Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate en koffie. Twee energiezusjes

2023-08-23
Yerba mate en koffie. Twee energiezusjes

Yerba mate - koel en vrolijk. Net als koffie - vol energie. "Wat moet ik kiezen, mijn vriend?", vroeg de dame me. Ik koos mate, het wonder van de Guarani... Koffie en Yerba Mate. Beide zusters die je een enorme energieboost geven. Welke is beter en sterker, gezonder en lekkerder? Laten we ze eens van dichtbij bekijken en beslissen!

Samenvatting:

 1. Basisinformatie over Yerba mate en koffie
 2. Yerba mate vs koffie - zijn ze gezond?
 3. Bereiding van Yerba mate en koffie
 4. Welk drankje smaakt beter?
 5. Yerba mate of koffie? Statistieken
 6. Definitieve beslissing. Wat is beter? Yerba mate of koffie?

Basisinformatie over Yerba mate en koffie

Zo zwart als koffie

Laten we bij het begin beginnen. Koffie wordt gemaakt van gebrande koffiebonen, een plant waarvan de eigenschappen ongeveer 3000 jaar geleden in Ethiopië werden ontdekt. Aanvankelijk gebruikte de oude bevolking van dit Afrikaanse land alleen de koffievrucht - ze consumeerden het met toevoeging van boter en zout. Tussen de 13e en 14e eeuw werden de koffiebessen door handelaren naar Jemen gebracht, waar de methode om de bonen te roosteren en er een aftreksel van te bereiden waarschijnlijk voor het eerst werd ontdekt.

Yerba mate - het groene goud van Zuid-Amerika

Yerba mate verschilt in veel opzichten van koffie. Het wordt gemaakt van de gedroogde en geplette bladeren en twijgen van de Ilex paraguariensis, die groeit in de grensgebieden van vier landen in Zuid-Amerika: Paraguay, Brazilië, Argentinië en Uruguay. De eerste "ontdekkers" van Yerba Mate waren de Guarani Indianen. Zij kauwden eerst op de rauwe, vers geoogste bladeren van de plant en ontdekten dat dit hen energie gaf, de concentratie verhoogde en het hongergevoel verminderde. Later begonnen ze een aftreksel te maken van de gedroogde bladeren, dat we vandaag de dag kennen als Yerba Mate. Beide infusies hebben een gemeenschappelijke noemer - sterk stimulerende eigenschappen. Maar welke is beter - yerba mate of koffie?

Cafeïnegehalte en effecten

Het belangrijkste punt is cafeïne. Zowel yerba mate als koffie bevatten cafeïne en hebben dus een stimulerend effect, maar ze werken heel verschillend. Je kent dat gevoel vast wel, wanneer je na een lange stimulatie met een kopje koffie 's ochtends even naar beneden komt? Je voelt je zwak en je zou het liefst naar bed gaan en gewoon een halve dag blijven liggen, maar je kunt nog steeds niet in slaap vallen? Nog een kop koffie of iets anders dat je gestimuleerd houdt, zou helpen. Maar heeft dit zin? Koffie heeft bijna onmiddellijk effect. De hoogste concentratie stimulerende middelen in het bloed is ongeveer 20-30 minuten na consumptie. Maar deze concentratie daalt net zo snel en je voelt je slechter dan voordat je koffie dronk. Aan de andere kant hebben we yerba mate. De stimulatie is stabiel en langdurig, je voelt geen plotseling energieverlies. Yerba mate geeft naast de energieboost ook ontspannende stoffen af (theofylline, theobromine) die de bloedvaten verwijden en de bloeddruk verlagen. Ze hebben ook een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Yerba mate helpt bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waardoor de reactie op de droge mate veel natuurlijker is dan bij koffie. Vooral bij een te hoge consumptie gaat de sterke stimulatie na mate na verloop van tijd gewoon over. Bij koffie gaat dit op een minder prettige manier over.

Yerbata mate versus coffee

Yerba mate vs koffie - zijn ze gezond?

Beide dranken bevatten een overvloed aan voedingsstoffen, mineralen en antioxidanten. Zowel koffie als mate bevatten riboflavine, pantotheenzuur en kalium, B-vitamines, die de stemming en concentratie verbeteren, zink en vitamine C, die de immuniteit verbetert. Yerba mate bevat bovendien vitamine E, die ook antioxiderende eigenschappen heeft. Koffie heeft ook een antioxiderende werking. Beide dranken bevatten magnesium, maar koffie loogt het ook uit het lichaam. Een neveneffect van veel koffie drinken kan daarom een magnesiumtekort zijn. Ooglidtrekkingen, spierkrampen, hartkloppingen, concentratieproblemen ondanks stimulatie? Dit zijn de effecten van te veel koffie drinken, maar nooit yerba mate. Waarom zou je het dan niet proberen? Yerba mate heeft niet veel negatieve bijwerkingen. Bij koffie komen ze vaker voor en zijn ze intenser.

Bereiding van Yerba Mate en koffie

De waarheid is dat de bereiding van koffie praktischer is. Het is veel gemakkelijker en sneller om een kopje koffie te zetten dan om Yerba Mate te zetten. Al deze dingen zoals het koelen van het water, het juiste onderhoud van de mate kalebas (vooral kalebassen en palo santo) en bombilla, het verwijderen van het fijnste stof, het wachten op de "eerste slok van St. Thomas" (het weken van de gedroogde mate met water) - dit alles creëert het ritueel van het bereiden van yerba mate. Het is magisch op zijn eigen manier, maar het kost veel tijd. En het is veel gemakkelijker om gewoon de koffie in het kopje te gieten en er heet water overheen te gieten. Als je geen tijd hebt zul je waarschijnlijk voor koffie kiezen, maar is het dat echt waard?

Welke drank smaakt beter?

Precies! Hoe zit het met smaak? Laat iedereen voor zichzelf beslissen. Dit is een volledig subjectieve kwestie. Ik ben ervan overtuigd dat sommige beginners afgeschrikt kunnen worden door de smaak van Yerba Mate omdat ze een slechte keuze hebben gemaakt voor het product. Het is hetzelfde met koffie - niet iedereen vindt het lekker. Heeft iemand die klaagt over de bittere smaak van Yerba Mate al eens bittere zwarte koffie zonder toevoegingen geprobeerd? Het is helemaal niet lekker... Er zijn mensen die zich geen dag zonder kunnen voorstellen, anderen kunnen niet tegen de smaak en geur ervan. In deze tijden van grote keuze aan soorten, types, bereidingswijzen kan iedereen iets voor zichzelf vinden. Het enige wat je nodig hebt is bereidwilligheid en openstaan voor suggesties. Ja, als je gewend bent om koffie te drinken gezoet met drie of vier theelepels suiker en met melk toegevoegd in een verhouding van 50:50, zal het moeilijk zijn om dat te veranderen in de bittere, licht grasachtige smaak van Yerba Mate. Nu zal ik velen van jullie waarschijnlijk verrassen - yerba mate kan ook gezoet worden! Mate-thee met fruitige en plantaardige toevoegingen, gezoet met honing of bruine suiker smaakt vergelijkbaar met gezoete kruidenthee. Op deze manier raak je gewend aan de smaak en maak je een soepele overgang naar het drinken van "paraguayaanse thee" zonder toevoegingen.

Yerba mate of koffie? Statistieken

Voordat we een definitief oordeel vellen, is het nog steeds de moeite waard om de statistieken te noemen waarin de twee dranken zeer ongelijk presteren. Koffie is een van de populairste dranken ter wereld en dat valt niet te betwisten. Er is waarschijnlijk niemand die het niet minstens één keer geproefd heeft. De overgrote meerderheid van de mensen heeft een blikje koffie op de keukenplank staan - zelfs als ze het niet regelmatig drinken. De koffiemarkt is enorm. Volgens statistieken werd er in 2020 10,5 miljard kilo koffie geproduceerd. Dat is echt een enorme hoeveelheid! Het grootste deel wordt geproduceerd in Zuid-Amerika - Brazilië staat op de eerste plaats. Koffie wordt ook geproduceerd in Azië, Centraal-Amerika en Afrika. De productie van yerba mate doet het beduidend slechter dan de productie van koffie, wat vooral te wijten is aan het beperkte voorkomen van de Ilex paraguariensis waarvan het wordt gemaakt - de plant groeit alleen in Zuid-Amerika, op de grens van vier landen. In 2021 werd er "slechts" 283 miljoen kilogram Yerba Mate geproduceerd. Qua populariteit wint koffie veruit, maar is het eigenlijk wel beter dan Yerba Mate?

Definitieve beslissing. Wat is beter? Yerba mate of koffie?

Welke drank wint het klassement? Welke van de twee stimulerende zusjes is beter - Yerba mate of koffie? Het is onmogelijk om dit geschil eenduidig te beslechten en de vraag te beantwoorden die velen van jullie bezighoudt. De reden hiervoor is in de eerste plaats het feit dat, zoals ze zeggen, over iemands smaak niet gediscussieerd moet worden. Je houdt van wat je lekker vindt en niemand moet je vertellen wat je moet kiezen, wat je moet drinken en eten. Als iemand gewend is aan het drinken van koffie, aan de smaak en het aroma ervan, zal het moeilijk zijn om hem of haar over te halen van gedachten te veranderen, zelfs als je de vele voordelen van het drinken van yerba mate opnoemt. Zowel liefhebbers van koffie als van Yerba mate zullen beweren dat hun drankje het beste is en het zal moeilijk zijn om hen te overtuigen hun mening te veranderen. In feite zullen ze allebei gelijk hebben. Ik heb voor mate gekozen en ik zou het niet willen ruilen voor koffie. Iemand anders kiest voor koffie en zou die niet inruilen voor mate-thee. De beste keuze is een vrije keuze. Daarom onthoud ik me van duidelijke oordelen en laat ik, zoals altijd, de beslissing aan jou over. Hoewel ik het altijd zal hebben over de voordelen van Yerba Mate. In het tijdperk van chemische, lichaamsbeschadigende energiedrankjes is een terugkeer naar de natuur in de vorm van yerba mate een stap in de goede richting.


Bron van informatie:

 1. W. H. Ukers, Alles over koffie, 1922.
 2. J. Hoffmann, De wereldatlas van koffie: Van bonen tot zetten - koffiesoorten onderzocht, uitgelegd en genoten, 2018.
 3. R. Włosiak, M. Rudny, E. Skrobek, E. Worobiej, B. Drużyńska, The characteristic of aroma and antioxidant properties of chosen infusions of stimulants and herbs, "ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość (FOOD. Science. Technology. Quality)", 2007, 3 (52), s. 109-118.
 4. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate-thee (Ilex paraguariensis): een uitgebreid overzicht van de chemie, gevolgen voor de gezondheid en technologische overwegingen, J Food Sci, november 2007, 72 (9).
 5. Internationale Koffie Organisatie.
 6. Instituto Nacional de la Yerba Mate.
 7. Statista.com.
 8. Wikipedia.org: Yerba Mate, Koffie, Theofylline, Theobromine.

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

3,07 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 4,39 €/1stukReguliere prijs 4,39 € incl. BTW/1stuk(12,28 € / kg incl. BTW)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

6,39 € incl. BTW/1stuk(12,78 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel