegen schade en het verouderingsproces vertraagt. Daarnaast heeft cafeïnezuur ontstekingsremmende effecten, wat de gezondheid van hart en bloedvaten kan ondersteunen.
 • Catechinen zijn een andere groep krachtige antioxidanten in Yerba Mate. Ze staan bekend om hun antioxiderende eigenschappen, die helpen cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Catechinen ondersteunen ook de cardiovasculaire gezondheid en helpen het cholesterolgehalte te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren.

Yerba mate - het elixer van de jeugd en een gezond lichaam!

Yerba mate is een drankje dat zeker de moeite waard is om op te nemen in je dagelijkse dieet! Maté thee is rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen en ondersteunt de gezondheid op vele niveaus. Van het beschermen tegen vrije radicalen, het versterken van het immuunsysteem tot het verbeteren van de huidconditie en het ondersteunen van de strijd tegen stress. De gezondheidsvoordelen van Yerba Mate zijn van onschatbare waarde. Probeer yerba mate regelmatig te drinken en zie hoeveel positieve veranderingen het kan brengen voor je gezondheid!


Bron van informatie:

 1. Wikipedia: Yerba mate, Antioxidant.
 2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.
 3. D.H. Bastos et al., Phenolic Antioxidants Identified by ESI-MS from Yerba Maté (Ilex paraguariensis) and Green Tea (Camelia sinensis) Extracts, Molecules, 2007.

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1stuk(12,58 € / kg incl. BTW)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

7,59 € incl. BTW/1stuk(15,18 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yaguar Energia Guarana 50g

Yaguar Energia Guarana 50g

3,19 € incl. BTW/1stuk(63,80 € / kg incl. BTW)
pixel