Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Kurupi - een yerba mate merk en duivelse legende

2023-03-02
Kurupi - een yerba mate merk en duivelse legende

Klein, lelijk en harig. Hij rent door de jungle, verstopt zich in de struiken, en is alleen gekleed in een heupband. Gemaakt van zijn onnatuurlijk lange aanhangsel, meerdere malen om zijn buik gewikkeld! Kurupi is niet alleen een van de interessantste en beste yerba mate voor echte kenners. Het is ook een personage uit de mythologie van de Guarani. We moeten toegeven dat de Indianen vindingrijk waren. Ze bedachten een buitengewoon personage. Maak kennis met Kurupi!

Wie is Kurupi? Indiase legenden en verhalen

Kurupi is een personage uit de legenden van de Guarani-indianen. Een van de zeven monsterlijke kinderen van een paar kwade goden, Taú en Kerana. Hij is ook bekend onder de naam Curupi. "Kuru'pir" betekent in de Indiaanse taal letterlijk ruwe of met puistjes bedekte huid. Het is een verwijzing naar het uiterlijk van de demon. Hij is klein, lelijk en harig. Hij heeft blozende wangen en een zeer donkere huidskleur, zwarte ogen zonder pupillen, puntige tanden en oren, en lang, verfomfaaid haar. Hij heeft ook een dikke buik en beweegt onhandig. Hij leeft in de jungle, waar hij wilde dieren verzorgt. Zijn belangrijkste kenmerk is zijn onnatuurlijk lange aanhangsel, dat hij meerdere malen om zijn heupen wikkelt. Aanvankelijk beschouwden de Guarani-indianen hem als de beschermer van het woud, de bewaker van de fauna en flora. Vanwege zijn karakteristieke en nogal eigenaardige kenmerk werd hij ook beschouwd als de beschermheilige van de vruchtbaarheid. Hieronder staat een afbeelding van een enigszins 'verzachte' figuur van de demon, voorgesteld door een Paraguayaans yerba mate-merk. In sommige versies van de legende wordt Kurupi gecombineerd met andere mythologische figuren die ook tot taak hadden de jungle te verdedigen - Pombero, met harige handen en voeten, en Curupira, met vurig rood haar en naar achteren gedraaide voeten, zodat hij jagers in verwarring kon brengen door omgekeerde voetafdrukken achter te laten.

Na verloop van tijd evolueerde de legende van Kurupi en kreeg hij de schuld van onverwachte en ongewenste zwangerschappen. Men geloofde dat zijn angstaanjagende aanhangsel het vermogen had om halfopen deuren, ramen en andere ingangen vast te grijpen, te openen of te passeren, en daardoor kon Kurupi een kind verwekken bij een slapende vrouw zonder zelfs maar de woning te betreden. De legende van het boswezen is soms gebruikt voor onheilige doeleinden. Jonge Indiaanse vrouwen die zwanger raakten van een andere man uit angst voor de toorn van hun echtgenoot en zijn omgeving gebruikten de legendarische figuur als zondebok. Wanneer de dader van een verkrachting in een kleine gemeenschap onbekend was, viel de schuld ook op mysterieuze wijze op Kurupi. De kinderen van het wezen moesten op hun vader lijken - ze moesten klein, lelijk en harig zijn. Mannelijke nakomelingen zouden zijn seksuele onverzadigbaarheid erven. In sommige gevallen werd Kurupi zelfs beschuldigd van het ontvoeren van jonge vrouwen. Het wezen ontvoerde hen uit hun huizen en nam hen mee naar de jungle. Daar zou hij, samen met de 'buit', zijn wilde lusten botvieren.

Met de algemene vooruitgang en een steeds beter opgeleide bevolking is het Kurupi-verhaal langzaam verdwenen als verklaring voor ongeplande of verrassingszwangerschappen en verkrachtingen zonder dader. Tegenwoordig is het gewoon een curiositeit, een mythe, een verhaal. Op een licht grappige en licht enge manier is het bedoeld om jonge vrouwen te waarschuwen voor te veel promiscuïteit. En ook voor de gevaren die op de loer liggen. Tot op heden worden in Zuid-Amerika van tijd tot tijd beeldjes gevonden van het mythische monster. Het ziet er verschillend uit, maar zijn vleselijke eigenschap is altijd afgebeeld.

Yerba mate, en Kurupi?

Wat heeft Kurupi gemeen met yerba mate? Dronk de demon van het bos en de vruchtbaarheid yerba? Daar weten we niets van. De Paraguayaanse hulst zou een geschenk zijn van de goede goden aan de Guarani Indianen. Kurupi, als monsterlijk kind van boze geesten, zou dit prachtige geschenk - een symbool van vriendschap - gevreesd kunnen hebben. Maar wie kent hem daar? Misschien verstopt Kurupi zich op dit moment ergens in de jungle en nipt hij van het heerlijke brouwsel? Misschien is het de yerba mate die hem aanspoort om zo actief te zijn? Waarom is een merk van een van Paraguay's beste yerba mate vernoemd naar een angstaanjagende demon met een slechte reputatie? Misschien juist vanwege het temperament, de kracht en de expressiviteit van het verschrikkelijke indianenverhaal, dat overeenkomt met de intense en stimulerende, typisch Paraguayaanse yerba, geproduceerd in de geest van een eeuwenlang gecultiveerde traditie. De fabrikant zwijgt op zijn website en geeft zeer summiere informatie over het merk dat hij creëert. Er blijft dus niets anders over dan speculatie.

Kurupi - de typische Paraguayaanse traditie

Is het het karakter van het ondeugende, eigenaardige wezen achter het succes van Kurupi yerba mate? Of is het de uitstekende kwaliteit van het product, de heerlijke samenstellingen met kruidenadditieven en de toewijding aan de Paraguayaanse traditie? Wij zetten ons geld op de tweede optie. Het merk Kurupi is een creatie van het Paraguayaanse bedrijf Santa Margarita, dat in 1985 werd opgericht door een echtpaar - Oscar Esteban Benitez Rapetti, bekend als Don Coco, en zijn vrouw Martha. Beiden waren apothekers. Daarnaast hield Oscar zich bezig met industriële chemie en Martha met biochemie. Nog eerder, vóór het bedrijf dat hen bekendheid gaf in de yerba mate-wereld, was Oscar betrokken bij de productie van kruidenmengsels en natuurlijke geneesmiddelen op basis van kruiden in de apotheek die hij runde. Iets later creëerden Don Coco en Martha het merk Té Guarani van kruidenthee en richtten vervolgens hun eigen kruiden- en theeplantage op. In 1990 werd de plantage uitgebreid met Paraguayaanse hulst - een plant die Don Coco bijzonder interesseerde vanwege zijn waardevolle eigenschappen en hoge gehalte aan cafeïne, vitaminen en mineralen. Het uitgangspunt van het nieuw opgerichte merk Kurupi was, en is nog steeds, een bijzondere zorg voor de natuurlijke omgeving en de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Yerba mate wordt geproduceerd volgens een traditioneel recept dat door de Guarani-indianen is ontwikkeld. De hulst wordt gedroogd met behulp van vuur en rook, waardoor het sterke, intense, bittere en rokerige accenten in smaak en aroma krijgt. De hoge kwaliteit van het merk blijkt uit de talrijke "Top of Mind Paraguay"-onderscheidingen die het in de rangschikking van de meest herkenbare merken heeft ontvangen.

Yerba mate Kurupi a klantenbeoordelingen

Kurupi is een yerba die geliefd is bij liefhebbers van hulstinfusies, vooral liefhebbers van de Paraguayaanse variëteit - expressief, sterk, met een flinke kick van energie en smaak. Dat blijkt niet alleen uit de feedback die klanten in onze winkel achterlaten, maar ook uit de vele commentaren van yerba-drinkers op sociale media. Ooit werd Kurupi geprezen als de beste yerba ter wereld - zeker een van de meest gewaardeerde merken. Maar wees gewaarschuwd, het is niet voor iedereen weggelegd. Het kenmerkende karakter ervan kan beginnende mateisten die niet gewend zijn aan een sterke smaak en stimulatie, afschrikken. Het assortiment van het merk omvat niet alleen pure klassiekers, zonder toevoegingen, zoals Kurupi Clásica en Kurupi Tradicional. Zoals het een fabrikant met een passie voor kruiden betaamt, biedt het merk Kurupi ook originele, perfect samengestelde kruidenmengsels, zoals de Kurupi Anis op basis van anijs, de Kurupi Menta y Limon met munt en citroen, de Kurupi Menta Boldo met boldo, de Kurupi Katuava met natuurlijk afrodisiacum of de functionele Kurupi Fitness-variant. Bijzonder populair in onze winkel zijn Kurupi Katuava en Kurupi Menta Boldo, die we u aanraden te proberen!

Meisjes, pas op voor Kurupi! Maar je kunt Kurupi yerba mate zonder angst proberen!

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

4,39 € incl. BTW/1stuk(17,56 € / kg incl. BTW)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

6,39 € incl. BTW/1stuk(12,78 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
pixel