Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Citroenmelisse. Een natuurlijk tegengif tegen stress

2023-04-12
Citroenmelisse. Een natuurlijk tegengif tegen stress

We hebben allemaal nerveuze momenten in ons leven. Problemen op het werk, ruzie met een geliefde, stress, lawaai of misschien gewoon vermoeidheid. Soms is het moeilijk om op zulke momenten zonder steun om te gaan. Antidepressiva of therapie bij een specialist zijn de definitieve oplossingen. Gelukkig zijn er zachtere manieren om de zenuwen te kalmeren - kruiden, en meer specifiek citroenmelisse. Kalmeert citroenmelisse echt en waarom werkt het zo? Verlaagt citroenmelisse de bloeddruk en helpt het je slapen? Wij controleren!

Bijzonder, aromatisch kruid. Wat is Citroenmelisse?

Melissa, of beter gezegd citroenmelisse (Latijn: Melissa officinalis) is een kruid dat we heel goed kennen uit tuinen en weiden. Het is een kleine plant die groeit in de vorm van een kleine struik en tot 60 cm hoog wordt. Het is nauw verwant aan mint en lijkt er zelfs op. De donkergroene bladeren van citroenmelisse hebben een hartvorm, gekartelde randen en zijn bedekt met een karakteristieke donshaar. Melissa heeft een zeer aangename, intense geur met een vleugje citroen. Niet voor niets werd het citroenkruid genoemd, en in het Engels is de gebruikelijke naam citroenmelisse. Vanwege zijn buitengewone eigenschappen werd het eeuwen geleden gewaardeerd. Het werd gebruikt bij het koken, als ingrediënt van kruidenthee, als specerij voor gerechten en als toevoeging aan salades. Het blijkt dat citroenmelisse niet alleen heerlijk ruikt en smaakt, maar ook vele andere voordelen heeft. Hoe werkt citroenmelisse?

Citroenmelisse - kruidenremedie om te kalmeren en te slapen

Citroenmelisse staat vooral bekend om haar kalmerende eigenschappen. Het verzacht staten van delicate emotionele spanning en kalmeert zelfs milde depressieve staten. Het kalmeert verbrijzelde zenuwen, helpt je te ontspannen en helpt je in slaap te vallen. De heilzame eigenschappen worden al sinds de oudheid gebruikt. Het werd het 'levenselixer' of 'vreugde voor het hart' genoemd. Het werd gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde en schreef er vele, vaak ongebruikelijke, eigenschappen aan toe. Het werd gebruikt als medicijn tegen verschillende soorten pijn - hoofdpijn, tanden, oren of maag, voor het desinfecteren van wonden, maar ook bij verkoudheid. Het werd gebruikt om te beschermen tegen kwade spreuken. Men geloofde dat het de kracht had om melancholie af te weren en een gebroken hart te genezen. Men geloofde zelfs dat het magische eigenschappen had. Het werd geassocieerd met liefde, het toevoegen van de bladeren aan drankjes en gerechten als afrodisiacum, en anderen geloofden dat het de kracht had om de jeugd te herstellen.

Wat zit er in citroenmelisse? Eigenschappen en toepassing

Melissa dankt haar wonderbaarlijke werking aan de vele werkzame stoffen die erin zitten. De belangrijkste daarvan zijn essentiële oliën en polyfenolen, waarvan rozemarijnzuur en cafeïnezuur de belangrijkste rol spelen. Antioxidanten hebben een antioxiderende werking. Ze ondersteunen de strijd tegen vrije radicalen in het lichaam, wat zich weer vertaalt in een lager risico op ziekten zoals diabetes of atherosclerose. De samenstelling van citroenmelisse en de eigenschappen ervan zijn door de jaren heen herhaaldelijk en grondig bestudeerd door wetenschappers. Hoewel veel eigenschappen die eraan worden toegeschreven in de volksgeneeskunde niet eenduidig zijn gedocumenteerd, zijn sommige ervan door onderzoek bevestigd en is de plant zelfs erkend als een traditioneel geneesmiddel door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Officieel wordt citroenmelisse gebruikt als middel tegen inslaapproblemen en slapeloosheid, stress- en stemmingsstoornissen, evenals maagdarmproblemen. Bovendien heeft citroenmelisse antibacteriële eigenschappen, verbetert het de stemming, heeft het een licht diuretisch effect en verzacht het de symptomen van de menstruatie.

Hoe citroenmelisse te gebruiken en heeft het bijwerkingen?

De eenvoudigste vorm van consumptie van citroenmelisse is het bereiden van een aftreksel op basis van gedroogde en geplette bladeren. Giet gewoon een theelepel gedroogde bladeren met kokend water en laat het ongeveer 10-15 minuten onder het deksel trekken. Na hoe lang werkt Melissa? De eerste positieve effecten zullen na ongeveer 30 minuten voelbaar zijn. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van het gedroogde materiaal. Helaas is citroenmelisse die algemeen verkrijgbaar is in winkels in de vorm van expreszakjes bijna volledig verstoken van de meest waardevolle actieve stoffen en werkt dus niet zoals het zou moeten. Daarom is het de moeite waard om producten uit betrouwbare bronnen te kiezen.

Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen van het gebruik van citroenmelisse aangetoond, hoewel, zoals bij elke infusie op basis van kruiden, met mate moet worden gebruikt. Voorzichtigheid is geboden bij zwangere vrouwen en jonge moeders die borstvoeding geven, evenals bij mensen die kalmerende middelen en slaappillen gebruiken - citroenmelisse kan hun effecten versterken. We willen u er ook aan herinneren dat hoewel citroenmelisse een zacht antidepressivum en kalmerend effect heeft, het bij ernstige aandoeningen en emotionele problemen noodzakelijk is om een specialist te raadplegen!

Een intrigerende combinatie: citroenmelisse en yerba mate

Citroenmelisse is een echte oase van rust, yerba mate - ongetemd element en energie. Wat als je deze twee ingrediënten combineert? Ze blijken heel goed samen te werken. Yerba mate stimuleert goed, dus het kan een uitstekend alternatief zijn voor koffie. Het stimulerende effect is echter langzaam, harmonieus en evenwichtig - in tegenstelling tot koffie, die snel en heftig werkt. Yerba stimuleert actie, maar laat je tegelijkertijd ontspannen en in een prettige stemming brengen, bovendien verbetert het zeker de stemming van zijn geliefden. De toevoeging van citroenmelisse maakt het effect van yerba nog harmonischer en aangenamer! In onze online winkel vind je verschillende producten met toevoeging van citroenmelisse, b.v. Uruguayaans-Braziliaanse, stoffige Canarias Serena met toevoeging van passiebloem, munt en linde, of milde, gearomatiseerde CBSé Hierbas Cuyanas, met een boeket van aromatische kruiden: koriander, dille, munt, poleo en boldo. Ons aanbod bevat ook iets voor degenen die niet van de intense smaak van yerba houden en de voorkeur geven aan mildere thee-infusies - Mary Rose Herbal Dreams groene thee met toevoeging van kamille, munt, jasmijnbloem, eucalyptusbladeren en basilicum. We raden het ten zeerste aan!

Aanbevolen

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

6,07 € incl. BTW/1itemDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 6,23 €/1itemReguliere prijs 7,59 € incl. BTW/1item(12,14 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

8,77 € incl. BTW/1item(17,54 € / kg incl. BTW)
pixel