Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Wat is Yerba Mate?

2024-04-17
Wat is Yerba Mate?

Er is een drankje met buitengewoon stimulerende en gezondheidsbevorderende eigenschappen dat al bij de oude Indianen is ontdekt. Yerba mate is een aftreksel van de bladeren en twijgen van Ilex paraguariensis. Voor de Guarani-indianen was het als thee voor de moderne mens. Tegenwoordig zijn de eigenschappen en de smaak van Yerba Mate over de hele wereld bekend. Ook Europeanen raken steeds meer verzot op deze bijzondere drank uit Zuid-Amerika. Wat is Yerba Mate? Hoe maak je het klaar en hoe drink je het? Hoe smaakt Yerba Mate? We hebben alle belangrijke informatie over maté thee verzameld in het artikel van vandaag!

Samenvatting:

 1. Wat is Yerba Mate? Waar komt Yerba Mate vandaan?
 2. Guarani Indianen. Pioniers van Yerba Mate
 3. Yerba mate en de jezuïeten
 4. Yerba mate. Een integraal onderdeel van het Latino leven
 5. Hoe werkt Yerba mate?
 6. Yerba mate. Gezonder dan koffie
 7. Yerba mate voor gewichtsverlies
 8. Hoe smaakt Yerba mate?
 9. Yerba mate. Hoe begin je?

Wat is Yerba mate? Waar komt Yerba mate vandaan?

Yerba mate zijn de gedroogde bladeren van Ilex paraguariensis, een plant van de hulstsoort, die wordt gebruikt om een aromatische infusie te maken met een hoog cafeïnegehalte, voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. De plant komt voor in Paraguay en de subtropische gebieden van Argentinië en Brazilië. In deze drie landen en in het aangrenzende Uruguay is yerba mate het populairst en wordt het dagelijks gedronken door een aanzienlijk deel van de bevolking. Voor de teelt stelt hulst hoge eisen. De plant geeft de voorkeur aan laaglandlocaties met een hoge luchtvochtigheid. Een neerslaghoeveelheid van 2.500 mm per jaar en een gemiddelde temperatuur van rond de 20°C zijn vereisten. Passende bodemcriteria zijn niet minder belangrijk. Er wordt verondersteld dat de grond waarop Ilex paraguariensis groeit klei en zand bevat, licht zuur reageert en rijk is aan kalium. Daarom is het, ondanks herhaalde pogingen, tot op heden niet gelukt om yerba mate in andere delen van de wereld te introduceren.

Guarani Indianen. Pioniers van Yerba Mate

De buitengewone eigenschappen van Ilex paraguariensis werden lang voor de Europese kolonisatie ontdekt door de Guarani Indianen. Het kauwen op de bladeren van de plant stelde hen in staat om honger te stillen, concentratie te verbeteren en energie op te wekken. Yerba mate bleek vooral heilzaam tijdens het jagen of tijdens schermutselingen tussen stammen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een bijna goddelijke cultus rond de plant ontstond en dat de consumptie ervan het karakter kreeg van een religieuze ceremonie. De oorsprong van de verschijning van Yerba Mate op aarde werd zelfs onderdeel van de mythologie van de Guarani. Ze geloofden dat de wonderbaarlijke plant een geschenk was van de godinnen Yari en Arai. Er wordt gezegd dat zij onder menselijke vorm op aarde verschenen, waar ze tijdens een wandeling in de jungle werden aangevallen door een jaguar. Hun redder bleek een jager genaamd Guarani te zijn. De beloning voor de redding was een hulstboom, die de volgende dag onverwacht recht onder zijn hut groeide. Vanaf dat moment werden de plant en zijn levengevende bladeren een symbool van vriendschap en broederschap onder de Indianen.

Yerba mate - what is it?

Yerba mate en de jezuïeten

De komst van kolonisten uit Europa werd over het algemeen geassocieerd met de massale vernietiging van de inheemse cultuur. De Guarani-indianen hadden echter veel geluk. En dat allemaal dankzij de komst van de Jezuïeten. In tegenstelling tot de Spaanse kroon voerden de missionarissen vreedzame evangelisatieactiviteiten uit. Hun activiteiten concentreerden zich op het oprichten en runnen van zogenaamde reducties. In de nederzettingen die midden in de ontoegankelijke tropen lagen, bevorderden ze een politiek systeem dat gebaseerd was op gemeenschappelijk werk en een rechtvaardige verdeling van de rijkdom. De monniken interesseerden zich ook voor yerba mate. Omdat ze de heilzame eigenschappen ervan waardeerden, brachten ze talrijke verbeteringen aan in de teelttechniek. Hierdoor konden ze de opbrengst verhogen en, als gevolg daarvan, overtollige yerba mate exporteren naar andere provincies. De faam van het brouwsel verspreidde zich snel onder de conquistadores. De populariteit van Ilex paraguariensis groeide gestaag en verankerde zich geleidelijk in de lokale cultuur. Tijdens de periode van onafhankelijkheidsstrijd aan het begin van de 19e eeuw groeide yerba mate uit tot een symbool van de nationale identiteit van de opkomende landen. Dit wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in het archetype van de gaucho, centraal in de Argentijnse traditie. De figuur van de vrijheidslievende nomadische veehoeder uit de zuidelijke grensgebieden van het land wordt vandaag de dag nog steeds afgebeeld met een onafscheidelijk vat vol levengevende Yerba mate.

Yerba mate. Een integraal onderdeel van het Latino leven

Yerba mate is tot op de dag van vandaag een integraal onderdeel van de identiteit en het dagelijks leven van Latijns-Amerikanen. Geen wonder dat er zoveel plantages zijn in het relatief kleine gebied waar de plant voorkomt. Hun aantal bedraagt nu enkele duizenden. Volgens de statistieken is Uruguay de leider in de consumptie van maté thee. De jaarlijkse consumptie van Yerba Mate per hoofd van de bevolking is daar bijna 9 kilo! Vlak daarachter staat Argentinië met ongeveer 6,5 kilo per persoon per jaar. Het podium wordt gecompleteerd door Paraguay met ongeveer 2,5 kilo per persoon. Brazilianen zijn ook dol op Yerba Mate, maar het is niet in het hele land populair. De productie van Mate is geconcentreerd in vier provincies in het zuiden van Brazilië - Parana, Rio Grande, Santa Catarina en het minst in Mato Grosso do Sul. Het noorden van het land is ingehaald door de koffieproductie en veel mensen in de noordelijke regio's weten niet eens wat Yerba Mate is. Het is dan ook geen wonder dat de ondernemers daar zich richten op de verkoop van de grondstof in het buitenland. Al jaren is Brazilië, samen met Argentinië, wereldleider als het gaat om de export van Yerba Mate. Vlak achter hen staat Paraguay. En waar wordt mate het vaakst verscheept? Bovenaan de lijst staan Uruguay en landen in het Midden-Oosten: Syrië en Libanon. Spanje is de Europese invoerleider, vanwege het grote aantal Latino-immigranten dat daar woont. Daarna volgen Duitsland, Frankrijk en Polen. Deze landen laten de grootste groei zien in de verkoop van Yerba Mate. We geven onbescheiden toe dat dit ook te danken is aan onze online shop. Ongetwijfeld hebben sommigen van jullie yerba mate via ons ontdekt!

Hoe werkt Yerba Mate?

De groeiende populariteit van yerba mate buiten het thuiscontinent is te danken aan de vele heilzame eigenschappen. Het droge product wordt gekenmerkt door een hoge concentratie cafeïne, vergelijkbaar met die in koffie. Een aantal extra ingrediënten zijn ook belangrijk. Het drinken van yerba mate voorziet het lichaam van een reeks vitaminen en onder andere riboflavine, chroom, kalium en zink. De infusie stimuleert de werking van spieren en hart, ondersteunt de stofwisseling, verhoogt de intellectuele prestaties en neemt vermoeidheid weg. Het enorme gehalte aan antioxidanten zorgt er op zijn beurt voor dat de afweermechanismen van het immuunsysteem worden gestimuleerd. Mate-drinkers worden minder vaak ziek. Yerba mate wordt soms ook gebruikt als natuurlijk stimulerend middel voor atleten. De infusie verwijdt de bloedvaten en verbetert de bloedsomloop, waardoor de prestaties van het lichaam tijdens fysieke inspanningen toenemen. Onderzoeken van de afgelopen jaren suggereren dat Yerba mate een remmend effect kan hebben op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Daarnaast zien onderzoekers een mogelijk verband tussen de consumptie van yerba mate en het vertragen van de glucosevertering. Dit zou wijzen op een positief effect van de infusies in de strijd tegen diabetes.

Yerba mate - what is it?

Yerba mate. Gezonder dan koffie

Zoals we hierboven al zeiden, heeft Yerba mate een vergelijkbaar cafeïnegehalte als koffie. Tegelijkertijd zijn de laatste jaren steeds meer koffiedrinkers overgestapt op de mate infusie. Wat is de reden voor dit fenomeen? Medische autoriteiten twijfelen er niet aan: Yerba mate is gewoon gezonder! De cafeïne die erin zit wordt langzamer, maar evenwichtiger opgenomen. Dit vertaalt zich in een minder intens, maar stabieler en langduriger stimulerend effect. Dit elimineert het onaangename gevolg van het drinken van koffie in de vorm van een plotselinge energiestoot en het daaropvolgende gevoel van zwakte. Het heeft ook te maken met de rijkdom aan mineralen en voedingsstoffen van Yerba Mate. De plant bevat meer ingrediënten die waardevol zijn voor de gezondheid en gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Het is geen wonder dat mensen die Yerba mate hebben geprobeerd zelden teruggaan naar "little black".

Yerba mate voor gewichtsverlies

Een van de onbetwistbare voordelen van Yerba Mate is het feit dat de infusie helpt om gewicht te verliezen. Regelmatige consumptie ervan ondersteunt de stofwisseling en heeft een stimulerend effect op de stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Bovendien zorgt de infusie ervoor dat het lichaam een verzadigd gevoel krijgt. Door maté-thee te drinken, zullen we onszelf zeker gemakkelijker zoetigheden en andere dikmakende snacks kunnen ontzeggen. Ter ondersteuning van een afslankkuur is het de moeite waard om te kijken naar Yerba Mate producten die speciaal bedoeld zijn om kilo's kwijt te raken. Deze producten worden aangeduid met de Spaanse term silueta, wat "silhouet" betekent. In hun samenstelling vinden we, naast Yerba Mate, een samenstelling van kruiden die de stofwisseling ondersteunen. Klanten van onze online shop kiezen het vaakst voor Guarani Silueta, Verde Mate Green Silueta en Regulase.

Hoe smaakt Yerba Mate?

"Wat is de smaak van Yerba Mate?" Dit is de vraag die wordt gesteld door mensen die van plan zijn mate voor het eerst te proberen. Zal de smaak hen bevallen, of zal het te bitter en intens zijn? Kracht en bitterheid worden er het meest mee geassocieerd, maar de waarheid is dat geen twee yerba mate hetzelfde zijn. Elke soort en elk merk smaakt anders, beïnvloed door een aantal verschillende factoren. De eerste daarvan is de verwerkingsmethode. Traditionele yerba wordt met rook gedroogd boven een speciale brander. Hierdoor heeft het brouwsel een intense, licht bittere smaak, die te sterk kan lijken voor beginnende mateisten. De situatie is anders bij groene yerba mate. Bij de verwerking van dit type mate wordt hete lucht gebruikt. Het droge product behoudt zijn frisse, grasachtige kleur en milde, organische smaak. Het is juist de groene Yerba mate die wordt aanbevolen voor het begin van een mateistenavontuur. Een ander punt is de aanwezigheid van additieven. Yerba mate gaat goed samen met kruiden en fruit, die de intense smaak matigen en interessante, originele noten introduceren. De overgrote meerderheid van de bekende merken biedt producten aan die rijk zijn aan verschillende ingrediënten.

Hoe kan ik de smaak van Yerba Mate verbeteren?

Als je de smaak van mate te intens vond toen je het voor het eerst probeerde, niets verloren! Er zijn veel alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld overstappen op meer delicate Yerba Mate, met het label suave (het woord betekent "mild" in het Spaans) of Yerba Mate met toevoegingen. Het is niet nodig om kant-en-klare melanges te kopen. Als je al hebt gekozen voor een klassieke mate zonder toevoegingen, maar deze is te bitter voor je, dan kun je er zelf stukjes fruit of gedroogde en verse kruiden aan toevoegen. Yerba mate is de perfecte basis voor culinaire experimenten! De bittere en intense smaak van mate kan ook worden verzacht door zoetstoffen toe te voegen - honing, stevia, suiker of gezondere vervangers zoals xylitol of erythritol. Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid gedroogd product. De door de fabrikant aanbevolen porties kunnen te veel blijken te zijn voor beginnende Yerba Mate drinkers. Het is geen zonde om om te beginnen een theelepel van de droge bladeren in de mate-beker te gieten, in plaats van 1/4 van het volume van de beker zoals meestal wordt aanbevolen. Het is ook belangrijk om de temperatuur van het water waarmee de Yerba Mate wordt ingeschonken in de gaten te houden. De optimale watertemperatuur ligt tussen de 70-80°C. Te heet water kan de hulstbladeren verbranden, waardoor de infusie erg bitter wordt, terwijl koeler water de yerba mate milder laat smaken, maar ook minder snel zijn eigenschappen afgeeft.

Yerba mate. Hoe begin je eraan?

Om Yerba Mate te proeven hebben we allereerst het droge product zelf nodig. Het is vrij poederig, dus er ontstaat veel droesem wanneer het in contact komt met water. Om dit te verhelpen is een filterbuis met een zeef - de bombilla - nodig. Een speciaal bakje - mate gourd - gemaakt van keramiek, uitgeholde kalebasvruchten (ook wel calabaza genoemd) of hout (meestal palo santo) is ook handig. In onze online yerba mate winkel vind je alles wat je nodig hebt om van je brouwsel te nippen. Als je net begint met yerba mate, kun je het beste een startersset kopen met een set accessoires. Als je meer wilt weten over Yerba mate, bekijk dan zeker onze blog posts:Informatiebron:

 1. Wikipedia: Yerba mate, Mate.
 2. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate thee (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
 3. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate-A Long but Current History, Nutrients, 2021.
 4. P. M. Bortoli et al., Ilex paraguariensis: Potentiële antioxidant op aluminiumtoxiciteit, in een experimenteel model van de ziekte van Alzheimer, Journal of Inorganic Biochemistry, 2017.
 5. A. Alkhatib et al., Functional Foods and Lifestyle Approaches for Diabetes Prevention and Management, Nutrients, 2017.
 6. B. Sarriá et al., Yerba mate may prevent diabetes according to a crossover, randomized, controlled study in humans, Proceedings of The Nutrition Society, 2020.
 7. statista.com.
 8. oec.world.

Aanbevolen

Yerba Verde Mate Groene Silueta 0,5kg

Yerba Verde Mate Groene Silueta 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groen Regulase 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Regulase 0,5kg

8,77 € incl. BTW/1stuk(17,54 € / kg incl. BTW)
Guarani Silueta 0,5kg

Guarani Silueta 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel