Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate - schoonheid en gezondheid

2024-02-14
Yerba mate - schoonheid en gezondheid

Is Yerba Mate goed voor ons lichaam? Hoe beïnvloedt dit wonderbaarlijke brouwsel onze gezondheid? Het is niet alleen een stimulerend drankje. Zo associëren we het in de eerste plaats, maar het blijkt dat maté thee ook waardevol is op het gebied van gezondheid en schoonheid. En deze twee aspecten van het functioneren van ons lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Samenvatting:

 1. Yerba mate en gezondheid - ondersteuning bij gewichtsverlies
 2. Rehydrateert Yerba Mate het lichaam?
 3. Functionele combinaties van Yerba mate met kruidenadditieven
 4. Yerba mate in cosmetica

Yerba mate en gezondheid - ondersteuning bij gewichtsverlies

Om de effecten van Yerba mate op de gezondheid te analyseren, beginnen we bij het begin, en het begin is het spijsverteringsstelsel. We zijn wat we eten, zoals de Ouden beweerden. Daarom gaan we de laatste tijd steeds bewuster eten en drinken. Veel mensen gaan op dieet voor een specifiek effect. Meestal is dat om af te vallen. Een dieet om af te vallen en vervolgens een gezond gewicht te behouden heeft alleen zin als het bewust wordt gedaan. Paradoxaal genoeg gaat gewichtsverlies niet over niets eten, maar over verstandig eten en drinken. Yerba mate kan helpen bij het afslankproces. Op voorwaarde dat het een aanvulling is op een goed gekozen dieet en lichaamsbeweging, en niet het belangrijkste onderdeel van het proces. Een zeer gewenst effect van het slurpen van een brouwsel gemaakt van Ilex paraguariensis, dat van invloed is op de perceptie van mate als hulpmiddel bij het afvallen, is dat het de trek vermindert. Het is simpel - door yerba mate te drinken, wil je niet eten, en omdat je minder eet, word je niet dik. Cafeïne in Yerba Mate ondersteunt ook gewichtsverlies. Het staat vooral bekend om zijn stimulerende werking, maar het blijkt dat het ook een uitstekend effect heeft op de stofwisseling, wat erg belangrijk is als iemand wat kilo's kwijt wil. Bovendien verbetert cafeïne het spijsverteringsproces. De stofwisseling wordt ook positief beïnvloed door B-vitaminen en de saponinen in yerba mate dragen bij aan de verbetering van de spijsvertering en de regulering van het cholesterolgehalte. Het positieve effect op de stofwisseling draagt bij aan een andere eigenschap van Yerba Mate, namelijk het ontgiften van het lichaam. Dankzij een verbeterde stofwisseling worden gifstoffen en schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd, wat ook invloed heeft op gewichtsverlies.

Rehydrateert Yerba Mate het lichaam?

Nu we het toch over gewichtsverlies hebben, is het de moeite waard om de hydratatie van het lichaam te noemen. Vooral tijdens het afslankproces (maar niet alleen) is het belangrijk om goed te hydrateren. Het lijkt erop dat de Yerba Mate infusie in vloeibare vorm het lichaam perfect hydrateert. Wanneer je echter maté thee drinkt, kun je een karakteristieke wrangheid op de tong voelen, wat vanuit dit oogpunt een beetje verontrustend kan lijken. Veel mensen vragen zich af of ze risico lopen op uitdroging wanneer ze Yerba Mate drinken. De cafeïne in de Ilex paraguariensis heeft een vochtafdrijvend effect en zorgt er daarom voor dat het lichaam het verzamelde water verliest. Studies tonen echter aan dat dit effect alleen merkbaar is na het consumeren van een hogere dosis cafeïne, meer dan 360 mg. Dit is de hoeveelheid cafeïne in een liter Yerba Mate, gemaakt van ongeveer 50 gram gedroogde bladeren en twijgen. De gemiddelde mate drinker drinkt niet zo'n sterke mate, en elke opeenvolgende gietbeurt van een enkele portie van het gedroogde product spoelt de cafeïne geleidelijk weg. Het regelmatig drinken van yerba mate brengt het lichaam zeker niet in gevaar van uitdroging. Bovendien kun je er bij het drinken van Yerba mate zeker van zijn dat je je lichaam voorziet van een schat aan voedingsstoffen. Yerba mate moet echter niet worden beschouwd als de enige bron van hydratatie gedurende de dag - naast de mate thee moet je ook water drinken om goed gehydrateerd te blijven.

Yerbata mate and herbs

Functionele combinaties van Yerba Mate met kruidenadditieven

In Zuid-Amerika zijn functionele mengsels van Yerba Mate populair. Liefhebbers van Mate experimenteren vaak met het toevoegen van verschillende kruiden, die bekend staan om hun gezondheidseigenschappen. Producenten van yerba mate maken ook vaak kant-en-klare melanges met aromatische kruidenadditieven. In de verpakkingen van dergelijke yerba mates - vaak gelabeld als "compuesta" - vinden we mengsels van Ilex paraguariensis met aromatische kruiden, bedoeld om specifieke resultaten te bereiken. Een van de voorbeelden is Indega En Forma, dat het volgende bevat:

 • senna - een plant met ontgiftende eigenschappen;
 • boldo - een rijke bron van natuurlijke actieve stoffen zoals alkanoïden, essentiële oliën, flavonoïden, tannines en minerale zouten. Het wordt veel gebruikt in de geneeskunde als antibacterieel ingrediënt;
 • Lijnzaad - verbetert de darmperistaltiek. Helpt het hormonale evenwicht te bewaren bij vrouwen;
 • munt - heeft een heilzame werking op de luchtwegen, verbetert de spijsvertering, bevat essentiële olie die bestaat uit: flavonoïden, caroteen, vitamine A en C, rutine, tannine en menthol.

Degenen die bezorgd zijn over hun lichaamsvorm en een slank figuur willen bereiken, moeten zeker uitkijken naar composities met het woord "silueta" in de naam, zoals Braziliaanse Verde Mate Green Silueta en Yaguar Silueta of Argentijnse CBSé Silueta. Ilex paraguariensis wordt hier gecombineerd met kruiden die niet alleen een buitengewoon boeket van geur en smaak creëren, maar ook een uitstekend effect hebben op de werking van het lichaam en daarom kunnen helpen bij gewichtsverlies. In deze melanges vind je toevoegingen zoals:

 • groene buskruit thee - de bladeren ervan zijn gerold in kleine balletjes die eruit zien als buskruit. Het bevat een grote hoeveelheid tannines, die de immuniteit van het lichaam versterken. Het bevordert de spijsvertering en reguleert het maagzuur. Groene thee is ook een bron van cafeïne, die het stofwisselingsproces bevordert;
 • cistus, beter bekend als rotsroos - een rijke bron van polyfenolen. Versterkt de immuniteit, reinigt het lichaam van gifstoffen en heeft een ontstekingsremmende werking;
 • lapacho - een bron van essentiële mineralen voor het lichaam: magnesium, ijzer, calcium en mangaan. Ondersteunt de spijsvertering, reinigt het lichaam van schadelijke stoffen en versterkt de immuniteit;
 • fucus, ook bekend als rotswier - dit is geen kruid, maar een zeewier dat voornamelijk voorkomt in de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Net als de eerder genoemde supplementen heeft het een positief effect op het immuunsysteem en verbetert het ook de darmperistaltiek.

Een mix waarvan de eigenschappen vooral de dames zullen opvallen, is een samenstelling van Selecta. Het Paraguayaanse merk biedt met Selecta Moringa een al even interessante samenstelling:

 • Veldpaardenstaart - heeft kalmerende en anticonvulsieve eigenschappen. Dankzij de aanwezigheid van silicium is het haar glanzend en sterk, splijten de nagels niet en wordt het huidverouderingsproces geremd;
 • burrito - kalmeert de reacties van het lichaam op stressfactoren en verbetert de algehele immuniteit. Net als lijnzaad reguleert het de hormoonbalans;
 • moringa - veel gebruikt in de geneeskunde. Vooral als natuurlijke aanvulling op een voedingsarm dieet. Het bevat bijna tien keer meer vitamine A dan wortels, 12 keer meer vitamine C dan sinaasappels, 17 keer meer calcium dan melk, 15 keer meer kalium dan bananen, 25 keer meer ijzer dan spinazie. Selecta Moringa wordt vooral gewaardeerd door vrouwen vanwege de uitgebreide schoonheidsbevorderende effecten.

Yerba mate in cosmetica

Het blijkt dat Yerba Mate niet alleen een uitstekend effect heeft op de interne werking van het lichaam, maar ook op het uiterlijk. De vitaminen en mineralen die het bevat hebben een gunstig effect op de huid, nagels of het haar. De grootste bijdrage aan dit aspect leveren de vitaminen A en E in mate, die vaak de "vitaminen van de jeugd" worden genoemd. Ilex paraguariensis staat ook bekend om zijn grote hoeveelheid antioxidanten. Deze stoffen bestrijden vrije radicalen die schadelijk zijn voor het lichaam en vertragen zo het verouderingsproces. Deze eigenschappen hebben de interesse gewekt van cosmeticafabrikanten, die steeds vaker extracten van yerba mate toevoegen aan crèmes, lotions of maskers. Saponinen, die schuim zacht maken, hebben zuiverende eigenschappen. Vroeger werden planten die dergelijke chemische verbindingen bevatten bijvoorbeeld gebruikt voor het wassen van het lichaam of kleding. Tegenwoordig wordt yerba mate dankzij zijn saponinegehalte toegevoegd aan zeep, badlotion of shampoos.


Informatiebron:

 1. Wikipedia: Yerba mate.
 2. S.C. Killer, A.K. Blannin, A.E. Jeukendrup, No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population, PLOS ONE, 9 januari 2014.
pixel