Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Wat is de optimale temperatuur om Yerba Mate te bereiden?

2023-09-27
Wat is de optimale temperatuur om Yerba Mate te bereiden?

Hoewel de manier om Yerba mate te bereiden voor veel mensen ingewikkeld lijkt, is het in werkelijkheid voldoende om slechts een paar eenvoudige regels te onthouden. We leggen uit welke temperatuur optimaal is voor het zetten van Yerba Mate en waarom dat zo belangrijk is. Als je wilt leren hoe je maté thee op de juiste manier zet, lees dan ons artikel!

Samenvatting:

  1. Yerba mate - de krachtdrank van de Guarani-indianen
  2. Waarom giet je geen kokend water over Yerba?
  3. Wat is de optimale watertemperatuur voor het zetten van Yerba Mate?
  4. Hoe controleer je nauwkeurig de temperatuur van water voor Yerba Mate? Handige accessoires
  5. Hoe gebruik je een thermometer voor het brouwen van Yerba mate?
  6. Yerba mate in de koude versie!


Yerba mate - de krachtdrank van de Guarani indianen

Laten we bij het begin beginnen. Yerba mate is een aftreksel gemaakt van Ilex paraguariensis, een plant die in zijn natuurlijke omgeving voorkomt in Zuid-Amerika, op de grens van Argentinië, Paraguay, Brazilië en Uruguay. Historisch gezien werden deze gebieden bewoond door de Guarani-indianen - zij waren de eersten die de wonderbaarlijke eigenschappen van Yerba Mate ontdekten. Honderden jaren geleden merkten Guarani-indianen dat bladeren van de plant hen energie gaven, de concentratie verhoogden en hongergevoelens verminderden. In die tijd kauwden de Indianen gewoon op de rauwe bladeren van Yerba Mate. Later begonnen ze een aftreksel te maken van de gedroogde en geplette bladeren. Yerba mate was geheim en alleen de Indianen kenden de wonderbaarlijke eigenschappen van de goddelijke plant. Dat was totdat de Jezuïeten in Zuid-Amerika aankwamen. Ze leerden het leven en de cultuur van de Indianen kennen en raakten gefascineerd door hun favoriete brouwsel. De jezuïeten brachten yerba mate naar Europa, waardoor het langzaam aan populariteit begon te winnen - hoewel het geen gemakkelijke weg was. Vandaag de dag kennen steeds meer mensen over de hele wereld dit heerlijke drankje. Yerba mate bereiden en drinken is een magisch ritueel. Hiervoor zijn speciale hulpmiddelen nodig: kalebas - het vat waarin de mate-thee wordt gezet, en bombilla - het rietje waardoor het wordt gedronken. Voordat het water in het vat wordt gegoten, zijn er een aantal stappen die het drinken van Yerba Mate makkelijker en aangenamer maken. Belangrijk zijn: de hoeveelheid van het droge product, de manier waarop het in de mate kalebas wordt geplaatst en de temperatuur van het water dat over de Yerba Mate wordt gegoten. Op het eerste gezicht lijkt het misschien ingewikkeld, maar als je je een beetje verdiept in deze magische wereld, krijg je het snel onder de knie.

Waarom giet je geen kokend water over yerba?

Soms verwarren mensen die niet bekend zijn met yerba mate het met thee. Yerba mate is geen thee. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, is het belangrijkste verschil dat beide infusies afkomstig zijn van twee totaal verschillende planten. Feit is wel dat gedroogde Yerba Mate in zijn vorm enigszins lijkt op thee of andere kruidenmengsels. Deze worden meestal over kokend water gegoten. De bereiding is triviaal: gewoon water koken, een zakje thee of kruiden in een kopje doen, het nog pruttelende kokende water erbij gieten en een paar minuten wachten tot het trekt. Het geheel duurt letterlijk een paar minuten. De gelijkenis met thee suggereert een vergelijkbare manier om Yerba Mate te bereiden. Niets is echter minder waar. In het geval van Yerba Mate infusies is de zaak niet zo eenvoudig - het water mag niet te heet zijn, en vers kokend water over de droge mate gieten is absoluut geen optie! Het mag ook niet te koud zijn. Wat is dan de ideale temperatuur om mate-thee te zetten en waarom is die zo belangrijk? Het is immers de temperatuur van het water die de eigenschappen en de smaak van het brouwsel bepaalt.

Wat is de optimale watertemperatuur voor het zetten van Yerba Mate?

De juiste watertemperatuur voor het brouwen van Yerba Mate is een van de belangrijkste regels voor het maken van dit cafeïne-, vitamine- en mineraalrijke brouwsel. Bij het bereiden van mate kun je het gebruik van een speciaal vat of het maken van een hoopje overslaan. Je kunt ook een gewone theebrouwer gebruiken en geen bombilla. De brouwtemperatuur van Yerba Mate moet echter altijd goed zijn. Mate die over kokend water wordt gegoten of water dat te veel is afgekoeld, zal onsmakelijk zijn en zijn eigenschappen niet vrijgeven. Dus als je yerba mate wilt drinken op een manier die het beste eruit haalt, moet je het op de juiste manier bereiden. De optimale temperatuur van het water dat over yerba mate wordt gegoten is ongeveer 70-80 °C. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de bladeren verbranden en het cafeïnegehalte van het brouwsel afneemt, wat slecht nieuws is voor mensen die yerba mate vooral drinken vanwege de stimulerende eigenschappen. Bovendien zorgt kokend water ervoor dat het brouwsel een overdreven bittere smaak krijgt, waar zelfs gevorderde mate-drinkers vaak last van hebben. Te koud water daarentegen maakt het aftreksel zwak - het stimuleert niet zo sterk als zou moeten en geeft de smaak- en aromakwaliteiten niet volledig vrij. Te heet of te koud water kan de smaak van zelfs de beste Yerba Mate bederven!

Yerba mate temperature

Hoe controleer je nauwkeurig de temperatuur van water voor Yerba Mate? Handige accessoires

Het bepalen van de juiste watertemperatuur voor het schenken van gedroogde Yerba Mate is misschien niet zo eenvoudig als het lijkt. Vooral aan het begin van het avontuur met mate-thee. Slecht gebrouwen mate, te bitter en te slap, kan mensen die voor het eerst kennismaken met de smaak vervreemden. Dus hoe zet je Yerba Mate op de juiste manier? Hoe kun je controleren hoeveel graden het water is? Je kunt het "op gevoel" doen, door na het koken ongeveer 4-10 minuten te wachten om het water af te laten koelen tot de juiste temperatuur. De tijd hangt af van het materiaal van de ketel of het vat waarin het water wordt gegoten om af te koelen. En wat is de methode om de temperatuur van het water voor Yerba Mate nauwkeurig te controleren? Om de temperatuur van het water nauwkeurig te kunnen controleren, kun je een speciale analoge thermometer of een waterkoker met ingebouwde thermometer gebruiken. Dit zijn geen essentiële hulpmiddelen voor de bereiding van yerba mate en je kunt het gemakkelijk zonder doen, maar deze accessoires zijn zeker nuttig, vooral voor degenen die net aan hun avontuur met yerba mate beginnen!

Hoe gebruik je een thermometer voor het brouwen van yerba mate?

Hoe lees je de temperatuur van water af op een thermometer? Dat is heel eenvoudig! Een thermometer - analoog of ingebouwd in een waterkoker - bestaat uit een wijzerplaat waarop het temperatuurbereik is aangegeven (meestal van 0 tot 100 °C) en een wijzer. Een analoge thermometer heeft een lange naald, die meestal verborgen zit in een praktisch etui. Het omhulsel heeft bovendien vaak een clip, zodat de thermometer gemakkelijk in bijvoorbeeld een hoge kan kan worden geplaatst. Elk type thermometer is erg gevoelig, dus ze meten de temperatuur met grote precisie. Je hoeft alleen maar de naald van een analoge thermometer (na het verwijderen van het omhulsel) in kokend of sudderend water te plaatsen en te wachten tot de wijzer de gewenste temperatuur aangeeft. In het geval van een waterkoker met geïntegreerde thermometer is alles nog eenvoudiger: zet de waterkoker op het juiste moment uit of wacht tot het water binnenin is afgekoeld tot de optimale temperatuur. Een thermometer voor het controleren van de temperatuur van water voor het brouwen van yerba mate is een gadget dat het veel gemakkelijker maakt om de wereld van yerba mate te betreden! Daarnaast is het niet alleen handig voor het brouwen van mate thee of andere brouwsels, maar ook om mee te koken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om de temperatuur van een cake of braadstuk te meten.

Yerba mate in de koude versie!

Zoals we al zeiden, ligt de optimale watertemperatuur voor Yerba Mate rond de 70-80 °C. Bij het kopen van een bepaald product is het echter de moeite waard om te letten op de aanbevelingen van de fabrikant - het komt voor dat sommige soorten Yerba mate op een andere manier gebrouwen moeten worden. Sommige producten zijn bijvoorbeeld uitsluitend bedoeld voor de bereiding van tereré - koude yerba mate. De koude versie van mate is vooral geliefd bij Paraguayanen om te drinken, vanwege het hete klimaat en de hoge temperaturen in Paraguay. In dit geval geldt: hoe kouder het water, hoe beter. Je kunt zelfs een portie gedroogde Yerba Mate over water of sap gieten met toevoeging van ijsblokjes! Een drankje dat op deze manier is bereid, zorgt voor de perfecte stimulans, is verfrissend en zal zeker verlichting brengen op warme dagen. Het Tereré-type Yerba Mate kan ook kruiden- of citrustoevoegingen bevatten om het gevoel van frisheid verder te versterken.


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski et al, Invloed van brouwparameters op het cafeïnegehalte in Yerba Mate infusies, 2012.

Aanbevolen

Yerba Verde Mate Green Terere 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Terere 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Analoge thermometer

Analoge thermometer

8,59 € incl. BTW/1stuk
pixel