Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Hoe yerba mate drinken? 7 handige weetjes

2023-04-06
Hoe yerba mate drinken? 7 handige weetjes

Het grote voordeel van yerba mate is dat je het op vele manieren kunt drinken. Het stimuleert perfect en heeft een unieke smaak en aroma. De essentie komt geleidelijk vrij, waardoor we zelfs na herhaalde overstromingen kunnen genieten van de prachtige eigenschappen van het gedroogde materiaal. Hoe yerba bereiden en drinken om het wiskundige ritueel zo leuk mogelijk te maken? Er zijn een paar belangrijke regels om te onthouden. We hebben een kleine gids opgesteld voor elke yerba-fan. We nodigen je uit om te lezen!

Wat levert het drinken van yerba mate je op?

Eeuwen geleden werd yerba mate voor het eerst ontdekt door de Guarani-indianen die in Zuid-Amerika woonden. Ze geloofden dat de wonderplant een geschenk van de goden was. De infusie die daaruit werd bereid, voegde energie toe, die nodig was tijdens lange jachten en vermoeiende omzwervingen. Yerba mate werd een belangrijk onderdeel van hun traditie en cultuur, hoewel ze zich niet volledig bewust waren van de immense rijkdom ervan. Nu, honderden jaren later, weten we na talloze onderzoeken, gepubliceerde wetenschappelijke artikelen en uitgebreide artikelen wat er precies in yerba zit en hoe het werkt. We weten dat het bijna evenveel cafeïne bevat als koffie, dus het kan een goed alternatief zijn. We weten ook dat het de echte kracht bevat van vitamines, mineralen en andere verbindingen die een prachtig effect hebben op het functioneren van het hele lichaam. Yerba mate is puur natuur en het is de moeite waard om het in je dieet op te nemen! En hoe yerba te bereiden en te drinken om het nog aangenamer en effectiever te maken? We hebben enkele handige tips verzameld voor elke mateist, ongeacht het niveau van initiatie.

Hoe yerba mate drinken? Een handvol handige tips

Op internet vind je veel handleidingen over het bereiden van yerba mate en het drinken ervan. Vaak blijkt dat theorie één ding is en praktijk iets heel anders, en dat de instructies op websites niets met de werkelijkheid te maken hebben. Er zijn situaties die we niet kunnen voorspellen, die we zelf moeten ervaren om te weten hoe we ze in de toekomst kunnen oplossen. Als professionele "eters" in de wereld van yerba mate, delen we graag enkele tips die ons in veel situaties hebben behoed voor het in de hoek gooien van de matero en bombilla.

1. Giet zoveel als je wilt en drink zoveel als je wilt

Vooral aan het begin van het avontuur met yerba mate zijn er veel onbekenden. Hoe te drinken, hoeveel gedroogde kruiden te gebruiken, hoeveel water te schenken en op welke temperatuur? In de meeste gidsen en handleidingen staat geschreven dat yerba in matero wordt gedronken, via een speciale bombilla, en dat je de droogte in 1/4-3/4 van de capaciteit van het vat moet gieten. Is het dan een misdaad om een infusie te maken in een gewoon kopje, met een gewoon thee-ei, met minder kruiden? NEE! Als het u uitkomt - drink zoveel als u wilt en lekker vindt!

2. Bevochtig het gedroogde materiaal geleidelijk

Giet de matero niet tot de rand en laat de vochtige yerba op het oppervlak drijven. Met daaropvolgende toevoegingen van water zal de inhoud van de matero uiteindelijk volledig nat worden. Het is echter beter om dit proces in de tijd te spreiden. Hierdoor komt de smaak beter in balans en verliest de drank niet te snel zijn kwaliteiten. Het kan handig zijn om een een heuveltje in de mat. Nadat het gedroogde materiaal in het vat is gegoten, volstaat het om het onder een hoek te kantelen zodat het gedroogde materiaal op een van de wanden wordt geplaatst. Sommige mensen denken dat het niet nodig is - ja, als je van plan bent om het koffiedik na één overstroming weg te gooien, dan heeft het bouwen van een terp weinig zin. Als u echter het volledige potentieel van hulst wilt benutten, is het de moeite waard om het gedroogde materiaal zo lang mogelijk niet volledig nat te maken.

3. Verspil geen yerba mate

Yerba mate is geen gewone thee, waarvan de gronden meestal hun smaak en aroma verliezen nadat ze voor het eerst met water zijn gegoten. Een portie yerba weggooien na de eerste overstroming is een gewone verspilling, bovendien is het vaak bij volgende overstromingen dat hulst zijn kwaliteiten volledig laat zien. Natuurlijk, als je de natte resten de hele nacht in de matero hebt laten staan, is er een groot risico dat er schimmel in zit en ze zijn absoluut niet geschikt om opnieuw te gieten, maar overdag, in de loop van meerdere uren , kunt u meerdere keren veilig water op een portie van het gedroogde materiaal gieten, totdat de smaak, het aroma en de waardevolle eigenschappen zijn uitgewassen.

4. Verplaats de bombilla niet

Simpel en zo belangrijk! Het verplaatsen van de tube in de matero verstoort niet alleen de structuur van de gehele infusie en zorgt ervoor dat de koffiedik in het water gaat bewegen, wat kan leiden tot verstopping van het filter. Het is ook veel gemakkelijker om de droogte die aan de oppervlakte drijft te bevochtigen, waarvoor we hierboven hebben gewaarschuwd.

5. Laat de yerba-tip niet op de bodem van de verpakking liggen

Niets bederft de vreugde van het drinken van mate als een verstopte bombilla, en soms is zelfs de beste buis met het meest precieze filter moeilijk om de infusie te scheiden van de zeer fijngemalen bladeren, stokjes en stof die op de bodem van elk pakje met yerba achterblijven. Het is jammer om dit overblijfsel van yerba weg te gooien, en tegelijkertijd maakt de gedachte alleen al om er een aftreksel van te maken je misselijk. Ons patent is om de verpakking krachtig te schudden voordat we het gedroogde materiaal in de matero gieten, als we zien dat de voorraad yerba langzaam opraakt. Op deze manier vermengen kleine restanten van de bodem zich met grotere stukken blad en stokjes en blijven niet helemaal aan het einde hangen.

6. Sluit het mondstuk van de bombilla met je duim

Dit is een heel eenvoudige truc om te voorkomen dat de bombilla verstopt raakt tijdens het drinken van yerba mate. Sluit gewoon het mondstuk van de tube met uw duim wanneer u deze in een beker met water plaatst - en laat los wanneer deze is ondergedompeld. Op deze manier ontstaat er een lichte druk in de bombilla, die de deeltjes van het kruid "duwt", die mogelijk in het filter terecht zouden kunnen komen.

7. Drink langzaam

Het gaat niet alleen om genieten van de smaak van yerba - hoewel dat natuurlijk ook belangrijk is. Grote, krachtig genomen slokjes kunnen ervoor zorgen dat koffiedik in de bombilla en vervolgens in de mond terechtkomt.

Bombilla in handen! Het is tijd om de yerba mate-infusie te bereiden

We hopen dat je na het lezen van dit artikel bent uitgerust met praktische kennis over het bereiden en drinken van yerba mate, en dat het mateïstische ritueel je nog meer plezier zal geven. Als je je eigen trucs en ideeën hebt die we niet hebben genoemd en die je wilt delen met andere yerba-fans - laat het ons weten!

Aanbevolen

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

4,39 € incl. BTW/1item(17,56 € / kg incl. BTW)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

6,39 € incl. BTW/1item(12,78 € / kg incl. BTW)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

8,18 € incl. BTW/1item(16,36 € / kg incl. BTW)
pixel