Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Mogen zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven yerba mate drinken? We leggen het uit!

2024-01-10
Mogen zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven yerba mate drinken? We leggen het uit!

Vandaag proberen we een vraag te beantwoorden die vaak wordt gesteld op yerba mate discussiegroepen, in e-mails en telefoontjes naar onze consulenten. Is het veilig om Yerba mate te drinken tijdens de zwangerschap en borstvoeding? We analyseren de argumenten "voor" en "tegen" in ons nieuwe artikel!

Samenvatting:

  1. Yerba mate - een wonderplant uit Zuid-Amerika
  2. Is het veilig om Yerba mate te drinken tijdens de zwangerschap?
  3. Yerba mate en borstvoeding. Is het een gezonde combinatie?
  4. Yerba mate tijdens zwangerschap en borstvoeding - wat zijn de voordelen?
  5. Yerba mate, borstvoeding en zwangerschap - zijn er contra-indicaties?
  6. Hoe drink je Yerba mate tijdens en net na de zwangerschap?

Yerba mate - een wonderplant uit Zuid-Amerika

Yerba mate is een aftreksel van de gedroogde bladeren en twijgen van Ilex paraguariensis, een plant die voorkomt in de grensgebieden van Brazilië, Paraguay, Argentinië en Uruguay. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid cafeïne, waardoor steeds meer mensen koffie vervangen door dit drankje. Yerba mate werd honderden jaren geleden ontdekt door de Guarani-indianen. Zij merkten dat ze na het consumeren van de tot dan toe onbekende plant meer energie hadden, zich beter konden concentreren en zich niet moe of hongerig voelden. Het blijkt dat yerba mate naast cafeïne ook een aantal vitaminen, mineralen en andere organische verbindingen bevat die een uitstekend effect hebben op het menselijk lichaam. Het is onder andere een bron van vitamine A, B, C en E, zink, kalium, calcium, silicium en magnesium, en bevat ook xanthines, saponinen en polyfenolen. Een portie Yerba Mate kan daarom gerust een "gezondheidselixer" worden genoemd. Maar kan iedereen het echt drinken? Wat is het effect op zwangere vrouwen? Kan Yerba mate gedronken worden als je borstvoeding geeft? Laten we het eens van dichterbij bekijken.

Is het veilig om Yerba mate te drinken tijdens de zwangerschap?

Het eerste onderwerp dat we in dit artikel behandelen is de consumptie van Yerba mate door vrouwen die een baby verwachten. Is het veilig om Yerba mate te drinken tijdens de zwangerschap? Zoals bekend is zwangerschap een periode waarin een vrouw bijzonder voorzichtig moet zijn met de consumptie van verschillende producten. De kwestie is enigszins controversieel, vooral vanwege het hoge cafeïnegehalte van Yerba Mate. Wetenschappelijke studies op zwangere vrouwen en ongeboren kinderen zijn verboden, dus het is moeilijk om het onderwerp in detail te onderzoeken. De beschikbare wetenschappelijke publicaties zijn alleen gebaseerd op enquêtes onder aanstaande en nieuwe moeders. Deskundigen zijn voorzichtig, maar geven enkele aanbevelingen die met vertrouwen kunnen worden opgevolgd. Volgens deskundigen is de veilige dagelijkse dosis cafeïne tijdens de zwangerschap maximaal 200 milligram. Als dit wordt overschreden, kan dit leiden tot een aantal gevaarlijke symptomen, waarvan de belangrijkste een verhoging van de bloeddruk is met het risico op abnormale rijping van de placenta. Laten we, met de mogelijke gevolgen in gedachten, niet vergeten dat een portie van 250 ml Yerba Mate maximaal ongeveer 70-90 mg cafeïne bevat. Dit is ongeveer twee keer zo weinig als de bovenlimiet. De conclusie? Zwangere vrouwen kunnen naar matéthee grijpen, maar ze moeten dat met mate doen. Voorzichtigheid loont. In redelijke hoeveelheden kan mate een uitstekende remedie zijn tegen chronische vermoeidheid en lusteloosheid. Veel aanstaande moeders zullen ook de positieve effecten van de infusie op de darmperistaltiek en het hoge antioxidatieve potentieel waarderen, wat zich vertaalt in een versterkt immuunsysteem. Tegelijkertijd benadrukken we dat alle beslissingen over voeding en de invloed ervan op de gezondheid in overleg met een arts moeten worden genomen! Zijn of haar mening is cruciaal in deze situatie.

Yerba mate and breastfeeding

Yerba mate en borstvoeding. Is het een gezonde combinatie?

Er is nog een andere kwestie die direct gerelateerd is aan de kwestie die eerder in deze tekst is besproken en die niet minder vragen en twijfels oproept: is het na de bevalling mogelijk om Yerba mate te drinken terwijl je borstvoeding geeft? Net als bij het eerder besproken onderwerp is ook hier de toegang tot wetenschappelijke bronnen beperkt vanwege de ethiek van het uitvoeren van onderzoek. Er zijn echter enkele vaststaande feiten en daarop gebaseerde aanbevelingen van experts. Volgens wetenschappers gaat cafeïne, of het nu uit koffie, energiedrankjes of Yerba Mate komt, over in de moedermelk. Als gevolg daarvan kan een baby hyperactief worden, moeilijk slapen en meer stoelgang krijgen. Onderzoekers benadrukken dat dergelijke symptomen niet vaak voorkomen en vooral betrekking hebben op situaties van extreme overdosering, maar voorzichtigheid is geboden. Ongeveer 200 milligram cafeïne per dag, wat overeenkomt met gemiddeld 2-3 porties van het brouwsel, wordt als bovengrens genoemd. De ongewenste effecten leiden er echter toe dat de meeste moeders gewoon afzien van koffie of yerba mate tijdens de borstvoedingsperiode. De uiteindelijke beslissing hierover is natuurlijk aan de moeders zelf en als iemand hier invloed op heeft, is het idealiter een arts. Een professional raadplegen is altijd een goed idee!

Yerba mate tijdens zwangerschap en borstvoeding - wat zijn de voordelen?

Als we al weten dat het drinken van Yerba mate tijdens de zwangerschap en borstvoeding niet verboden is, laten we dan, met de nodige voorzichtigheid en bepaalde beperkingen in het achterhoofd, eens kijken naar de voordelen en of het überhaupt de moeite waard is om een portie te nemen. Dankzij de cafeïne die het bevat, heeft yerba mate een stimulerend effect dat gunstig kan zijn voor vrouwen tijdens en net na de zwangerschap. Aanstaande en jonge moeders voelen zich vaak moe en futloos. Gevoelens van vermoeidheid ontstaan vooral in het begin van de zwangerschap, en later helpt het vaak opstaan 's nachts om een huilende baby te zien ook niet bij het rusten. Yerba mate, dat een dosis cafeïne bevat, geeft je een energieboost en helpt je om je vitaliteit en wilskracht terug te krijgen. Het kan ook gebeuren dat zwangere vrouwen afgeleid zijn en moeite hebben om zich te concentreren. Dit heeft te maken met de hormonale veranderingen in het lichaam. Een portie mate verbetert de concentratie en helpt je om je beter te concentreren. Dankzij de vitaminen en mineralen heeft Yerba Mate ook een gunstig effect op de spijsvertering - het verlicht ongemakken, verbetert de darmperistaltiek en ondersteunt het spijsverteringsproces. Zwangere vrouwen hebben vaak last van misselijkheid, winderigheid of constipatie. Een portie Yerba Mate kan in dit geval heilzaam zijn. Aan de andere kant remt Yerba mate het hongergevoel, dus het kan aanvallen van vraatzucht bij zwangere vrouwen effectief afremmen en na de geboorte van de baby is het een perfecte aanvulling op het dieet om af te vallen. Een ander voordeel van Yerba Mate is het hoge gehalte aan antioxidanten. De belangrijkste taak van deze verbindingen is het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, wat zich vertaalt in hun anti-kanker effecten. Daarnaast verbeteren antioxidanten de immuniteit van het lichaam, wat vooral belangrijk is tijdens de zwangerschap - hoe minder vatbaar de aanstaande moeder is voor infecties, hoe lager het risico voor de baby.

Yerba mate, borstvoeding en zwangerschap - zijn er contra-indicaties?

Yerba mate kan, net als koffie, thee of andere cafeïnehoudende dranken, op iedereen een ander effect hebben. Ondanks de vele positieve voordelen kunnen er bijwerkingen optreden na het drinken, zoals pieken in de bloeddruk of maag- en darmklachten. Yerba mate heeft een vochtafdrijvend effect, wat in bepaalde situaties ook ongewenst kan zijn. Al deze symptomen kunnen bij iedereen voorkomen - niet alleen bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, maar juist deze dames moeten extra voorzichtig zijn, omdat deze symptomen de groei van de baby negatief kunnen beïnvloeden. Als je je onwel voelt of een bijwerking bij jezelf waarneemt na het drinken van een portie Yerba mate, moet je als aanstaande moeder of jonge moeder zo snel mogelijk stoppen met het drinken van het aftreksel en je arts raadplegen.

Hoe drink je Yerba Mate tijdens en vlak na de zwangerschap?

Er verandert niets aan de bereidingswijze van het brouwsel. Net als altijd heb je een mate gourd nodig - een bakje waarin je yerba mate bereidt, en een bombilla die wordt gebruikt om de grond te filteren. Je giet heet, maar niet kokend, water met een temperatuur van ongeveer 70-80 °C in de droge bladeren. We raden je echter aan om de portie van het droge product iets te verminderen tot ongeveer 1-2 theelepels en mildere soorten Yerba Mate te kiezen, zoals de groene Braziliaanse Verde Mate Green. We herinneren je er ook nogmaals aan dat je met mate moet drinken en dat je moet oppassen dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt!


Bron van informatie:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate-thee (Ilex paraguariensis): een uitgebreid overzicht van de chemie, gevolgen voor de gezondheid en technologische overwegingen, J Food Sci, 2007.
  3. Nationale Gezondheidsdienst.

Aanbevolen

Yerba Verde Mate Groene Despalada 0,5kg

Yerba Verde Mate Groene Despalada 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Rosa 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Rosa 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Mary Rose - Yunnan Groene Thee - 50g

Mary Rose - Yunnan Groene Thee - 50g

5,67 € incl. BTW/1stukDe laagste prijs van het product in de 30 dagen voor de korting 5,43 €/1stukReguliere prijs 7,09 € incl. BTW/1stuk(113,40 € / kg incl. BTW)
Mary Rose - Gunpowder Groene Thee - 50g

Mary Rose - Gunpowder Groene Thee - 50g

7,19 € incl. BTW/1stuk(143,80 € / kg incl. BTW)
pixel