Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Yerba mate accessoires. Welke zijn de beste? Hoe kies je ze?

2023-10-11
Yerba mate accessoires. Welke zijn de beste? Hoe kies je ze?

Om de smaak van het "groene goud" van de Guarani-indianen te proeven en effectief en met plezier van de eigenschappen te genieten, is het de moeite waard om jezelf uit te rusten met een goede kwaliteit yerba mate drinkgerei. Er zijn verschillende gadgets die nodig zijn voor de comfortabele bereiding en consumptie van infusies van Ilex paraguariensis. Vandaag stellen we voor welke yerba mate accessoires de moeite waard zijn om bij de hand te hebben!

Samenvatting:

  1. Yerba mate beker - welke kiezen?
  2. De beste bombilla. Welke?
  3. Andere Yerba mate accessoires
  4. Drink Yerba mate zoals jij het lekker vindt!

Yerba mate beker - welke kiezen?

Het meest basale accessoire voor het brouwen van Yerba mate is de mate kalebas, het vat waarin de infusie van Ilex paraguariensis wordt gemaakt. De Guarani-indianen kauwden oorspronkelijk op vers geplukte hulstbladeren. Ze gaven hen energie en verbeterden hun concentratie voor de jacht. Later ontdekten de inheemse volkeren van Zuid-Amerika dat gedroogde hulstbladeren tot een aftreksel konden worden gemaakt door er water over te gieten. Het bleek dat zo'n drankje dezelfde eigenschappen had als rauwe bladeren. Er was een vat nodig om de infusie te bereiden. De eerste yerba mate vaten werden gemaakt van de houtachtige, bolvormige vrucht van de kalebas. We hebben hier meer geschreven over hoe je zo'n beker bereidt. Tegenwoordig wordt dit type beker nog steeds gebruikt voor het brouwen en drinken van Yerba Mate, maar voornamelijk in Zuid-Amerikaanse landen. In andere landen zijn het eerder de echt toegewijde yerba mate fans die kiezen voor bekers gemaakt van echte kalebassen. Afgezien van de hoge prijs vereisen natuurlijke kalebassen ook een beetje meer moeite om ze in goede conditie te houden. Dus als je je zorgen maakt over gemakkelijk schoonmaken en onderhoud, kies dan voor de populairste keramische kalebas. Het grootste voordeel is dat hij samen met ander vaatwerk in de vaatwasser kan. Je kunt hem zonder zorgen afwassen met schoonmaakmiddelen en hij zal niet gaan rotten, zelfs niet als je de natte resten van yerba mate er een paar dagen in laat zitten (laten we hopen niet te lang!). Keramische mate kalebassen zijn ook relatief goedkoop, overal verkrijgbaar in veel yerba mate winkels en zelfs op markten, en worden geproduceerd in vele kleurvariaties en verschillende fancy ontwerpen. De houten kruik daarentegen is een traktatie voor elke liefhebber van yerba mate rituelen. In onze winkel vind je onder de essentiële benodigdheden voor yerba mate de palo santo mate kalebas, een kalebas gemaakt van een heilige boom. Het aroma en de delicate nasmaak komen vrij als het brouwsel warm is en geven het zo zijn unieke karakter. Net als de natuurlijke kalebas mariakop vereist de kalebas van palo santo hout speciaal onderhoud, wat een beetje omslachtig kan zijn, maar het is de moeite waard om er een aan te schaffen om de echte magie van het yerba mate ritueel te voelen.

De beste bombilla. Welke?

Een goede mate gourd is de helft van het verhaal als het gaat om het samenstellen van een set essentiële yerba mate accessoires. De andere helft is de bombilla, een metalen (of houten of bamboe) buis met daarop een filter dat bedoeld is om de droesem van het brouwsel te scheiden. De Guarani-indianen ontdekten al dat hulstbladeren geconsumeerd konden worden in de vorm van een brouwsel dat ervan gemaakt werd, maar in het begin werd de drank door de tanden geperst, wat erg ongemakkelijk was. Het eerste prototype van de bombilla was een stuk riet of bamboe, geblindeerd aan één uiteinde en geperforeerd om de drank te filteren. Met vallen en opstaan werd deze uitvinding verbeterd en vandaag de dag kunnen we de bombilla gebruiken die we zo goed kennen. Hoe moet het zijn? Bij het kiezen van deze gadget is het aan te raden om je te laten leiden door het type gedroogd product waarvan de infusie wordt bereid. Voor de typisch Braziliaanse chimarrão bijvoorbeeld, die een zeer fijne textuur heeft en bijna wordt vermalen tot een meelachtige consistentie, wordt aangeraden om een "bomba " te gebruiken - uitgerust met een breed, rond filter met gaatjes om verstopping te voorkomen. Het populairste type bombilla onder yerba mate liefhebbers zijn de "lepel" bombilla's - letterlijk in de vorm van een theelepeltje. Dit is verreweg het meest veelzijdige type Yerba Mate rietje. Het enige probleem met dit type bombilla is dat er erg stoffige, droge producten in kunnen komen, wat ongemak veroorzaakt bij het consumeren van yerba mate. In ons aanbod vind je ook bombilla's met dubbele en driedubbele filters, die speciaal geschikt zijn voor het drinken van brouwsels gemaakt van medium en grof gesneden droge mate. Wat betreft het materiaal zijn de meest functionele bombillas van roestvrij staal of alpaca, die duurzaam en gemakkelijk te onderhouden zijn. Bombillas van roestvrij staal zijn relatief goedkoop en worden veel gebruikt in Yerba Mate-winkels. Bombillas gemaakt van alpaca zijn de duurdere yerba mate-accessoires voor degenen die niet alleen de duurzaamheid van het gebruikte materiaal waarderen, maar ook het esthetische uiterlijk.

The best yerba mate accessories in MateMundo.co.uk online shop

Andere yerba mate accessoires

We bieden ook een scala aan andere, even nuttige yerba mate accessoires. Onder hen is het vermelden waard:

  • yerba mate thermometer - vooral handig voor mensen die net beginnen aan hun avontuur met mate thee, maar niet alleen. Yerba mate moet worden gezet door water van maximaal 80°C te gieten. Warmer water zal de bladeren verbranden, waardoor de infusie bitter en onaangenaam van smaak wordt. Na het koken van het water moet je ongeveer 5-10 minuten wachten tot het is afgekoeld en de juiste temperatuur heeft bereikt. Om de temperatuur nauwkeurig te meten en ervoor te zorgen dat het water niet te heet is, is het een goed idee om een thermometer bij de hand te hebben.
  • Als je je bombilla makkelijker wilt onderhouden, koop dan een reinigingsstaafje of een schoonmaakmiddel. Met deze yerba mate accessoires kun je gemakkelijk elk hoekje en gaatje van het buisje schoonmaken, zodat de bombilla heel lang meegaat. Als je yerba mate drinkt, verzamelt het gruis zich in het filter en het buisje en simpelweg de bombilla met water afspoelen is niet genoeg om hem goed schoon te maken. Als je besluit om een uitneembare bombilla te kopen, kun je elk onderdeel gemakkelijk wassen. In het geval van eenvoudige, los te schroeven bombilla's is dit misschien niet zo eenvoudig. Daarom is het essentieel om de bombilla schoon te maken met een speciaal schoonmaakmiddel.
  • Als je yerba mate met je mee wilt nemen op reis, is de Yerbomos - een speciaal gevormde thermosfles voor yerba mate die fungeert als thermosfles, beker en bombilla in één - misschien een goede keuze.

Drink yerba mate zoals jij het lekker vindt!

Alle Yerba mate accessoires die we hebben genoemd zijn erg handig voor het maken en drinken van het brouwsel. De waarheid is echter dat ze niet verplicht zijn. Je kunt yerba mate drinken zoals jij het lekker vindt. In plaats van een mate kalebas kun je ook een gewoon kopje of glas gebruiken. Je kunt de droge maet in een gewone theezetter gieten en dan heb je geen bombilla nodig om de infusie te drinken. Als je geen bombilla nodig hebt, hoef je hem ook niet grondig schoon te maken, dus een schoonmaakmiddel is niet nodig. Een thermometer is een gadget om het leven makkelijker te maken, maar het is niet essentieel. Je kunt de juiste temperatuur "voelen" als je eenmaal bedreven bent in het brouwen van yerba mate. Yerbomos is een andere gadget die handig is in bepaalde situaties, maar je kunt ook zonder. Echter, speciale, speciale Yerba mate accessoires maken het brouwen en consumeren van mate tot een soort ritueel, met een zekere magie en mysterie. Als je de echte Zuid-Amerikaanse cultuur van de mate-thee wilt ervaren, is het daarom de moeite waard om accessoires te kopen die gebruikt worden door de inwoners van de "yerba mate"-landen. Als je je afvraagt waar je de beste yerba mate accessoires kunt kopen, ben je van harte welkom in onze MateMundo.nl shop!


Bron van informatie:

  1. Wikipedia: Mate, Geschiedenis van Yerba Mate.
  2. Encyclopædia Britannica: Mate.

Aanbevolen

pixel