Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate - hoe vaak mogen we het drinken? Zijn er contra-indicaties?

2023-11-29
Yerba mate - hoe vaak mogen we het drinken? Zijn er contra-indicaties?

Je vraagt ons vaak wat de optimale dagelijkse dosis Yerba mate is en hoeveel je kunt drinken om niet te overdrijven? Zijn er contra-indicaties voor het drinken van Yerba Mate? Helaas zijn er geen eenduidige antwoorden op deze vragen. Dit komt omdat er nogal wat conditionerende factoren zijn, waarvan de belangrijkste de individuele aanleg van ieder van ons is.

Samenvatting:

  1. Yerba mate - iedereen drinkt het zoals hij het lekker vindt
  2. Hoe werkt Yerba mate en hoeveel cafeïne bevat het?
  3. Hoeveel keer per dag kan ik Yerba mate drinken?
  4. Contra-indicaties. Wie kan beter geen Yerba mate drinken?

Yerba mate - iedereen drinkt het zoals hij of zij het lekker vindt

Yerba mate heeft, net als thee of koffie, de eigenschap dat het op miljoenen manieren gedronken kan worden en iedereen drinkt het zoals hij of zij het lekker vindt - volgens zijn of haar eigen voorkeuren en smaak. Dit is tegelijkertijd zijn grote voordeel en nadeel. Aan de ene kant is Ilex paraguariensis een uitstekende basis voor yerba mate-samenstellingen. Het combineert goed met additieven - kruiden, fruit en aroma's, en biedt dankbaar materiaal om te experimenteren met een verscheidenheid aan smaken. De producenten van yerba mate proberen nieuwe, originele fusies uit te vinden, maar we kunnen ook onze verbeelding de vrije loop laten in onze eigen keuken en nieuwe combinaties ontdekken. We kunnen ook experimenteren met de temperatuur en de trektijd, een andere vloeistof gebruiken in plaats van water of één portie droge thee steeds opnieuw inschenken en bij elke toevoeging nieuwe smaken ontdekken. Aan de andere kant maakt deze diversiteit yerba mate moeilijk te testen en te definiëren met specifieke parameters. Het is onmogelijk om precies het cafeïne-, vitamine- of mineralengehalte van een portie te meten, om precies te weten hoeveel je moet inschenken of hoe lang je de mate moet laten trekken en bij welke temperatuur. We kunnen geen precies antwoord geven op de vraag: hoeveel Yerba Mate kan er maximaal geconsumeerd worden? We kunnen echter wel proberen om bij benadering de aanbevolen portie Yerba mate te bepalen, duidelijk te maken wat de juiste dosering is en te bedenken hoe vaak je Yerba mate kunt drinken.

Hoe werkt Yerba Mate en hoeveel cafeïne bevat het?

Voor degenen die nieuw zijn in de wereld van Yerba: een geheugensteuntje. Yerba mate is een aftreksel gemaakt van Ilex paraguariensis, een plant die van nature voorkomt in Zuid-Amerika, in Paraguay, Argentinië, Brazilië en Uruguay. De eerste ontdekkers van de eigenschappen van de plant waren de Guarani-indianen, die merkten dat een aftreksel ervan energie gaf, het lichaam stimuleerde en de concentratie verbeterde. De Indianen wisten het nog niet, maar honderden jaren later ontdekten wetenschappers dat er cafeïne in yerba mate zit, door sommigen mateïne genoemd, wat de oorzaak was van het stimulerende effect van maté thee. Door verschillende factoren (soort en hoeveelheid gedroogd product, productiemethode, brouwtijd en temperatuur) is het onmogelijk om precies vast te stellen hoeveel cafeïne er in yerba mate zit, maar wetenschappelijke bronnen zeggen dat er ongeveer 70-650 milligram cafeïne in één portie van het brouwsel zit - dit is minder dan in koffie en meer dan in groene thee. Wetenschappers hebben ook bewezen dat yerba mate een rijke en 100% natuurlijke bron is van veel vitaminen, mineralen, polyfenolen en andere verbindingen die geweldig zijn voor het functioneren van het hele menselijk lichaam. Laten we ons echter richten op cafeïne. De energieboost die het geeft is vooral welkom in de ochtend of wanneer de geest hard aan het werk is, maar zijn er bijwerkingen aan verbonden? Is veelvuldig drinken van Yerba Mate veilig en is het mogelijk om een overdosis Yerba Mate te nemen?

Hoeveel keer per dag kan ik Yerba Mate drinken?

Zoals we in de inleiding al zeiden, kan ieders lichaam anders reageren op cafeïne en het daarom in hogere of lagere concentraties verdragen. Ieder van ons is anders. Sommige mensen voelen zich onmiddellijk gestimuleerd, anderen voelen helemaal niets bij dezelfde hoeveelheid en weer anderen voelen zich slaperig na een kleine dosis cafeïne. De effecten van stimulerende cafeïne worden beïnvloed door factoren zoals lichaamsgewicht, gezondheid, dieet of zelfs het tijdstip van de dag. Bovendien is er, zelfs als je een yerba mate-verslaafde bent, een grens aan wat je kunt drinken en, zoals het oude gezegde luidt, te veel is genoeg. Hoewel yerba mate, naast cafeïne, een aantal vitaminen en mineralen bevat en geen magnesium loogt zoals koffie, moet je onthouden dat een overdosis ook ongewenste gevolgen kan hebben. Hoeveel Yerba mate kan worden gedronken zodat de natuurlijke oppepper niet wordt onderbroken door een verslechterend gevoel van welzijn? Hoeveel moet je inschenken en hoeveel water moet je toevoegen? Volgens wetenschappelijke publicaties ligt de optimale dosis tussen 1/4 en 3/4 van een kopje en, om precies te zijn, ongeveer 30 gram gedroogde Yerba Mate per dag. Mensen die nieuw zijn met Yerba Mate zullen gevoeliger zijn voor de effecten. Zelfs als ze tot nu toe cafeïne hebben toegevoegd door koffie of energiedrankjes te drinken. De optimale dosering voor beginners is volgens ons niet 30 gram, maar 15 gram Yerba mate - één grote lepel, bij voorkeur geserveerd niet later op de middag. Afhankelijk van het type en de kwaliteit van de mate kun je natuurlijk een paar vullingen water gebruiken. Yerba mate heeft relatief veel tijd nodig om zijn eigenschappen vrij te geven. Het weggooien van de aarde na één keer schenken is pure verspilling! Voor een ervaren mateist zijn 2-3 vullingen niet ongewoon. Natuurlijk is matiging altijd nodig. Dwing jezelf niet om het brouwsel koste wat het kost te drinken zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen. Alles is tenslotte voor mensen, maar in de juiste hoeveelheden!

Contra-indicaties. Wie mag yerba mate niet drinken?

Zoals bekend zijn cafeïnehoudende producten niet voor iedereen geschikt. Cafeïne in gecontroleerde hoeveelheden heeft de door velen gewenste voordelen, maar in een te hoge concentratie kan het onaangename bijwerkingen veroorzaken zoals handtrillingen, hartkloppingen, hyperactiviteit of slapeloosheid. Zwangere vrouwen kunnen beter geen Yerba Mate nemen. Het mag over het algemeen ook niet aan kinderen worden gegeven. Hoe zit het met mensen die kampen met een hoge bloeddruk? Hier is voorzichtigheid geboden. Dit betekent echter niet dat ze de drank helemaal moeten opgeven. Volgens de meeste artsen worden pieken in de bloeddruk voornamelijk veroorzaakt door de plotselinge toevoer van te veel cafeïne. Als ons lichaam eraan gewend is, kan Yerba Mate geen kwaad. Toch vinden wij het een absolute noodzaak om een arts te raadplegen!


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Yerba mate, Caffeine.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  3. A. Smith, Effects of caffeine on human behavior, Food and Chemical Toxicology, 2002.
pixel