Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Amanda merkverhaal: Jan Szychowski, yerba mate en Polen

2023-03-09
Amanda merkverhaal: Jan Szychowski, yerba mate en Polen

Amanda is een van de bekendste Argentijnse yerba mate merken. Het wordt geëxporteerd naar landen over de hele wereld - van Noord-Amerika tot het Midden-Oosten. Ook in ons land is het populair. Maar wist u dat Amanda, ondanks zijn Argentijnse oorsprong, een "Pools" merk is? Een Pool, Jan Szychowski, zit achter het succes.

Jan Szychowski - bedenker van Pools-Argentijnse yerba mate

Het begin van het bestaan van het Argentijnse merk yerba mate Amanda is verbonden met een triest punt in de geschiedenis van ons land, namelijk de grote emigratiegolf van Poolse boeren naar Latijns-Amerika, die plaatsvond aan het begin van de 19e en de 20e eeuw. Onder de emigranten die in 1900 naar Argentinië kwamen was de familie van de toen 11-jarige Jan Szychowski, die een tiental jaren later een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de yerba mate. De Szychowski's vestigden zich in Apóstoles, in de provincie Misiones, gelegen in het noorden van Argentinië. De jonge John hield zich aanvankelijk bezig met smeden. Hij trouwde, en in 1914 vertrokken hij en zijn vader naar Buenos Aires om beter werk te vinden, geld te verdienen en naar Noord-Amerika te verhuizen of, zoals hun grote droom was, terug te keren naar hun vaderland. In die tijd brak er oorlog uit in Europa, wat de plannen van de Szychowski's doorkruiste. De reis naar de hoofdstad was echter niet tevergeefs, want Jan zag daar uit het buitenland geïmporteerde draaibanken.

Met zijn talent en vindingrijkheid ontwierp en bouwde de jonge Jan Szychowski bij zijn terugkeer naar Apóstoles eigenhandig een multifunctionele draaibank - aanvankelijk in een wat primitieve houten versie en later in een verbeterde versie van metaal. Dit was de eerste machine van zijn soort die in Argentinië vanaf nul werd gebouwd, en het hielp Szychowski om nog meer innovatieve machines te maken. Hij bouwde onder andere een machine voor het schoonmaken en sorteren van rijst en maïs, een molen voor het verwerken van cassave, een machine voor het snijden van hulstbladeren en twijgen en een machine voor het verpakken van yerba mate. Szychowski legde ook een telefoonlijn aan vanuit de stad Apóstoles, 20 km van zijn estancia, en droeg bij aan de bouw van een dam in de nabijgelegen Chimiray-rivier, waardoor zijn boerderij elektriciteit kon opwekken.

Alle uitvindingen werden essentiële instrumenten voor de werking en verbetering van het groeiende bedrijf "La Cachuera", dat gespecialiseerd was in de productie van levensmiddelen, waaronder de in Zuid-Amerika populaire yerba mate. Volharding en ijver brachten Szychowski, bijgenaamd "Don Juan" onder de plaatselijke bevolking, roem en fortuin. Zo ontstond het nu wereldberoemde yerba mate-merk Amanda - van Argentijnse oorsprong, maar met Poolse wortels. In de jaren 1920 telde Szychowski's plantage wel 30.000 hulstbomen!

Yerba mate Amanda - de kwintessens van kwaliteit en goede smaak. De recensies kunnen niet verkeerd zijn!

De Amanda van Szychowski veroverde al snel de harten van de Argentijnen en in de loop der jaren ook van yerba-liefhebbers over de hele wereld. Don Juan vergat zijn afkomst echter niet en legde een Pools accent in zijn "werk" - de eerste, klassieke Amanda Elaborada werd verpakt in papier met een wit en rood motief - net als de kleuren van de vlag van Polen. De verpakking van de tweede klassieker, Amanda Despalada, is daarentegen gehouden in witte en blauwe kleuren, wat een verwijzing is naar de kleuren van Szychowski's "geadopteerde" vaderland, Argentinië. Naarmate het bedrijf groeide, werden meer producten aan het assortiment van het merk toegevoegd, verrijkt met interessante ingrediënten, zoals de citroen Amanda Limón, de sinaasappel Amanda Naranja of de compositie met kruiden - Amanda Compuesta con Hierbas. Momenteel kunt u in de winkel van de oorspronkelijke fabrikant yerba mate kopen in ongeveer 12 verschillende variaties, plus er is ook yerba verpakt in zakjes en tal van accessoires die nodig zijn voor het bereiden en drinken van het brouwsel, ondertekend met het logo van het merk. Er zijn zelfs yerba's versierd met een motief rechtstreeks uit de Poolse folklore! Elk van Amanda's yerbera's krijgt veel positieve feedback. En dat verbaast ons niets! Het zijn echte klassiekers van de Argentijnse smaak. In de verpakking vinden we medium gesneden bladeren, met een behoorlijke hoeveelheid stokjes en stof, en na het gieten van water wordt het brouwsel gekenmerkt door een aangename bitterheid en een delicaat rokerige noot. Yerba Amanda is niet sterk samentrekkend en het is verre van het intense Paraguayaanse haksel dat na de eerste paar slokken een energiekick geeft. Het werkt daarom zowel goed als een 'alledaagse' yerba voor doorgewinterde mate-drinkers als voor degenen die net in de wereld van yerba mate stappen. Amanda, met zijn meer dan 100 jaar turbulente geschiedenis, is een cult yerba geworden die het waard is om minstens één keer te proberen tijdens je mate-avontuur. Als je nog geen van Amanda's yerba's hebt geprobeerd, vertrouw dan op de honderden positieve recensies - je zult zien dat het de moeite waard is!

De nalatenschap van Jan Szychowski

Hoe verging het de eminente visionair Jan Szychowski en zijn yerbac-imperium? De familie Szychowski was enorm succesvol en het nieuws hiervan verspreidde zich snel, tot aan de regering van de Tweede Republiek Polen, die de hele familie in 1936 het Bronzen Kruis van Verdienste toekende. In 1956 werd de Don Juan-fabriek bezocht door een journalist van het prestigieuze "National Geographic Magazine", Franc Shor, die Jan Szychowski kort daarna tot erelid van de "National Geographic Society" benoemde. Hij kreeg postuum de "Orde van Yerba Mate" van het Argentijnse Ministerie van Landbouw, en in 1999 eerden de autoriteiten van Apóstoles de nagedachtenis van de grote uitvinder met de "Andresito"-onderscheiding.

Jan Szychowski stierf in 1960. Hij werkte bijna tot het einde van zijn leven. Overeenkomstig zijn testament werd hij begraven op de top van een heuvel met uitzicht op de door hem gecreëerde boerderij "La Cachuera" - een vallei, een dam, een waterval en altijd groene plantages van Paraguayaanse hulst. Het bedrijf werd overgenomen door zijn zonen en het door de familie Szychowski gecreëerde merk Yerba Mate werd een van de populairste ter wereld. "Don Juan" liet een enorme erfenis na, zeer belangrijk voor de regio waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. Ter ere van hem werd, op de 100e verjaardag van de aankomst van de eerste Poolse en Oekraïense kolonisten in Misiones, een museum geopend op het terrein van "La Cachuera", waar het nog steeds mogelijk is te luisteren naar de verhalen van de afstammelingen van Szychowski, de machines te zien die hij maakte en de onderscheidingen waarmee hij werd onderscheiden. In 2021 vaardigde de president van Argentinië, Alberto Fernandez, een decreet uit waarbij het Jan Szychowski Historisch Museum in Apóstoles tot historisch monument werd verklaard.

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

3,07 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 4,39 €/1stukReguliere prijs 4,39 € incl. BTW/1stuk(12,28 € / kg incl. BTW)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

6,03 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 6,07 €/1stukReguliere prijs 7,59 € incl. BTW/1stuk(12,06 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel