Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Soorten Yerba mate - wat drinken echte mate-liefhebbers?

2023-06-14
Soorten Yerba mate - wat drinken echte mate-liefhebbers?

Yerba mate is erg populair in het zuiden van Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Drinkmethodes en soorten mate verschillen over het algemeen tussen deze regio's. Wil je er meer over weten? Lees dan snel verder!

  1. Een paar woorden over verschillende soorten Yerba Mate
  2. Brazilië. Groen goud uit het hart van het Amazonewoud
  3. Argentinië. De grootste producent van Yerba Mate
  4. Paraguay. De geboorteplaats van Yerba Mate?
  5. Uruguay. Hier wonen de grootste liefhebbers van yerba mate

Een paar woorden over verschillende soorten Yerba Mate

Hoewel inwoners van elk "mate-land" een aftreksel drinken dat gemaakt is van dezelfde plant, Ilex paraguariensis, kun je duidelijk het verschil voelen in de soorten Yerba Mate die uit verschillende landen komen. Mate-thee uit Brazilië is bijvoorbeeld milder en "vriendelijker" voor beginners, terwijl Paraguayaanse mate wordt geassocieerd met sterke stimulatie en een bittere, rokerige smaak. Wat zijn precies de verschillen tussen de verschillende soorten Yerba Mate?

Brazilië. Groen goud uit het hart van het Amazone regenwoud

Brazilië is het grootste en dichtstbevolkte land van Zuid-Amerika en het is een zeer interessant land wat betreft de yerba mate drinkcultuur. Het onderscheidt zich van andere "yerba mate landen" al door de naamgeving. De officiële taal van Brazilië is Portugees en daarom wordt yerba mate hier "erva mate" genoemd. In het Portugees betekent "erva" "kruid". De groene, stimulerende drank gemaakt van de bladeren van Ilex paraguariensis past perfect in de Braziliaanse cultuur en traditie. Bovendien is groen een van de twee nationale kleuren (de andere is geel). Groen symboliseert ook het uitgestrekte Amazonewoud in Brazilië, waar de Ilex paraguariensis in het wild groeit. Na Argentinië is Brazilië een van de grootste producenten van Yerba Mate. De plantages produceren jaarlijks meer dan 500.000 ton gedroogde mate. Interessant genoeg wordt maté thee alleen in het zuiden van het land gedronken. In het noorden neemt koffie de leiding in productie en populariteit, en mensen in dit deel van het land weten vaak niet eens wat Yerba Mate is. Toch is het groene, stimulerende drankje voor de "zuiderlingen" een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Zo belangrijk dat er verschillende soorten Yerba Mate zijn ontwikkeld:

  • De meest kenmerkende soort is chimarrão. Het is een stoffige, fijngemalen yerba mate met een heldergroene kleur. Het wordt meestal met hete lucht gedroogd en niet gerijpt, wat bijdraagt aan zijn karakteristieke groene tint, frisse, grasachtige aroma en lichtzoete smaak. Brazilianen drinken chimarrão in een vat, "cuia" genaamd, dat wordt gekenmerkt door dikke wanden en een brede kraag. Vanwege de zeer fijne textuur van chimarrão gebruiken Brazilianen ook een speciale bombilla met een groot, plat en rond filter, die ze "bomba" noemen.
  • Yerba mate groen - net als chimarrão wordt het met hete lucht gedroogd en niet gerijpt, waardoor de bladeren van de Ilex paraguariensis hun levendige groene kleur behouden. Groene Yerba mate wordt echter niet vermalen tot een fijn poeder - elk pakje bevat grof gesneden stukjes blad, zonder stof en vrijwel zonder takjes. Het overslaan van de verouderingsfase heeft ook invloed op de smaak van de mate-thee, die milder wordt, zonder merkbare bitterheid. Dit maakt groene Yerba Mate zeer geschikt voor beginners.
  • "Yerba mate uit Uruguay is het grootste fenomeen onder de Braziliaanse soorten mate. Het wordt geproduceerd in Brazilië, maar gaat volledig naar de Uruguayaanse markt. Waarom is dit zo? Daar gaan we in dit artikel verder op in!

Argentinië. De grootste producent van Yerba Mate

Argentinië is de grootste producent van Yerba Mate, met de meest populaire plantages in het noordoosten van het land - in de provincie Misiones. Argentijnen drinken hun favoriete drankje het liefst uit een kleine kalebas. Ze voegen er suiker, citroen- of sinaasappelschil aan toe. Nadat ze water over de bladeren hebben gegoten, drinken ze de mate meteen lekker op. Vaak hebben ze een thermoskan met warm water bij de hand om de kalebas bij te vullen. Ze drinken mate thee in gezelschap - met vrienden of familie. Samen Yerba Mate drinken is uitgegroeid tot een ritueel waarbij de deelnemers de mate uit één pot drinken en van hand tot hand doorgeven. Wat is hun favoriete soort mate? Het is vuurgedroogde en soms gerookte mate, die twijgen, medium gesneden bladeren en stof bevat. De takjes verzachten de smaak, terwijl het stof de intensiteit aan het begin van het brouwen versterkt.

Paraguay. De geboorteplaats van Yerba Mate

Veel mensen geloven dat yerba mate oorspronkelijk uit Paraguay komt. Hier woont het grootste percentage Guarani-indianen, die als eersten de eigenschappen van Ilex paraguariensis ontdekten. Hun traditie en cultuur leven nog steeds voort in de hoofden van de moderne Paraguayanen. De Guarani taal heeft een officiële status naast het Spaans. Guarani is ook de naam van de munteenheid die in Paraguay wordt gebruikt. Tot slot is het Paraguayaanse element aanwezig in de naam van de Ilex paraguariensis plant. De waarheid is dat de Guarani Indianen een groot gebied bewoonden dat een beetje omvatte van elk van de vier landen die we vandaag de dag kennen. Daarom kan gezegd worden dat elk van deze landen een beetje het thuisland is van Yerba Mate. De meeste Paraguayanen brouwen hun mate graag koud - het wordt "tereré" genoemd. Ze voegen citroen of limoen toe aan de kalebas, dan ijskoud water of gekoeld sap en drinken het op deze manier bereide brouwsel in één teug op. Ze hebben een grote thermoskan bij de hand om de kalebas bij te vullen - meestal een speciaal gevormde guampa. Het type mate is vergelijkbaar met dat van de Argentijnen - met bladeren, stokjes en stof, maar de onderscheidende smaakkenmerken van Argentijnse en Paraguayaanse mate zijn verschillend. De Paraguayaanse variëteit wordt beschouwd als de sterkste van alle soorten Yerba Mate.

Uruguay. Hier wonen de grootste yerba mate liefhebbers

Terwijl Argentinië de meeste Yerba mate produceert, heeft Uruguay de hoogste consumptie van deze drank per hoofd van de bevolking, ondanks het feit dat Yerba mate daar vanwege de slechte economische en zakelijke achtergrond nauwelijks wordt geproduceerd. Het overgrote deel van de door Uruguayanen geconsumeerde Yerba mate komt uit Brazilië. Meer dan de helft van de bevolking geeft de voorkeur aan zeer sterke mate. Ze gebruiken grotere kalebassen - meestal die gemaakt zijn van de bovenkant van de kalebas, porongo genoemd - en laten het aftreksel langer trekken voordat ze het drinken. Wat voor soort mate vinden ze lekker? Die met zeer fijn gesneden bladeren, zonder stokjes en met een aanzienlijke hoeveelheid stof. Het populairste merk in Uruguay is Canarias.

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1item(12,58 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

8,77 € incl. BTW/1item(17,54 € / kg incl. BTW)
pixel