Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Eetbare bloemen - een smakelijke en gezonde toevoeging aan infusies

2023-08-16
Eetbare bloemen - een smakelijke en gezonde toevoeging aan infusies

Bloemen worden vooral geassocieerd met mooie, geurige decoratie van tuinen, weiden of vensterbanken in huis. Een boeket vers gesneden bloemen op de tafel in de woonkamer brengt een frisse, positieve sfeer. En wist je dat veel bloemen veilig zijn om te eten? Ze zijn lekker en ruiken heerlijk, plus ze hebben tal van gezondheidseigenschappen. Je kunt er een aftreksel van maken, ze in hun geheel toevoegen aan gerechten of ze behandelen als specerij. Eetbare bloemen - waar te koop? Welke bloemen zijn eetbaar? Deze vragen worden beantwoord in het artikel van vandaag.

Samenvatting:

  1. Al in de oudheid wist men dat bepaalde bloemen gegeten konden worden.
  2. Eigenschappen van eetbare bloemen, vitamine- en mineralengehalte
  3. Welke bloemen zijn eetbaar?
  4. Waar kun je eetbare bloemen kopen?

Al in de oudheid wist men dat bepaalde bloemen gegeten konden worden

Eetbare bloemen - kunnen vers of gedroogd gegeten worden, en komen ook voor in gekonfijte, gekristalliseerde of ingemaakte vorm. Ze worden gebruikt om infusies, siropen, tincturen, wijnen, warme gerechten, soepen, desserts, toegevoegd aan thee, ijs, cakes en salades te maken. Hoewel het gebruik van bloemen in de keuken de laatste tijd steeds populairder wordt, wat - naast de voor de hand liggende esthetische aspecten - te maken heeft met de mode voor gezond, natuurlijk voedsel, zijn bloemen eigenlijk al sinds de oudheid aanwezig in de culinaire kunsten. De eerste vermeldingen van het gebruik van eetbare bloemen zijn te vinden in boeken uit het Midden-Oosten, die dateren uit 140 voor Christus. De bloemen van de roos en de sinaasappelboom werden het meest gebruikt en hun eigenschappen werden benut in de kruidengeneeskunde. In China en Japan wordt chrysant al eeuwenlang gebruikt in gerechten en infusies. Het is vooral geliefd bij de Japanners, die het beschouwen als een symbool van een lang leven en een hoge sociale status. Het wordt toegevoegd aan voorgerechten, soepen en salades. Thee wordt gezet van gedroogde chrysantbloemen. Uit het Land van de Rijzende Zon kennen we ook de smaak van groene thee met jasmijnbloemen, die samen een verfrissende, aromatische en zeer etherische combinatie vormen. In het oude Rome werden bernagiebloemen en -bladeren toegevoegd aan de wijn van soldaten om hun dapperheid voor de strijd te vergroten. Aan de andere kant werden rozenblaadjes en viooltjes toegevoegd aan gerechten en was lavendel een van de ingrediënten in sauzen. In middeleeuws Frankrijk werden goudsbloemen aan salades toegevoegd en in Polen werden rozenblaadjes sinds de middeleeuwen tot jam vermalen. Tegenwoordig zijn kruidentheeën van lindebloemen of kamillebloemen populair in de meeste huishoudens.

Eigenschappen van eetbare bloemen, gehalte aan vitaminen en mineralen

Eetbare bloemen worden gekenmerkt door hun grote sensorische aantrekkingskracht, bestaande uit vorm, kleur, smaak en aroma. Ze trekken de aandacht met hun esthetische uiterlijk, mooie kleuren, interessante smaken en frisse, exotische aroma's. Uit onderzoek naar de houding en het gedrag van consumenten is gebleken dat gele, oranje en blauwe bloemen in het bijzonder de aandacht trekken van consumenten - ze vallen op en zorgen ervoor dat een aftreksel ervan of een gerecht dat ermee is versierd een uniek karakter krijgt. Het is belangrijk dat eetbare bloemen er niet alleen mooi uitzien in een kopje of op een bord als decoratie voor infusies of gerechten. Wat meer en meer mensen doet grijpen naar deze ongewone toevoeging zijn de dieet- en gezondheidsbevorderende eigenschappen. Eetbare bloemen zijn een natuurlijke bron van biologisch actieve stoffen die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Ze bevatten weinig calorieën en een reeks vitaminen (A, C en E), mineralen, essentiële oliën, vezels, slijmstoffen, carotenoïden en anthocyanen, evenals verbindingen met antioxiderende eigenschappen. De bloemen worden gebruikt in de kruidengeneeskunde. Eeuwenlang werden infusies of siropen van lindebloesems veel gebruikt om op te warmen bij verkoudheid. Vlierbloesemsiroop is populair, die een reinigend en versterkend effect heeft op het lichaam. Een aftreksel van venkelbloemen daarentegen verlicht baby's van pijnlijke kolieken.

Edible flowers

Welke bloemen zijn eetbaar?

Aangezien bloemen zo gezond zijn en zoveel waardevolle ingrediënten bevatten, kunnen we ze allemaal eten? Welke bloemen zijn eetbaar? Naar schatting kunnen we ongeveer tachtig soorten bloemen veilig als voedsel gebruiken. Enkele van de meest populaire zijn: goudsbloem, pompoenbloemen, roos, begonia, vlierbloesem, viooltje, korenbloem, bergamot, chrysant, lavendel, madeliefje, jasmijnbloemen, kamille... Het is heel belangrijk om te onthouden dat, hoewel het aantal bloemsoorten dat we kunnen eten behoorlijk groot is, niet alle bloemen eetbaar zijn en dat sommige zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid. In de natuur is het de taak van planten om vruchten en zaden te produceren om hun bestaan te verlengen. Waarschijnlijk om deze reden produceren veel bloemen stoffen om zichzelf te beschermen tegen bloemverlies. Sommige van deze stoffen kunnen zelfs giftig zijn. De manier waarop planten met eetbare bloemen worden gekweekt voor consumptie is ook van groot belang. Ze worden op een heel andere manier gekweekt dan bloemen die bedoeld zijn voor decoratieve boeketten, die op hun beurt vaak behandeld worden met chemicaliën. Het is heel belangrijk dat bloemen voor consumptie op het juiste moment van de dag worden geplukt, bij de juiste temperatuur, ze mogen niet vochtig of verwelkt zijn en ze moeten vrij zijn van insecten en ziektesymptomen. Sommige bloemen hebben bittere delen - de meeldraden of stengels - en zijn dus niet geschikt om in hun geheel te eten. Als je eetbare bloemen koopt, controleer dan de bron.

Waar koop ik eetbare bloemen?

Eetbare bloemen zijn een geweldige en gezonde manier om variatie toe te voegen aan gerechten en infusies. Ze zijn populair bij liefhebbers van yerba mate, thee en kruidenthee die willen experimenteren met smaak in de keuken. Eetbare bloemen zijn ook heel geschikt om gerechten en desserts te versieren. Waar kun je ze kopen? Door hun groeiende populariteit zijn eetbare bloemen steeds vaker te koop in supermarkten, in de natuurvoedingsafdelingen. Het is in dit geval echter moeilijk om goede kwaliteit te krijgen als ze in bulk worden verkocht. Kruidenwinkels zijn een alternatief - dit zijn meestal kleine winkels waarvan het assortiment vrij beperkt kan zijn en eetbare bloemen niet altijd verkrijgbaar zijn. Waar kun je ze het beste kopen? In onze online winkel! Door onze samenwerking met het merk Mary Rose bieden wij gedroogde eetbare bloemen van de hoogste kwaliteit van over de hele wereld. Ze zijn afkomstig van betrouwbare, vertrouwde leveranciers die ervoor zorgen dat in elke verpakking de beste planten zitten. Mary Rose's assortiment omvat: korenbloemblaadjes, goudsbloem, roos, hibiscus, jasmijn en cactusvijgbloemen. Verpakt in een esthetisch aantrekkelijke, prachtig ontworpen verpakking. Perfect in combinatie met yerba mate, guayusa, thee, gerechten, salades of desserts, ook geweldig als een op zichzelf staande infusie. Ze zullen elke infusie en elk gerecht dat je ermee maakt transformeren!


Bron van informatie:

  1. Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Edible_flower.
  2. M. Śmiechowska, Factoren die de aantrekkelijkheid van eetbare bloemen beïnvloeden, Engineering Sciences and Technologies, 2018.
  3. A. Stefaniak, M. Grzeszczuk, Karakterisering van enkele sierplantensoorten met eetbare bloemen, Annales UMCS, 2015.
pixel