Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Een shot energie rechtstreeks uit het tropische woud. Guaraná poeder - effecten en eigenschappen

2024-01-24
Een shot energie rechtstreeks uit het tropische woud. Guaraná poeder - effecten en eigenschappen

De populairste bron van cafeïne is koffie. De zwarte, gebrande bonen, vermalen tot poeder en gezet met kokend water, zorgen voor een stevige energieboost, stimulerend in de ochtend en gedurende de dag. Veel mensen kunnen zich geen ochtend zonder koffie voorstellen, terwijl anderen de koffie vervangen door een portie yerba mate, die net zo stimulerend werkt, maar op een iets andere manier. Weinig mensen weten dat er een plant is die nog meer cafeïne bevat dan koffie en yerba mate. Guarana. Deze plant groeit in de tropische jungle en wordt meestal in poedervorm geconsumeerd. Vandaag gaan we er dieper op in.

Samenvatting:

  1. Guarana - de plant met duizend ogen
  2. Cafeïnegehalte in guaranapoeder
  3. Stimulatie is niet alles. Hoe werkt Guarana nog meer?
  4. Guaranapoeder - hoe gebruik je het het best?
  5. Guarana poeder - hoe drink je het?
  6. Guarana poeder - in welke winkel kopen?

Guarana - de plant met de duizend ogen

Guarana of eigenlijk Paullinia cupana, is een exotische plant die alleen voorkomt in Zuid-Amerika, meer specifiek in het Braziliaanse deel van het Amazonebekken. De plant heeft de vorm van een liaan, die zich rond bomen wikkelt of op de grond ligt en zich tot 10 meter kan verspreiden. Het meest opvallende uiterlijk zijn de vruchten. Ze zijn felrood van kleur en als ze rijp zijn, gaan ze open en onthullen ze de zwarte en witte zaden die erin verborgen zitten. De open vruchten lijken op ogen die de omringende jungle van alle kanten observeren. Guarana werd honderden jaren geleden ontdekt door de indianen die in het gebied leefden. Ze merkten dat het een stimulerend effect had en de concentratie verbeterde, wat goed van pas kwam tijdens lange, uitputtende jachtpartijen. Verschillende delen van de plant waren waardevol - bladeren, stengels, vruchten en stengels, maar de zaden bleken het meest waardevol. De Indianen haalden de zaden uit de geplukte vruchten, wasten en droogden ze en vermaalden ze met een houten vijzel tot een fijn poeder. Door het pure guaranapoeder te combineren met water, vormden ze een pasta waarvan ze guaranastokken of -ballen maakten. Ze droogden de gevormde pasta in de zon en rookten het - in deze vorm behield de guarana zijn eigenschappen veel langer dan in poedervorm. Opgelost in water werd guaranapoeder of gedroogde pasta verwerkt in een traditioneel bereid, stimulerend drankje, dat vaak gezoet werd met suiker of honing. De Indianen waardeerden deze mystieke plant zo erg dat ze het "een geschenk van God" begonnen te noemen. De Guarani-indianenstam ontleende zijn naam aan de plant en er zijn ook berichten dat guaranavruchten werden gebruikt als betaalmiddel in het Amazonegebied.

Guarana fruit

Cafeïnegehalte in guaranapoeder

Honderden jaren geleden waardeerden de Zuid-Amerikaanse Indianen guarana vooral vanwege de stimulerende eigenschappen. Vandaag de dag wint de plant wereldwijd aan populariteit vanwege zijn cafeïnegehalte. Hoewel cafeïne in verschillende mate aanwezig is in vrijwel elk deel van de plant, zit het vooral in de zaden. Daarom heeft guaranapoeder (van de gemalen zaden) het hoogste cafeïnegehalte. Volgens wetenschappelijke bronnen bevat guarana tussen de 2,5% en 6% cafeïne - dat is 2 tot zelfs 5 keer meer dan in koffiebonen! Daarnaast kan er, afhankelijk van de gebruikte verwerkingsmethode, tot 9-11% cafeïne in guaranazaad extract zitten. Guarana is daarom een van de rijkste bronnen van waardevolle cafeïne. Hoe cafeïne werkt is waarschijnlijk bij iedereen wel bekend, maar laten we het kort in herinnering brengen. Het is een psychoactieve stof, geclassificeerd als een stimulerend middel - het stimuleert het zenuwstelsel, de spieren en het hart. Cafeïne stimuleert de aanmaak van adrenaline, ondersteunt de hersenfunctie, verbetert de concentratie, neemt het gevoel van vermoeidheid weg en geeft energie. De effecten ervan zijn vooral gewild bij mensen die een sterke kick nodig hebben om in actie te komen, zich te concentreren en op te winden.

Stimulatie is niet alles. Hoe werkt guarana nog meer?

Naast cafeïne bevat guarana - in poedervorm en in elke andere vorm - veel ingrediënten die waardevolle eigenschappen vertonen. Guarana bevat de purine alkaloïden: theobromine en theofylline, de catechinen, flavonoïden, tanninen en saponinen. Het bevat ook voedingsstoffen zoals proteïne, suikers, vezels en zetmeel. Naast het stimulerende effect heeft het sterke antioxiderende eigenschappen, beïnvloedt het de vetstofwisseling en kan het een goede ondersteuning zijn bij gewichtsverlies. Onder de Braziliaanse bevolking werd guarana beschouwd als een medicinale plant, die een remedie was tegen nier-, hart- en spierziekten. Men geloofde dat het een verjongend effect had, het cholesterolgehalte verlaagde, de spijsvertering ondersteunde, de eetlust onder controle hield, impotentie, migraine en menstruatieklachten behandelde. De meeste van deze werkingen zijn tot op heden door geen enkel onderzoek bevestigd.

Guarana poeder of tabletten? Hoe gebruik je het het meest effectief?

Guarana komt in verschillende vormen voor. Het wordt toegevoegd aan dranken, yoghurts of shakes, het wordt geproduceerd in tabletvorm als een zeer geconcentreerde dosis, of je kunt gedroogd fruit of guarana in pure, poedervorm kopen. Guaranatabletten en guaranapoeder lijken de meest effectieve effecten te hebben. Heeft het bijwerkingen? Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van guaranapoeder of in een andere vorm? Vanwege het hoge cafeïnegehalte kunnen Guaraná en producten die Guaraná bevatten beter niet in de late namiddag en avond worden geconsumeerd, tenzij je 's nachts niet van plan bent om te slapen. Guarana poeder en andere vormen van guarana moeten met voorzichtigheid worden geconsumeerd. Een overdosis cafeïne kan leiden tot slapeloosheid, overmatige prikkelbaarheid, verhoogde bloeddruk of hartkloppingen. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, mensen die lijden aan hartaandoeningen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten producten met guaranapoeder en in elke andere vorm vermijden. Wat is de juiste dosering? Guaranapoeder - hoeveel keer per dag mag het gebruikt worden? Lees meer. Guaranę można spotkać pod rozmaitymi postaciami. Dodawana jest do napojów, jogurtów czy shake'ów, produkowana jest w formie tabletek, stanowiących mocno skoncentrowaną dawkę, można też zakupić suszone owoce lub guaranę w czystej, sproszkowanej formie. Najbardziej efektywne pod względem działania wydają się tabletki z guaraną i guarana w proszku. Wat doe je als je een skutki uboczne nodig hebt? Czy spożywanie guarany w proszku i w jakiejkolwiek innej formie ma jakieś przeciwwskazania? Ze względu na dużą zawartość kofeiny, guarany i produktów z jej dodatkiem nie powinno się spożywać późnym popołudniem i wieczorową porą, chyba że nie zamierzamy spać w nocy. Guaranę w proszku i inne jej formy należy spożywać z ostrożnością. Przedawkowanie kofeiny może prowadzić do bezsenności, nadmiernej pobudliwości, wzrostu ciśnienia czy kołatania serca. Osoby wrażliwe na działanie kofeiny, cierpiące z powodu chorób serca, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać produktów z dodatkiem guarany w proszku oraz w każdej innej formie. Wat is jej właściwe dawkowanie? Guarana w proszku - ile razy dziennie można ją spożywać? Czytajcie dalej.

Guaranapoeder - hoe drink je het?

Gemalen guaranapoeder kan op vele manieren bereid en geconsumeerd worden. De bereiding is eenvoudig. De makkelijkste manier is om de drank te bereiden zoals de Zuid-Amerikaanse Indianen hem traditioneel dronken. Meng gewoon een theelepel guaranapoeder met 250 ml water. Waar drink je het mee om het lekkerder te maken? De Guarana Indianen mengden de energiedrank met een beetje suiker of honing om de karakteristieke smaak van de plant een beetje te verzachten. Guaranapoeder heeft een bittere, samentrekkende, licht zure smaak waar je even aan moet wennen. Als je de smaak echter helemaal niet lekker vindt, is een goede manier om een beetje guaranapoeder toe te voegen aan yoghurt of een gezonde shake. Waar kun je het nog meer mee drinken? De poedervorm van guarana kan worden toegevoegd aan koffie, thee, yerba mate of andere dranken om het stimulerende effect te versterken. Het is ook een perfecte aanvulling op de samenstelling van een pre-workout cocktail. Er zijn veel kant-en-klare producten op de markt met guaranapoeder, zoals Verde Mate Green Energia Guarana, verkrijgbaar in onze winkel. Hoe gebruik je het om niet te overdrijven? Zoals we al hebben gezegd, gaat een overdosis cafeïne gepaard met veel onaangename bijwerkingen. Bij het toevoegen van guaranapoeder aan dranken en voedingsmiddelen is het belangrijk om voorzichtig te doseren. Geschat wordt dat de maximale dagelijkse inname rond de 50-75 mg ligt.

Guaraná poeder - waar te koop?

Hoewel het steeds populairder wordt en aan veel producten wordt toegevoegd om het cafeïnegehalte en dus het stimulerende effect te verhogen, is pure guarana, zonder toevoegingen, waarschijnlijk niet in een gewone winkel te koop. Af en toe is het verkrijgbaar in kruidenwinkels en natuurvoedingswinkels, maar daar zijn de prijzen niet zo gunstig. De meest voordelige optie om guarana te kopen is een online winkel, en je vindt het beste guaranapoeder in onze winkel - MateMundo.nl. Vivarini's gemalen guaranapoeder, verkrijgbaar in 1kg, 500g, 250g, 100g en 20g, staat garant voor een goed product van een betrouwbare leverancier. Wij raden het iedereen aan die op zoek is naar een stevige en vooral volledig gezonde dosis energie rechtstreeks uit het Amazonewoud!


Informatiebron:

  1. wikipedia.org.
  2. F. C. Schimpl e.a., Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon, Journal of Ethnopharmacology, 2013.
  3. E. Torres e.a., Effects of the consumption of guarana on human health: A narrative review, Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2021.

Aanbevolen

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Energia 0,5kg

7,17 € incl. BTW/1stuk(14,34 € / kg incl. BTW)
pixel