Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Te bittere yerba mate? Wij hebben een oplossing!

2023-09-13
Te bittere yerba mate? Wij hebben een oplossing!

Een bittere nasmaak is een van de karakteristieke eigenschappen van Yerba Mate infusies. Veel mensen beginnen dit pas te waarderen nadat ze enige tijd geleden aan hun mate-avontuur zijn begonnen, en sommigen geven gewoon de voorkeur aan mildere smaken. Hoe kun je de smaak van Yerba Mate verbeteren en de bittere nasmaak minimaliseren, zodat je ervan kunt genieten en er voldoening uit kunt halen?

Samenvatting:

  1. Waarom is yerba mate bitter?
  2. Hoe kom je van de bittere smaak van Yerba mate af?
  3. Experimenteer met de smaak van Yerba mate of kies voor kant-en-klare producten!

Waarom is Yerba Mate bitter?

De typische bittere smaak van Ilex paraguariensis heeft te maken met het hoge gehalte aan tannines, de stoffen die de plant zijn bittere smaak geven. Het wordt ook beïnvloed door andere factoren, zoals de manier van drogen en de bereiding van de infusies. Zo is de vuurgedroogde en rookgedroogde Yerba Mate uit Paraguay veel intenser van smaak dan de luchtgedroogde mate green uit Brazilië. Als je niet houdt van de uitgesproken bitterheid van de infusies, maar wel wilt profiteren van de waardevolle eigenschappen van Yerba Mate, zijn een paar tips handig. Hoe kom je van de bittere smaak van Yerba Mate af? Hier zijn een paar ideeën die we hebben uitgeprobeerd om je weer van Yerba mate te laten houden!

Yerba mate is te bitter! Hoe verander je het?

Eerste stap: kies het juiste product

Het aanbod aan soorten en smaken yerba mate is enorm. Ze verschillen van land van herkomst, productiemethode of additieven. Elk element is belangrijk voor de smaak en intensiteit van het product dat in de verpakking en uiteindelijk in je kalebas terechtkomt. Sommige Yerba Mate heeft een meer uitgesproken smaak, andere wat minder. Op welke producten moet je letten om niet met een te bittere mate te eindigen?

  • Yerba mate sin humo. Traditioneel geproduceerde Yerba Mate is vrij intens en bitter. Dit komt door de productiemethode waarbij de bladeren van de Ilex paraguariensis worden blootgesteld aan de rook van de haard en soms aan de vlammen van het vuur. Het is onvermijdelijk dat "gerookte" yerba mate bitter en wrang is, wat niet prettig is voor het ongeoefende gehemelte. Een manier om de bittere smaak te vermijden is de alternatieve methode om yerba mate met hete lucht te drogen. Het resultaat is een veel mildere, grassigere smaak. Yerba mate die zonder gebruik van rook is geproduceerd, wordt vaak aangeduid met het woord "sin humo" op de verpakking. De beste voorbeelden zijn producten van de merken Verde Mate, Soul Mate en Kraus.
  • Yerba mate suave. Het woord suave betekent in het Spaans "delicaat". Wat betekent het in de context van Yerba Mate? In een pakje vind je niet alleen de bladeren van de hulstplant, maar ook een behoorlijke hoeveelheid takjes, die geen stimulerende eigenschappen of smaak hebben en daarom de intensiteit van yerba mate een beetje verzachten, waardoor het delicater in de mond ligt. Een klassiek voorbeeld van "zachte" Yerba Mate is Rosamonte Suave uit Argentinië.

De manier waarop je Yerba Mate bereidt is belangrijk!

Kiezen voor de mildere Yerba mate is een veilige optie, maar zelfs de mildste soort kan bitter smaken als hij niet op de juiste manier wordt bereid. De basis wordt gevormd door de hoeveelheid droog product en de temperatuur van het water. De makkelijkste manier om de bitterheid van de infusie te minimaliseren is door minder gedroogde bladeren te gebruiken. De gemiddelde portiegrootte zou ongeveer 30 gram moeten zijn, maar als je yerba mate te bitter vindt, kun je een kleinere hoeveelheid van het door jou gekozen gedroogde product in het water gieten en de portie naar eigen inzicht geleidelijk verhogen. Een ander belangrijk punt is de temperatuur van het water - yerba mate moet in water met een temperatuur van 70-80 °C worden gegoten. Niet hoger! Dit is heel belangrijk. Te heet water maakt het brouwsel te bitter! Water met een koelere temperatuur dan aanbevolen betekent een mildere smaak, maar ook zwakkere afgifte-eigenschappen.

How to get rid of the bitter taste of yerba mate?

Wat kun je aan de kalebas toevoegen om de bitterheid van yerba mate te minimaliseren?

Na het lezen van dit artikel weet je waarschijnlijk al welke yerba mate je moet kopen en hoe je het moet bereiden zodat het niet te bitter is. Maar wat als je al een pakje mate hebt dat je niet kunt drinken vanwege de bittere smaak, of - nog erger - als je een brouwsel hebt gemaakt dat vanwege de smaak alleen geschikt is om uit te schenken? Is het nog mogelijk om dit te verhelpen? Hier zijn wat ideeën om de smaak van bittere Yerba Mate te verbeteren:

  • Fruit, kruiden en specerijen. Wat yerba mate gemeen heeft, is dat het perfect combineert met een verscheidenheid aan additieven en smaken. Behalve het gedroogde product kan praktisch alles in de kalebas worden gedaan: van fruit in elke vorm (vers, gedroogd of gekonfijt), via kruiden en eetbare bloemen, tot aromatische specerijen. Verse citrusschijfjes, gedroogde appelstukjes of zoete blokjes gekonfijte ananas werken geweldig. Verse of gedroogde munt voegt een knapperige noot toe, terwijl kaneel of gember een intrigerende, kruidige toets toevoegt. Je kunt hier veel kanten mee op en hoe meer toevoegingen je doet, hoe milder de bitterheid van de Yerba Mate wordt.
  • Gezoete Yerba Mate. Verrast? Ja! Yerba mate kan worden gedronken met honing, stevia of zelfs suiker. Dit is geen misdaad! Als je puur yerba mate aftreksel te bitter vindt, kun je het gewoon zoeten. Het is echter een goed idee om dit te doen voordat je het gedroogde product overgiet, zodat je de bombilla later niet in de mate kalebas hoeft te roeren - zoet gewoon het water voordat je het over de Yerba Mate giet. Onthoud ook dat sommige zoetstoffen calorierijk zijn!
  • Sap in plaats van water. Een interessant idee om de bitterheid van Yerba Mate te temperen is om sap te gebruiken in plaats van water. Dit is een optie voor koude tereré, en het idee kwam van Russische soldaten die deelnamen aan de beroemde Oorlog van de Chaco, die plaatsvond in de jaren 1930. Ze hielden ook niet van de bittere smaak van yerba mate, dus compenseerden ze de bitterheid met vers citrussap.

Experimenteer met de smaak van Yerba Mate of kies voor kant-en-klare producten!

Yerba mate heeft meer dan één naam en dat komt door de werkelijk verschillende manieren waarop het wordt geproduceerd. Sommige yerba mate wordt gedroogd met rook, andere met hete lucht. De rook komt meestal goed naar voren in de smaak en voegt een duidelijke bitterheid toe aan het brouwsel waar gevorderde mate-drinkers van genieten. Is jouw Yerba Mate te bitter? Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om de bitterheid te verminderen en de smaak van vrijwel elk brouwsel te redden. We moedigen je aan om in je eigen keuken te experimenteren, maar we hebben ook een suggestie voor de luieriken - kant-en-klare, originele Yerba Mate-samenstellingen met fruitige en plantaardige toevoegingen. Onze winkel heeft een heel breed assortiment van dit soort producten. We raden vooral de merken Yaguar en Verde Mate aan. Voor liefhebbers van zoete smaken bieden we bijvoorbeeld Yaguar Frutas Dulces - yerba mate met de toevoeging van gedroogde appels, peren en mango. Verde Mate Green Fresa met de toevoeging van gedroogde aardbei is ook een interessante keuze. Voor liefhebbers van het exotische zijn er de Yaguar melanges met papaja, passievrucht en sinaasappel, en wie op zoek is naar verfrissing in plaats van zoetigheid vindt dat in de citrus yerba mates. We raden je aan om het assortiment gearomatiseerde Yerba Mate in onze online shop te bekijken!


Bron van informatie:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate-thee (Ilex paraguariensis): een uitgebreid overzicht van de chemie, gevolgen voor de gezondheid en technologische overwegingen, J Food Sci, 2007.

Aanbevolen

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Yaguar Papaja 0.5kg

Yaguar Papaja 0.5kg

8,77 € incl. BTW/1stuk(17,54 € / kg incl. BTW)
Yerbera - Blik + Yaguar Frutas Dulces 0.5kg

Yerbera - Blik + Yaguar Frutas Dulces 0.5kg

13,97 € incl. BTW/1stuk(27,94 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Groene Fresa 0,5kg

Yerba Verde Mate Groene Fresa 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel