Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate in theezakjes: voor- en nadelen

2024-02-21
Yerba mate in theezakjes: voor- en nadelen

De meningen zijn verdeeld. Sommigen geloven dat als je Yerba Mate drinkt, je alleen de traditionele manier van bereiden moet gebruiken. Anderen daarentegen waarderen de tijdsbesparing en het gemak van de bereiding. Hoe is het? Welke optie is beter - yerba mate in theezakjes of de traditionele? Is Yerba mate in zakjes net zo waardevol als traditioneel bereide mate?

Samenvatting:

  1. Waar kwam het idee voor Yerba mate in zakjes vandaan?
  2. Yerba mate in theezakjes - eigenschappen
  3. Yerba mate in theezakjes - zetten in vier stappen
  4. Sneller en handiger! Voordelen van Yerba Mate in zakjes
  5. Maté thee in zakjes. Wat zijn de meningen? Welke versie van Yerba Mate is beter?
  6. Yerba mate in builtjes - waar te koop en wat te kiezen?

Waar komt het idee voor Yerba Mate in zakjes vandaan?

De Guarani-indianen waren de eersten die yerba mate dronken. Honderden jaren geleden ontdekten ze de wonderbaarlijke eigenschappen van de plant - Ilex paraguariensis - die groeide in het Amazonewoud. Vanaf dat moment kauwden ze op de vers geplukte bladeren, in de overtuiging dat ze er energie van kregen en zich beter konden concentreren. Later begonnen ze een aftreksel te maken van de gedroogde en geplette bladeren. Het drinken van Yerba Mate werd hun dagelijkse routine. Toen de Jezuïeten in de 17e eeuw vanuit het verre Europa in Zuid-Amerika arriveerden, raakten ze in de ban van de Indiaanse cultuur en waren ze vooral geïnteresseerd in de plant, die door de inheemse bevolking in een bijna unieke cultus werd gehouden.

Met vallen en opstaan begonnen missionarissen van overzee technieken te ontwikkelen om Ilex paraguariensis te kweken en yerba mate te produceren. Ze wilden een aftreksel met uitstekende stimulerende en gezondheidsbevorderende eigenschappen populair maken in Europa, zodat yerba mate bijna op één lijn zou komen te staan met de wereldberoemde thee. Ze zochten naar een manier om yerba mate een vorm te geven die vriendelijker zou zijn voor Europeanen die gewend waren aan het drinken van gewone thee. Zo kwamen ze op de proppen met yerba mate cocido, d.w.z. speciaal bereide bladeren van mate die worden gekookt in water, gezeefd en vervolgens gedronken zonder droesem.

300 jaar later werd thee in zakjes gepatenteerd - verpakt in papieren zakjes waarmee je gemakkelijk thee kon zetten en de droesem snel kon weggooien. In 1988 nam het Paraguayaanse merk Pajarito het theezakjesbedrijf over en kwam met het idee om de eerste Yerba Mate in zakjes op de markt te brengen. Hoewel maté thee in zakjes meestal wordt gezet met gekoeld water in plaats van kokend water, wordt dit type mate tegenwoordig ook wel mate cocido genoemd, net als gekookte mate vroeger. Tot op de dag van vandaag verkopen veel yerba mate merken nog steeds gedroogde mate verpakt in theezakjes naast de traditionele los verpakte producten. Deze methode is erg populair onder maté-liefhebbers omdat het veel voordelen heeft. Volgens onderzoek geeft meer dan 9% van de Argentijnen de voorkeur aan deze manier om Yerba mate te consumeren.

Yerba mate in theezakjes - eigenschappen

De zakjes Yerba Mate Cocido zijn meestal verpakt met ongeveer 2-3 gram gedroogd product - de bladeren zelf, zonder stof of stokjes. De papieren zakjes, meestal voorzien van een touwtje om het zakje makkelijker in water te kunnen dompelen, worden vaak extra verpakt in kleine enveloppen van papier of ander materiaal. Een dozijn zakjes Yerba Mate zijn verpakt in een kartonnen doos. Afhankelijk van het merk is mate in theezakjes verkrijgbaar in vele variëteiten en soorten - klassiek zonder toevoegingen of verrijkt met kruiden en smaakstoffen. We moeten er ook aan toevoegen dat yerba mate in zakjes qua eigenschappen niet verschilt van traditioneel verpakte mate. Het bevat cafeïne, vitaminen, mineralen en andere waardevolle ingrediënten op dezelfde manier. Het enige verschil is dat traditionele Yerba mate wordt bereid met een grotere hoeveelheid gedroogde bladeren en daarom een iets sterker effect heeft dan mate in theezakjes.

Yerba mate in teabags

Yerba mate in theezakjes - brouwen in vier stappen

Yerba mate in zakjes is een ideaal product voor mensen die geen tijd hebben om het aftreksel te brouwen. Iedereen die de voorkeur geeft aan een zwakkere en mildere drank moet mate in builtjes proberen. Met deze versie kun je veel tijd, maar ook geld besparen. Hoe zet je Yerba Mate in theezakjes? Alles wat je nodig hebt is een kopje en een waterkoker. Je hoeft niet te investeren in een speciale mate kalebas, bombilla of andere accessoires die nodig zijn voor het traditionele brouwen van Yerba Mate. De procedure voor het bereiden van yerba mate in zakjes is triviaal eenvoudig, bijna hetzelfde als voor gewone thee. Je hoeft alleen maar water te koken, het zakje met Yerba Mate in een kopje te doen, het hete water erbij te gieten en een paar minuten te wachten. Sommige merken produceren gedroogde mate op zo'n manier dat je er zonder zorgen kokend water overheen kunt gieten. Bij de meeste producten is het echter belangrijk om te onthouden dat yerba mate in zakjes op dezelfde manier wordt gebrouwen als traditionele mate - giet er water bij een temperatuur van ongeveer 70-80°C in.

Sneller en handiger! Voordelen van Yerba mate in zakjes

Yerba mate gebrouwen uit een zakje heeft veel voordelen - waarvan we er al een paar hebben genoemd. Ten eerste is er de besparing van kostbare tijd. Mate in zakjes wordt op vrijwel dezelfde manier gezet als gewone thee, en het hele proces, inclusief een behoorlijke hoeveelheid tijd, duurt ongeveer 7-10 minuten. Ten tweede bespaart het geld. Het gedroogde product zelf, verpakt in zakjes, verschilt qua prijs waarschijnlijk niet veel van het product dat op de traditionele manier is verpakt. Maar door te kiezen voor mate cocido hoeven we de extra accessoires - mate kalebas en bombilla - niet te kopen. Een ander voordeel is het gemak van mate in theezakjes. Er is geen kans dat een portie gedroogde mate, verpakt in een zakje, per ongeluk op het aanrecht morst. Er drijft geen droesem in het brouwsel dat in de mond terechtkomt. Na het drinken verwijder je gewoon het geweekte zakje en gooi je het in de prullenbak. Yerba mate in zakjes is ook veel handiger om buitenshuis te zetten - op het werk, op school of op reis.

Mate thee in zakjes. Wat zijn de meningen? Welke versie van Yerba Mate is beter?

Veel mensen zijn van mening dat echte Yerba Mate traditioneel gebrouwen moet worden - met een speciale mate kalebas en gedronken door een bombilla. Mensen die dagelijks grote hoeveelheden aftreksel drinken, zijn van mening dat yerba mate in zakjes nauwelijks op echte mate lijkt. Niet qua smaak, niet qua aroma en al helemaal niet qua effect. Bovendien haalt het zetten van mate als een normale thee - zonder een speciaal kopje, een bombilla, het maken van een hoopje en het kijken hoe de hulstbladeren langzaam nat worden - alle magie weg. Yerba mate brouwen in zakjes is een stroomlijning van het bereidings- en drinkproces en bespaart tijd, dus het is een geweldige optie voor wie weinig heeft. Door de kleinere hoeveelheid product in het zakje is yerba mate in zakjes ook milder van smaak en effect dan de traditionele mate in losse vorm. Deze versie wordt daarom aangeraden voor beginnende mateisten, maar liefhebbers van intense en specifiek stimulerende mate kunnen beter kiezen voor de traditionele brouwoptie. De waarheid is dat iedereen beide versies zou moeten proberen en beslissen welke beter voor hem of haar is. Niet iedereen wordt op dezelfde manier beïnvloed door Yerba Mate. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken welke versie beter blijkt te zijn. Of is tijdsbesparing en gemak bij de bereiding een belangrijkere factor? Dit is een individuele kwestie en iedereen moet deze vraag voor zichzelf beantwoorden.

Yerba mate in zakjes - waar te koop en wat te kiezen?

Als je kiest voor Yerba mate in theezakjes - nodigen we je uit om onze speciale winkelcategorie te bezoeken, waar je vele interessante soorten zult vinden, van de meest bekende en gewaardeerde producenten van Yerba mate. We raden je in het bijzonder de mate in theezakjes van Selecta aan. Dit Paraguayaanse merk, dat beroemd is geworden over de hele wereld, biedt onder andere een meer stimulerende Yerba mate Energy met toegevoegde guarana en Yerba mate Silueta met toegevoegde aromatische kruiden - gericht op mensen die op hun figuur letten. Yerba mate van Pajarito - een pionier in de productie van mate cocido - is verkrijgbaar in de vorm van sachets in verschillende versies die nog eens extra verrijkt zijn met fruitaroma's. In onze winkel vind je ook yerba mate van het Argentijnse merk Taragüi.


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Mate cocido.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate-een lange maar actuele geschiedenis, Nutrients, 2021.
  3. A. Samoggia, P. Landuzzi, C. E. Vicién, Market Expansion of Caffeine-Containing Products: Italian and Argentinian Yerba Mate Consumer Behavior and Health Perception, Environmental Reseearch and Public Health, 2021.
  4. pajarito.com.py.

Aanbevolen

Selecta Energy in theezakjes 25x3g

Selecta Energy in theezakjes 25x3g

4,69 € incl. BTW/1stuk(62,53 € / kg incl. BTW)
Te Guarani Energizate 20 x 2,5 g

Te Guarani Energizate 20 x 2,5 g

3,07 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 3,95 €/1stukReguliere prijs 4,39 € incl. BTW/1stuk(61,40 € / kg incl. BTW)
Kurupi Cocido 20x3g theezakjes

Kurupi Cocido 20x3g theezakjes

4,99 € incl. BTW/1stuk(83,17 € / kg incl. BTW)
pixel