Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate en diabetes

2023-12-27
Yerba mate en diabetes

Diabetes is een chronische stofwisselingsstoornis die wordt veroorzaakt door een verstoring in de insulinesecretie. Ondanks de vele preventieve initiatieven neemt het aantal gevallen voortdurend toe. Het is een beschavingsziekte en een groot gezondheidsprobleem in veel landen. Laten we vandaag eens naar dit onderwerp kijken: is yerba mate, beschouwd als een van de gezondste dranken, goed voor diabetici? Kan het invloed hebben op deze ziekte?

Samenvatting:

 1. Diabetes in cijfers
 2. Wonderbaarlijke thee uit Paraguay
 3. Onderzoek naar Yerba mate en diabetes
 4. Yerba mate - is het echt zo gezond?

Diabetes in cijfers

Volgens de WHO hadden in 2014 wereldwijd ongeveer 422 miljoen mensen diabetes. Ter vergelijking: in 1980 waren er "slechts" 108 miljoen diabetici. In 2019 stierven ongeveer 2 miljoen mensen aan diabetes. De vatbaarheid voor deze aandoening is erfelijk, maar het is vaak gekoppeld aan een slechte levensstijl - slechte voeding en weinig activiteit, en als gevolg daarvan obesitas. Diabetes tast het functioneren van het hele lichaam aan, draagt bij aan veel gezondheidscomplicaties en verhoogt vooral het sterftecijfer. Er bestaat geen genezing, hoewel er wel onderzoek naar wordt gedaan. De gevolgen kunnen echter worden vertraagd en voorkomen met de juiste medicatie, een goed aangepast dieet en een actieve levensstijl.

Wonderbaarlijke thee uit Paraguay

Yerba mate staat vooral bekend om zijn stimulerende werking, waardoor veel mensen er koffie en energiedrankjes door vervangen. Yerba mate bevat echter niet alleen cafeïne. Er zitten veel vitaminen, mineralen en organische verbindingen in die waardevol zijn voor het hele lichaam, waardoor yerba mate een zeer gezonde drank is met veel positieve eigenschappen. Yerba mate bevat onder andere chlorogeenzuur, een organische chemische verbinding uit de polyfenolgroep. Het is een krachtige antioxidant die de gevoeligheid van het lichaam voor insuline verhoogt en de afscheiding van glucose vertraagt, terwijl het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Het is daarom een zeer waardevol voedingsingrediënt voor mensen met diabetes type 2, bij wie de insulinewerking en -afscheiding verstoord is. De eigenschappen van Yerba Mate met betrekking tot het effect op diabetes worden al vele jaren door wetenschappers bestudeerd.

Yerba mate and diabetes

Onderzoek naar yerba mate en diabetes

Wetenschappers hebben de effecten van Yerba Mate op de bloedsuikerspiegel onderzocht en bewezen dat consumptie van het aftreksel kan helpen om diabetes onder controle te houden. Ze voerden klinische proeven uit op muizen met obesitas en de resultaten werden gepubliceerd in 2011. Er werd waargenomen dat de glucosetolerantie verbeterde bij dieren die Yerba mate dronken. In 2013 onderzocht een andere groep onderzoekers de effecten van Yerba mate op de bloedsuikerspiegel. Deze keer werd het onderzoek uitgevoerd bij 29 patiënten met diabetes type 2. De patiënten kregen 330 ml Yerba mate, drie keer per dag, gedurende 60 dagen, en vervolgens werd het gehalte geglyceerd hemoglobine in hun bloed getest. Geglyceerd hemoglobinegehalte daalde met 0,85% na de studie. Nog een andere studie, uitgevoerd in 2018 door een onderzoeker van het Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS) in Argentinië, ontdekte dat het drinken van yerba mate het risico op diabetes vermindert. Aan het onderzoek namen 2.615 mensen deel van verschillende geslachten in de leeftijd van 35-74 jaar. Na 26 maanden werd vastgesteld dat mensen die meer dan 550 ml Yerba mate per dag dronken een lager risico op diabetes vertoonden dan mensen die minder dan 100 ml mate per dag dronken of de drank helemaal niet dronken.

Yerba mate - is het echt zo gezond?

Yerba mate versus insuline en het effect op de bloedsuikerspiegel - dit onderwerp is al vele jaren door wetenschappers bestudeerd, maar is nog steeds open en moet diepgaander worden geanalyseerd. Daarom worden er voortdurend meer studies uitgevoerd en komen er nieuwe resultaten naar voren. Dit bevestigt dat yerba mate een groot potentieel heeft op het gebied van gezondheidseigenschappen. Het antwoord op de vraag - kan een diabetespatiënt yerba mate drinken of is yerba mate goed voor diabetici - is zeer zeker ja. Pure, ongezoete Yerba mate, met de mogelijke toevoeging van natuurlijke kruiden, vruchten of smaakstoffen, is niet schadelijk voor mensen met diabetes. Tegelijkertijd mag niet worden vergeten dat het, ondanks de vele positieve eigenschappen, geen medicijn is, maar slechts een aanvulling op een evenwichtig dieet, dat samen met een gespecialiseerde arts moet worden vastgesteld.


Informatiebron:

 1. Wikipedia: Diabetes, Chlorogeenzuur.
 2. Wereldgezondheidsorganisatie.
 3. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate-thee (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, oktober 2007, Vol. 72, Issue 9, sites R138-R151.
 4. G. M. E. Hussein e.a., Mate Tea (Ilex paraguariensis) Promotes Satiety and Body Weight Lowering in Mice: Involvement of Glucagon-Like Peptide-1, Biological & Pharmaceutical Bulletin, december 2011, 35 (12), sites 1849-55.
 5. G. A. Klein e.a., Mate Tea (Ilex paraguariensis) Improves Glycemic and Lipid Profiles of Type 2 Diabetes and Pre-Diabetes Individuals: A Pilot Study, Journal of the American College of Nutrition, juni 2013, Vol. 30, Issue 5, sites 320-332.
 6. El consumo de mate puede ayudar a frenar la diabetes, Diario Popular, augustus 2018, site 18.
 7. A. Alkhatib e.a., Functional Foods and Lifestyle Approaches for Diabetes Prevention and Management, Nutrients, december 2017, Vol. 9, Issue 12.
 8. B. Sarriá e.a., Yerba mate may prevent diabetes according to a crossover, randomized, controlled study in humans, Proceedings of The Nutrition Society, June 2020, 79 (OCE2), E245.

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

3,07 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 4,39 €/1stukReguliere prijs 4,39 € incl. BTW/1stuk(12,28 € / kg incl. BTW)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

6,39 € incl. BTW/1stuk(12,78 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel