Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Zijn energiedrankjes gezond?

2023-05-31
Zijn energiedrankjes gezond?

Je staat 's ochtends op na een slapeloze nacht. Bijna tot het ochtendgloren heb je zitten malen in de videogame of zitten blokken voor je examens. Je oogleden zijn zwaar en je hersenen hebben geen verbinding meer. Als een zombie dwaal je door je flat, op zoek naar een uitweg uit deze kwelling. Je grijpt naar een kleurrijk blikje frisdrank. Je hervindt snel je energie, wrijft in je ogen en leest de samenstelling van het energiedrankje dat je net hebt genuttigd. "Ik zal die troep nooit meer drinken!" - zeg je ontzet. Wat kun je in plaats van energiedrankjes drinken om je lichaam en geest effectief te stimuleren, zonder je kostbare gezondheid volledig te verpesten?

Samenvatting:

  1. Vijf theelepels suiker, cafeïne en een berg chemicaliën
  2. Bijwerkingen van energiedrankjes
  3. Een gezonde energiedrank? Bestaat zoiets ooit?
  4. Wat in Yerba Mate geeft je energie?
  5. Twee manieren om te stimuleren. Wat kies jij?

Vijf theelepels suiker, cafeïne en een berg chemicaliën

Energiedrankjes zijn erg populair. We kunnen ze in bijna elke supermarkt kopen. Ze zijn verleidelijk door hun smaak en relatief lage prijs. De producenten steken veel moeite en geld in reclame en de kleurrijke verpakking springt gewoon in het oog. Ze verbeteren de reactiesnelheid en concentratie en verminderen het gevoel van vermoeidheid. Ze zijn bedoeld voor fysieke en mentale werkers - mensen die gedurende lange perioden in een staat van volledige fysieke en mentale paraatheid moeten verkeren. Ze worden het vaakst gebruikt door chauffeurs, mensen die 's nachts werken of studenten tijdens het studeren voor examens. Er worden steeds meer "energiedrankjes voor gamers" gepromoot - energizers gericht op e-sporters of streamers die vele uren doorbrengen in de virtuele wereld. Omdat ze zo populair zijn, grijpen niet alleen volwassenen ernaar, maar ook tieners en zelfs scholieren. Volgens onderzoek is 50% van de consumenten van energiedrankjes jonger dan 25 jaar. Een energiedrank is een snelle energieboost - het is makkelijk te kopen, snel te drinken en lekker. En het belangrijkste: het heeft vrijwel onmiddellijk effect. De vraag is: zijn energiedrankjes gezond? Als je tijdens het winkelen naar een blikje energizer grijpt, heb je dan ooit het etiket zorgvuldig gelezen en nagedacht over wat je gaat drinken? Wat voor effect heeft het drinken van dit soort drankjes op je gezondheid?

Zijn energiedrankjes gezond?

We hebben de etiketten van een aantal van de populairste energiedrankjes bekeken en de samenstelling ervan deed ons letterlijk gruwelen. Het hoofdingrediënt is natuurlijk cafeïne, dat verantwoordelijk is voor het stimulerende effect. Bij het drinken van 250 ml van een energizer krijgt het lichaam gemiddeld 83 mg cafeïne binnen. Vaak wordt de samenstelling van het drankje verrijkt met guarana, wat het cafeïnegehalte nog eens extra verhoogt. Energiedrankjes bevatten meestal taurine, dat de bloeddruk verlaagt en een kalmerend en stressverlagend effect heeft. B-vitamines komen ook vaak voor in de samenstelling van energiedrankjes. Klinkt dat cool? Laten we eens verder kijken... Koolhydraten, conserveringsmiddelen, synthetische kleurstoffen. Plus een ton suiker. Het gemiddelde blikje energiedrank van 250 ml bevat 5 theelepels suiker. Naast pure suiker bevatten de ingrediënten vaak fructose of glucosestroop. In "light"-versies wordt suiker vervangen door vervangers die helemaal niet zo gezond zijn. Dit is meestal aspartaam of acesulfaam kalium - chemische verbindingen waarover enige controverse is ontstaan met betrekking tot hun schadelijkheid voor de gezondheid. Stel je voor dat je elke dag 1-3 koppen thee drinkt die gezoet zijn met vijf theelepels suiker. Realiseer je je hoeveel invloed dit op je lichaam zou hebben?

Bijwerkingen van energiedrankjes

Zoals we al hebben gezegd, is een energiedrankje een snelle energieboost. Je drinkt het en voelt vrijwel onmiddellijk het effect. Het effect verdwijnt net zo snel, dus je grijpt naar nog een blikje. Heb je een nachtdienst voor de boeg, ben je aan het blokken voor een examen of ga je de hele avond videospelletjes spelen? Dan drink je waarschijnlijk 3-4 energiedrankjes om wakker te blijven. Een dosis van 500 mg cafeïne (ongeveer 5-6 blikjes van 250 ml) kan vergiftiging veroorzaken, met maagproblemen, hoofdpijn, hyperactiviteit, hartkloppingen, slapeloosheid en zelfs angst en hallucinaties tot gevolg. Regelmatige inname van "kunstmatige energie" vermindert de slaapduur, verstoort de lichaamsfuncties en leidt tot vermoeidheid en zwakte. En toch worden energiedrankjes verondersteld vermoeidheid te elimineren! Bovendien bevatten energiedrankjes een groot aantal calorieën, die op de lange termijn kunnen bijdragen aan obesitas en diabetes. De suiker in dergelijke dranken draagt ook bij aan overgewicht en diabetes en is slecht voor de tanden, omdat het een voedingsbodem is voor tandbederf. De zuren in energiedrankjes zijn slecht voor het tandglazuur. Denk er maar eens over na. Wil je echt gezoete, chemische energiedrankjes drinken ten koste van je gezondheid?

Yerba mate vs. energy drink

Een gezonde energiedrank? Bestaat zoiets ooit?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: "Als energiedrankjes de slechtste troep zijn, wat moet ik dan drinken?". Bestaat er zoiets als een"natuurlijk energiedrankje"? Absoluut! Het heet yerba mate! Het is een aftreksel van de gedroogde en geplette bladeren en takjes van Ilex paraguariensis - een plant die voorkomt in Zuid-Amerika, in vier aangrenzende landen: Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Eeuwen geleden werden de eigenschappen van de plant ontdekt door de inheemse bewoners van deze gebieden, de Guarani-indianen, die merkten dat ze door het kauwen op de rauwe bladeren van de plant meer energie hadden, zich beter konden concentreren en minder honger voelden. Deze actie hielp de indianen enorm tijdens lange jachtpartijen of uitputtende reizen. Later begon de inheemse bevolking van Zuid-Amerika een aftreksel te maken van de bladeren van Ilex paraguariensis, dat tegenwoordig, onder de naam yerba mate, langzaam aan populariteit wint. Dat klopt, yerba mate is intens en meestal behoorlijk bitter van smaak. Als je gewend bent aan suiker in energiedrankjes, kunnen de eerste slokjes mate thee behoorlijk onaangenaam lijken, maar het is een kwestie van wennen. De smaak van Yerba Mate kan ook op veel manieren worden verbeterd, zoals we al vaker op onze blog hebben beschreven.

Wat in Yerba mate geeft je energie?

Yerba mate is een natuurlijke energiedrank met cafeïne als belangrijkste stimulerende ingrediënt. Het is moeilijk om de precieze hoeveelheid cafeïne in het brouwsel te bepalen, omdat dit van veel factoren afhangt: het soort Yerba Mate, de hoeveelheid gedroogd product die gebruikt wordt, de temperatuur van het water en de brouwtijd. Aangenomen wordt dat een liter brouwsel gemiddeld ongeveer 360 mg cafeïne bevat. Een portie van 250 ml bevat dus ongeveer 90 mg cafeïne - vergelijkbaar met een blikje energiedrank. Naast cafeïne zitten er twee stoffen in yerba mate die een stimulerend effect hebben - theophylline en theobromine. Ze verwijden de bloedvaten, wat plotselinge pieken in de bloeddruk voorkomt. Yerba mate heeft een geleidelijk en mild effect en een enkele portie kan meerdere keren worden geschonken (elke volgende portie bevat iets minder cafeïne). Het stimulerende effect houdt veel langer aan en als het wegebt, voel je geen plotselinge "glijvlucht" van energie. Ilex paraguariensis is ook een bron van antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen bestrijden, en veel vitaminen (A, B, C en E) en mineralen (zoals zink, silicium, magnesium, kalium, calcium en fosfor). Naast het stimulerende effect ondersteunt het de spijsvertering, verhoogt het de immuniteit van het lichaam en zuivert het van gifstoffen, verbetert het mentale welzijn en reguleert het de bloeddruk. Regelmatig yerba mate drinken kan helpen bij gewichtsverlies als je het combineert met de juiste voeding en lichaamsbeweging. En het beste van alles is dat al het goede dat Yerba mate biedt volledig natuurlijk is. Er is geen grammetje kunstmatigheid!

Twee manieren om te stimuleren. Wat kies jij?

Denk nog eens na. Stel je eens voor hoeveel schade je lichaam heeft opgelopen door de energiedrankjes die je tot nu toe hebt gedronken. Het is nog niet te laat om het te herstellen, je moet gewoon je gewoontes veranderen. Ben je bang dat yerba mate te slap is? Wat kan een Indiaas kruid doen? Geloof het maar, het kan veel doen. Maar als je nog steeds niet overtuigd bent van de kracht ervan, kun je kiezen voor een sterkere Yerba Mate met toegevoegde guarana. Heb je lange studie-uren voor de boeg, of ben je op zoek naar een natuurlijke energiedrank voor gamers? Probeer dan de Más IQ versie met ginseng en ginkgo biloba, die je grijze cellen nog meer stimuleren. Dus, wat kies je, een kunstmatige energiedrank met tonnen suiker en het hele periodiek systeem in zijn samenstelling of yerba mate - een volledig natuurlijke energiedrank? Wat is de gezondste energiedrank? We denken dat we deze vraag niet meer hoeven te beantwoorden, want het antwoord ligt voor de hand. Koop geen energiedrankjes meer, kies voor Yerba Mate en zorg voor je gezondheid!

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1stuk(12,58 € / kg incl. BTW)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

6,39 € incl. BTW/1stuk(12,78 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel