Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Meidoorn - een superfood dat u nog niet kende

2023-03-16
Meidoorn - een superfood dat u nog niet kende

De meidoorn is een unieke boom, gehuld in mysterieuze legenden en mythes, die onmogelijk onopgemerkt kan blijven. In het voorjaar is hij bedekt met een zee van prachtige witte bloemen, terwijl in de herfst trossen grote rode vruchten aan zijn takken hangen. Wat blijkt: de meidoorn is niet alleen een charmante versiering van weilanden, parken en straten. Het is ook een ware schatkamer voor de gezondheid. Welke eigenschappen heeft meidoorn en waar helpt hij bij? Verlaagt meidoorn de bloeddruk? Laat het ons uitzoeken!

Meidoorn - een plant die iedereen kent, maar niet iedereen waardeert

De meidoorn is een schilderachtige struik of kleine boom waarvan iedereen het uiterlijk zeker zal associëren. Hij heeft donkergroene, gekartelde bladeren die qua vorm enigszins op peterselieblad lijken. De takken zijn bedekt met scherpe doornen. Het meest kenmerkend zijn echter de witte of roze bloemen, met gele meeldraden in het midden, en de scharlakenrode, ronde vruchten die in het voor- en najaar stadsgezichten en het platteland sieren. De meidoorn behoort tot de rozenfamilie - hij is nauw verwant aan onder meer de roos, de appelbes, de braam en de aardbei. Hij komt voor in Noord-Amerika, Europa en Azië, en wereldwijd zijn wel duizend soorten bekend. Naast de sierwaarde heeft de meidoorn nog vele andere toepassingen. Zijn hout, dat zeer hard en duurzaam is, is waardevol. Het wordt gebruikt om gereedschap, handvatten en stokken van te maken. Het is ook een zeer goede brandstof omdat het bij verbranding een hoge temperatuur produceert. De takken, vruchten, schors, bladeren en wortels van de meidoorn zitten vol pigment, dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Bovendien kunnen de vruchten, bloemen en zelfs de bladeren worden gegeten - in de vorm van aftreksels, tincturen of conserven, of zelfs rauw. Ze zijn niet alleen lekker en intrigerend, maar ook gezond!

Hekserij en magie met meidoorn in de hoofdrol

Planten hebben altijd de aandacht van de mensen getrokken. Zonder nog over de middelen te beschikken om ze grondig te bestuderen, werden hun eigenschappen ontdekt of werden er effecten aan toegeschreven die niet helemaal waar waren. Sommige planten werden zelfs symbolisch of kregen een aura van mysterie en magie. Meidoorn was zeker zo'n plant. Men geloofde dat hij grote kracht en sterkte bezat. De doornen waarmee zijn takken bedekt zijn, zouden bescherming bieden tegen demonen, heksen, spoken en vampieren. Kinderen werden in een afkooksel van de bladeren en vruchten van de plant gedrenkt om hen te beschermen tegen de effecten van betoveringen. Meidoorn was ook een symbool van dood en liefde. Men geloofde dat hij de macht had om de wereld van de levenden te scheiden van de wereld van de doden, en daarom werd hij bij graven geplant om te voorkomen dat verdwaalde zielen de mensen na hun dood zouden binnendringen. De meidoornstruik kwam voor in de legende van Tristan en Isolde - hij verstrengelde en verbond de graven van de geliefden en werd een symbool van liefde die sterker was dan de dood. Meidoorns waren ook een symbool van hoop en werden beschouwd als een remedie tegen liefdesverdriet, en in Groot-Brittannië en Ierland heerst het bijgeloof dat het ontwortelen en vernietigen van meidoornstruiken ongeluk brengt. Meidoorns komen meer dan eens voor in de oude mythologie en in de literatuur. Adam Mickiewicz noemde de meidoorn onder de "boskinderen" in Pan Tadeusz. De plant komt ook voor in de gedichten van Maria Konopnicka, Edmund Wasilewski en Leopold Staff.

Waarom is meidoorn zo'n waardevolle plant?

De vruchten, bloemen en bladeren van de meidoorn hebben een vergelijkbare chemische samenstelling en vertonen daarom vergelijkbare eigenschappen. Ze verbergen een ware schat aan waardevolle organische stoffen en mineralen. Ze zijn rijk aan gezonde koolhydraten, vezels, eiwitten en organische zuren. De belangrijkste mineralen zijn calcium, fosfor, kalium, magnesium en natrium, maar ook chroom en ijzer in kleinere hoeveelheden. Meidoorn is ook rijk aan vitamine C. Het belangrijkste zijn echter de polyfenolen en flavonoïden, die het lichaam ondersteunen in de strijd tegen vrije radicalen en de effecten van oxidatieve stress. We weten al wat er in zit, en waar is meidoorn goed voor?

Meidoorn - eigenschappen en gebruik

Meidoorn is een opmerkelijke plant - niet alleen qua symboliek en magie. Zoals talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond, vertoont meidoorn inderdaad vele waardevolle eigenschappen. Hij ondersteunt het hart- en vaatstelsel gunstig door de bloeddruk te verlagen. Niet voor niets is meidoornextract een veel voorkomend ingrediënt in bloeddrukverlagende preparaten. De bestanddelen ervan dragen ook bij tot verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed en hebben een antioxiderende werking. Meidoorn heeft ook ontstekingsremmende en antibacteriële effecten en ondersteunt de werking van het immuunsysteem. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt meidoorn beschouwd als een middel tegen indigestie en andere aandoeningen die verband houden met de spijsvertering. Meidoornvruchten zijn voedzaam en vullend. Naar verluidt zouden meidoornvruchten die tijdens de winter aan de takken blijven zitten, mensen van de hongerdood kunnen redden.

Hoe gebruik je meidoorn? Thee of misschien een tinctuur?

Meidoorn wordt veel gebruikt in de keuken - niet alleen vanwege zijn waardevolle eigenschappen, maar ook vanwege zijn unieke smaak en aroma. Zoals gezegd kunnen meidoornvruchten, -bloemen en -bladeren allemaal worden geconsumeerd. De donkergroene, gekartelde bladeren kunnen bijvoorbeeld aan salades worden toegevoegd. Van de gedroogde bladeren en bloemen kan ook een aromatische infusie worden bereid. Deze meidoornkruidenthee kan vrij bitter van smaak zijn en onaangenaam om te drinken, dus is het de moeite waard om hem te zoeten met een beetje honing. Meidoornvruchten hebben een aangename, zoetige smaak. Ze doen enigszins denken aan rozenbottels of lijsterbessen. De gedroogde vruchten kunnen worden toegevoegd aan kruidenthee of yerba mate, net als de bloemen en bladeren. Rauw fruit daarentegen kan worden gebruikt om jam, puree en gelei van te maken, om tinctuur of zelfs wijn van te maken. Je kunt er ook vers en zeer gezond sap van persen.

Heeft meidoorn bijwerkingen?

De wetenschappelijke literatuur wijst niet op ernstige bijwerkingen van meidoorn, maar het is de moeite waard een eenvoudige regel te volgen - te veel is niet goed. De consumptie van te veel meidoornbloemen en -bladeren of meidoornvruchtenjam kan leiden tot indigestie. Studies hebben ook aangetoond dat overmatige consumptie van meidoornthee en -preparaten duizeligheid en hoofdpijn, slaperigheid en hartkloppingen kan veroorzaken. Vanwege de effecten van de plant op de bloedsomloop moeten mensen met hartaandoeningen en hoge bloeddruk voorzichtig zijn en eerst hun arts raadplegen.

Yerba mate met toegevoegde meidoorn

Gedroogde meidoornbloemen of -bladeren kunnen worden toegevoegd aan thee of yerba mate - ze brengen intrigerende noten in elke compositie. Het blijkt dat meidoorn goed samengaat met de kenmerkende, intense en bittere Paraguayaanse hulst, en bijzonder goed presteert in kruiden- en kruidenfruitcomposities. In onze winkel vindt u verschillende kant-en-klare variaties met de toevoeging van deze ongewone plant. Wij bevelen vooral de 'bierachtige' yerba van Verde Mate Green - IPA en Radler aan, waarin hop de hoofdrol speelt en de subtiele meidoorn de aangename bitterheid accentueert. Een bijzonder interessante samenstelling is de Paraguayaanse Guarani Wild Jungle, waarin meidoornbloemen samengaan met toevoegingen als lijsterbes, ginkgo biloba, rozenbottels en distelzaden. In de varianten Yaguar Kiwi en Verde Mate Green Pineapple zorgt de meidoornbloem daarentegen voor een aangename achtergrond bij de fruitige smaken. Wij raden u aan elk van deze suggesties te proberen!

Aanbevolen

Taragui Energia 500g Okazja

Taragui Energia 500g

6,03 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting: 6,02 €/1stuk+1% Reguliere prijs: 7,59 € incl. BTW/1stuk-21%(12,06 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

8,69 € incl. BTW/1stuk(17,38 € / kg incl. BTW)
pixel