Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Wil je stoppen met roken? Misschien kan yerba mate je daarbij helpen!

2023-12-13
Wil je stoppen met roken? Misschien kan yerba mate je daarbij helpen!

Je hebt de term "asbak" waarschijnlijk meer dan eens gehoord in de context van sterk bittere Yerba Mate, zoals bijvoorbeeld de Paraguayaanse Pajarito. Dit alles vanwege de associatie met het karakteristieke rokerige aroma dat doet denken aan tabak. In tegenstelling tot sigaretten heeft Yerba mate echter niet alleen een positief effect op de gezondheid, maar kan het ook helpen tegen nicotineverslaving! Yerba mate en sigaretten - wat hebben ze gemeen?

Samenvatting:

  1. Hoe werkt het mechanisme van nicotineverslaving?
  2. Wat kan je helpen om te stoppen met roken? Populaire methodes
  3. Thee om te stoppen met roken?
  4. Wat in plaats van een sigaret? Yerba mate!
  5. Yerba mate in plaats van een sigaret. Het proberen waard!

Hoe werkt het mechanisme van nicotineverslaving?

Dat sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid weet en beseft iedereen, zelfs degenen die ze regelmatig roken. Klinkt dat absurd? Het belangrijkste ingrediënt in sigarettentabak is nicotine, dat een zeer verslavende werking heeft. Het mechanisme van het effect van nicotine is het veranderen van de werking van het zenuwstelsel. Nicotine bindt zich aan nicotinereceptoren, verstoort hun metabolisme, stimuleert de afgifte van dopamine in de hersenen, verhoogt de adrenalineproductie en verhoogt de bloeddruk. Onmiddellijk na het opsteken van een sigaret is er een tijdelijke verbetering van het welzijn, maar deze toestand keert snel terug naar normaal en al na twee uur vraagt het lichaam van de roker om aanvulling. Hoewel nicotine een zeer negatief effect heeft op de gezondheid en met name leidt tot de ontwikkeling van kanker, is het voor verslaafden moeilijk om hun gewoonte zomaar op te geven. Statistieken zeggen dat wereldwijd ongeveer 1 miljard mensen verslaafd zijn aan sigaretten. De schadelijke effecten van sigaretten op de gezondheid dragen bij aan de dood van miljoenen mensen per jaar. Mensen die worstelen met deze gewoonte en willen stoppen, raken na vergeefse pogingen met populaire methoden vaak ontmoedigd en geven zich willoos over aan de schadelijke gewoonte. Vaak nemen ze hun toevlucht tot alternatieve methoden, waarvan we er een aantal zullen bespreken in het bericht van vandaag. Hoe kun je stoppen met roken en wat kun je kiezen in plaats van een sigaret? Laten we eens kijken!

Yerba mate and cigarettes

Wat kan je helpen om te stoppen met roken? Populaire methoden

Mensen die vastbesloten zijn om een einde te maken aan hun nicotineverslaving, beginnen meestal met onderzoek naar het onderwerp op internet. Wat zijn de populairste methoden die oom Google aangeeft na het intypen van "wat helpt om te stoppen met roken" in de zoekmachine? Allereerst zijn er farmacologische preparaten in verschillende vormen, zoals tabletten, pleisters, spuitbussen of kauwgum. Een andere populaire manier om te stoppen met roken is psychotherapie of groepstherapie. Alternatieve, maar ook vrij populaire manieren, die worden genoemd op portalen die aan dit onderwerp zijn gewijd, zijn: hypnose, acupunctuur en bioresonantie. Er blijken echter ook andere interessante alternatieven te zijn.

Thee om te stoppen met roken?

Thee is een plant die mensen al duizenden jaren verblijdt met zijn wonderlijke eigenschappen. We waarderen het om zijn fenomenale smaak en unieke aroma, maar ook om zijn zacht stimulerende effect. Het blijkt dat thee ook nuttig kan zijn in verband met roken en de wens om te stoppen. Enkele jaren geleden werd een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat het dagelijks drinken van groene thee het risico op longkanker tot wel 13 keer kon verlagen. Groene thee is ook een rijke bron van polyfenolen - antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Vrije radicalen dragen bij aan een snellere veroudering van cellen en rokers zijn bijzonder kwetsbaar voor de vorming ervan in het lichaam, dus het is meer dan een goed idee om groene thee in het dagelijkse dieet op te nemen. Wat dacht je ervan om thee te gaan drinken in plaats van sigaretten te roken? Nicotinehonger tijdens het stoppen kan prikkelbaarheid, angst, depressie en zelfs hoofdpijn, stress en concentratieproblemen veroorzaken. Kruidenthee op basis van citroenmelisse, hopbellen of valeriaan kan een goede "remedie" zijn tegen dergelijke kwaaltjes. Sommige kruiden zijn ook zeer nuttig bij het ontgiften van het lichaam van schadelijke stoffen die zich ophopen bij het roken van sigaretten. Om het lichaam te reinigen is het een goed idee om een kruidenthee te nemen op basis van kamille of akkerpaardenstaart, met toevoeging van cayennepeper of gember.

Yerba mate om een slechte gewoonte te vervangen?

Zoals we een paar alinea's hierboven al zeiden, is nicotine de stof die roken voor veel mensen gewoon aangenaam maakt. De werking is gebaseerd op het vrijkomen van dopamine en adrenaline en leidt tot een kortstondige stimulatie van het lichaam, zij het op verschillende manieren. Sigarettenverslaving is echter meer dan dat. Rokers raken snel gewend aan de hele "omgeving" en de specifieke bewegingen die ze maken tijdens het roken. En dit is onder andere waar yerba mate kan helpen, volgens sommige internetgebruikers. Is roken in zekere zin niet een beetje als het drinken van yerba mate? Met een kalebas kun je, net als met een sigaret, je hand ergens mee bezig houden. Tijdens een pauze op school of op het werk kun je hem meenemen de frisse lucht in en jezelf een paar minuten ontspanning gunnen. Bovendien is het de moeite waard om op te merken dat wanneer je aan mate nipt door een bombilla, je een soortgelijke beweging maakt als een roker die een "trekje" neemt. Yerba mate bevordert ook ontspanning en stressvermindering. Veel mensen grijpen naar een sigaret in stressvolle situaties als een vorm van verlichting. Yerba mate heeft, door het hele ritueel van bereiden en drinken, dat een moment van concentratie en reflectie vereist, een ontspannend effect en kan stress helpen verminderen. In plaats van naar een sigaret te grijpen, kun je naar een Yerba Mate kalebas grijpen en genieten van een moment van aangename ontspanning. Nog een laatste punt: de smaak. De intense, rokerige smaak van yerba mate doet veel mensen denken aan de smaak van sigaretten. Door al deze aspecten te combineren, kunnen we de vraag beantwoorden - wat te kiezen in plaats van een sigaret die schadelijk is voor het lichaam? Gezonde Yerba mate!

Yerba mate in plaats van een sigaret. Het proberen waard!

We zijn ons er terdege van bewust dat het bestrijden van tabaksverslaving een enorme uitdaging kan zijn. Dus we willen het op geen enkele manier vereenvoudigen door zogenaamd "revolutionaire" oplossingen voor te stellen. Het lijkt ons echter de moeite waard om Yerba Mate in deze situatie een kans te geven. Ja, mate-thee vervangt niet de zelfverloochening en wilskracht die cruciaal zijn bij het stoppen met roken, maar het kan een waardevolle aanvulling zijn in de strijd voor je gezondheid, omdat het natuurlijke energie geeft, het verlangen naar nicotine verlicht, helpt bij het reinigen van het lichaam en helpt bij ontspanning. Wie weet helpt een gezonde gewoonte om naar het brouwsel te grijpen om sigaretten voorgoed uit de dagelijkse routine te bannen?


Bron van informatie:

  1. Wikipedia: Yerba mate, Nicotine, Sigaret.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate-thee (Ilex paraguariensis): een uitgebreid overzicht van de chemie, gevolgen voor de gezondheid en technologische overwegingen, J Food Sci, 2007.
  3. N. L. Benowitz, Nicotineverslaving, New England Journal of Medicine, 2010.
  4. J. Liu, A revolutionary approach for the cessation of smoking. Science China. Levenswetenschappen, 2010.
  5. Wereldgezondheidsorganisatie.
pixel