Gratis levering van 99,00 €
Opslaan in boodschappenlijstje
Een nieuwe boodschappenlijst maken

Een gadget dat het leven verandert - de yerba thermometer

2023-08-30
Een gadget dat het leven verandert - de yerba thermometer

Yerba mate - een gezonde, stimulerende infusie gemaakt van de Ilex paraguariensis. Het heeft veel positieve eigenschappen en bevat veel vitaminen en mineralen. Om het een goed effect op het lichaam te laten hebben, is het belangrijk om het goed te bereiden, en de temperatuur van het water dat over de droge bladeren wordt gegoten is daarbij cruciaal. Hoe meet je dat? Wanneer is het water te heet? Kan Yerba Mate "gebroeid" worden?

Samenvatting:

  1. De juiste brouwtemperatuur voor yerba mate is het geheim voor een heerlijk brouwsel!
  2. De Yerba Mate thermometer - een gadget dat het leven verandert
  3. Yerba mate thermometer - hoe gebruik je hem?
  4. Waarom is het de moeite waard om een Yerba Mate thermometer aan te schaffen?

De juiste brouwtemperatuur voor Yerba Mate is het geheim voor een heerlijk brouwsel!

Thee kan op bijna elke gewenste manier worden gezet. De gebruikelijke methode is gewoon water koken, een theezakje in een kopje doen en het kokende water erbij gieten. Wacht een paar minuten en na een tijdje is de warme drank klaar om te drinken. Hoewel yerba mate vaak wordt verward met thee, is het in veel opzichten anders. Om ervoor te zorgen dat een Yerba Mate infusie lekker is en er zoveel mogelijk cafeïne, vitaminen en mineralen vrijkomen tijdens het brouwen, moet het gemaakt worden met water op de juiste temperatuur. De optimale watertemperatuur voor het brouwen van Yerba Mate is 70-80°C. Hoe koeler het water, hoe langer de bladeren en takjes van de Ilex paraguariensis erover doen om te trekken, hoe zwakker de infusie en hoe minder het zijn eigenschappen afgeeft. Als het water te heet is, kunnen de bladeren van de Ilex paraguariensis verbranden, waardoor het aftreksel bitter en onaangenaam smaakt. Het is wetenschappelijk bewezen dat theebladeren en -twijgen die met kokend water zijn gezet, de helft minder cafeïne afgeven. Het is interessant om te weten dat Ilex paraguariensis zijn eigenschappen net zo goed afgeeft in gekoeld water van ongeveer 80°C als in ijskoud water. De methode om yerba mate koud te "brouwen" wordt tereré genoemd en is bijzonder geliefd bij de Paraguayanen.

De yerba mate thermometer - een gadget dat het leven verandert

Ervaren wiskundigen zijn, na jaren oefenen in het maken en drinken van Yerba Mate, bedreven in het voelen van de juiste watertemperatuur. Voor degenen die net beginnen aan hun avontuur met het "groene goud van de Guarani-indianen" kan dit moeilijk, zo niet onmogelijk, lijken. Een gadget dat in zo'n situatie levens redt, is een analoge yerba mate thermometer. Het is een zeer praktisch hulpmiddel dat het maken van het brouwsel veel gemakkelijker maakt, en het is niet duur! De thermometer is erg gevoelig, dus hij meet de temperatuur van het water nauwkeurig en zorgt er zo voor dat het water niet te heet of te koud is. Na een tijdje helpt de thermometer je gewoontes te ontwikkelen in het voelen van de temperatuur en hoe lang je moet wachten tot het water geschikt is voor het brouwen van yerba mate.

Thermometer for yerba mate

Yerba mate thermometer - hoe gebruik je hem?

Een analoge thermometer is heel eenvoudig in het gebruik. De eenvoudigste thermometer bestaat uit twee delen - een wijzerplaat met een wijzer en een gemarkeerd temperatuurbereik (meestal van 0°C tot 100°C, hoewel sommige thermometers een iets groter bereik hebben), en een lange "naald". Daarnaast worden thermometers meestal geleverd met een handig etui, dat niet alleen een beschermende functie heeft door mechanische schade aan het apparaat te voorkomen, maar het ook makkelijker maakt om de thermometer in het brouwsel te plaatsen - door het etui in de juiste hoek te kantelen, wordt voorkomen dat de thermometer in een vat (zoals een thermoskan of waterkoker) valt. Het etui heeft vaak ook een handige en praktische clip waarmee je de yerba mate thermometer gemakkelijk aan de wand van het vat kunt vasthaken. Hoe gebruik je dit uiterst praktische hulpmiddel? Het is eenvoudig en zeer intuïtief! Plaats de naald van de thermometer gewoon in kokend water (in een mok, waterkoker, thermoskan, etc.) en wacht tot het is afgekoeld. Je kunt de thermometer ook in de waterkoker plaatsen terwijl het water kookt en stoppen wanneer het de gewenste temperatuur heeft bereikt - sommige mensen geloven dat dit het water is dat moet worden gebruikt om yerba mate te brouwen, verwarmd in plaats van gekookt en afgekoeld. Een analoge thermometer is niet alleen ideaal voor het meten van de temperatuur van water voor yerba of thee, maar is ook handig bij het bakken van taarten, het koken van gerechten of het bereiden van gebarbecued voedsel.

Waarom is het de moeite waard om een yerba mate thermometer aan te schaffen?

Hoewel een thermometer een zeer praktisch hulpmiddel is, is het niet essentieel voor het bereiden van yerba mate. Het bereiken van de juiste temperatuur voor het brouwen van gedroogde Ilex paraguariensis bladeren is een kwestie van vaardigheid. Na het koken van het water is het voldoende om ongeveer 4-10 minuten te wachten tot het is afgekoeld tot 80°C. Aan de andere kant zorgt een thermometer ervoor dat het water niet te heet of te koud is. Het is gewoon een groot gemak bij het maken van Yerba Mate. Bovendien is het niet duur, dus als je je leven gemakkelijker kunt maken tegen lage kosten, is het de moeite waard om wat geld te investeren! En waar kun je een Yerba Mate thermometer kopen? In onze winkel natuurlijk. Wij raden de analoge thermometer van Cebador aan - een duurzaam, bestendig en erg handig apparaat dat goed van pas zal komen in de keuken!


Informatiebron:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek en D. Niemczuk, Invloed van brouwparameters op het cafeïnegehalte in Yerba Mate infusies, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.
pixel