Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Wat is Yerba Mate Green en wat zijn de verschillen tussen de traditionele variëteit?

2023-10-04
Wat is Yerba Mate Green en wat zijn de verschillen tussen de traditionele variëteit?

Groene Yerba mate viert al enige tijd hoogtij op de Europese matémarkt. Yerba mate groen - wat is het? Wat zijn de kenmerken en waarom is het zo succesvol? Waarin verschilt het van de traditionele soort? We beantwoorden deze vragen en nog veel meer in het artikel van vandaag.

Samenvatting:

  1. Hoe wordt yerba mate traditioneel gemaakt?
  2. Hoe drinken Brazilianen Yerba mate?
  3. Yerba mate groen - Braziliaanse productiemethode
  4. Yerba mate groen - eigenschappen. Groen, aromatisch, rijk aan cafeïne en andere waardevolle stoffen
  5. Sappige groene Yerba Mate - voor wie?
  6. Verde Mate Green - de bestseller onder de groene soorten Yerba mate

Hoe wordt Yerba Mate traditioneel gemaakt?

De verschillen tussen groene en klassieke Yerba Mate-variëteiten hebben vooral te maken met de manier waarop de grondstof wordt gedroogd. Zoals je waarschijnlijk weet, is het traditioneel gebaseerd op het kort boven een speciaal vuur plaatsen van de Ilex paraguariensis. Hierdoor verliest de yerba mate vocht en worden de noten droog. Hoewel het hele proces maar een paar seconden duurt, heeft het een aanzienlijke invloed op de smaak en het aroma. Daarnaast wordt traditioneel geproduceerde mate vaak gerookt, wat ook een aanzienlijke invloed heeft op de smaak en aromatische kwaliteiten van het gedroogde product. Na het drogen worden de bladeren en twijgen van Ilex paraguariesnsis gekruid. Sommige yerba mate wordt tot wel twee jaar gerijpt! Gedurende deze tijd ontwikkelen ze een intensere smaak en aroma. Een infusie op basis van traditioneel verwerkte bladeren wordt gekenmerkt door zijn bitterheid en rokerige accenten. Dit is hoe de overgrote meerderheid van de Yerba Mate uit Paraguay en Argentinië wordt gemaakt.

Yerba mate green

Hoe drinken Brazilianen Yerba mate?

Brazilië staat bekend om zijn liefde voor yerba mate. Het land is naast Argentinië de grootste producent van yerba mate ter wereld. In 2019 produceerde het land bijna 520.000 ton gedroogd product. Brazilianen zijn vooral dol op het drinken van chimarrão - yerba mate gemalen tot een fijne, sappige groene bloem. De bereiding van de populairste "chima" van Brazilië vergt iets meer inspanning dan het maken van een klassieke yerba mate infusie - je moet veel meer gedroogd product gebruiken en het goed rangschikken in een vat. Je hebt ook iets ander gereedschap nodig om deze soort mate te drinken. Chimarrão wordt gedronken in een speciale kalebas met dikke wanden en een karakteristieke brede kraag. Dit type kruik wordt "cuia" genoemd. Vanwege de zeer fijne textuur van chimarrão moet er ook een speciale bombilla, genaamd "bomba", met een fijner filter worden gebruikt om het te drinken. Ook populair in Brazilië is yerba mate die speciaal wordt gemaakt om koud te drinken - tereré. Dit is een medium gesneden blad, met een behoorlijke hoeveelheid takjes en een kleine hoeveelheid stof. Het "Uruguayaanse" type Yerba Mate, TIPO PU1, wordt ook in Brazilië geproduceerd en gaat volledig naar Uruguay - in dit land wordt, vanwege de slechte economische en zakelijke achtergrond, praktisch geen Paraguayaanse hulst gekweekt en geen Yerba Mate geproduceerd. De gedroogde "Uruguayaanse" yerba mate bestaat uit vrij fijn gemalen bladeren en een grote hoeveelheid stof, zonder takjes. De plant wordt boven een vuur gedroogd en wordt meestal gerookt, hoewel door de korte rijpingstijd de rokerige accenten in de Uruguayaanse yerba mate niet zo merkbaar zijn als in de Paraguayaanse variëteit.

Yerba mate groen - Braziliaanse productiemethode

Met de behoeften van de buitenlandse markt in gedachten hebben de Brazilianen een speciale verwerkingsmethode voor Ilex paraguariensis ontwikkeld, waarbij ze hun liefde voor sappig groen en frisheid combineren met de klassiekers en tradities van yerba mate. Zo is de groene variant van Yerba Mate ontstaan. In plaats van de traditionele open haard en rokerige brander wordt hete lucht gebruikt voor het drogen. Door de hulst op deze manier te drogen, wordt het fermentatieproces gestopt. Vrijwel direct na het drogen worden de bladeren van Ilex paraguariensis verpakt - het verouderingsproces wordt achterwege gelaten. Hierdoor behoudt yerba mate zijn weelderige groene kleur en de plantaardige, kruidige smaak en geur die veel mensen associëren met vers gemaaid gras - net als chimarrão. Mate green wordt echter niet vermalen tot een fijn poeder, dus het kan op dezelfde manier gebrouwen worden als de klassieke mate, in elke container en gedronken worden door vrijwel elk type bombilla - de grof gesneden bladeren verstoppen het filter niet.

Yerba mate groen - eigenschappen. Groen, aromatisch, rijk aan cafeïne en andere waardevolle stoffen

Verwerkt met hete lucht in plaats van vuur en rook, behoudt de grondstof alle waardevolle eigenschappen van de soort. Groene Yerba Mate is rijk aan chlorofyl, vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B5 en mineralen zoals calcium, ijzer, kalium, fosfor, zink en selenium. Net als de klassieke variant bevat groene Yerba Mate antioxidanten. Ook de eigenschappen blijven hetzelfde. Degenen die vrezen dat de groene Yerba Mate zwakker is, stellen we gerust. Het heeft dezelfde effecten als de klassieke mate. Het wordt immers van precies dezelfde plant gemaakt, alleen de manier waarop het wordt verwerkt verschilt. Groene mate stimuleert, verbetert de concentratie, versterkt het immuunsysteem, ondersteunt het stofwisselingsproces, verlaagt het cholesterolgehalte en vertraagt de celveroudering, net als de vuurgedroogde en rookgedroogde variant. De bladeren van de niet-gerookte, hittegedroogde Yerba Mate behouden hun sappige groene, levendige kleur. De groene variant is met het blote oog te onderscheiden van traditioneel bereide mate. De smaak en het aroma van het brouwsel zijn ook anders - Yerba Mate Green is erg mild. De karakteristieke bitterheid die we kennen van traditionele soorten uit Paraguay of Argentinië maakt plaats voor frisse en plantaardige tonen met een licht droog karakter. Bovendien zorgen deze kwaliteiten ervoor dat de groene mate perfect mengt met natuurlijke toevoegingen.

Sappige groene Yerba Mate - voor wie?

Zoals we al hebben gezegd, wordt de groene variëteit van Yerba Mate gekenmerkt door zijn milde karakter - het heeft een delicate, plantaardige smaak en een aangenaam, fris aroma. Er zit bijna geen bitterheid in en door de manier waarop het wordt geproduceerd, ontbreken de rokerige accenten die veel onervaren mate-drinkers afschrikken. Veel mensen vergelijken het met groene thee. Het is daarom een uitstekende optie voor beginnende mate-drinkers. Je raakt voorzichtig vertrouwd met de smaak van Paraguayaanse thee en maakt kennis met de magische wereld van Yerba Mate. Omdat het goed mengt met toevoegingen, wordt het ook aanbevolen voor degenen die houden van interessante, rijke composities. Het bevat geen stof of stokjes, dus het zal zeker in de smaak vallen bij degenen die de voorkeur geven aan een gedroogde mate die praktisch alleen uit bladeren bestaat.

Verde Mate Green

Verde Mate Green - de bestseller onder de groene soorten Yerba Mate

Braziliaanse Verde Mate Green is de best verkochte Yerba Mate onder de groene variëteiten. Het assortiment van dit meest populaire en erkende yerba mate merk omvat meer dan 40 variaties, voornamelijk met toevoeging van kruiden en vruchten. De populairste melange is Verde Mate Energía Guaraná - een dosis energie in een milde versie, met de toevoeging van stimulerende guarana. Voor liefhebbers van fruitige smaken raden we Verde Mate Frutos Tropicales aan - met de toevoeging van exotisch fruit. Voor wie extra stimulatie nodig heeft - niet alleen energie om te werken, maar ook een boost voor de grijze cellen - raden we de Verde Mate Más IQ melange aan, met toegevoegde ginseng en ginkgo biloba. Functionele melanges, met een speciaal geselecteerde samenstelling van aromatische kruiden die de werking van het lichaam ondersteunen, zoals Verde Mate Silueta of Verde Mate Detox, zijn ook het bekijken waard. Een interessante propositie in het aanbod van het Braziliaanse merk zijn de "tostada"-varianten - geroosterde Yerba Mate. Groene Yerba Mate ondergaat bovendien een brandproces in een speciaal ontworpen oven, waardoor de sappige groene kleur verandert in een chocoladebruine kleur en de smaak en het aroma doen denken aan granenkoffie. Hier raden we vooral de varianten Verde Mate Coffee aan, met de toevoeging van gemalen koffie, en Verde Mate Carmella - verrijkt met grote stukken kokosnoot chips en natuurlijk karamelaroma. We raden aan om geroosterde Yerba Mate te drinken met melk in plaats van water! Welke versie je ook kiest, wij garanderen dat je een product van topkwaliteit krijgt in een volwaardige 500g verpakking.


Informatiebron:

  1. Wikipedia: yerba mate.
  2. Statistieken: oec.world, statista.com.
  3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate-thee (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
pixel