Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Guayusa versus yerba mate - welke moet ik kiezen?

2023-03-08
Guayusa versus yerba mate - welke moet ik kiezen?

Guayusa wordt vaak de neef van yerba mate genoemd - en met reden. Ze hebben veel gemeen, maar er zijn ook enkele verschillen. Als je meer wilt weten over yerba mate en guayusa - wat het is, wat de overeenkomsten en verschillen zijn, welke beter is - raden we je aan het artikel te lezen!

Guayusa en yerba mate - twee zusjes uit Zuid-Amerika

Zowel yerba mate als guayusa komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De Paraguayaanse hulst, waarvan yerba mate wordt gemaakt, komt van nature voor in Brazilië, Paraguay en Argentinië, terwijl de guayusa hulst, bekend onder zijn Latijnse naam Ilex guayusa, oorspronkelijk uit Ecuador komt. Hoewel ze tot dezelfde hulstfamilie behoren, is yerba mate wereldwijd veel populairder. Dat komt omdat tijdens de Conquista yerba mate het belangrijkste exportproduct van Paraguay was, terwijl Ecuador handelde in goederen die beter betaalden dan guayusa, waaronder katoen en bananen. Tegenwoordig wint guayusa aan populariteit op de wereldmarkt en tot onze vreugde grijpen steeds meer van onze klanten ernaar! Guayusa - wat is het en hoe verschilt het van yerba mate? Lees verder!

Wat hebben yerba mate en guayusa gemeen? Stimulerende eigenschappen

Een van de belangrijkste overeenkomsten tussen yerba mate en guayusa is het stimulerend vermogen. Beide producten bevatten een grote hoeveelheid natuurlijke cafeïne, die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect. Volgens bronnen bevat de guayusa infusie ongeveer 3-4% cafeïne, terwijl dat in yerba mate ongeveer 1-1,2% is. Wat deze twee dranken gemeen hebben is dat ze, in tegenstelling tot koffie, geen sterke stijging van de bloeddruk veroorzaken en geen gevoel van energieverlies geven wanneer het effect stopt. Het stimulerende effect is langdurig. Zowel yerba mate als guayusa kunnen gezondere en even effectieve vervangers zijn voor koffie en energiedrankjes. Beide planten werden door indianenstammen gebruikt als stimulerende drank vóór de jacht, dagwandelingen of nachtwaken. In de Zuid-Amerikaanse cultuur wordt guayusa soms zelfs "thee voor de nachtwacht" genoemd. Beide planten maakten deel uit van Indiaanse rituelen. Ze werden omgeven door een bijna religieuze cultus en waren een belangrijk onderdeel van het leven en de cultuur van de Zuid-Amerikaanse inheemse bevolking. Ook de voedingswaarde is vergelijkbaar. Yerba mate is een drank vol heilzame stoffen; het is een uitstekende bron van vitamine A en B, alsmede C en E. Yerba mate levert ook veel elementen die essentieel zijn voor het goed functioneren van het lichaam, zoals fosfor, magnesium, calcium, zink en kalium. Guayusa bevat een soortgelijke reeks mineralen die een aftreksel van de plant tot een waardevol onderdeel van de dagelijkse voeding maken. Beide planten bevatten ook een stevige dosis antioxidanten - hun taak is het bestrijden van vrije radicalen, die onder meer verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker. Wat is het verschil tussen yerba en guayusa?

Verschillen tussen yerba mate en guayusa - hoe smaken ze en hoe brouw je ze?

Laten we beginnen met de smaak. Een typisch kenmerk van yerba mate is de bittere smaak, waardoor veel mensen het drinken van een brouwsel van de Paraguayaanse hulst meteen al afraden. In dit opzicht is guayusa een uitstekende vervanger - door zijn lagere gehalte aan tannines, de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke bitterheid, heeft het een veel mildere, meer plantaardige smaak. De Zuid-Amerikaanse zusjes verschillen ook in de manier waarop ze worden gebrouwen. Terwijl het belangrijk is de juiste watertemperatuur in de gaten te houden bij het maken van een infusie van yerba mate, is dit veel eenvoudiger bij een infusie van guayusa. Hoe brouw je het? Giet het droge in een bakje, giet het kokende water erbij, wacht een paar minuten en klaar is kees! En om het brouwen nog makkelijker te maken, kan guayusa net als yerba door een bombilla worden gedronken. Wat maakt ze anders? Hoewel infusies van yerba mate en guayusa deel uitmaakten van Indiaanse rituelen, werd aan guayusa nog een andere magische eigenschap toegeschreven - men geloofde dat het hielp het lichaam in een staat van bewuste slaap te brengen, wat op zijn beurt voorspellingen over de toekomst vergemakkelijkte.

Guayusa vs yerba mate - welke moet ik kiezen?

Wie zich voor het eerst verdiept in Zuid-Amerikaanse infusies kan voor een moeilijk dilemma komen te staan: wat te kiezen - yerba mate of guayusa? Beide infusies zijn geweldige alternatieven voor koffie en ongezonde energiedrankjes, en bovendien rijk aan waardevolle ingrediënten voor het lichaam, en vertonen dus veel meer eigenschappen dan alleen maar stimulatie. Zeker, guayusa is een goede optie voor wie niet houdt van het intense karakter van yerba mate of bezorgd is over de bittere smaak ervan. Het is ook een goed alternatief voor degenen die van yerba houden en het regelmatig drinken, maar het soms willen ruilen voor iets met een iets mildere smaak. We raden je aan beide dranken te testen - elk heeft zijn eigen voordelen, zowel qua smaak als qua eigenschappen!

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1stuk(12,58 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

8,69 € incl. BTW/1stuk(17,38 € / kg incl. BTW)
pixel