Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Kalebas - wat is het en hoe worden kalebassen gemaakt?

2023-10-18
Kalebas - wat is het en hoe worden kalebassen gemaakt?

Iedere yerba mate liefhebber weet dat een goede yerba mate kalebas de sleutel is om comfortabel van je favoriete drankje te kunnen genieten. De pioniers van yerba mate, die geen keramische bekers hadden, deden het anders. De bekers werden gemaakt van kalebas, een pompoenachtige plant. Waarom werkte dit goed als Yerba Mate-beker en hoe werden de bekers gemaakt?

Samenvatting:

  1. Peer of pompoen? Wat is een kalebas?
  2. Kalebas en zijn vele toepassingen
  3. Van zaadje tot kalebas. Hoe worden Yerba Mate-kalebassen gemaakt?
  4. Verschillende vormen Yerba Mate kalebassen
  5. Welke Yerba Mate kalebas kiezen?

Peer of pompoen? Wat is een kalebas?

De kalebas is een klimplant uit de pompoenfamilie(Cucurbitaceae). Hij komt oorspronkelijk uit Afrika en zijn natuurlijke habitat is de subtropische zone, waar een heet en vochtig klimaat heerst. Tegenwoordig zijn er verschillende variëteiten te vinden op bijna elk continent. Onder natuurlijke omstandigheden kan de plant tot 10 meter hoog worden. De wijnstokken wikkelen zich rond bomen, struiken en zelfs gebouwen. Hij heeft grote, ronde bladeren en als hij bloeit, zijn de stengels versierd met witte bloemen. Wat het meest waardevol is aan de kalebas, is zijn vrucht - als hij jong is, is hij weelderig groen van kleur, bedekt met fijne dons en lijkt hij op een peer. De vruchten rijpen heel snel. Ze nemen in volume toe, hun kleur vervaagt tot een geelbruine tint en het oppervlak wordt glad en verliest zijn pluis. Rijpe kalebassen kunnen tot 80 centimeter lang en 20 centimeter breed worden. Als ze uitdrogen, verandert de buitenkant in een dikke, harde schil, terwijl de binnenkant (bijna helemaal) hol blijft. De houtachtige vruchten hebben een kenmerkende vorm - ze zijn gebarsten en afgerond aan de onderkant en lopen taps toe aan de bovenkant. Vanwege zijn vorm wordt de kalebas ook wel fleskalebas of pompoen genoemd.

De veelzijdige kalebasplant

Sommige kalebassen zijn eetbaar. Vooral in de Aziatische keuken is de kalebas een zeer populair ingrediënt in veel gerechten. Dankzij de ongelooflijk harde schil van de rijpe vrucht heeft de kalebas veel toepassingen gekregen, niet alleen in de keuken. Goed bereide kalebassen kunnen op 1000 verschillende manieren worden gebruikt! Het kan dienen als muziekinstrument - de grote, holle schelp werkt goed als klankkast. Kleinere, gedroogde kalebassen daarentegen dienen als rammelaars als ze gevuld zijn met zaden. In Afrika en Zuid-Amerika gebruikte de inheemse bevolking de kalebas voor dagelijks gebruik, zoals kommen, borden en watercontainers, maar ook voor decoratieve kruiken en kisten. De kalebassen worden gebruikt voor het maken van waterpijpen en kleinere pijpen om tabak te roken. Grote kalebassen versierd met transparant gekleurd glas worden ook gebruikt om decoratieve lampenkappen van te maken - een karakteristiek designelement van een populaire restaurantketen met een mystiek Egyptisch wezen in zijn naam, dat de vorm heeft van een leeuw met een mensenhoofd. En, het belangrijkste voor ons mateïsten, kalebassen worden gebruikt om yerba mate-bekers te maken.

Yerba mate cups made of calabash

Van zaadje tot kalebas. Hoe worden Yerba Mate-bekers gemaakt?

Het kweken van kalebas is niet eenvoudig - het is een humeurige plant die soms veel vruchten draagt en soms niet. De plant houdt van warmte, veel zon en een flinke dosis water. Rijpe kalebasvruchten hebben de vorm van een grote, langwerpige peer. Ze zijn lichtgroen of lichtgeel van kleur en hebben een harde schil. Na de oogst rijpen de vruchten op een warme en luchtige plek gedurende ongeveer twee weken. Ze worden in hun geheel gedroogd - als ze gesneden worden, kunnen ze kreuken en hun vorm verliezen. Tijdens het droogproces wordt het buitenste gedeelte bruin en wordt de hele vrucht vederlicht. Als de kalebas volledig gedroogd is, wordt de binnenkant - de resten van het vruchtvlees en de zaden - verwijderd. De kalebas die op deze manier is bereid, wordt gebruikt als water- en voedselhouder en, dankzij de specifieke vorm, als beker voor yerba mate. Dankzij de licht taps toelopende bovenrand is het mogelijk om een hoopje gedroogde yerba mate in de kalebas te maken. Flespompoenen worden ook gebruikt om instrumenten van te maken - sommige stammen gebruikten de vrucht van deze plant om bijvoorbeeld de Guatemalteekse marimba of de Cubaanse guiro te maken. Interessant weetje: de kalebas kan zelfs thuis worden gekweekt en je kunt de zaden in bijna elke tuinwinkel kopen.

Verschillende yerba mate kalebassen

De kalebasvrucht werd honderden jaren geleden gebruikt als drinkschaal voor yerba mate door de Guarani indianen, die de landen bewoonden die we nu kennen: Paraguay, Brazilië, Argentinië en Uruguay. De houtachtige, harde schil van de vrucht was vrij sterk, hield goed water vast en was erg licht. Tot op de dag van vandaag gebruiken matrozen daar graag zulke natuurlijke vaten. Afhankelijk van welk deel van de vrucht de mate kalebas is gemaakt, worden er verschillende soorten onderscheiden. De populairste vorm is de zogenaamde "Argentijnse kalebas", die ook hier gemakkelijk te vinden is. Hij wordt gemaakt van het onderste deel van kleine vruchten, die de vorm van een peer hebben. Het bovenste deel van de grotere vruchten, dat een kenmerkende insnoering heeft, wordt gebruikt om vaten te maken die cuia en porongo worden genoemd. Cuia's zijn vooral populair in Brazilië. Ze worden gebruikt om chimarrão te drinken. Ze hebben veel dikkere wanden en een brede kraag. Porongo, die het meest voorkomen in Argentinië en Uruguay, zijn iets kleiner dan cuia, ronder en meestal voorzien van metalen pootjes. Het laatste type kalebas is de galleta - gemaakt van een platte vrucht.

Wat is de beste kalebas voor Yerba Mate?

Mate kalebassen gemaakt van kalebasvruchten worden al heel lang bereid en gebruikt - veel Zuid-Amerikanen geven nog steeds de voorkeur aan dit specifieke type. Het is verreweg de meest klassieke manier om yerba mate te bereiden. Tegenwoordig zijn keramische kalebassen, die pas tijdens de kolonisatie werden gebruikt, veel populairder geworden vanwege het gebruiksgemak en de eenvoudige reiniging. Hun vorm verwijst meestal naar traditionele vaten, waardoor het gemakkelijker is om de Yerba Mate infusie te bereiden. Welke kalebas moet je kiezen om mate thee te drinken? In onze winkel kun je naast keramische kalebassen ook houten kalebassen van palo santo hout, guampa's en thermische mate kalebassen van roestvrij staal kopen. Kies de kalebas die het beste bij je past!


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Kalebas.

Aanbevolen

Kalebas keramiek - 350ml

Kalebas keramiek - 350ml

6,97 € incl. BTW/1stuk
Matero Palo Santo - Pampeano

Matero Palo Santo - Pampeano

39,90 € incl. BTW/1stuk
pixel