Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate - gezondheidselixer of kankerverwekkende val?

2024-06-20
Yerba mate - gezondheidselixer of kankerverwekkende val?

Yerba mate wordt gewaardeerd om zijn stimulerende eigenschappen en rijke smaak. Het wordt steeds meer gebruikt door zowel gezondheidsbewuste mensen als mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor koffie. Hoe meer mensen geïnteresseerd zijn, hoe meer vragen, geruchten en controverses er ontstaan. Een van de meest voorkomende zorgen is de mogelijke kankerverwekkendheid. Zijn deze zorgen terecht? Is Yerba Mate kankerverwekkend? Het is tijd om de feiten van de mythen te scheiden en de kwestie onder de loep te nemen!

Samenvatting:

 1. De "groene schat" van Zuid-Amerika?
 2. Is mate thee kankerverwekkend? Bronnen van controverse
 3. Wat zegt het onderzoek? Tijd voor wetenschappelijke feiten
 4. Wat in Yerba Mate kan zorgwekkend zijn?
 5. Drink Yerba Mate verstandig en veilig!

De "groene schat" van Zuid-Amerika?

Yerba mate is al eeuwenlang razend populair in Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. De infusie bereid uit de bladeren van Ilex paraguariensis staat bekend om zijn talrijke gezondheidseigenschappen. Het bevat cafeïne, een overvloed aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, die samen het immuunsysteem ondersteunen, de concentratie verbeteren en energie geven. Het is ook een integraal onderdeel van de cultuur van Zuid-Amerikaanse landen. Maté thee is niet alleen een manier om te stimuleren, maar ook een belangrijk sociaal ritueel. Het samen drinken van mate uit één glas is een symbool van vriendschap en gastvrijheid. Het is geen wonder dat yerba mate bekend is komen te staan als het "groene goud" van de Guarani-indianen, die als eersten de heilzame werking ervan ontdekten. Maar ondanks de vele voordelen voor de gezondheid en de groeiende populariteit buiten Zuid-Amerika, is het onderwerp Yerba Mate soms controversieel. In de afgelopen jaren zijn er berichten geweest die suggereren dat yerba mate kankerverwekkend zou kunnen zijn. Van tijd tot tijd worden het internet en de sociale media overspoeld met commentaren en artikelen die een verband suggereren tussen Yerba mate en de vorming van kanker. Zijn deze berichten waar? Is Yerba Mate kankerverwekkend? Dit is een vraag die veel liefhebbers van het drankje zich stellen. In deze blogpost proberen we alle twijfels weg te nemen en bekijken we waar de geruchten en gevreesde controverses vandaan komen.

Is mate thee kankerverwekkend? Bronnen van controverse

Net als andere stimulerende dranken - koffie, thee of energiedrankjes - heeft mate zowel voor- als tegenstanders. Feit is dat van de eerder genoemde bronnen van cafeïne en stimulatie, yerba mate het minst bekend is bij ons, en we behandelen alles wat onbekend is met een dosis wantrouwen. Zo is de menselijke natuur. Door de jaren heen zijn er veel geruchten en speculaties geweest over Yerba Mate, en een van de meest gehoorde is dat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Maar waar komt deze controverse eigenlijk vandaan? Is yerba mate kankerverwekkend of is het slechts een mythe? Deze bezorgdheid is geworteld in een onderzoek dat werd uitgevoerd rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw, waarin een mogelijk verband werd aangetoond tussen het drinken van Yerba Mate en een verhoogd risico op slokdarmkanker bij Zuid-Amerikanen. Na de publicatie van de resultaten van deze studies werden de pers en het internet overspoeld met golven van rapporten over de vermeende schadelijkheid van Yerba Mate. Een van de eerste was een tekst die in 2009 werd gepubliceerd in het grote Amerikaanse dagblad LA Times onder de titel "Yerba mate: Sip, don't gulp". De auteur van het artikel, die de informatie uit wetenschappelijke publicaties uit zijn verband rukte, riep op tot een voorzichtige benadering van Yerba mate, dat in marketingcampagnes op grote schaal wordt gepromoot als een gezonder alternatief voor koffie. Op basis van deze tekst verschenen er meer berichten in de media over de vraag of Yerba Mate schadelijk is - zonder grondig onderzoek en opnieuw uit zijn verband gerukt. Dergelijke berichten schieten als paddenstoelen uit de grond en verschijnen tot op de dag van vandaag. En hoeveel is er waar? Laten we eens naar de feiten kijken.

Wat zegt het onderzoek? Tijd voor wetenschappelijke feiten

De eerder genoemde onderzoeken naar de schadelijkheid van yerba mate zijn tussen 1990 en 2004 uitgevoerd door de Uruguayaanse onderzoeker Eduardo De Stefani met zijn team van specialisten. Over een periode van bijna 15 jaar voerden de onderzoekers tientallen onderzoeken uit waarbij enkele duizenden patiënten betrokken waren. Hun doel was om het verband tussen yerba mate en slokdarmkanker te onderzoeken. Patiënten werden geïnterviewd en er werden vragenlijsten afgenomen waarin onder andere werd gevraagd naar leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen, lengte en gewicht, relatie met alcohol en sigaretten en yerba mate consumptie. De resultaten van een van deze onderzoeken, gepubliceerd in 1996, gaven aan dat onder regelmatige drinkers van yerba mate het risico op kanker met wel 60% toenam. In 1991 werd het verband tussen Yerba Mate (evenals thee en koffie) en kanker ook aangetoond in een monografie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), onder auspiciën van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Yerba mate infusie werd opgenomen in groep 2A, als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens. Dit klinkt ernstig en bedreigend. Geen wonder dat het onderwerp voor veel ophef en verdenkingen heeft gezorgd.

Pas in 2016 wierp het IARC-agentschap nieuw licht op de zaak. Eerder gepubliceerde studies over het verband tussen yerba mate en kanker werden opnieuw bekeken. Het bleek dat verschillende zeer belangrijke factoren niet in aanmerking waren genomen bij het trekken van conclusies uit de analyse van De Stefani. De groep onderzochte patiënten waren zieke mensen, mannen uit lage sociaaleconomische groepen, met beperkte toegang tot gezonde voeding en bovenal dwangmatige rokers. Deze factoren ondermijnen de resultaten van de hele studie en werden helaas pas enkele jaren later in aanmerking genomen. Het IARC weerlegde de conclusies in de monografie die het publiceerde. Het concludeerde dat er geen afdoend bewijs is dat yerba mate op zichzelf kankerverwekkend is, en het brouwsel dat gedronken wordt bij een maximumtemperatuur van 65°C werd ingedeeld in groep 3, als een product waarvan de kankerverwekkendheid voor mensen niet kan worden vastgesteld. Toch zijn er nog verschillende kwesties die mate-thee in verband kunnen brengen met kankerverwekkendheid. Over deze kwesties blijven sensationele artikelen verschijnen. Maar is er eigenlijk wel iets te vrezen?

Wat in Yerba Mate kan zorgwekkend zijn?

Een van de grootste zorgen is de aanwezigheid van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) in Yerba Mate. Deze schadelijke verbindingen worden onder andere gevormd tijdens de onvolledige verbranding van organische stoffen. Ze kunnen dus in Yerba Mate voorkomen als gevolg van het traditionele drogen van de bladeren met behulp van rook en vuur. PAK's kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kanker en dit heeft een golf van speculaties veroorzaakt dat Yerba Mate kankerverwekkend zou kunnen zijn. De droge informatie dat er schadelijke, kankerverwekkende stoffen in mate kunnen zitten, kan iedereen afschrikken. Het is echter de moeite waard om erop te wijzen dat de hoeveelheid PAK's in het aftreksel van Yerba Mate helemaal niet groter is dan in andere gewone voedingsmiddelen. Ze worden zelfs aangetroffen in verse groenten en fruit! En het is deze informatie die vaak ontbreekt in mediaberichten. Volgens onderzoeken is de concentratie PAK's in traditionele Yerba Mate ongeveer 30 μg/kg. Dit staat tegenover concentraties van ongeveer 21 μg/kg in theebladeren, 13 μg/kg in gebrande koffie, 3-12 μg/kg in sla, 30-60 μg/kg in appels, 50 μg/kg in gerookt vlees en tot 320 μg/kg in gegrild vlees. Alleen in deze vergelijking kan een objectieve conclusie worden getrokken - schadelijke stoffen zijn aanwezig in Yerba Mate, net als in andere voedingsmiddelen die we dagelijks eten, maar de hoeveelheid bedreigt onze gezondheid niet. Als dit het geval zou zijn, zou de consumptie van veel producten verboden worden door de relevante instellingen, die voeding grondig onderzoeken.

De tweede factor die volgens de onderzoekers het risico op kanker kan beïnvloeden, is de temperatuur van het brouwsel. Het drinken van zeer hete dranken, boven de 65°C, of het nu yerba mate, koffie of thee is, kan de keel en slokdarm irriteren, waardoor het risico op kanker toeneemt. Bloedvaten die verwijd zijn door warmte absorberen stoffen - zowel goede als schadelijke - veel beter. Het drinken van warme dranken in combinatie met bijvoorbeeld het roken van sigaretten kan een explosief mengsel zijn. Maar in wezen is het risico om kanker te krijgen bij het drinken van Yerba Mate precies hetzelfde als bij het drinken van elke andere drank met een hoge temperatuur, zelfs puur heet water. Het zijn niet de dranken zelf die kankerverwekkend zijn, maar de manier waarop ze worden gedronken die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen verhogen! Daarom is het belangrijk, of je nu yerba mate, koffie of thee drinkt, om ze bij een gematigde, niet te hoge temperatuur te drinken. Als definitief bewijs dat - ondanks vele sensatieberichten - yerba mate een veilige drank is om te drinken, citeren we een van de nieuwste wetenschappelijke publicaties uit 2023. Daarin wordt geconcludeerd dat er niet alleen geen bewijs is dat de stoffen in yerba mate op zichzelf (zonder rekening te houden met andere factoren) het risico op slokdarmkanker verhogen, maar dat er bovendien aanwijzingen zijn dat de antioxiderende eigenschappen ervan in de toekomst gebruikt zouden kunnen worden bij kankerbestrijding.

Drink yerba mate verstandig en veilig!

Laten we alle informatie samenvatten en proberen een definitief antwoord te geven op de vraag: is yerba mate kankerverwekkend? De laatste onderzoeken geven duidelijk aan dat het brouwsel op zich niet schadelijk is, maar net als elk ander voedingsmiddel vereist het een bewuste en verstandige aanpak. Voor degenen die de smaak en eigenschappen van yerba mate waarderen, zijn hier twee praktische tips om van het heerlijke brouwsel te genieten zonder gezondheidsproblemen:

 • Drink yerba mate op de juiste temperatuur. Op onze blog herhalen we vaak hoe belangrijk het is om yerba mate op de juiste temperatuur te brouwen - maximaal 70-80°C. Zoals je kunt zien, worden niet alleen de waardevolle eigenschappen van de hulst "gedood" in water dat te heet is. De temperatuur van het water is ook heel belangrijk voor onze gezondheid. Giet geen kokend water over yerba mate! En in plaats van hete mate te drinken, laat je het water net na het inschenken een beetje afkoelen. Een warm maar niet heet brouwsel is net zo lekker en minder schadelijk.
 • Kwaliteitsproducten kiezen. Koop yerba mate van gerenommeerde fabrikanten die moderne droogmethoden gebruiken die de vorming van PAK's verminderen. Deze stoffen kunnen, weliswaar in ondermaatse hoeveelheden, voorkomen in mate die volgens de traditionele methode - drogen met vuur en rook - is geproduceerd. Dit is een natuurlijk proces, maar voor wie twijfelt is er gelukkig een alternatief - de Braziliaanse variëteit van groene yerba mate, of niet-gerookte mate, gedroogd met hete lucht. Groene Yerba Mate wordt aangeboden door het merk Verde Mate Green, waarvan je de producten in onze winkel vindt.

Yerba mate is een waar natuurwonder dat rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Regelmatig drinken van het brouwsel kan het geheugen en de concentratie verbeteren, energie geven, helpen bij gewichtsverlies en het immuunsysteem versterken. Dankzij het natuurlijke cafeïnegehalte is yerba mate een uitstekend alternatief voor koffie en biedt het een scala aan extra gezondheidsvoordelen. Het is zonde om het op te geven vanwege informatie die niet helemaal waar is en onjuist geverifieerd - en dat is precies wat de sensatieberichten die van tijd tot tijd op het internet verschijnen doen. Zoals elk product moet yerba mate bewust worden geconsumeerd, met regels zoals het vermijden van zeer hete dranken. Geniet van dit unieke brouwsel en zorg tegelijkertijd voor je gezondheid en welzijn. Proost!


Bron van informatie:

 1. Wikipedia: Mate, Polycyclic aromatic hydrocarbon.
 2. A. Gawron-Gzella i inni, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
 3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
 4. Coffee, Tea, Mate, Methylxanthines and Methylglyoxal, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 1991.
 5. E. De Stefani et al., Mate drinking and risk of lung cancer in males: a case-control study from Uruguay, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 1996.
 6. Drinking Coffee, Mate, and Very Hot Beverages, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 2018.
 7. K. Wróblewska et al., The correlation between Yerba Mate and cancer - a review, Quality in Sport, 2023.
 8. E. Conis, Yerba mate: Sip, don’t gulp, Los Angeles Times, 2009.

Aanbevolen

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

7,19 € incl. BTW/1stuk(14,38 € / kg incl. BTW)
Soul Mate Organica Menta Limon 0,5kg (gecertificeerd)

Soul Mate Organica Menta Limon 0,5kg (gecertificeerd)

8,69 € incl. BTW/1stuk(17,38 € / kg incl. BTW)
pixel