Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Losse thee of theezakjes? Welke moet ik kiezen?

2024-03-20
Losse thee of theezakjes? Welke moet ik kiezen?

Duizenden jaren geleden werd thee ontdekt door de Chinezen. Ze waren dol op de smaak en vandaag de dag wordt het overal ter wereld gedronken. Sommigen behandelen het als onderdeel van hun dagelijkse routine, drinken het bij de maaltijd, tijdens een pauze op het werk of tijdens een middagje chillen. Voor anderen is het een belangrijk onderdeel van traditionele ceremonies en rituelen. Waarom is thee zo populair? Wat is de beste vorm - zakjes of losse blaadjes? Is het gezond? Lees verder!

Samenvatting:

 1. Laten we bij het begin beginnen... Het verhaal van thee
 2. Zes kleuren, dezelfde plant
 3. Losse thee of theezakjes - welke soort is het lekkerst?
 4. Losse thee - hoe zet je die?
 5. Koop de beste thee in onze online winkel!

Laten we bij het begin beginnen... Het verhaal van thee

Volgens de legende werd thee duizenden jaren geleden bij toeval ontdekt door de mythische Chinese keizer Shennong. Hij dronk elke dag heet, gekookt water. Op een dag, toen hij door de tuin slenterde en zoals gewoonlijk kokend water uit een pot dronk, besloot hij uit te rusten in de schaduw van een van de struiken die in de buurt groeiden. Terwijl hij zat te relaxen tussen de weelderige bomen en bloemen om hem heen, vielen er per ongeluk een paar bladeren van een nabijgelegen struik in de beker die hij in zijn hand hield. Na een tijdje kleurden de bladeren het water met een amberkleur. Shennong was nieuwsgierig en besloot het drankje te proeven. Het bleek niet alleen een interessant uiterlijk te hebben en een prachtige geur, maar het was ook erg lekker. De verrukte keizer begon vanaf dat moment een aftreksel te drinken van de bladeren van de struik die in zijn tuin groeide, in plaats van puur heet water. Gefascineerd door zijn ontdekking besloot hij de gewoonte om de infusie te drinken door het hele land te verspreiden.

Ook al zit er een kern van waarheid in, het verhaal van de Chinese keizer en de ontdekking van thee is slechts een legende. De eerste vermeldingen over thee dateren uit de 10e eeuw voor Christus. Rond 800 na Christus werden de eerste theezaden naar Japan gebracht. In de 16e eeuw werd thee geïntroduceerd bij de Russen via diplomatieke contacten met China. In de tweede helft van de 17e eeuw arriveerde thee, meegenomen door kooplieden uit China, in Londen. In 1826 ontdekten de Britten theeplanten die in het wild groeiden in Assam, India. Daar werden talloze plantages aangelegd, die zich zodanig ontwikkelden dat India nu de op één na grootste theeproducent is - net na China.

Tea plantation

Zes kleuren, dezelfde plant

Verreweg de populairste theesoort is de zwarte variant. Groene thee komt daar vlak achteraan. Er zijn ook witte, gele, rode en blauwe theesoorten in dit kleurenpalet. Bovendien zijn er wereldwijd naar schatting zo'n 1.500 verschillende theesoorten. Nu komt de verrassing: al deze soorten zijn afkomstig van één plant - Camellia sinensis, of simpelweg: "Chinese thee". De "gekleurde" naam van een bepaalde theesoort verwijst naar de kleur van het aftreksel of de kleur van de verwerkte bladeren.

 • zwarte thee - de populairste van alle theesoorten. Het is genoemd naar de kleur van de bladeren, die donkerder worden tijdens het fermentatieproces. Hij wordt gekenmerkt door zijn sterke, intense en aangenaam samentrekkende smaak en zijn aftreksel heeft een koperbruine tint. Het wordt overal ter wereld gedronken, hoewel het in China en Japan iets onderdoet voor groene thee. De populairste soorten, die vernoemd zijn naar de regio waar de thee wordt verbouwd, zijn assam, darjeeling, ceylon en yunnan. Er zijn ook verschillende populaire melanges, zoals Earl Grey, een zwarte thee op smaak gebracht met bergamotolie, of English Breakfast Tea, een intense samenstelling van verschillende soorten.
 • groene thee - in tegenstelling tot zwarte thee ondergaat deze thee minimale bewerking. De geoogste blaadjes verdorren en drogen. Kort na het plukken worden ze blootgesteld aan hoge temperaturen (met stoom - in Japan of door roosteren - in China), waardoor het fermentatieproces stopt. Het resultaat van deze handelingen is een subtiele, delicate smaak aan de infusie. De bladeren behouden hun groene kleur en de waardevolle vitaminen en mineralen die ze bevatten. Groene thee wordt beschouwd als de gezondste van alle soorten. Door het oxidatieproces te stoppen, behoudt groene thee ook zijn frisse, grasachtige, verfrissende smaak. Hoewel het over de hele wereld aan populariteit wint, wordt de meeste groene thee gedronken in Aziatische landen. Daar wordt het niet alleen behandeld als voedingsmiddel, maar heeft het ook een culturele betekenis. De populairste soorten zijn sencha, genmaicha, buskruit en matcha, die allemaal uit China en Japan komen.
 • witte thee - lijkt op groene thee, maar is niet gefermenteerd. Het wordt gemaakt van jonge theeknoppen en -bladeren en de infusie is licht strogeel van kleur. De smaak is zeer mild - de mildste van alle soorten. Ondanks zijn milde karakter bevat hij vrij veel cafeïne. Als je de omvang van de productie van zwarte en groene thee vergelijkt, zie je dat de witte variant op een klein aantal plantages in China en India wordt geproduceerd. Het is een van de duurste theesoorten, waardoor het niet zo populair is als andere soorten.
 • rode thee of eigenlijk pu-erh thee - is een postgefermenteerde thee. Het ondergaat een extra oxidatieproces, waardoor de kleur van de verwerkte bladeren nog donkerder is dan die van zwarte thee. Het dankt zijn naam aan de Pu'er regio in het zuiden van China, waar het vandaan komt. Er zijn twee soorten rode thee die verschillen in de manier waarop ze worden geproduceerd: Sheng en Shu. Pu-erh Sheng wordt tot tientallen jaren gerijpt. Hij rijpt en veroudert op natuurlijke wijze. Pu-erh Shu is een rode thee die wordt blootgesteld aan stoom en hitte, waardoor het fermentatieproces wordt versneld.
 • blauwe thee - ook wel turquoise of smaragdgroene thee genoemd. De eigenlijke naam is oolong, wat "zwarte draak" betekent in het Chinees. De gedroogde thee heeft een lichtblauwe kleur. Het niveau van bladfermentatie ligt tussen zwarte en groene thee in. De verwerking bestaat uit verschillende stappen: de theeblaadjes verwelken in de zon of in de wind, afkoelen op een schaduwrijke plek, de blaadjes in bamboemanden of speciale machines gooien om de randen te knapperig te maken, roosteren - dit is om de gisting te stoppen, de blaadjes draaien en er balletjes van vormen, roosteren op een lage temperatuur om de blaadjes te drogen. De infusie lijkt qua kleur op groene thee. De smaak en het aroma hebben zoete, bloemige en fruitige tonen.
 • gele thee - dit is de zeldzaamste van alle soorten thee en wordt beschouwd als de edelste. Het wordt "keizerlijke thee" genoemd. Volgens de legende was deze thee tijdens het bewind van de Chinese Qing-dynastie exclusief voorbehouden aan de keizer en wachtte iedereen die het waagde te drinken de dood. Alsof dat nog niet genoeg was, ging het originele recept voor de productie en bereiding van de thee door de eeuwen heen verloren. Het werd gereconstrueerd in de jaren 1980, maar het is onmogelijk om te controleren hoe nauwkeurig het is gereproduceerd. Net als pu-erh thee ondergaat gele thee een dubbel fermentatieproces. Na het oogsten worden de theebladeren verhit, afgekoeld, gedroogd en opnieuw verhit. Dit proces wordt verschillende keren herhaald. De kleur van de infusie lijkt op groene thee, maar is geler. De smaak is licht samentrekkend, maar laat een zoete nasmaak achter.

Losse thee of theezakjes - welke soort is het beste?

Er zijn zo veel soorten en variëteiten thee en ze zijn zo divers dat het moeilijk is om te weten welke de beste is. Ze verschillen in smaak, aroma, kleur, productie en zetmethode. Ze hebben ook allemaal iets andere eigenschappen. Veel hangt af van wat we van de thee verwachten. Er is echter één heel belangrijke regel. Losse thee is het beste! De populairste vormen van thee zijn losse thee, thee in piramidevormige zakjes en theezakjes. De onvergelijkbaar beste kwaliteit thee is losse thee. Dit zijn hele (of gebroken), gedroogde theeblaadjes die, wanneer ze worden blootgesteld aan warm water, openvouwen zodat we hun vorm gemakkelijk kunnen zien. Het nadeel is dat er, naast de mok, ook een brewer nodig is om het te zetten. Zonder deze kunnen de blaadjes die in de mond komen al het plezier uit het theedrinken halen. Als het aankomt op het gemak van het zetten, zijn express theezakjes de duidelijke winnaar. De infusie bereiden komt neer op water koken, het zakje in een kopje doen en er kokend water overheen gieten. De twee vormen verschillen ook in prijs - losse thee is meestal duurder. In theezakjes zit namelijk meestal gemalen thee. Vaak worden zelfs de restjes die overblijven na de productie van losse thee in kleine zakjes gedaan. Een compromis is thee in piramides, gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. De piramidevormige zakjes bevatten geen hele bladeren, maar grotere fragmenten die de ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Loose leaf tea

Losse thee - hoe zet je het?

Niet alleen de kwaliteit van de losse thee is belangrijk. Ook heel belangrijk is de manier waarop het wordt gezet, waarbij verschillende factoren een rol spelen: de temperatuur van het water, de trektijd, de hoeveelheid gedroogde thee die wordt gebruikt en het laten trekken van de thee onder een deksel. Elke verandering kan de smaak en het aroma van het brouwsel beïnvloeden. Het te lang trekken van theebladeren heeft bijvoorbeeld een intense en bittere smaak tot gevolg. Een soortgelijk effect treedt op als er te veel gedroogde thee in een kopje of mok wordt gegoten. Thee die in te koud water wordt gegoten, zal daarentegen erg zwak en smaakloos zijn. In een notendop kunnen de verschillende soorten thee als volgt worden gezet:

 • zwarte thee: watertemperatuur - ongeveer 100°C (best: 98°C), zettijd - 3-4 minuten;
 • groene thee: watertemperatuur - 60-80°C, trektijd - 2-3 minuten. Groene theebladeren kunnen meerdere keren worden getrokken. Men gelooft dat de tweede infusie het meest waardevol is;
 • witte thee: watertemperatuur - 80-90°C, trektijd - 3-5 minuten. Net als groene thee kan deze thee meerdere keren worden getrokken, waarbij de trektijd wordt verlengd;
 • gele thee: watertemperatuur - 80-85°C, trektijd - ongeveer 3 minuten. Het is de moeite waard om deze thee in een glazen pot te zetten - hij verandert op spectaculaire wijze van kleur. Net als groene en witte thee kan deze thee meerdere keren worden gezet en moet de trektijd voor elke keer zetten worden verlengd;
 • blauwe thee - oolong: watertemperatuur - 90°C, trektijd - niet langer dan 5 minuten;
 • rode thee - pu-erh: watertemperatuur - 90-96°C, trektijd - 3 minuten. Rode thee kan ook vele malen worden getrokken.

Koop de beste thee in onze online winkel!

Zoals je al hebt gemerkt, verkopen we in onze winkel niet alleen het "groene goud" van Zuid-Amerika aka yerba mate. We zijn ook geïnteresseerd in gezonde voeding en andere natuurlijke en heerlijke infusies, waaronder koffie en natuurlijk thee. Dankzij onze samenwerking met het merk Mary Rose hebben we al een behoorlijk groot assortiment thee van hoge kwaliteit, afkomstig van over de hele wereld. We hebben verschillende soorten pure thee zonder toevoegingen, zoals: yunnan zwarte thee of groene sencha thee. We bevelen ook verbazingwekkende, aromatische en zeer smakelijke theemelanges aan met kruiden- en vruchtentoevoegingen. Ons hart is gestolen door Magic Forest zwarte thee, en op warmere dagen nippen we graag van de kruidige, verfrissende samenstelling van Fresca groene thee. Onlangs hebben we ook erg genoten van de zoete en aromatische Tropicana rode pu-erh thee. In ons assortiment theesoorten hebben we ook een kruid dat niet echt een thee is - rooibos. Het wordt gemaakt van een soort rode struik die in Zuid-Afrika groeit. In tegenstelling tot thee - Camellia sinensis - bevat het geen cafeïne, dus rooibos kan op elk moment van de dag gedronken worden zonder zorgen.


Bron van informatie:

 1. "Thee" in Wikipedia.
 2. Lijst van landen naar theeconsumptie per hoofd van de bevolking.
pixel