Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Rooibos. Is het thee of niet?

2024-03-27
Rooibos. Is het thee of niet?

Koffie en thee zijn wereldwijd de populairste stimulerende infusies. Voor ons hart, verliefd op Zuid-Amerika, komt yerba mate het dichtst in de buurt. Het warme brouwsel verwarmt, stimuleert en ontspant tegelijkertijd. Niet iedereen houdt echter van de cafeïne in thee of mate. De oplossing is rooibos, dat steeds populairder wordt. Wat is het, hoe smaakt het en zijn er contra-indicaties voor het drinken ervan?

Samenvatting:

  1. Rooibos - het rode Afrikaanse kruid
  2. Is rooibos gezonder dan groene thee? Wat zit erin?
  3. Rooibosthee - hoe werkt het? Voordelen voor de gezondheid
  4. Rooibos voor gewichtsverlies en meer...
  5. Heeft rooibosthee geneeskrachtige eigenschappen?
  6. Rooibos - is het thee of niet?
  7. Hoe zet ik rooibosthee?
  8. Zijn er contra-indicaties voor het drinken van rooibosthee?
  9. Blijf kalm en drink rooibosthee. Proost!

Rooibos - het rode Afrikaanse kruid

Je hebt de naam ongetwijfeld al gehoord."Rooibos" is een combinatie van twee woorden uit het Afrikaans en betekent letterlijk "rode struik". De botanische, Latijnse naam van de plant is Aspalathus linearis. Rooibos groeit in het zuidelijke deel van Afrika, meer bepaald in de Cederberg. Het is een kleine struik die maximaal 2 meter hoog wordt. Hij heeft zachte naaldvormige bladeren en bloeit met gele bloemen. In Afrika zou rooibos al duizenden jaren bekend zijn, maar het kwam relatief recent naar Europa, in het begin van de 20e eeuw. Dit was te danken aan een Russische koopman, Benjamin Ginsberg, die naar Afrika reisde en geïnteresseerd raakte in de struik die door de inheemse bevolking werd gekweekt. Hij voerde een reeks experimenten uit op de plant om de productie te verbeteren en de industrie te ontwikkelen. Ongeveer 30 jaar later werden de eigenschappen van rooibos bestudeerd en beschreven door de Franse arts Dr. Pieter Le Fras Nortier.

Is rooibos gezonder dan groene thee? Wat zit erin?

Er zitten ongeveer 30 fenolverbindingen in rooibos, die alom gewaardeerd worden om hun antioxiderende eigenschappen. Hiervan wordt aspalathine als de belangrijkste beschouwd. De concentratie polyfenolen in rooibos is tot tien keer hoger dan in groene thee! Antioxidanten bestrijden de vorming van vrije radicalen in het lichaam, die bijdragen aan snellere celveroudering, de DNA-structuur veranderen en het risico op kanker verhogen.

De chemische samenstelling van rooibosthee bevat ook verbindingen zoals:

  • tanine
  • rutine
  • luteoline
  • flavonolen
  • quercetine
  • tannines en coumarine in kleine hoeveelheden

Een kopje rooibosthee bevat ook mineralen:

  • fluor
  • calcium
  • ijzer
  • kalium
  • magnesium
  • koper
  • mangaan
  • natrium
  • fosfor
  • zink
  • vitamine C

Nu we het hebben over wat er in rooibos zit, is het ook belangrijk om te vermelden wat er niet in zit. Rooibos bevat geen cafeïne, wat het onderscheidt van gewone thee of yerba mate.

Rooibosthee - hoe werkt het? Voordelen voor de gezondheid

Het bevat geen cafeïne, dus het stimuleert niet zoals koffie of, in veel mindere mate, thee. Dus waarom zou je rooibosthee drinken? Is rooibos gezond? Absoluut! We hebben het al gehad over de enorme hoeveelheid polyfenolen in rooibos, dus het heeft een sterk antioxidant effect. De vitaminen en mineralen die het bevat, maken het uitstekend om het lichaam te voeden. De combinatie van antioxidanten met micronutriënten maakt rooibos ook uitstekend voor de immuniteit - het helpt verkoudheid te voorkomen. De quercetine die erin zit is een veelgebruikt ingrediënt in anti-allergische middelen. Een aftreksel van rooibos verlicht daarom milde allergiesymptomen. Fluor heeft op zijn beurt een gunstig effect op het tandglazuur. Het kaneelzuur in rooibos heeft een antibacteriële en schimmeldodende werking, wat zich onder andere vertaalt in een efficiëntere spijsvertering. Sommige mensen vragen zich af of rooibosthee het lichaam verzuurt? Nee, het heeft precies het tegenovergestelde effect. Het ontzuurt het lichaam en helpt om van vervelende ongemakken zoals buikpijn, constipatie of maagklachten af te komen. Rooibosthee heeft ook een uitstekend effect op de lever en heeft een regenererende werking. Daarnaast heeft het een kalmerend effect. Het ontspant en kalmeert prikkelbaarheid en heeft in dit opzicht een vergelijkbaar effect als citroenmelisse-infusie.

Rooibos voor gewichtsverlies en meer...

Naast de bovengenoemde eigenschappen heeft de infusie van rooibos ook een effect dat sommigen sterk zal aanmoedigen om het te drinken. Het blijkt dat rooibosthee goed werkt bij gewichtsverlies. De infusie van het Afrikaanse kruid bevat weinig calorieën en ondersteunt het stofwisselingsproces goed. Veel mensen vragen zich af of rooibosthee vochtafdrijvend is? In koffie, yerba mate of gewone thee is cafeïne verantwoordelijk voor dit effect, dat niet aanwezig is in rooibos. Rooibos heeft een ander effect. Het hydrateert het lichaam zeer goed en daarom stimuleert regelmatig drinken een frequenter bezoek aan het toilet. Hierdoor worden gifstoffen en verschillende schadelijke stoffen die zich ophopen in het lichaam efficiënter afgevoerd. Rooibos heeft niet alleen een heilzame werking aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant van het lichaam. De eerder genoemde antioxidanten gaan celveroudering tegen, wat ook gevolgen heeft voor de huid. De infusie kan worden gedronken, maar ook worden gebruikt als een natuurlijke tonic. Rooibos verzacht ontstekingen en irritatie. Het bevordert wondgenezing, verzacht zonnebrand en helpt bij de behandeling van acne. Rooiboskompressen helpen lelijke wallen onder de ogen te verwijderen. Bovendien zijn de gunstige effecten van rooibos op het verminderen van rimpels benut door cosmeticafabrikanten, die extract van de rode bosbes toevoegen aan crèmes. Het heeft ook een goed effect op het haar - het versnelt de groei en voorkomt haaruitval. Daarom wordt het toegevoegd aan shampoos en conditioners.

Rooibos

Heeft rooibosthee medicinale eigenschappen?

Afrikaanse rooibosthee is geen medicijn, maar door zijn gezondheidsvoordelen kan het een uitstekende ondersteuning zijn bij de behandeling van bepaalde ziekten, zoals bevestigd door wetenschappelijke studies. In de loop der jaren zijn er een aantal tests uitgevoerd - zowel op dieren als op mensen - waarbij het effect van rooibos op de bloedsuikerspiegel is onderzocht. Polyfenolen spelen hierbij een belangrijke rol. Van de aspalathine in rooibos werd vastgesteld dat het anti-diabetische eigenschappen heeft. De infusie van rooibos vermindert niet alleen de insulineresistentie, maar verlicht ook diabetesgerelateerde complicaties. Studies hebben ook aangetoond dat de actieve ingrediënten in rooibos invloed hebben op het metabool syndroom, dat bestaat uit aandoeningen zoals obesitas, hoge bloeddruk en stoornissen in de koolhydraat- en vetstofwisseling. Tijdens het onderzoek kreeg een groep mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zes weken lang zes kopjes van het brouwsel. Na deze periode was er een toename van antioxidatieve enzymen, een vermindering van "slecht" cholesterol en triglyceriden en een toename van "goed" cholesterol. Vanwege het hoge ijzergehalte wordt rooibosthee aanbevolen tijdens de zwangerschap en voor mensen die aan bloedarmoede lijden.

Rooibos - is het thee of niet?

We weten al dat rooibos gezond is, maar laten we teruggaan naar wat het eigenlijk is. Meestal wordt rooibos rode thee genoemd, en hoewel we zelf de term "rooibosthee" verschillende keren hebben gebruikt in deze tekst, geven we toe dat dit niet helemaal de juiste naam is. "Rood" in de naam verwijst naar de koperkleur van de gedroogde bladeren en de infusie die ervan wordt gemaakt, en met dit deel zijn we het helemaal eens. De term "thee" in de volksmond roept echter twijfels op, hoewel het enigszins begrijpelijk is. Het woord "thee" verwijst naar infusies gemaakt van de bladeren van de theeplant (Latijn: Camellia sinensis). Hoewel er vele soorten thee bekend zijn - zwarte, groene, witte, gele en de meest uiteenlopende varianten - worden ze allemaal van dezelfde plant gemaakt. Daarom is rooibos per definitie geen thee. Er zijn echter enkele overeenkomsten. Ten eerste, voordat de gedroogde plant in de theepot wordt gedaan om een infusie te maken, ondergaat het een productieproces dat erg lijkt op dat van thee. Na de oogst ondergaan de bladeren en stengels van de rode struik fermentatie, waarbij ze hun karakteristieke rode kleur krijgen. Soms wordt de fermentatie weggelaten. Als de bladeren alleen worden gedroogd, behouden ze hun olijfgroene kleur - zo wordt de groene variant van rooibos gemaakt. Ten tweede wordt rooibos vaak verward met thee vanwege de manier waarop de infusie wordt bereid.

Hoe zet je rooibosthee?

Een aftreksel van rooibos wordt op vrijwel dezelfde manier bereid als thee. Giet gewoon 1-2 theelepels gedroogde rooibos in een kopje, giet er kokend water bij en laat ongeveer 4-5 minuten trekken. Door de vrij fijne textuur van de gedroogde bladeren kun je een brewer gebruiken. Het gedroogde kruid is koperrood van kleur en de infusie die ervan gemaakt wordt heeft dezelfde kleur. Het heeft een aangenaam, kruidig, fruitig en aards aroma. De smaak is mild en zoet, met een duidelijke honingtoets. Het heeft niet de typische bitterheid van thee of yerba mate. Het doet het niet alleen goed in de warme versie, maar ook als koud brouwsel. Koel geserveerd is het een uitstekende dorstlesser.

Zijn er contra-indicaties voor het drinken van rooibosthee?

We twijfelen er niet aan dat Afrikaanse rooibosthee gezond is, maar kan iedereen het drinken? Zijn er contra-indicaties voor het drinken van rooibosthee? En hoe verhoudt het zich tot borstvoeding? In tegenstelling tot koffie of gewone thee bevat rooibosthee geen cafeïne, dus het is volkomen veilig voor zowel baby's als zwangere vrouwen. Cafeïne stimuleert en veroorzaakt prikkelbaarheid en kan ook bijdragen aan slapeloosheid. Rooibosthee, die geen cafeïne bevat, is ook veilig voor kinderen. Verhoogt rooibosthee de bloeddruk? Nee, regelmatig drinken van het brouwsel verlaagt niet alleen de bloeddruk, maar reguleert deze ook. Rooibos heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen en is ongetwijfeld de moeite waard om in je dieet op te nemen, maar we moeten hier wel vermelden dat er gevallen zijn gemeld van een bijwerking van rooibosthee met sommige medicijnen. Mensen die onder constante zorg van een arts staan vanwege chronische ziekten moeten daarom eerst een specialist raadplegen voordat ze besluiten om regelmatig rooibosthee te drinken.

Blijf rustig en drink rooibos. Proost!

Als we je hebben aangemoedigd met de geweldige eigenschappen van de Afrikaanse "thee", vraag je je waarschijnlijk af waar je het kunt kopen en welke je moet kiezen. In onze winkel kun je hoogwaardige klassieke Rooibos Superior van het populaire theemerk Mary Rose kopen - zonder toevoegingen en tegen een zeer betaalbare prijs. Door zijn milde smaak en aroma smaakt de rode struik niet alleen heerlijk solo, maar combineert hij ook perfect met toevoegingen, thee of yerba mate. Voor liefhebbers van stimulerende infusies raden we een verrassend smakelijke samenstelling aan van Braziliaanse yerba mate, rooibos en kersen - Yaguar Cherry Lady. Voor degenen die echter de voorkeur geven aan mildere infusies, raden we de Yerbatea van Mary Rose - Rooibos Pear aan. Het is een combinatie van yerba mate en thee (in dit geval rooibos), met de toevoeging van sappige peer en appel.


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Rooibos.
  2. E. Joubert, Rooibos (Aspalathus linearis) voorbij de poort van de boerderij: From herbal tea to potential phytopharmaceutical, South African Journal of Botany, 2011.
  3. M. Sasaki, N. Nishida, M. Shimada, A Beneficial Role of Rooibos in Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis, Molecules, 2018.
  4. K. Bernacka, Herbata z czerwonokrzewu. Rooibos w terapii zespołu metabolicznego, 2020.
  5. N. Plewa, Rooibos - "herbata" dla wszystkich?, 2019.

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

4,29 € incl. BTW/1stuk(17,16 € / kg incl. BTW)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

7,99 € incl. BTW/1stuk(15,98 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
pixel