Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Muira Puama - potentieboom

2023-06-21
Muira Puama - potentieboom

Muira Puama - een onopvallende boom met een intrigerende naam. Hij is versierd met witte bloemen die qua geur doen denken aan jasmijn. Je zou denken dat hij geschikt is als sierstruik in de tuin. De Zuid-Amerikaanse Indianen vonden echter een heel ander gebruik voor deze plant. Van de gedroogde schors en wortel maakten ze een gezonde infusie - een "remedie" voor vele aandoeningen.

Samenvatting:

  1. Muira Puama - een boom vol kracht uit het Amazonegebied
  2. Muira Puama - een natuurlijk Indiaas afrodisiacum
  3. Wat zit er in muira puama dat het zo aantrekkelijk maakt?
  4. Muira Puama - andere eigenschappen
  5. Muira Puama - werkt het echt? Onderzoek
  6. Hoe gebruik je muira puama? Na hoeveel tijd werkt het?
  7. Kan het gebruik van muira puama bijwerkingen hebben?
  8. Yerba mate met muira puama? Wij zeggen ja!

Muira Puama - een krachtige boom uit het Amazonegebied

De naam "muira puama" verwijst eigenlijk naar meer dan één plant. Het zijn onopvallende en niet al te hoge bomen of struiken, die behoren tot één geslacht, Ptychopetalum, en tot de familie van slingerplanten - Olacaceae in het Latijn. Ze groeien in het regenwoud van Zuid-Amerika, in een gebied dat zich uitstrekt tussen drie rivieren - de Amazone, Rio Negro en Orinoco. Ze komen voornamelijk voor in Brazilië, Guyana en Suriname. Ze worden door de lokale bevolking ook wel marapuama, muirapuama of mirantã genoemd, wat losjes vertaald "boom van potentie" betekent. Deze naam is niet toevallig, want muira puama is in de Zuid-Amerikaanse wereld beroemd geworden om zijn zeer interessante eigenschappen, waar je zo meteen iets meer over zult lezen. Laten we even teruggaan naar wat de plant is. De bomen waarnaar verwezen wordt met de term muira puama worden ongeveer 5 meter hoog. Ze hebben korte bladeren, lichter van kleur aan de bovenkant en donkerbruin aan de onderkant. Ze bloeien met kleine bloemen, gegroepeerd in bloeiwijzen. Indianen die in het Amazonegebied leefden gebruikten vrijwel alle delen van de plant - bladeren, stengels, wortels en schors - in de traditionele geneeskunde. In de hedendaagse natuurgeneeskunde worden vooral de schors en de wortels gebruikt.

Muira Puama - een natuurlijk Indiaas afrodisiacum

De plant wordt al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde. Muira Puama werd vooral populair onder de Indianen vanwege de afrodiserende eigenschappen. Zij geloofden dat de plant een heilzaam effect had op het libido, vrouwelijke frigiditeit genas en de seksuele prestaties van mannen verbeterde. De wortel en schors werden door plaatselijke sjamanen gebruikt om infusies van te maken om impotentie te genezen. De wonderbaarlijke eigenschappen van de plant werden ontdekt door Europese kolonisten die naar Zuid-Amerika migreerden. Zij brachten muira puama ook mee naar het Oude Continent. De plant was vooral populair in Groot-Brittannië, waar het werd opgenomen in de Britse Farmacopee. Het komt nog steeds voor in de lijsten van de British Herbal Society. Daar staat het onder andere vermeld als een van de remedies tegen dysenterie en impotentie. In Europa wordt het gebruikt voor de behandeling van onvruchtbaarheid, spierpijn en menstruatiestoornissen. Muira Puama heeft ook zijn weg gevonden naar de Verenigde Staten. Het wordt daar gebruikt in vergelijkbare gebieden als in Europa en wint nog steeds aan populariteit.

Wat zit er in muira puama dat het zo aantrekkelijk maakt?

De wortel en schors van de plant zijn rijk aan vetzuren, essentiële oliën en plantensterolen. Muira Puama bevat lupeol, dat een antiseptische en ontstekingsremmende werking heeft. Er is ook een nieuwe alkaloïde in ontdekt, die nergens anders buiten de plant is gevonden en die muirapuanine wordt genoemd. Men denkt dat muira puama zijn afrodiserende werking te danken heeft aan de bèta-sitosterol die erin zit. Daarnaast bevat de plant koffiezuur, kamfer, coumarine, theobromine en vanillezuur.

Muira puama

Muira Puama - andere eigenschappen

Het blijkt dat de plant, die rijk is aan fytochemicaliën, niet alleen een uitstekend effect heeft op seksueel gebied, maar ook vele andere veelzijdige toepassingen kent. Indianen gebruiken het al eeuwen om neuromusculaire aandoeningen, reuma, verkoudheid, bloedsomloop en spijsverteringsproblemen te behandelen. Het werd gebruikt als remedie tegen de ziekte beri-beri, of vitamine B1-tekort. Een afkooksel van de wortels werd toegevoegd aan baden en gebruikt in massages. Een aftreksel van de schors en wortel werd niet alleen gedronken, maar ook gebruikt als tonicum. Muira Puama zou kaalheid voorkomen. De plant zou pijnstillend werken, de bloeddruk helpen reguleren, een positief effect hebben op de stemming en stressgevoelens verminderen. Hoewel het geen cafeïne bevat, wordt aangenomen dat het de fysieke prestaties van het lichaam verbetert - door energie toe te voegen en gevoelens van vermoeidheid te compenseren. Het verbetert ook het denken en verhoogt de concentratie, wat goed is bij het leren.

Muira Puama - werkt het echt? Onderzoek

Al in de jaren 1920 werd de plant onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers vroegen zich af waar de ongewone eigenschappen van muira puama vandaan kwamen en probeerden de effecten diepgaand te bestuderen. Hoewel tot op heden veel van de effecten nog een mysterie voor ons zijn, zijn onderzoekers er in de loop der jaren in geslaagd om behoorlijk wat feiten over de plant vast te stellen. In 1930 werd muira puama beschreven in een boek getiteld "Notas Sobre Plantas Brasilerias" door de Braziliaanse wetenschapper Meiro Penna. Daarin haalde hij de experimenten aan die Dr. Rebourgeon in Frankrijk had uitgevoerd - deze zouden gaan over de werkzaamheid van de plant bij de behandeling van impotentie en spijsverteringsstoornissen. De ontdekkingen gingen ook door na de oorlog, vooral in de jaren 1960 en 1980, en de resultaten van het onderzoek kunnen je verrassen. Aan het Parijse Instituut voor Seksueel Onderzoek voerde Dr. Jacques Waynberg experimenten uit met muira puama en de resultaten waren verbluffend. Eén onderzoek betrof 262 patiënten die een gebrek aan verlangen en een gebrek aan erectie hadden. Maar liefst 62% van de proefpersonen ervoer een verhoogd libido na slechts twee weken gebruik van de plant, en 51% van de patiënten merkte een duidelijke verbetering. In een ander onderzoek werden 100 patiënten met seksuele disfuncties onderzocht. Elk van hen nam dagelijks 1,5 gram van het plantenextract. Deze keer duurde het experiment langer. Na afloop meldde tot 66% van de deelnemers een verhoogde frequentie van geslachtsgemeenschap. In een groep van 46 deelnemers die klaagden over een totaal gebrek aan verlangen, merkte 70% van de proefpersonen een verhoogd libido. Muira Puama was effectiever bij afwezigheid van psychosomatische problemen. Onder 26 deelnemers met "seksuele zwakte", elimineerde muira puama de zwakte bij allen, wat 100% effectiviteit liet zien. In het eindrapport werd vastgesteld dat muira puama bij 85% van de deelnemers aan het onderzoek hielp het libido te verhogen. In de loop der jaren is de plant ook onderzocht op andere eigenschappen. Muira Puama extract bleek een gunstig effect te hebben op het centrale zenuwstelsel, met adaptogene, anti-stress en anti-vermoeidheidseffecten. Volgens rapporten vermindert muira puama stress, ontspant het, reguleert het het endocriene systeem, verbetert het geheugen, verlaagt het de bloeddruk en heeft het een pijnstillend effect.

Hoe gebruik je muira puama? Hoe lang werkt het?

Het is interessant om te weten dat muira puama niet het beste reageert met water, maar met alcohol. In alcohol komen de eigenschappen het meest effectief vrij. Dus als je optimaal wilt profiteren van de voordelen van deze Zuid-Amerikaanse plant, kun je het beste een tinctuur gebruiken. Een tinctuur kan bereid worden door 20-25% alcohol over de bast en wortels te gieten. Laat het geheel enkele dagen op een donkere plek staan, waarbij je dagelijks schudt en roert. Zeef de tinctuur na deze tijd. Als het te bitter is, kan het naar wens gezoet worden. Een goede manier om te genieten van de wonderbaarlijke eigenschappen van muira puama is ook om een aftreksel te maken. Kook het afkooksel ongeveer 15 minuten. Een theelepel geplette muira puama schors of wortel is genoeg voor een glas water (250 milliliter). Eenmaal afgekoeld kan het overgebleven aftreksel gezeefd worden. De infusie van muira puama heeft een milde gele kleur en een aangename, licht samentrekkende smaak.

Muira puama

Kan het gebruik van muira puama bijwerkingen hebben?

Een wonderplant? Het kan bij iedereen anders werken, maar vanwege de waardevolle eigenschappen is het het proberen waard. Tot op heden hebben studies geen bijwerkingen van muira puama aangetoond, maar zwangerschap, borstvoeding en overgevoeligheid voor de plant worden als contra-indicaties voor het gebruik aangegeven. Het is belangrijk om het verstandig en met mate te gebruiken. Als je een ernstige medische aandoening hebt, is het raadzaam om eerst je arts te raadplegen. De dosering voor een tinctuur van muira puama is maximaal 2-3 theelepels per dag. Van de infusie moet je niet meer dan 1-2 glazen per dag drinken. Sommige mensen vragen zich af wanneer de tinctuur of het aftreksel van muira puama wortels of schors gebruikt moet worden - 's ochtends of 's avonds? Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, hoewel het belangrijk is om te onthouden dat het een stimulerend effect heeft. Hoewel het geen cafeïne bevat, kan de plant stimulerend werken, dus het is niet altijd een goed idee om het vlak voor het slapen gaan te drinken.

Yerba mate met muira puama? Wij zeggen ja!

Muira Puama wordt, samen met andere wonderplanten uit Zuid-Amerika met veelzijdige toepassingen, steeds populairder. Hoewel het zijn eigenschappen het meest effectief vrijgeeft in combinatie met alcohol en minder als het als aftreksel wordt geserveerd, werkt het ook goed als toevoeging aan thee of yerba mate. Het heeft een licht prikkelende, kruidige smaak die perfect samengaat met de vegetale smaak van Ilex paraguariensis. Het werkt bijzonder goed in functionele composities met een afrodiserend effect. Het wordt vaak gecombineerd met een andere plant met een groot potentieel. Catuaba en muira puama werken perfect samen en je vindt ze terug in de Braziliaanse mate-theesoorten Verde Mate Green La Potente en Katuava en in Yaguar Amore. Een echte aanrader!

Aanbevolen

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

6,03 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 6,07 €/1stukReguliere prijs 7,59 € incl. BTW/1stuk(12,06 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

8,77 € incl. BTW/1stuk(17,54 € / kg incl. BTW)
pixel