Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate kalebas: hoe onderhoud je hem zodat hij lang meegaat?

2023-11-15
Yerba mate kalebas: hoe onderhoud je hem zodat hij lang meegaat?

Veelvuldig gebruik van de Yerba Mate kalebas vereist goed onderhoud. Het doel hiervan is om de levensduur van het accessoire te verlengen. Verschillende soorten mate kalebassen vereisen verschillende schoonmaak- en onderhoudsmethoden. Als je wilt weten hoe je goed voor je Yerba Mate kalebas kunt zorgen, lees dan zeker dit artikel!

Samenvatting:

  1. Mate kalebas van kalebas
  2. Curado - de traditionele manier om Yerba Mate kalebas te bereiden
  3. "Mijn Yerba Mate kalebas gaat schimmelen! Hoe kan ik hem schoonmaken?"
  4. Voor- en nadelen van het drinken van yerba mate in een kalebas
  5. Wat is de beste kalebas voor het drinken van Yerba Mate?

Mate kalebas gemaakt van kalebas

De eerste yerba mate-drinkers maakten hun kalebas van een speciale pompoensoort, die dankzij de zeer harde schil en geschikte vorm perfect functioneerde. De traditionele yerba mate kalebas is gemaakt van de houtachtige en holle vrucht van de kalebas, die in het Spaans "calabaza" wordt genoemd. Afhankelijk van het land hebben yerba mate kalebassen verschillende vormen en zijn ze gemaakt van verschillende delen van de vrucht. Argentijnse kalebassen - de populairste - hebben een ronde vorm en dunne wanden. Ze worden gemaakt van het onderste deel van de vrucht. In Brazilië is het meest voorkomende type Yerba Mate kalebas de cuia - een kalebas met dikke wanden en voorzien van een brede kraag. De karakteristieke vorm is erg handig bij de bereiding van chimarrão. Het wordt gemaakt van het bovenste deel van de vrucht. In Uruguay en Argentinië komen ook kalebassen voor die porongo worden genoemd - ze lijken op de cuia, maar zijn kleiner en hebben dunnere wanden. Ze zijn ook gemaakt van het bovenste deel van de vrucht en zijn vaak voorzien van metalen pootjes, zodat de ronde kalebas stevig op een vlakke ondergrond kan worden geplaatst. In Brazilië en soms in Argentinië komen ook kalebassen voor die galleta worden genoemd. Het woord betekent letterlijk "koekje" in het Spaans. Dit zijn platte vaten die worden gemaakt door een van de zijkanten van de platte kalebas af te snijden. Veel liefhebbers van maté-thee gebruiken vandaag de dag nog steeds natuurlijke kalebassen - en niet alleen in Zuid-Amerika! Dit is de meest klassieke manier om van Yerba Mate te genieten, maar ook de moeilijkste om te bewaren. Ten eerste moet de kalebas goed worden geprepareerd, dus als je hem voor jezelf wilt bereiden, zorg er dan voor dat je de binnenkant goed schoonmaakt van de pulp en zaden. De binnenkant van de kalebas wordt traditioneel geconserveerd met olie.

Curado - de traditionele manier om Yerba Mate kalebas te bereiden

Als je een natuurlijke kalebas kiest als yerba mate drinkschaal, moet je deze eerst goed voorbereiden door hem te conserveren zodat hij niet lekt, niet te snel gaat rotten en zo lang mogelijk meegaat. Het voorbereiden van de kalebas helpt ook om het karakteristieke aroma van fruit te verwijderen dat een onaangenaam effect kan hebben op het brouwsel dat in de kalebas wordt bereid. Het proces van het voorbereiden van de kalebas voor yerba mate wordt curado genoemd. De eerste stap van curado is het vullen van de kalebas met yerba mate. Plaats in de uitgeholde vrucht van de kalebas natte bladeren van Yerba Mate - ongeveer 2/3 van de hoogte. Giet heet water (ongeveer 70-80 graden Celsius) over de mate en laat het ongeveer 12-24 uur staan - bij voorkeur de volle 24 uur. De volgende stap van curado is om het vat leeg te maken en grondig af te spoelen onder stromend water. De volgende zeer belangrijke stap is het schoonmaken van de kalebas van pulp en zaden, bij voorkeur met een lepel. Doe dit voorzichtig en met gevoel, zodat je de wanden van de vrucht niet beschadigt. Nu moet je de eerste stappen herhalen - bereid de "infusie" opnieuw en laat de kalebas 24 uur staan voordat je deze verwijdert met de resterende pulp en zaden. Laat de kalebas ten slotte goed drogen - noodzakelijkerwijs met de opening naar boven!

Yerba mate calabash

"Mijn Yerba Mate kalebas gaat schimmelen! Hoe kan ik hem schoonmaken?"

Een van de belangrijkste onderdelen van het onderhouden van een Yerba Mate kalebas is om deze regelmatig schoon te maken. Je kunt de natte restjes na het drinken niet in de kalebas laten zitten. Anders kan het gaan schimmelen. Gooi na elk gebruik de droesem weg, spoel de kalebas af met koud water en droog hem daarna grondig. Het is heel belangrijk om de kalebas naar boven te laten drogen, bij voorkeur bij een radiator of in de zon, zodat hij niet te lang aan vocht wordt blootgesteld. Het is ook een goed idee om van tijd tot tijd een theelepel zuiveringszout in de kalebas te doen en er heet water overheen te gieten - dit mengsel helpt eventuele onzuiverheden te verwijderen. Als je echter merkt dat je kalebas beschimmeld is, zorg er dan voor dat je er vanaf komt! Ongeacht het type kalebas dat je hebt, is het de moeite waard om je aan de al eerder genoemde basisregel te houden - laat de restjes Yerba Mate niet 's nachts in de kalebas staan! Dit creëert de perfecte omstandigheden voor schimmelvorming.

Voor- en nadelen van het drinken van yerba mate in een kalebas

Het onbetwistbare voordeel van het gebruik van een kalebas om yerba mate te bereiden is dat het natuurlijk is, gemaakt van echt fruit, uniek en onnavolgbaar. Als je zo'n kalebas kiest, weet je zeker dat niemand een andere kalebas als deze zal hebben. Het komt uit de natuur, dus als je het gebruikt - vervuilt het het milieu niet. De kalebassen - of ze nu gewoon, rond, cuias of Braziliaanse porongos zijn - zijn meestal prachtig versierd met etnische, unieke patronen. Ze zijn uitgerust met versterkende fittingen die soms kleine kunstwerkjes zijn. Ze zijn opvallend en liggen niet alleen perfect in de hand, maar zien er ook geweldig uit op de plank naast de pakjes Yerba Mate. Ze zijn handgemaakt - het is geen massaproductie. Net als potten van palo santo hout hebben natuurlijke kalebassen hun eigen unieke sfeer en magie, beïnvloeden ze de smaak van het brouwsel dat erin wordt bereid en verwijzen ze bovendien naar de traditie - de Guarani-indianen dronken yerba mate voor het eerst in uitgeholde vruchten van kalebassen. De kalebasvaten zijn licht van gewicht en tegelijkertijd zeer stabiel en stevig. Terwijl een glazen of keramische mate kalebas kan versplinteren als hij op de grond valt, overleeft een natuurlijke kalebas zo'n val meestal wel. Naast al deze voordelen is het enige nadeel van de natuurlijke kalebas dat hij snel moet worden leeggemaakt en goed moet worden gedroogd, omdat hij kan gaan rotten.

Wat is de beste kalebas voor het drinken van Yerba Mate?

In onze online shop vind je verschillende soorten mate kalebassen - gemaakt van keramiek, aluminium, palo santo hout en zelfs glas. Elk type vereist andere verzorging. Yerba mate kalebassen of palo santo hout zijn meestal aan de buitenkant bedekt met metaal of leer. Het is belangrijk om de kalebas na elk gebruik goed schoon te spoelen, maar wees voorzichtig: het is niet aan te raden om schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat het hout of de kalebas deze kan absorberen en de smaak van de infusies kan veranderen. Als je op zoek bent naar een Yerba Mate kalebas die makkelijk te gebruiken en schoon te maken is, overweeg dan kalebassen van keramiek of aluminium. Voordat je ze voor het eerst gebruikt, is het een goed idee om ze te broeien om eventuele verpakkingsgeur of onzuiverheden te verwijderen. Na volgend gebruik kun je ze afwassen met de rest van het servies.

Informatiebron:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Mate_(drank).
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash.
pixel