Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Sarsaparilla - een wonderbaarlijke plant

2023-11-22
Sarsaparilla - een wonderbaarlijke plant

De afgelopen jaren zijn natuurlijke producten steeds populairder geworden. We willen beter eten, er beter uitzien, ons beter voelen en een gezonde levensstijl leiden. We zijn op zoek naar gezonde vervangers voor synthetische voedingssupplementen. Eén zo'n gezond ingrediënt met zeer waardevolle eigenschappen en een breed scala aan toepassingen is sarsaparilla.

Samenvatting:

  1. Sarsaparilla - wat is het en waar komt het vandaan?
  2. Sarsaparilla - eigenschappen en chemische samenstelling
  3. Sarsaparilla - waar vind je het?

Sarsaparilla - wat is het en waar komt het vandaan?

Sarsaparilla is de algemene naam voor Smilax, een geslacht van tropische planten die in heel Mexico, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied voorkomen. Het zijn meerjarige klimplanten - houtachtige lianen die hoog in de boomtoppen van het regenwoud groeien. Ze kunnen tot 50 meter lang worden. De met stekels bedekte stengels van sarsaparilla hechten zich vast aan andere planten. Sarsaparilla heeft donkergroene bladeren - hart- of druppelvormig. Hij heeft kleine witte bloemen die, wanneer ze bestoven worden, uitgroeien tot donkerrode of blauwe vruchten. De Spaanse naam "zarzaparilla" is ontstaan door twee woorden te combineren: "zarza" en "parra", die respectievelijk betekenen: "braam" en "wijnstok". Het achtervoegsel "-illa" werd aan deze woorden toegevoegd als verkleinwoord. In de natuurgeneeskunde of voor culinaire doeleinden wordt meestal de sarsaparillawortel gebruikt, die wordt gekenmerkt door zijn aangename geur en pittig-zoete smaak.

Sarsaparilla werd eeuwen geleden al gebruikt in de natuurgeneeskunde door de inheemse bevolking van Zuid- en Midden-Amerika. Het was en is nog steeds bijzonder populair in Mexico, waar het gewaardeerd wordt om zijn waardevolle eigenschappen. Aan het einde van de Middeleeuwen werd sarsaparilla door handelaren naar Europa gebracht en begon het in de geneeskunde gebruikt te worden als middel tegen syfilis en reuma. Tussen 1820 en 1920 werd sarsaparilla zelfs geregistreerd als een officieel middel tegen syfilis in de Verenigde Staten. In het verleden was een frisdrank genaamd "sarsaparilla", qua smaak vergelijkbaar met root beer, populair in de Verenigde Staten. Het had er echter niets mee te maken. Het ingrediënt in de drank was een plant genaamd sassafras, niet sarsaparilla. Het drankje is vandaag de dag nog steeds populair, maar niet meer in de Verenigde Staten - het is populair in Zuidoost-Aziatische landen. Deze producten bevatten geen sarsaparilla of sassafras, maar natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen die de pittige smaak van de plant nabootsen. Tegenwoordig wordt sarsaparilla steeds vaker gevonden in capsulevorm - als voedingssupplement.

Sarsaparilla

Sarsaparilla - eigenschappen en chemische samenstelling

Door de verscheidenheid aan plantensoorten die "sarsaparilla" worden genoemd, is het moeilijk om te bepalen welke chemische verbindingen er precies in zitten. In het onderzoek wordt gekeken naar de wortelstokken en wortels van sarsaparilla. Onder de mineralen waarvan sarsaparilla een bron is, zijn de meest voorkomende zink, aluminium, chroom, ijzer, magnesium, selenium, calcium en vele andere. Het is ook een bron van vitamine A, B, C en D. Smilaxplanten bevatten een aantal steroïde saponinen, die bijdragen aan de mild bittere smaak van sarsaparilla en de schuimende reactie met water. De saponinen in de plant helpen schimmels en insecten ervan te weerhouden de bladeren op te eten - dit is dus een van de redenen waarom sarsaparilla schimmelwerende eigenschappen heeft. Saponinen vergemakkelijken ook de opname van medicijnen en fytochemicaliën door het lichaam. Sarsaparilla bevat fenolische verbindingen, die ontstekingsremmend en antioxidant werken, en flavonoïden, die in de plant de pigmenterende stof vormen en verantwoordelijk zijn voor de kleur van de bladeren. Ze worden gebruikt om ontstekingen en auto-immuunziekten te behandelen. Ze moduleren de immuniteit en beschermen de lever. Sarsaparilla bevat ook kemferol, quercetine, zetmeel, hars, cetylalcohol, essentiële oliën en talrijke zuren.

Sarsaparilla - effecten en gebruik

Sarsaparilla wordt al honderden jaren gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Traditioneel werd het gebruikt als remedie tegen impotentie, geslachtsziekten en reuma, maar ook om het lichaam te versterken en de vitaliteit te verhogen. De inheemse bevolking van Peru en Honduras gebruikte de eigenschappen om verkoudheid en gewrichtspijn te behandelen, terwijl sjamanen uit het Amazonegebied er afkooksels van maakten om huidziekten te genezen. Het werd ook gewaardeerd als een gifreiniger - de diuretische en zweetopwekkende eigenschappen werden gebruikt. Het werd gebruikt om het bloed te zuiveren. In 1942 werd een onderzoek uitgevoerd dat de effectiviteit van sarsaparilla bij de behandeling van huidziekten zoals psoriasis, lepra, eczeem en acne bevestigde. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Tweeënnegentig patiënten namen deel aan het onderzoek - 62% van hen vertoonde verbetering van hun psoriasis laesies en bij 18% van de patiënten verdwenen de laesies volledig. De reinigende eigenschappen van sarsaparilla werden hierbij belangrijk geacht. Mensen met psoriasis blijken hoge niveaus van endotoxinen in de bloedbaan te hebben en sarsaponine - een van de steroïden in sarsaparilla - bindt zich aan de endotoxinen en verwijdert ze, waardoor de huidconditie van de patiënt verbetert. Het effect van sarsaparilla op de behandeling van lepra en andere huidziekten werd bevestigd door verdere studies die in 1959 werden uitgevoerd. Het gebruik van sarsaparilla bij de behandeling van syfilis werd bewezen door klinische observaties in China, waar het effectief bleek in 90% van de acute gevallen en 50% van de chronische gevallen.

Saponinen en plantensteroïden, die in sarsaparilla zitten, kunnen worden gesynthetiseerd tot steroïden zoals oestrogeen en testosteron. Dit feit is door fabrikanten van voedingssupplementen voor marketingdoeleinden uitgebuit door valse claims te creëren dat sarsaparilla het effect zou hebben dat het de spiermassa tijdens het sporten vergroot en tegelijkertijd het lichaamsvet vermindert, en dat dit een positief effect zou hebben op het verbeteren van de lichaamsvorm. De wetenschap weerlegt deze beweringen. Synthese tot steroïden is nooit gedocumenteerd in het menselijk lichaam, alleen in het laboratorium. Het is niet bewezen dat Sarsaparilla anabole effecten heeft.

Sarsaparilla - contra-indicaties en bijwerkingen

Sarsaparilla heeft geen bijwerkingen. Het is een product dat rechtstreeks uit de natuur komt, dus het is gezond voor het menselijk lichaam. Wel moet worden opgemerkt dat een te grote hoeveelheid maagirritatie kan veroorzaken. Zoals eerder gezegd, verhoogt sarsaparilla het vermogen van het lichaam om medicijnen te absorberen, dus het is raadzaam om een arts of apotheker te raadplegen. Het is gecontra-indiceerd voor gebruik door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Er is nog geen onderzoek gedaan om te bevestigen dat sarsaparilla veilig gebruikt kan worden in dergelijke gevallen, dus het is raadzaam om voorzichtig te zijn.

Sarsaparilla - waar kun je het vinden?

Hoewel de eigenschappen van sarsaparilla al lang worden gebruikt in de natuurgeneeskunde, wint het nu aan populariteit. Van oudsher is "Sarsaparilla" in de Verenigde Staten populair als een alcoholvrije drank met een aangename, kruidige smaak en aroma. Het is steeds meer verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, in de vorm van voedingssupplementen - capsules en tabletten. Er zijn tincturen mee verkrijgbaar en het kan ook worden gekocht als een op zichzelf staand ingrediënt waarvan een infusie kan worden bereid of toegevoegd aan yerba mate, thee of andere kruiden. Je kunt gedroogde sarsaparilla kopen in onze online winkel. Er is ook een mix van yerba mate met sarsaparilla - Verde Mate Green Sarsaparilla. Hier wordt sarsaparilla gecombineerd met fijne groene yerba mate, kruidentoevoegingen zoals citroengras, munt en calendula bloemblaadjes, en de toevoeging van gedroogde appel, wat zorgt voor een aangename samenstelling met zoete en kruidige tonen. Het is aan te raden om het te brouwen in een vat gemaakt van palo santo hout, dat zal nog meer interessante smaken naar voren brengen.


Bron van de gebruikte afbeeldingen:


Informatiebron:

  1. De Tropische Planten Databank.
  2. Databank nuttige tropische planten.
  3. Drugs.com.
  4. Planten voor een toekomst.
  5. Herbwisdom.com.
  6. Wiktionary.
  7. Wikipedia.
pixel