Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Kalebas - een geschenk van de natuur met vele toepassingen

2024-01-03
Kalebas - een geschenk van de natuur met vele toepassingen

Kalebas is een klimplant uit de Cucurbitaceae familie die voorkomt in de tropische sub-equatoriale zone. Sommige variëteiten zijn geschikt voor consumptie. Sinds de oudheid is het om een heel andere reden een waardevolle grondstof. De rijpe vrucht van de plant wordt gekenmerkt door een harde en robuuste schil. Fans van yerba mate waarderen de kalebassen die ervan gemaakt zijn. Er zijn echter veel meer toepassingen. De gedroogde en uitgeholde vrucht kan een vat, een container en zelfs een muziekinstrument zijn!

Samenvatting:

  1. Kalebas - wat is het?
  2. Kalebas als Yerba Mate-vat
  3. Wat kun je nog meer maken van kalebasvruchten?

Kalebas - wat is het?

Er zit meer dan één betekenis achter het woord "kalebas". Eerst en vooral beschrijft het woord een groep tropische klimplanten uit de cucurbitefamilie, die oorspronkelijk uit Afrika komen. Tegenwoordig worden ze op bijna elk continent gevonden. De vrucht van de kalebas is waarschijnlijk over de oceaan in Zuid-Amerika terechtgekomen. Hoe ziet de kalebas eruit? Onder natuurlijke omstandigheden kan de kalebas tot 9 meter hoog worden. De groene ranken van de plant omringen bomen, rotsen of gebouwen. De plant heeft grote, ronde bladeren met fijn gekartelde randen, waarvan het oppervlak bedekt is met fijn dons. Ze kunnen tot 40 cm breed worden. Kalebas draagt in het seizoen prachtige witte bloemen. Na verloop van tijd worden er sappige groene, "harige" vruchten geboren, die qua vorm lijken op peren. De jonge vruchten zijn eetbaar en lijken qua smaak op courgettes. Ze worden vaak gebruikt in de keuken en zijn vooral erg populair in Azië, waaronder de Indiase, Chinese, Koreaanse en Japanse keuken. Ze zijn daar een veelgebruikt ingrediënt in veel gerechten. De kalebas rijpt snel. De vrucht neemt intens in volume toe en de karakteristieke groene kleur vervaagt na verloop van tijd. Naarmate ze rijpen, verliezen ze hun mos, worden ze hard en krijgen ze een geelbruine kleur. De kalebasvrucht kan tot 80 cm lang en 20 cm breed worden. Als ze gedroogd zijn, wordt de buitenkant van de vrucht een dikkere, harde schil, terwijl de binnenkant van de vrucht hol blijft. Het is deze harde, dikke schil die ervoor heeft gezorgd dat de kalebas veel toepassingen heeft gevonden, niet alleen in culinaire toepassingen. De methode om de schil te verwerken is door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. Het vruchtvlees wordt verwijderd en het geheel wordt gedroogd en geconserveerd met vet. Een plant die op deze manier wordt bereid, heeft vele functies gevonden.

Calabash fruit

Kalebas als Yerba Mate-vat

Voor ons mateïsten wordt de kalebas in de eerste plaats geassocieerd met de Yerba Mate-ketel. Het woord "kalebas" verwijst daarom niet alleen naar de vrucht, maar ook naar de vaten die ervan worden gemaakt voor het maken en drinken van ons favoriete Zuid-Amerikaanse brouwsel. Wat voor soort kalebas wordt gebruikt om mate thee te drinken? In Zuid-Amerika is het het populairst om yerba mate te drinken uit vaten gemaakt van de gedroogde, holle en houtachtige vrucht van Lagenaria siceraria, ook wel bekend als kalebas, fleskalebas of calabaza, naar het Spaanse woord. Kalebassen waren zeer bekend bij de Guarani indianen en werden voor veel doeleinden gebruikt. De drinkvaten voor mathee werden door de Indianen "caiguá" genoemd. Samen met bombillas van riet of bamboe vormden ze de onmisbare uitrusting van elke Indiaanse mateist. In feite kan worden gezegd dat de kalebas het meest primitieve vat is voor het serveren van Yerba Mate thee. Soms kom je informatie tegen dat yerba mate drinkvaten ook worden gemaakt van een andere plant met de Latijnse naam Crescentia cujete, beter bekend als "kalebasboom". De vruchten van deze plant worden, als ze rijp zijn, ook hard en lijken een beetje op die van de Lagenaria siceraria, maar dan groter en ronder. De houtachtige schelpen worden bijvoorbeeld gebruikt om vaten of muziekinstrumenten van te maken.

Bereiding van de kalebas voor het drinken van yerba mate - curado

Als we ons verdiepen in Yerba Mate, willen we het op dezelfde manier brouwen en drinken als de eerste, oorspronkelijke gebruikers - de Zuid-Amerikanen. We kopen een kalebas, maken ons eerste brouwsel en na een paar minuten blijkt dat er iets mis is gegaan. Een echte, natuurlijke mate kalebas, gemaakt van de gedroogde vruchten van de kalebas, is een veeleisend vat, maar regelmatige, goede verzorging loont - de infusie die erin wordt gemaakt smaakt veel beter. Voordat je een kalebas voor het eerst gebruikt om yerba mate te drinken, moet je hem goed voorbereiden. Dit proces heet curado - het bestaat uit het verwijderen van de resterende pulp uit de kalebas en het gladmaken van de wanden. Om dit te doen, moet Yerba Mate in de kalebas worden gebrouwen door de kalebas voor ongeveer 2/3 te vullen met het gedroogde product, er heet water bij te gieten en het ongeveer 12 uur te laten staan. We raden absoluut af om dit brouwsel te drinken! Er zullen pulpdeeltjes in zitten, die een onaangename bitterheid aan de smaak kunnen geven. Als de kalebas leeg is, moet hij worden afgespoeld en moet de resterende pulp en zaden er voorzichtig worden uitgeschraapt. Na dit proces moet de kalebas goed worden gedroogd, met de opening naar boven. Curado wordt één keer uitgevoerd, maar kalebassen voor yerba mate moeten regelmatig worden verzorgd. De houtachtige, gedroogde vrucht van de kalebas is organisch materiaal en kan bij blootstelling aan vocht gaan schimmelen, waardoor het ongeschikt wordt om het brouwsel uit te drinken. Je moet er daarom aan denken om overgebleven mate-thee weg te gooien, grondig af te spoelen en goed te drogen na elk gebruik. We raden af om een natuurlijke kalebas te wassen met schoonmaakmiddelen, omdat hij dan de onaangename smaak en geur van afwasmiddel kan krijgen.

Wat is de beste kalebas voor Yerba Mate?

Afhankelijk van welk deel van de vrucht de kalebassen voor het drinken van Yerba Mate zijn gemaakt, kunnen ze verschillende vormen en namen aannemen. De populairste zijn de Argentijnse kalebassen, gemaakt van de onderkant van de vrucht, die lijken op een kerstbal - bol aan de onderkant en taps toelopend naar de mond. Een grote kalebas voor yerba mate, geplaatst op een dikke poot en afgewerkt met een brede kraag, is cuia. In zo'n kruik wordt verse, lichtgroene, zwaar bestoven yerba mate gedronken die in Brazilië chimarrão wordt genoemd. Net als de cuia worden kalebassen, porongo genoemd, gemaakt van de bovenkant van de vrucht - ze zijn bovendien voorzien van karakteristieke metalen pootjes. De gesneden kant van de platte vrucht wordt daarentegen gebruikt om galletas te maken - kleine vaten die populair zijn in Brazilië en Argentinië.

Tegenover traditie - keramische kalebas voor yerba mate

Een yerba mate vaas gemaakt van natuurlijke kalebas heeft zijn eigen charme en maakt het drinken van het brouwsel magisch. Doorgewinterde mate drinkers waarderen het organische karakter en de rustieke stijl van natuurlijke mate kalebassen. Dit type kalebas vereist echter wel een beetje toewijding. Het is waarschijnlijk niet het juiste type vat voor vergeetachtige mensen die graag restjes Yerba Mate laten staan voor de volgende dag, en soms zelfs langer. De oplossing is de keramische kalebas! Het is veel gemakkelijker te onderhouden - het kan samen met ander vaatwerk in de vaatwasser worden afgewassen met afwasmiddel, zonder zorgen. Hij gaat niet schimmelen als hij wordt blootgesteld aan vocht, dus er gebeurt niets als je er een paar dagen resten van mate in laat zitten (hoewel we dat niet aanraden!) en hij hoeft niet te worden gecurado voor het eerste gebruik. Bovendien is het veel goedkoper en verkrijgbaar in vele designs en kleuren. Het is een geweldige optie, vooral voor yerba mate beginners!

Calabash as a vessel

Wat kan er nog meer gemaakt worden van kalebasvruchten?

Zoals we al hebben gezegd, wordt de jonge vrucht van de kalebas in veel landen gebruikt in de keuken, als ingrediënt in gerechten. In de traditionele geneeskunde werden de vrucht, bladeren en zaden gebruikt als laxeermiddel, tegen wormen of als middel tegen migraine. De dikke schil die gevormd wordt van de gedroogde, houtachtige calabaza maakt de vrucht ook breed inzetbaar. De harde, uitgeholde kalebas wordt gebruikt als gebruiksvoorwerp - kommen, borden, bekers, lepels of containers voor het bewaren en vervoeren van water en voedsel. Instrumenten gemaakt van kalebas komen in veel landen voor. In het geval van de marimba, die oorspronkelijk uit Afrika komt, dienen de ovale schelpen als resonantieboxen. Op dezelfde manier worden grote kalebassen gebruikt in een instrument dat veena heet en oorspronkelijk uit India komt. De ronde schelpen van de kalebas werken ook goed als onderdeel van verschillende soorten snaar- of luitachtige instrumenten die populair zijn in zowel Afrika als India. De houtachtige vrucht van de kalebas wordt soms gebruikt om een deel van de berimbau te maken, een instrument dat deel uitmaakt van de Braziliaanse vechtkunst capoeira. Gevuld met kleine steentjes of zaden werken kalebassen goed als rammelaars of maracas. Deze typische Latijns-Amerikaanse rammelaars behoren tot de belangrijkste instrumenten in de Colombiaanse en Cubaanse muziek. De kalebas is een van de traditionele materialen die worden gebruikt om de karakteristieke brede hoeden op de Filippijnen te maken. Chinese artsen vervoerden medicijnen in opvallende vaten gemaakt van kalebas. De houtachtige vrucht werd ook gebruikt om pijpen van te maken, populair in Zuid-Afrika. Tot slot, misschien een minder praktisch maar zeer belangrijk gebruik voor de volkscultuur: kunst. Kalebassen, uitvoerig versierd door de inheemse bevolking, getuigen van de rijke folklore van de volkeren die in de tropen leven.


Informatiebron:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Gourd
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash
pixel