Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Heermoes - deze plant verandert je leven in 7 dagen!

2023-03-23
Heermoes - deze plant verandert je leven in 7 dagen!

Heermoes kennen we uit weilanden en tuinen. Het is een van de oudste planten die op onze planeet groeien. Hoewel heermoes tegenwoordig een klein formaat bereikt, waren het meer dan 300 miljoen jaar geleden 30 meter hoge bomen. Het is ook een van de meest onderschatte planten. Heermoes wordt door velen beschouwd als een onkruid, maar in feite is het een bron van vele waardevolle bestanddelen. Wat zijn precies de eigenschappen van heermoes? Laten we deze opmerkelijke plant eens nader bekijken.

Een onopvallend onkruid met vele gezichten

Tegenwoordig vertrouwen we voornamelijk op kunstmatige middelen om de werking van ons lichaam te verbeteren - voedingssupplementen in pilvorm, geneesmiddelen die over de hele lengte en breedte van laboratoria zijn getest, cosmetica vol chemische toevoegingen. Honderden jaren geleden was dit niet het geval. Onze overgrootmoeders en betovergrootmoeders gebruikten wat moeder natuur ons gaf. Zij gebruikten kruiden die in het wild in tuinen en weiden groeiden en wisten precies wat elk kruid hielp. Eén zo'n plant die tegenwoordig enigszins vergeten is en nu bekend staat als een lastig onkruid is heermoes (Latijn: Equisetum arvense). Het is een kleine plant, die ongeveer 40 cm hoog wordt, met een karakteristiek uiterlijk - hij heeft een lange, groene stengel die wordt omgeven door vertakte, dunne, kleine blaadjes. Hij doet enigszins denken aan dennenscheuten. In het Engels is de gewone naam heermoes, en in het Spaans cola de caballo, wat letterlijk vertaald "paardenstaart" betekent - de in een boeket verzamelde heermoesscheuten lijken inderdaad op de staart van dit hoefdier. De Poolse naam van de plant verwijst naar het "krakende" geluid dat de scheuten maken wanneer ze in de handen worden geplet. Heermoes komt bijna overal ter wereld voor. Wat zit er in en hoe werkt het precies? Dat gaan we uitzoeken!

Een bron van het 'levenselement' en meer...

Een van de belangrijkste bestanddelen van akkerpaardenstaart is silicium, dat hier voorkomt in de vorm van licht verteerbaar kiezelzuur. Silicium is het tweede meest voorkomende element op aarde, na zuurstof, en wordt - net als zuurstof - het 'element van het leven' genoemd. Silicium is een zeer belangrijk mineraal dat helpt bij het behoud van een gezonde huid, botten, nagels en haar. Dat is nog niet alles. Heermoes bevat ook een behoorlijke hoeveelheid eiwitten, alkaloïden, saponinen, flavonoïden, fenolen, de mineralen calcium, kalium, zink, magnesium, fosfor, ijzer en vitamine C.

Eigenschappen van akkerpaardenstaart

Door zijn hoge gehalte aan polyfenolen vertoont de plant sterke antioxiderende eigenschappen - hij helpt schadelijke vrije radicalen bestrijden die zich in het lichaam ophopen en onder meer bijdragen tot snellere celveroudering. Heermoes - waar helpt het nog meer bij? Het kiezelzuur dat het bevat, voorkomt de vorming van stenen in de urinewegen en atherosclerose - het regelt de doorlaatbaarheid van bloedvatwanden en verhindert de ophoping van vet daarin. Silica heeft ook een gunstige invloed op het behoud van de normale elasticiteit van de huid, slijmvliezen en bindweefsel, en versterkt haar en nagels. Heermoes heeft een zacht diuretisch effect - het helpt gifstoffen uit het lichaam te verwijderen zonder waardevolle bestanddelen en minerale zouten weg te spoelen. Deze eigenschap maakt heermoes indirect een goede manier om af te vallen - een betere ontgifting betekent een efficiënter metabolisme, wat zich weer vertaalt in een effectievere strijd tegen overgewicht.

Hoe gebruik je akkerpaardenstaart?

De eenvoudigste manier om heermoes te gebruiken is een aftreksel te maken van de gedroogde stengels. Een theelepel heermoes kun je over kokend water gieten en ongeveer 10-15 minuten laten sudderen, daarna zeven. Als alternatief kan een krachtiger afkooksel worden gemaakt - kook heermoes gedrenkt in water (in een verhouding van 2 kopjes water op 2 eetlepels gedroogde heermoes) gedurende 20 minuten en zet het een nacht opzij. Zowel het aftreksel als het afkooksel van heermoes zijn niet alleen geschikt om te drinken, maar kunnen ook uitwendig worden gebruikt, om over de huid of het haar te spoelen. Heermoes toegevoegd aan andere infusies heeft een iets zwakkere, maar even waardevolle werking. Wij bevelen vooral yerba mate aan, verrijkt met de toevoeging van "paardenstaart", zoals Colón 90-60-90, Campesino Fitness of Selecta Moringa. De toevoeging van akkerpaardenstaart, in combinatie met een reeks andere kruiden, versterkt de positieve effecten van yerba mate op het spijsverteringsstelsel en helpt in de strijd voor een slank figuur. Heermoes wordt ook culinair gebruikt. De gekookte of rauwe scheuten van de plant waren een delicatesse van sommige indianenstammen. De Inuit daarentegen aten de knollen van de wortelstokken, die rijk zijn aan zetmeel. In Japan worden paardenstaartscheuten gebruikt in gerechten op basis van visbouillon en sojasaus of groenten met azijn, als ingrediënt in saus of salades. De plant wordt ook veel gebruikt in de cosmetica. Hij is uitstekend geschikt als ingrediënt van reinigingspreparaten voor de acnegevoelige, vermoeide of verouderde huid. Het verstevigt de huid en doet haar stralen. Het wordt ook toegevoegd aan badlotions, en in shampoos en spoelingen wordt het gebruikt als middel tegen beschadigd, vallend haar.

Heeft akkerpaardenstaart bijwerkingen?

Hoewel heermoes veel waardevolle eigenschappen vertoont en een positief effect kan hebben op vele aspecten van het hele lichaam, en daarom zeker de moeite waard is om in het dieet op te nemen, moet dit helaas met een dosis voorzichtigheid gebeuren. Het grootste nadeel van heermoes is dat het neopyrithiamine bevat, of meer bepaald thiaminase - dit is het enzym dat vitamine B1 in grotere hoeveelheden afbreekt. Daarom is het raadzaam om het gebruik van heermoes te onderbreken of te combineren met producten die rijk zijn aan vitamine B1. Tijdens de heermoeskuur moeten ook alcohol en suiker, die de behoefte van het lichaam aan vitamine B1 verhogen, worden vermeden. Heermoes is gecontra-indiceerd tijdens zwangerschap en borstvoeding, evenals tijdens het gebruik van bepaalde medicijnen, dus het is raadzaam uw arts te raadplegen voordat u het opneemt in uw dagelijkse dieet. De consumptie van te veel heermoes kan zich uiten in maagklachten, nierpijn of hartkloppingen, naast andere symptomen.

Heermoes is een prachtige plant die in de traditionele kruidenleer al honderden jaren bekend is, maar nu helaas zwaar wordt onderschat. Het is de moeite waard om van zijn overvloed te profiteren, hoewel voorzichtigheid en matigheid geboden zijn - daarom kan heermoes het beste in de voeding worden opgenomen in thee of yerba mate met een kleine toevoeging.

Aanbevolen

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

6,29 € incl. BTW/1item(12,58 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Limon 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1item(14,34 € / kg incl. BTW)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

8,77 € incl. BTW/1item(17,54 € / kg incl. BTW)
pixel