Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Guarana - de fruitige vriend van Yerba Mate

2023-12-06
Guarana - de fruitige vriend van Yerba Mate

Ze zijn mooi, smakelijk, legendarisch, geven een krachtige kick en komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Guarana en yerba mate zijn twee prachtige planten. En de liefdesrelatie tussen de hulst en de vrucht zorgt voor een nog mooiere smaak en een nog sterkere boost. Veel yerba mate merken bieden samenstellingen aan met guarana. Vanwege de effecten wordt het steeds populairder. Laten we de metgezel van hulst eens nader leren kennen.

Samenvatting:

  1. Wat is guarana?
  2. Guarana. Een vrucht met een intrigerend uiterlijk
  3. De legende over de oorsprong van guarana
  4. Energieboost. Stimulerende effecten van guarana
  5. Guarana - gezondheidsvoordelen van de mysterieuze vrucht
  6. Hoe smaakt guarana en waar te koop?
  7. Guarana - heeft het bijwerkingen?
  8. De beste yerba mate met guarana

Wat is guarana?

En haar naam was... Paullinia!!! Of eigenlijk Paullinia guarana of Paullinia cupana. De meest klinkende naam is dan ook guarana. De plant komt van nature voor in Brazilië, in de stroomgebieden van de Amazone en de Rio Pará. De eigenschappen werden honderden jaren geleden ontdekt door de Sateré-Maué Indianen die in dit gebied leefden. Ze noemden de plant warana, wat in hun taal letterlijk "vrucht als de ogen van het volk" of "ogen van de goden" betekent. De vrucht van de plant lijkt inderdaad op mensenogen. Later maakte de Guarani-indianenstam een bitterzure en zeer stimulerende drank van de tot fijn poeder geraspte zaden van guarana. Guarani-indianen noemden warana met hun eigen woord, "guara-ná". Dit is de naam die we tot op de dag van vandaag kennen voor de drank die gemaakt wordt van de zaden, maar ook van de hele plant. Dat klopt! Guarana is een ander geschenk van de Guarani-indianen, net als yerba mate en stevia. Guarana gaf de Indianen kracht en gezondheid. Het is zeer waardevol!

Guarana. Een vrucht met een intrigerend uiterlijk

En hoe ziet het eruit? Paullinia guarana is groot, of eigenlijk lang, tot wel 10 meter. Hij klimt niet omhoog, maar wikkelt zich om bomen en andere planten of ligt op de grond. Hij heeft lange, ovale bladeren met gekartelde randen. De witte, dicht bij elkaar staande bloemen zijn klein en intens geurend, maar het mooiste, prachtigste en waardevolste zijn de vruchten. Ze zijn zo groot als druiven en groeien net als deze in trossen. Vruchten van guarana zijn helder oranje of rood van kleur en ze openen zich, waardoor een witte binnenkant en een donkerbruin zaad zichtbaar worden. Als je naar de guaranavrucht kijkt, kun je het gevoel hebben dat je bekeken wordt door een dozijn donkere ogen met rode oogleden. En wat zijn de effecten van guarana? Daar zullen we het verder over hebben...

Guarana fruit

De legende over de oorsprong van guarana

...maar eerst een beetje fantasie. Veel belangrijke gebeurtenissen en ontdekkingen werden door de inheemse volkeren van Zuid-Amerika toegeschreven aan mystieke krachten en bovennatuurlijke, goddelijke krachten. In de inheemse cultuur werd guarana beschouwd als een magische plant. Het werd gebruikt als stimulerend middel of geneesmiddel voor vele kwalen. Het werd een "geschenk van de god" of "elixer van de jeugd" genoemd. De open vruchten, die eruit zagen als ogen die mensen vanuit de struiken in de gaten hielden, spraken ook tot de verbeelding van de Indianen. Volgens de legende groeide guarana uit het lichaam van een jonge jongen, gewurgd door een slang waarin een kwade god was geïncarneerd. De jongeman werd aanbeden door alle dorpelingen. Hij had een goed hart, was zeer behulpzaam en de sterkste van alle indianen. Sommige versies van de legende beweren zelfs dat de jongen magische gaven had - hij kon met dieren praten en had de kracht om anderen te genezen. Op een dag werd de jongen in het bos, ver van het dorp, aangevallen door de kwaadaardige demon Jurupari, die de vorm van een slang aannam. De jongen stierf, tot groot verdriet van iedereen. Terwijl de bewoners van de stam rouwden en treurden om de dood van de jongen, verscheen de goede god Tupã onder hen. Op zijn instigatie begroeven de Indianen de ogen van de dode jongen diep in de grond. De volgende dag groeide daar een plant waarvan de vruchten op mensenogen leken. Guarana gaf de indianen kracht en energie en begeleidde hen eeuwenlang.

Energieboost. Stimulerende effecten van guarana

Tot op de dag van vandaag twisten experts over wat guarana nu echt stimuleert. Maar het geeft ons wel een echte kick. Welk effect heeft guarana en waar komt het vandaan? Sommigen zeggen dat de kracht en energie te danken is aan het feit dat het drie keer zoveel cafeïne bevat als gewone koffie. Sommigen geloven dat het vier keer zo veel is. Anderen geloven dat er guaranine in guarana, theïne in thee en mateïne in yerba mate zit en dat elk van deze stoffen een compleet andere chemische structuur heeft, dus moeten ze als een apart ingrediënt worden beschouwd en niet worden gelijkgesteld aan cafeïne. De waarheid is dat "mateine", "theine" of "guaranine" termen zijn die uitgevonden zijn voor marketingdoeleinden en dat koffie, thee, mate en guarana precies dezelfde cafeïne bevatten. Naast cafeïne bevat de guaranavrucht een overvloed aan versterkende stoffen: adenine en choline en meer - catechinen, polyfenolen, hypoxanthine, saponinen, theofylline, theobromine, zetmeel en essentiële oliën. De zaden daarentegen bevatten ongeveer 11% vet, vezels en proteïne. Guarana is een supervoedsel dat rijk is aan voedingsstoffen.

Guarana - gezondheidsvoordelen van de mysterieuze vrucht

Is guarana gezond? Natuurlijk! Het wordt het meest gewaardeerd om zijn energiegevende effect - het stimuleert langdurig en is niet verslavend. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat guarana het zenuwstelsel kan stimuleren, de cognitieve vaardigheden kan beïnvloeden en de stemming kan verbeteren. Het kan ook vermoeidheid verminderen, de concentratie en het geheugen ondersteunen en de immuniteit verhogen. Het wordt toegeschreven aan antioxidant, antistollingsmiddel, diureticum en zelfs afrodisiacum, hoewel niet al deze effecten wetenschappelijk bewezen zijn. Sommigen geloven dat guarana, dankzij de positieve invloed op de stofwisseling, het vetverbrandingsproces kan bevorderen en zo kan helpen bij het afvallen. Studies wijzen uit dat het een potentieel alternatief is voor de bestrijding van fysieke en emotionele vermoeidheid bij kankerpatiënten.

Wat is de smaak van Guarana en waar kun je het kopen?

Guarana fruit is bitter en zuur van smaak. De interessante en verfrissende smaak nodigt uit om het te proberen. Guarana is meestal te koop in apotheken of kruidenwinkels, in poedervorm. Je kunt er een energieke infusie van maken door water over het poeder te gieten. Het kan ook worden toegevoegd aan een kruidenbrouwsel, yerba mate, thee of yoghurt. Op deze manier versterkt het hun stimulerende werking. Guarana wordt ook veel gebruikt bij de productie van energiedrankjes. Het kan worden gekocht in tabletvorm - als voedingssupplement. Het wordt ook gebruikt als smaakstof in verschillende gerechten, afslankpreparaten of sportvoedingssupplementen. Er wordt zelfs guaranabier geproduceerd met toevoeging van deze vrucht. Het wordt niet alleen gebruikt in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica. Bovendien heeft het extract van de guaranavrucht een verstevigende werking, dus wordt het gebruikt in cosmetica om cellulitis tegen te gaan en het lichaam slanker te maken. Ook de anti-rimpel en antibacteriële eigenschappen van guarana worden gewaardeerd. Het is een echte wonderplant!

Guarana - heeft het bijwerkingen?

Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van Guarana? Vanwege de cafeïne en stimulerende effecten mogen zwangere vrouwen, zogende moeders en kinderen het niet gebruiken. Guarana mag ook niet voor het slapen gaan worden gebruikt. Overmatige cafeïneconsumptie kan leiden tot prikkelbaarheid, hoofdpijn en bijdragen aan slapeloosheid en maagproblemen. De maximale dagelijkse dosis guarana is ongeveer 50-75 milligram. Verhoogt guarana de bloeddruk? Ja, net als koffie of yerba mate. Het is een zeer mild effect en als guarana, net als andere cafeïnebronnen, met voorzichtigheid wordt ingenomen, leidt het gebruik ervan niet tot hypertensie. Mensen die kampen met hartaandoeningen moeten echter eerst hun arts raadplegen over het gebruik van guarana.

De beste Yerba Mate met Guarana

Door zijn kruidige karakter combineert Ilex paraguariensis perfect met toevoegingen zoals kruiden, fruit of smaakstoffen. Het meest succesvol zijn sterk contrasterende combinaties. Yerba mate combineert perfect met de zuur-bittere guarana! En welke eigenschappen heeft deze combinatie? Yerba mate stimuleert van zichzelf, maar met de toevoeging van guarana is dit effect nog sterker. Fabrikanten van yerba mate maken vaak gearomatiseerde samenstellingen met toegevoegde guarana, speciaal voor mensen die op zoek zijn naar een bijzonder sterke oppepper. IT-specialisten, chauffeurs en studenten - mensen die hun geest moeten trainen en volledig geconcentreerd moeten zijn voor langere perioden. Yerba Mate-samenstellingen met guarana zijn ook verkrijgbaar in onze winkel. Voor beginnende mate drinkers raden we de Braziliaanse groene Yerba Mate van Verde Mate Green - Energia Guarana aan. Degenen die wat meer ingewijd zijn in de wereld van Yerba Mate zullen Yaguar Energia Guarana waarderen. Voor kenners van intense, rokerige yerba mate raden we producten van het Paraguayaanse merk aan - Guarani Energia con Guarana of Guarani Energia Caffeine+, met een dubbele dosis guarana. Voor de meest gewaagde en veeleisende yerba mates raden we een van de sterkste stimulerende yerba mates op de markt aan, de Paraguayaanse El Fuego Energia Guarana. We raden je sterk aan om de stimulerende Yerba Mate composities met toegevoegde guarana te testen!


Bron van informatie:

  1. Wikipedia: Guarana, Yerba mate.
  2. F.C. Schimpl et al, Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon, Journal of Ethnopharmacology, 2013.
pixel