Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate thee zetten. Een beginnersgids

2023-06-28
Yerba mate thee zetten. Een beginnersgids

Veel van onze klanten vragen ons hoe ze Yerba Mate moeten zetten. Wat is de beste temperatuur voor de mate-thee? Vooral aan het begin van het avontuur met deze Zuid-Amerikaanse drank kan het een beetje ingewikkeld lijken. Schijn bedriegt en zoals blijkt is de kunst van het brouwen van Yerba Mate heel eenvoudig en wordt het al snel een dagelijkse routine.

Samenvatting:

  1. Yerba mate - hoe brouwen? Tradities van de Guarani Indianen
  2. Wat heb je nodig om Yerba mate te zetten?
  3. Stap voor stap Yerba Mate thee zetten
  4. Yerba mate zetten is zo eenvoudig!

Yerba mate - hoe brouwen? Tradities van de Guarani Indianen

Yerba mate lijkt erg op thee. Maar laat je niet misleiden. Thee is een aftreksel van de bladeren van Camellia sinensis, een plant die oorspronkelijk uit Azië komt. Yerba mate is een aftreksel van de Ilex paraguariensis plant die groeit in de grensgebieden van vier Zuid-Amerikaanse landen: Paraguay, Brazilië, Argentinië en Uruguay. Hoewel yerba mate en thee niet hetzelfde zijn, hebben ze veel gemeen - beide dranken zijn infusies van gedroogde en geplette plantenbladeren en worden meestal warm gedronken. Thee bereiden is eenvoudig. Je hebt twee dingen nodig - een kopje en een waterkoker. Doe gewoon het theezakje in het kopje, overgiet het met kokend water en wacht een paar minuten om te trekken. Je kunt ook een thee-ei gebruiken als je losse thee drinkt, hoewel dit niet nodig is als je het niet erg vindt dat de blaadjes in je mond komen. Met Yerba Mate is het iets ingewikkelder, maar veel dingen kunnen worden vereenvoudigd. De complicatie komt voort uit een ritueel, dat zijn oorsprong vindt in de tradities van de Guarani-indianen. Zij waren de eerste ontdekkers van de eigenschappen van Ilex paraguariensis en honderden jaren geleden dronken ze een aftreksel van de gedroogde bladeren. Wat belangrijk is bij het drinken van Yerba Mate is welk gereedschap je gebruikt om het te bereiden en hoe je de gedroogde bladeren bereidt voor het brouwen. De temperatuur van het water is ook belangrijk bij de bereiding van Yerba Mate. Dit alles creëert een aura van mysterie rond de cultuur van het drinken en brouwen van mate en voegt een vleugje magie toe. Dus als je wilt vasthouden aan de traditionele methode van het brouwen van Yerba mate, zijn er een paar regels die je moet volgen.

Wat heb je nodig om Yerba mate te brouwen?

Aangemoedigd door de verhalen van je vrienden en de vele artikelen over yerba mate, vraag je je af - hoe zet je het? Voordat je je eerste mate-thee bereidt, heb je een aantal essentiële hulpmiddelen nodig:

Mate kalebas - dit is een geprofileerde beker waarin je Yerba Mate kunt bereiden en drinken. De Guarani indianen dronken een aftreksel in vaten gemaakt van de houten, gedroogde en uitgeholde vrucht van de kalebas. Dergelijke kalebassen kun je vandaag de dag nog steeds kopen. Je kunt ook mate kalebassen van hout kopen - palo santo of algarrobo. Natuurlijke vazen van kalebas of hout hebben veel voordelen. Ze zijn handgemaakt en uniek, ecologisch, en ze beïnvloeden ook de smaak en het aroma van de infusie door zeer interessante, unieke tonen toe te voegen. Aan de andere kant zijn kalebassen van organisch materiaal minder duurzaam en moeten ze goed onderhouden worden. Momenteel zijn keramische mate kalebassen en kalebassen het populairst en gemakkelijk toegankelijk.

Bombilla is een metalen rietje met een filter dat het brouwsel van de aarde scheidt. Gedroogde Yerba Mate is veel fijner dan klassieke thee, waardoor het drinken van mate zonder bombilla onaangenaam is - de kleine stukjes blad en takjes blijven op de tanden liggen en irriteren de keel. Dat was de reden waarom de Guarani-indianen hun aftreksel begonnen te drinken door een rietje van bamboe of riet, dat later werd vervangen door een metalen bombilla. Tegenwoordig kun je bombilla's kopen die gemaakt zijn van bamboe, hout en verschillende soorten metaal - roestvrij staal, nikkel, alpaca of zilver. Hedendaagse bombilla's zijn ook uitgerust met verschillende filters - afhankelijk van het type Yerba Mate, de manier van brouwen en de behoeften van de drinkers.

Een bombilla heeft, net als een mate kalebas, de juiste verzorging nodig om zo lang mogelijk mee te gaan. Om hem grondig te wassen, kan het handig zijn om een speciaal schoonmaakmiddel te gebruiken.

Je kunt yerba mate vele malen infuseren, dus het is ook de moeite waard om een thermosfles te kopen, hoewel het geen verplichting is. Het bespaart je tijd om water te koken voor je het inschenkt, en het maakt het ook makkelijker om de drank mee te nemen - voor onderweg of naar school/werk. Er is een breed scala aan thermosflessen met verschillende functies beschikbaar in onze winkel - bekijk zeker de categorie "Gadgets en extra accessoires voor yerba mate".

Voor het brouwen van yerba mate kan een thermometer of een waterkoker met ingebouwde thermometer ook handig zijn om de temperatuur van het water nauwkeurig te meten.

Tot slot het belangrijkste punt: het kiezen van de juiste soort Yerba mate. Een gedroogde mate met een hoog stofgehalte zal sterk van smaak en effect zijn, terwijl een mate die praktisch alleen uit bladeren bestaat veel milder zal zijn. De stokjes zijn de "vulstof", dus hoe minder stokjes, hoe stimulerender het brouwsel zal zijn. De smaak van Yerba Mate wordt ook beïnvloed door de manier waarop de planten worden gedroogd. Mate die met warme lucht is gedroogd, heeft een milde smaak en is niet zo bitter als gerookte Yerba Mate.

Mate gourd and kettle with boiling water

Stap voor stap Yerba Mate thee zetten

Volgens de traditionele methode bestaat het brouwen van mate uit verschillende stappen:

Stap 1. De eerste stap is het gieten van de gedroogde mate in de mate kalebas. De hoeveelheid hangt af van hoe sterk het aftreksel is dat je wilt maken. Meestal giet je ongeveer 1/4-3/4 van het volume van de kalebas. Maar het is bekend dat hoe meer gedroogde mate je gebruikt, hoe sterker je infusie zal zijn, dus je kunt in het begin beginnen met het gieten van 2-3 theelepels gemalen bladeren (dit is ongeveer 15 gram gedroogde mate).

Stap 2. De volgende stap is, volgens de traditie, om de mate kalebas te bedekken met je hand, hem ondersteboven te houden en te schudden. Op deze manier blijft een deel van het stof op je hand liggen en verstopt later niet het filter in de bombilla. Als je yerba mate zonder takjes en stof kiest, kun je deze stap overslaan.

Stap 3. Zodra je de mate kalebas in zijn oorspronkelijke positie hebt gedraaid, kantel je hem in een hoek zodat zich een "hoopje" van de gedroogde mate vormt op één wand van de kalebas en de bodem van de kalebas blootligt.

Stap 4. Plaats de bombilla op het heuveltje, met het filter naar beneden - zodat het de bodem van de mate kalebas raakt.

Stap 5. Kantel de mate kalebas voorzichtig rechtop en zorg ervoor dat de gedroogde mate de bodem niet bedekt.

Stap 6. Giet een kleine hoeveelheid koel water over de Yerba mate, gericht op de onbedekte bodem van de mate kalebas en wacht tot de vloeistof in de gedroogde bladeren is getrokken.

Een kleine uitweiding: het fenomeen van water dat op mysterieuze wijze "verdwijnt" in de gedroogde bladeren van Yerba Mate werd vroeger het "slokje voor Sint Thomas" genoemd. De legende is ontstaan bij de Jezuïeten, die naar Zuid-Amerika kwamen na de verovering van het continent door de Spaanse veroveraars. De jezuïeten verspreidden het christendom onder de indianen, dat zich op een gegeven moment begon te vermengen met het geloof van de inheemse bevolking. Ze begonnen te geloven dat het de heilige Thomas was die de Ilex paraguariensis plant ter wereld bracht en aan de Guarani liet zien. De eerste slok Yerba Mate was daarom een "geschenk" aan Sint Thomas, gegeven als dank voor het laten zien van de wonderbaarlijke plant aan de bevolking.

Stap 7. De laatste stap in de bereiding van de infusie is heet water over de gedroogde mate gieten totdat de mate kalebas vol is. De optimale temperatuur voor het brouwen van yerba mate is ongeveer 70-80 °C. Hoe koeler het water, hoe langer het brouwen van de Yerba Mate duurt. Hoe milder de smaak en hoe zwakker de eigenschappen. Het is erg belangrijk dat het water voor Yerba Mate niet te heet is. Een te hoge temperatuur zal de bladeren van de Ilex paraguariensis verbranden en de infusie zal erg bitter zijn. Als je geen thermometer hebt en de temperatuur van de Yerba Mate thee niet nauwkeurig kunt controleren, wacht dan ongeveer 4-10 minuten na het koken van het water. Als je de bombilla nog niet eerder in de mate kalebas hebt gedaan, doe het dan nu en stop het uiteinde dicht met je duim. Zo voorkom je dat het filter verstopt raakt. Yerba mate trekt ongeveer 5 minuten. Een langere trektijd zorgt ervoor dat de infusie sterker en bitterder wordt.

Onthoud: je kunt een portie gedroogde mate meerdere keren uitschenken totdat je de infusie kunt proeven. Bij elke gietbeurt wordt de infusie zwakker. Het is interessant om Yerba mate te "brouwen" in water met een lage temperatuur. IJskoude mate is vooral populair in Paraguay, waar het in de zomer erg warm is. Mate-thee bereid met water van zeer lage temperatuur wordt tereré genoemd.

Yerba mate zetten is zo eenvoudig!

De hierboven beschreven instructie voor het bereiden van Yerba Mate verwijst naar de traditie. In feite maak je een aftreksel en drink je het zoals je wilt - in een gewoon kopje of glas, bereid met een brouwer of french press, gedronken zonder gebruik van een bombilla. Yerba mate op deze manier drinken mist echter al zijn mysterie en magie. Hoewel het misschien lijkt alsof het bereiden van Yerba Mate op de traditionele manier moeilijk en tijdrovend is, is niets minder waar. Je zult merken dat je er snel bedreven in raakt en dat het ritueel van het brouwen van yerba mate je dagelijkse routine wordt. Pak nu je favoriete mate gourd en bombilla en brouw de lekkerste yerba mate ter wereld!

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1stuk(12,58 € / kg incl. BTW)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

6,39 € incl. BTW/1stuk(12,78 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
pixel