Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

7 redenen om yerba mate te gaan drinken

2023-02-16
7 redenen om yerba mate te gaan drinken

Yerba mate - heb je die twee woorden ooit gehoord en je afgevraagd wat het is? Je vrienden drinken een of ander vreemd kruid en jij vraagt je af waarom je überhaupt yerba mate drinkt? Wat zijn de voordelen van het drinken van yerba? Is het de moeite waard om het in je dieet op te nemen? We hebben 7 redenen om yerba mate te gaan drinken - laten we eens kijken of we je kunnen overtuigen!

Wat is yerba mate?

Laten we beginnen met wat yerba mate in het algemeen is. Het is een aftreksel van de gedroogde en gemalen bladeren van de Paraguayaanse hulst, een plant die alleen voorkomt in Zuid-Amerika, op de grens van vier landen: Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. De eigenschappen van de Paraguayaanse hulst werden ontdekt door de in Zuid-Amerika levende Guarani-indianen, en zij waren de eersten die yerba mate dronken. De Indiaanse "thee" werd vooral beroemd om zijn stimulerende eigenschappen - hij bevat een grote hoeveelheid cafeïne, en daarom vervangen veel mensen er steeds vaker koffie door. Waarom is het anders de moeite waard om yerba mate te drinken? Lees verder!

Wat zijn de voordelen van yerba mate? 7 redenen om het te drinken

Het blijkt dat yerba mate niet zomaar een 'kruidenthee' is die je drinkt om op te warmen. Het draagt veel goeds met zich mee. Elke slok is een dosis groene Indiase magie. Is het het drinken waard? Kijk zelf maar. Yerba mate is...

Reden 1. Yerba mate is een uitstekend alternatief voor koffie

De bekendste drank die cafeïne bevat is koffie. Veel mensen kunnen zich geen dag voorstellen zonder een kopje "little black" in de ochtend. De cafeïne die erin zit stimuleert het lichaam, geeft energie om te handelen, verbetert de concentratie en neemt het gevoel van vermoeidheid weg. Het probleem is dat koffie snel en sterk stimuleert, maar slechts voor korte tijd. Een kop koffie zet je vrijwel onmiddellijk op de been, maar deze energiestoot gaat net zo snel weer voorbij. Een plotselinge "energiecrash" na de koffie is niet prettig. Yerba mate bevat ook cafeïne - iets minder dan koffie, maar het effect is beduidend anders. Wat geeft yerba? Het stimuleert, maar op een evenwichtiger manier dan koffie. Het wordt langzaam gedronken, vaak wordt één portie meerdere keren geschonken, zodat de cafeïne onvermijdelijk langzamer aan het lichaam wordt afgegeven. Naast cafeïne bevat yerba mate theobromine en theophylline, die een mild effect hebben op het zenuwstelsel en de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren.

Reden 2. Yerba mate is een bron van vitaminen en meer

Yerba mate bevat niet alleen stimulerende cafeïne. Het bevat een aantal vitaminen, mineralen en andere stoffen die een heilzame werking hebben op het lichaam. Onder andere vitaminen: A, B1, B2, B6, C en E, de mineralen zink, kalium, fosfor, calcium, silicium en magnesium, alsmede saponinen en antioxidanten, waaronder het bijzonder gewaardeerde chlorogeenzuur. Yerba mate is een echte "vitaminebom"! En wat zijn de voordelen van het drinken van yerba mate? Lees verder!

Reden 3: Yerba mate is gezondheid in zijn pure vorm

Wat zijn de voordelen van het drinken van yerba? Want als het zo'n rijke samenstelling heeft, moet het ook enige werking hebben. Het stimulerende effect hebben we al genoemd, maar wat doet yerba mate nog meer en is het de moeite waard om het te drinken? De infusie van yerba mate kan het proces van stimulering van de stofwisseling ondersteunen, wat zich vertaalt in een toename van de energiereserves en betere prestaties, en als gevolg daarvan kunt u langer fysiek actief blijven. Niet voor niets is Yerba mate bijzonder populair bij sporters en mensen met een actieve levensstijl. Wat doet Yerba Mate nog meer? Studies hebben aangetoond dat yerba mate bij regelmatige consumptie een positief effect heeft op de ondersteuning van het cardiovasculaire systeem - dit komt door het chlorogeenzuur dat het bevat, dat helpt bij het bestrijden van "slechte cholesterol". Chlorogeenzuur wordt ook in verband gebracht met het verhogen van de gevoeligheid van het lichaam voor insuline en het verlagen van de glucose-absorptie, wat zich weer vertaalt in een betere suikerhuishouding in het lichaam. Er wordt gezegd dat yerba mate kan helpen bij gewichtsverlies. Hoewel het geen wondermiddel tegen obesitas is, helpt het wel het hongergevoel te verminderen en ondersteunt het de stofwisseling, wat belangrijk is in de strijd voor een slank figuur.

Reden 4: Yerba mate is een unieke smaak

Sommige mensen beweren dat yerba mate smerig is. Als je het voor het eerst probeert, kan de smaak inderdaad wat bitter en samentrekkend lijken, misschien zelfs te intens. Vooral als je gewend bent aan de smaak van koffie, met melk en gezoet met een ton suiker, kan het bijna onmogelijk zijn om te wennen aan pure yerba mate zonder toevoegingen. Je moet de juiste instelling hebben voor yerba mate, het is de natuur in haar pure vorm. Een goed bereid aftreksel smaakt een beetje als een intensere groene thee. Om te beginnen kun je een zwakkere infusie maken door er een kleinere portie gedroogde thee bij te gieten. U kunt ook kruiden of fruit toevoegen om de smaak te verzachten. Het is ook geen zonde om yerba mate te zoeten met honing of andere natuurlijke zoetstoffen - wat u maar lekker vindt. Als u eenmaal overtuigd bent van de smaak, zult u merken dat deze uniek en onnavolgbaar is. Maar dat is niet het belangrijkste. Wat belangrijk is, is wat yerba mate zijn volle natuurlijke rijkdom geeft.

Reden 5: Yerba mate is de magie en traditie van de Guarani-indianen

In de juiste bereiding van de infusie zit alle magie. Yerba mate wordt niet gedronken als gewone thee. Het kopje wordt vervangen door een speciale beker, een kalebas of matero genaamd. De infusie wordt gedronken door een speciaal metalen "rietje" - een bombilla. De droge stof in de recipiënt moet goed zijn geordend. Ook de temperatuur van het water is belangrijk - het mag niet te warm of te koud zijn (ongeveer 70-80°C). Alle handelingen in verband met het brouwen en drinken van yerba creëren een zeker ritueel dat een aura van mysterie verleent. Het is een eerbetoon aan de traditie van de eerste ontdekkers van de wonderbaarlijke yerba, de Guarani-indianen.

Reden 6: Yerba mate is een "geschenk van de goden"

De Guarani-indianen geloofden dat yerba mate hun als dank werd geschonken door de oude goden. Ze omringden de plant met een unieke cultus, en er ontstonden legendes uit hun geloof, die ze van generatie op generatie doorgaven. Volgens sommigen was Yerba mate een geschenk van de Indiaanse god Pa'i Shume, terwijl andere versies van de legende de figuren van twee godinnen, Yarí en Arai, bevatten, die in de vorm van kleine meisjes op aarde kwamen. Deze verhalen dragen nog sterker bij aan de mystieke en mysterieuze sfeer van yerba mate, die afkomstig is uit het verre Zuid-Amerika.

Reden 7: Yerba mate is +10 voor prestige!

De laatste reden om yerba mate te gaan drinken is eenvoudig. Wat geeft yerba je? Een bonus aan originaliteit en prestige! Koffie wordt door (bijna) iedereen gedronken. De aanblik van een man met een kop koffie is niet ongewoon. Maar een matras met een bombilla erin trekt zeker de aandacht. U kunt er zeker van zijn dat als u yerba mate maakt en het uit een opvallend bakje door een "vreemd" uitziend buisje drinkt in het bijzijn van onbekende vrienden of collega's, u snel een object van belangstelling zult worden en het leuk zal zijn om over deze prachtige plant uit Zuid-Amerika te praten.

Waar begin je je yerba mate avontuur?

7 redenen zijn genoeg om je te overtuigen om yerba mate te drinken. Als je het nog nooit geprobeerd hebt, vraag je je waarschijnlijk af waar je moet beginnen. De keuze aan smaken en soorten yerba mate is zo groot dat de veelheid aan namen en kleurrijke verpakkingen je hoofd pijn kan doen. Daarom zijn wij hier om je te helpen. Voor beginners raden we vooral de milde groene Yerba Mate uit Brazilië aan - Verde Mate Green. De warme luchtgedroogde bladeren van de Paraguayaanse hulst zijn bijna volledig verstoken van de kenmerkende bitterheid, en bovendien zijn ze perfect te combineren met additieven. Het assortiment van het merk omvat niet voor niets zo'n 50 geweldige smaakvarianten. En vergeet niet de juiste accessoires te kopen - een pot en een bombilla. We raden je ook aan een kijkje te nemen op het tabblad met kant-en-klare yerba mate starterkits voor beginners.

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1stuk(12,58 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

8,69 € incl. BTW/1stuk(17,38 € / kg incl. BTW)
pixel