Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Catuaba - natuurlijk afrodisiacum

2023-05-24
Catuaba - natuurlijk afrodisiacum

Catuaba is de naam van een infusie gemaakt van de schors van verschillende bomen die inheems zijn in Brazilië. De meest gebruikte is de schors van de bomen met de botanische namen Trichilia catigua en Erythroxylum vaccinifolium. De schors van deze bomen en de bomen zelf worden ook wel "catuaba" genoemd. Vanwege de waardevolle eigenschappen wordt catuaba boomschors vaak toegevoegd aan yerba mate. Vandaag zullen we proberen om alle informatie over dit fantastische ingrediënt te verzamelen.

Samenvatting:

  1. Wat is catuaba? Wat is de oorsprong?
  2. Catuaba of katuaba?
  3. Catuaba - effecten en eigenschappen
  4. Catuaba - bijwerkingen
  5. Welke producten met catuaba schors kiezen?

Wat is catuaba? Wat is de oorsprong?

Zoals we in het begin al zeiden, is catuaba een aftreksel van de bast van verschillende boomsoorten die groeien in de tropische wouden van Zuid-Amerika en vooral in Brazilië. Lokaal worden er ook andere synoniemen gebruikt zoals: Chuchuhuasha, Tatuaba, Pau de Reposta, Piratancara en Caramuru. Onder de planten waarvan de schors wordt gebruikt om de infusie te bereiden zijn bomen uit de Anemopaegma, Ilex, Micropholis, Phyllanthus, Secondatia, Tetragastris en Myrtaceae soorten en families. De meest voorkomende ingrediënten in de infusie zijn de schors van de bomen Trichilia catigua en Erythroxylum vaccinifolium, wat de reden is dat de schors van alleen deze bomen, evenals de bomen zelf, ook wel "catuaba" genoemd worden. Deze twee planten zijn groenblijvende bomen die maximaal 3-6 meter hoog worden. Trichilia catigua wordt gekenmerkt door een zeer dichte kroon en sterk glanzende bladeren, donkergroen van kleur. De bladeren van de Erythroxylum vaccinifolium boom zijn kleiner en meer onregelmatig gevormd. De schors van de Catuaba bomen wordt geplet zodat er gemakkelijk een aftreksel van gemaakt kan worden of toegevoegd kan worden aan thee, yerba mate of kruiden, waarbij de waardevolle eigenschappen vrijkomen.

Catuaba of katuaba?

Bij het zoeken naar informatie over catuaba, of het bekijken van de etiketten van yerba mate met dit ingrediënt, kun je een ingrediënt vinden met een zeer vergelijkbare term - "katuaba". Hoewel het dezelfde eigenschappen heeft als catuaba (schors), is katuaba eigenlijk iets anders. Dit is de term voor een kleine plant met de Latijnse naam Psidium cinereum, die uit de mirtefamilie(Myrtaceae) komt. Het komt alleen voor in Brazilië en is inderdaad, net als catuaba, een veelgebruikt ingrediënt in yerba mate melanges, maar de gedroogde delen van deze plant worden gebruikt, niet de bast.

Catuaba - effecten en eigenschappen

Chemische bestanddelen in catuaba

Catuaba schors bevat een groep van drie alkaloïden die catuabine worden genoemd. Er zijn ook tannines, die bijdragen aan de licht bittere smaak, en saponinen, die verantwoordelijk zijn voor het zachte schuimen van de infusie gemaakt met dit ingrediënt. In catuaba zitten ook flavonoïden, die een antioxiderende en ontstekingsremmende werking hebben, fytosterolen, die een soortgelijke werking hebben als sekssteroïden, en talloze essentiële oliën.

Eigenschappen en effecten

Catuaba wordt al eeuwenlang door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika gebruikt in de natuurlijke geneeskunde. Het werd populair dankzij zijn effect op de potentie. Er is een reden waarom catuaba bomen "potentiebomen" worden genoemd. In Zuid-Amerika is ook een humoristisch gezegde bekend: "tot de leeftijd van 60 jaar behoren de kinderen toe aan de vader; na de leeftijd van 60 jaar behoren ze toe aan de catuaba", wat zoveel betekent als dat een vader die na de leeftijd van 60 jaar kinderen verwekte zichzelf moest onderhouden met catuaba. De schors, bereid als een aftreksel of toegevoegd aan yerba mate, thee of kruiden, wordt gebruikt als afrodisiacum, waarvan wordt gezegd dat het het seksuele leven verbetert, waarbij de kracht wordt vergeleken met synthetische viagra. Het verbetert het libido en geeft kracht en energie. Catuaba reguleert spierspanning en beïnvloedt de goede werking van het zenuwstelsel. Het verlicht stress en heeft een positief effect op de stemming. Op basis van studies is ook aangetoond dat catuaba een antidepressieve werking heeft. Het heeft ontstekingsremmende en pijnstillende effecten. In 1992 werd een onderzoek uitgevoerd op muizen. Op basis van het onderzoek bleek catuaba een effect te hebben op het voorkomen van dodelijke bacteriële infecties en HIV-infectie. Het is echter belangrijk op te merken dat wetenschappers de eigenschappen van catuaba boomschors tot nu toe nog niet grondig hebben bestudeerd.

Catuaba - hoe maak je een aftreksel?

Aangemoedigd door de wonderbaarlijke eigenschappen van catuaba, vraag je je af hoe je het kunt brouwen? De Catuaba schors kan worden bereid als een op zichzelf staande infusie. Giet 5 gram gemalen bast over 250 ml water en laat het 5 minuten op laag vuur koken. Na het koken moet het brouwsel 15 minuten opzij worden gezet en daarna worden gezeefd. Een andere manier is om het toe te voegen aan thee of yerba mate of een kant-en-klaar product te kopen waaraan catuaba is toegevoegd. Het brouwen is dan heel eenvoudig - je bereidt de infusie precies zoals jij het lekker vindt.

Leaves of catuaba tree

Bijwerkingen van Catuaba

Catuaba is een natuurlijk product, dus het gebruik ervan heeft geen nadelige bijwerkingen. Er zijn tot nu toe ook geen onderzoeken die negatieve effecten van catuaba op het menselijk lichaam hebben aangetoond. Je moet echter wel oppassen dat je niet overdrijft met de hoeveelheid. Het wordt aanbevolen om een infuus van catuaba alleen te gebruiken door volwassenen. Gevoelige mensen en mensen die verschillende soorten medicijnen gebruiken wordt aangeraden om een arts of apotheker te raadplegen voordat ze catuaba gebruiken. Contra-indicaties zijn onder andere het gebruik door vrouwen die borstvoeding geven of zwangere vrouwen. Het beïnvloedt het libido en heeft een stimulerend effect, wat samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken en uiteindelijk tot een miskraam kan leiden.

Welke producten met catuaba schors moet ik kiezen?

In onze winkel hebben we een groot aanbod van yerba mate met de toevoeging van catuaba (of katuaba). Voor beginners raden we twee melanges aan van Braziliaanse groene Yerba Mate met kruiden van het merk Verde Mate Green: Katuava - met catuaba schors, kruiden en natuurlijke aroma's van exotisch fruit, en La Potente - met natuurlijke frambozensmaak. Beide bevatten bovendien de schors van de muira puama boom, die net als de catuaba in Zuid-Amerika de "boom van de potentie" wordt genoemd vanwege zijn eigenschappen. Voor liefhebbers van fruitsmaken raden we een verleidelijk aanbod aan van het Braziliaanse merk Yaguar - Amore. Net als in de mate van Verde Mate wordt de catuaba hier vergezeld door muira puama schors, plus zoete aardbeienvruchten, aromatische rozenblaadjes en fruitige smaken. Fans van sterke, stoffige Paraguayaanse mate-thee kunnen Guarani Katuava proberen, waar de nadruk ligt op de natuurlijke smaak van de yerba mate en kruidenadditieven, zonder onnodige smaakstoffen. Fede Rico Katuava daarentegen is een volledig biologisch aanbod van een Paraguayaanse producent, waar katuaba (de plant, niet de bast) maar liefst 15% van de samenstelling uitmaakt. Als het gaat om Paraguayaanse yerba mate met de toevoeging van katuaba schors of gedroogde katuaba bladeren, raden we ook aan om eens te kijken naar deze aanbiedingen: Selecta Katuava, Campesino Katuava con Ginseng, Kurupi Katuava Especial, Colon Moringa-Katuava-Burrito en Indega Kuña Guapa.

Aanbevolen

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

6,07 € incl. BTW/1itemDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 6,23 €/1itemReguliere prijs 7,59 € incl. BTW/1item(12,14 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
 Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

8,77 € incl. BTW/1item(17,54 € / kg incl. BTW)
pixel