Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Hoeveel Yerba Mate kun je per dag drinken? Hoeveel mate moet ik inschenken en hoe drink ik het?

2023-09-20
Hoeveel Yerba Mate kun je per dag drinken? Hoeveel mate moet ik inschenken en hoe drink ik het?

Als je je geen dag zonder yerba mate kunt voorstellen, is de vraag vast al vaker bij je opgekomen: "hoeveel yerba mate kan ik per dag drinken zonder te overdrijven?". Hoewel de heilzame eigenschappen alom bekend zijn, geldt het oude gezegde: te veel van het goede! We zullen je vertellen wat de optimale dagelijkse dosis Yerba Mate is en hoeveel je moet drinken om niet te overdrijven. Veel leesplezier!

Samenvatting:

  1. Cafeïne in Yerba Mate - hoe werkt het?
  2. Cafeïnegehalte in Yerba Mate. Hoeveel moet je drinken om een overdosis cafeïne te voorkomen?
  3. Yerba mate - hoeveel kun je per dag drinken? Verschillende factoren spelen een rol
  4. Hoeveel Yerba mate doe je in de mate kalebas?
  5. Wie moet het drinken van Yerba mate vermijden?

Cafeïne in Yerba mate - hoe werkt het en hoeveel kun je er per dag van drinken?

Yerba mate is een aftreksel van de bladeren en twijgen van de Ilex paraguariensis, een groenblijvende boom die groeit in Zuid-Amerika, in Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Honderden jaren geleden werden de buitengewone eigenschappen van de plant ontdekt door de Guarani-indianen die in het gebied leefden. Vele jaren later bewezen wetenschappers dat yerba mate, net als koffie of thee, cafeïne bevat, die het lichaam aanzet tot actie, energie geeft, vermoeidheid wegneemt en de concentratie verbetert. Tegenwoordig beschouwen veel mensen Yerba Mate als een alternatief voor koffie en een gezondere vervanger voor kunstmatige energiedrankjes. Ze drinken 's ochtends een portie mate om een slaperig lichaam wakker te maken en ook vóór een zware geestelijke inspanning om zich beter te kunnen concentreren. De cafeïne in yerba mate geeft een oppepper waar veel mensen niet zonder kunnen, maar helaas is het gemakkelijk om een overdosis te nemen en zijn de effecten helemaal niet prettig.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een organische chemische verbinding, een natuurlijk psychostimulerend middel dat de mensheid al duizenden jaren kent, hoewel wetenschappelijk gezien cafeïne pas in 1819 voor het eerst werd ontdekt en bestudeerd. Tot op de dag van vandaag zijn er veel artikelen en wetenschappelijke publicaties over geschreven. Cafeïne heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Het kan de werking van adenosine blokkeren, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor gevoelens van vermoeidheid en slaperigheid. De daaropvolgende blokkering van adenosinereceptoren door cafeïne resulteert in het vrijkomen van andere neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en adrenaline. Cafeïne vermindert dus gevoelens van vermoeidheid en slaperigheid en verhoogt de concentratie en alertheid. Het wordt zeer snel en volledig geabsorbeerd vanuit de darmen in de bloedbaan en bereikt de lever, waar het wordt gemetaboliseerd. De halfwaardetijd in het lichaam is ongeveer 4-5 uur. In gecontroleerde hoeveelheden heeft cafeïne voor velen positieve en zeer gewenste effecten. Helaas kan overmatige consumptie van producten en dranken die cafeïne bevatten leiden tot symptomen zoals slaapproblemen, hoofdpijn, rusteloosheid, trillende handen of een versnelde hartslag. De FDA (Food and Drug Administration) raadt aan om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag in te nemen - gelijk aan de hoeveelheid in 2-4 koppen koffie. En hoe heeft deze informatie betrekking op een infusie van Ilex paraguariensis? Hoeveel keer per dag en in welke hoeveelheid kun je Yerba Mate drinken?

How much yerba mate can you drink per day?

Cafeïnegehalte in Yerba Mate. Hoeveel moet ik drinken om een overdosis cafeïne te voorkomen?

Yerba mate is een waar wonder der natuur. Het is een uitstekende bron van vitaminen (A, C, E, B1, B2, B6) en mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor, zink, calcium, ijzer, silicium en natrium. Daarnaast bevat het veel antioxidanten, waarvan suppletie het immuunsysteem kan versterken. Van het grootste belang is echter ongetwijfeld cafeïne, het beroemde stimulerende middel dat aanwezig is in de dagelijkse voeding van miljoenen mensen over de hele wereld. Het is moeilijk om eenduidig vast te stellen hoeveel cafeïne yerba mate bevat, omdat dit te wijten is aan een aantal factoren. In een sterke afronding wordt aangenomen dat een liter van het brouwsel ongeveer 70-650 milligram cafeïne bevat - iets minder dan in koffie en meer dan in gewone thee. De moeilijkheid om de cafeïneconcentratie van mathee nauwkeurig te meten, is te wijten aan factoren zoals de manier waarop de plant wordt gekweekt, de productiemethoden, de hoeveelheid gedroogd product die wordt gebruikt om het brouwsel te maken, de temperatuur van het water of de zettijd. Elk van deze factoren kan de sterkte van het brouwsel aanzienlijk beïnvloeden. Tegelijkertijd hoeven we niet bang te zijn dat yerba mate die we kopen verdacht sterk is of juist geen cafeïne bevat of slechts sporen ervan. De kwaliteit en eigenschappen van de grondstof worden gecontroleerd door een aantal instellingen. Het wordt onderworpen aan grondige testen lang voordat het de pakjes bereikt. Laten we tot slot proberen antwoord te geven op de vraag: hoeveel Yerba mate kun je per dag drinken zonder te overdrijven?

Yerba mate - hoeveel kun je per dag drinken? Verschillende factoren spelen een rol

Het blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag: hoeveel Yerba mate kun je in een mate kalebas gieten en op een dag drinken zonder een overdosis cafeïne binnen te krijgen? Dit hangt namelijk af van een aantal factoren. Sommige daarvan hebben te maken met het product zelf, zoals hierboven vermeld. Zelfs verschillende batches van hetzelfde merk kunnen verschillen in de inhoud en concentratie van individuele bestanddelen. Dit kan op zijn beurt een aanzienlijke invloed hebben op de eigenschappen van het brouwsel. De zaak wordt nog ingewikkelder als je bedenkt dat verschillende plantages verschillende technieken gebruiken om het gedroogde product te verwerken. Typische Paraguayaanse of Argentijnse despaladas worden bijvoorbeeld gekenmerkt door een hoger energiepotentieel dan klassieke elaboradas, met een veel hoger aantal stokjes. En laten we niet vergeten dat veel producenten mate aanbieden in speciale smaakvariaties met additieven. Deze voegen veel variatie toe aan de smaak van het brouwsel, maar als ze een aanzienlijk deel van de samenstelling uitmaken, hebben ze een lichte invloed op de cafeïneconcentratie. Tenzij we het bijvoorbeeld over guarana hebben, dat zelf een bron van cafeïne is. Rekening houdend met al deze factoren kunnen we met een gerust geweten zeggen: geen twee yerba mates zijn hetzelfde!

Een ander even belangrijk, zo niet het belangrijkste punt, is de individuele conditie van het lichaam. Het effect van een kruidenthee hangt onder andere af van ons lichaamsgewicht, gezondheidstoestand en dieet. Het is dan ook geen verrassing dat iemand zich na één kopje koffie of mate zeer gestimuleerd kan voelen, terwijl iemand anders tot drie kopjes per dag drinkt en zich nog steeds slaperig voelt. Naast de eigen omstandigheden speelt ook gewoonte een belangrijke rol. Mensen die af en toe cafeïnehoudende dranken drinken zullen de effecten van yerba mate, koffie of de populaire energiedrankjes veel intenser voelen dan mensen die het dagelijks drinken.

Wat is de optimale dagelijkse portie Yerba mate? Hoeveel Yerba Mate schenken?

We weten al hoeveel cafeïne er in Yerba mate zit en wat de aanbevolen maximale dagelijkse dosis is, maar hoeveel moet je schenken zodat de infusie niet te sterk is? De meeste wetenschappelijke publicaties zijn het erover eens dat de optimale dagelijkse dosis Yerba Mate gemiddeld ongeveer 30 gram gedroogd product is. Natuurlijk wordt hierbij rekening gehouden met de specifieke techniek van het brouwen van Yerba Mate, waarbij meerdere keren water wordt toegevoegd. Afhankelijk van het type gedroogd product, de temperatuur van het water en de persistentie van het aroma, kan dit tot 8-9 keer worden gedaan. Als een bepaalde Yerba Mate een te sterk effect op je heeft, kun je kiezen voor een milder type of een samenstelling met zoete of verfrissende aroma's - deze geven meestal een milder effect. Je kunt ook de portie Yerba Mate verminderen of het aantal infusies beperken tot 2-3 per dag. Aan het begin van je mate-avontuur raden we je aan te beginnen met een portie van 15 gram gedroogde mate, in plaats van de aanbevolen 30 gram. Als je echter niet het gewenste effect voelt na het drinken van de infusie, probeer dan de hoeveelheid gedroogd product te verhogen of probeer een sterkere variant. Hier kunnen niet alleen de klassieke rokerige despaladas goed werken, maar ook producten zoals "extra stimulerende yerba mate" met toegevoegde guarana.

Wie moet het drinken van Yerba Mate vermijden?

Cafeïne heeft veel voordelen. Het brengt ons 's ochtends op de been, verheldert onze geest en zorgt ervoor dat we beter functioneren. Wanneer het in gecontroleerde hoeveelheden wordt geconsumeerd, is het niet schadelijk, maar er zijn enkele uitzonderingen waardoor sommige mensen koffie, sterke thee, energiedrankjes en, helaas, yerba mate moeten vermijden. Dranken met cafeïne moeten worden vermeden door mensen die er gevoelig voor zijn. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven moeten deze dranken ook vermijden. Stimulerende dranken mogen ook niet aan kinderen worden gegeven en mensen met een hoge bloeddruk moeten extra voorzichtig zijn.

Zoals we in het artikel hebben aangetoond, zijn de factoren die het antwoord bepalen op de vragen: "Hoeveel Yerba Mate kun je per dag drinken?" of "Hoeveel Yerba Mate kun je in een mate kalebas gieten?" zijn talrijk, zowel aan de kant van de cafeïnebron als aan de kant van het lichaam van de persoon die het brouwsel zelf consumeert. Het is daarom het beste om conclusies te trekken op basis van je eigen ervaring met Yerba Mate. Gelukkig is het zeker leuk om het zelf te testen!


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Yerba mate, Cafeïne.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate - Een lange maar actuele geschiedenis, Nutrients, 2021.
  3. A. Smith, Effects of caffeine on human behavior, Food and Chemical Toxicology, 2002.
  4. Spilling the Beans: Hoeveel cafeïne is te veel, fda.gov.

Aanbevolen

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Groen Mas IQ 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
Yaguar Energia Guarana 50g

Yaguar Energia Guarana 50g

2,97 € incl. BTW/1stuk(59,40 € / kg incl. BTW)
pixel